Dijasporac trazi pomoc sa srpskom jezikom

svila95

Početnik
Poruka
3
Zdravo drugovi. Ja sam mladji covek (20godina) koji zivi u inostrantsvu skoro ceo zivot. Ja sam zivio u Srbiji dve godine kad sam imao 9 godina i isao sam u osnovnu skolu gde sam savladao nas jezik. Nazalost, iako sto cesto pricam srpski sa familijom, ja se ne druzim sa ljudima iz bivse jugoslavije (osim par kolege sa posla koji su iz zagorje pa ja ih tesko razumem) i zbog toga sam dosta propustio u vezi naseg jezika u zadnje nekoliko godina, ali pogotovo kad pisem. Uopste se ne secam pravila oko pravopisa i gramatika itd. i zato retko ikad razgovaram sa moji stari prijatelji iz srbije na fejsbuk ili koristim nasi forumi. Ja stvarno hocu da savladam jezik jer sramota mi je ponekad kad hocu da pricam sa ljudima na netu a ja se stalno brukam. Evo ovo kratko sto sam napisao mi je trebalo skoro 15 minuta da uradim uz malo pomoci google translate...

Poceo sam raditi ono ocigledno: sada vise citam nasi casopisi, blogovi i knjiga (poceo sam da citam Na Drini Cuprija od ive andrica ali to veoma sporo ide...ali bas prelepa kniga) a i studiram istoriju na falkutet ovde pa ponekad mogu da pisem u vezi Srpsko/Jugoslovensko istoriju. Jel imate vi neke ideje kako bi mogao poboljsati? Ja se mislim da mozda u buducnost predjem u Srbiju ili Bosnu na falkutet da zavrism nesto ali to su samo misljenje; bez obzira valjalo bi da pokusam malo da napredujem sa srpskom jezikom jel ipak imam srpsko drzavljanstvo.

Hvala za pomoc i izvini ako nesto nije jasno :p

Zdravo drugovi. Ja sam mladji covek (20godina) koji zivi u inostrantsvu skoro ceo zivot. Ja sam zivio u Srbiji dve godine kad sam imao 9 godina i isao sam u osnovnu skolu gde sam savladao nas jezik. Nazalost, iako (sto) cesto pricam srpski sa familijom, ja se ne druzim sa ljudima iz bivse jugoslavije (osim par kolege sa posla koji su iz zagorje pa ja ih tesko razumem) i zbog toga sam dosta propustio u vezi naseg jezika u zadnje nekoliko godina, ali pogotovo kad pisem. Uopste se ne secam pravila oko gramatika itd. i zato retko (i)kad razgovaram sa moji stari prijatelji iz srbije na fejsbuk ili koristim nasi forumi. Ja stvarno hocu da savladam jezik jer sramota mi je ponekad kad hocu da pricam sa ljudima na netu a ja se stalno brukam. Evo ovo kratko sto sam napisao mi je trebalo skoro 15 minuta da uradim uz malo pomoci google translate...

Poceo sam raditi ono ocigledno: sada vise citam nasi casopisi, blogovi i knjiga (poceo sam da citam Na Drini Cuprija od ive andrica ali to veoma sporo ide...ali bas prelepa kniga) a i studiram istoriju na falkutet ovde pa ponekad mogu da pisem u vezi Srpsko/Jugoslovensko istoriju. Jel imate vi neke ideje kako bih mogao poboljsati? Ja se mislim da mozda u buducnost predjem u Srbiju ili Bosnu na falkutet da zavrism nesto ali to su (treba: to je) samo misljenje; bez obzira valjalo bi da pokusam malo da napredujem sa srpskom jezikom jel ipak imam srpsko drzavljanstvo.

Hvala za pomoc i izvini ako nesto nije jasno :p

Prvo, gledaj srpske filmove. Uzmi 3-4 filma i odgledaj svaki 10 puta. Tako će ti leći padeži jer ćeš tekst filmova spontano naučiti napamet. Uzmi filmove Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun" i njih gledaj po jedan film dnevno u ciklusu od tri dana i tako 20 ciklusa. Ozbiljno ti kažem. :) Ti filmovi su postali urbana legenda i mnogo ljudi zna velik broj citata iz tih filmova.

Drugo. Padeži su najteži jer ti razmišljaš na jeziku koji ih nema, koliko vidim (ili bar nema 7). Uzmi knjigu: Božo Ćorić: Srpski za strance
http://www.amazon.com/Srpski-strance-Serbian-foreigners-Serbo-Croatian/dp/8680607010
https://www.kupindo.com/Istorija-i-...oric-SRPSKI-ZA-STRANCE-Serbian-for-Foreigners

Treće. Obeležio sam ti greške, uglavnom grešiš padeže koristeći nominativ tamo gde treba genitiv, dativ ili akuzativ.

Četvrto. Kloni se Zagoraca. :)

Nadam se da ćeš se javiti kad odgledaš filmove.

Nije uopšte loše, za 15 minuta samo, nastavi da vežbaš !!!
Bolje bi bilo da govoriš, lakše se uči..Možda treba da sa nekim fejsbuk prijateljem razgovaraš preko Skajpa ili slično , mnogo je lakše da naučiš jezik tako.

Čitaš li ćirilicu?

Ja jedino govorim na nasem sa familijom, a sa stari skolski drugari iz srbije retko se cujem. Trebao bi da im posaljem poruku, kao sto kazes dobro bi bilo da pocnem online da razgovaram.

Mogu da citam cirilicu ali lakse mi je na latinicu jer vec pricam engleski pa je slicno :P

Prvo, gledaj srpske filmove. Uzmi 3-4 filma i odgledaj svaki 10 puta. Tako će ti leći padeži jer ćeš tekst filmova spontano naučiti napamet. Uzmi filmove Dušana Kovačevića "Maratonci trče počasni krug", "Ko to tamo peva", "Balkanski špijun" i njih gledaj po jedan film dnevno u ciklusu od tri dana i tako 20 ciklusa. Ozbiljno ti kažem. :) Ti filmovi su postali urbana legenda i mnogo ljudi zna velik broj citata iz tih filmova.

Drugo. Padeži su najteži jer ti razmišljaš na jeziku koji ih nema, koliko vidim (ili bar nema 7). Uzmi knjigu: Božo Ćorić: Srpski za strance
http://www.amazon.com/Srpski-strance-Serbian-foreigners-Serbo-Croatian/dp/8680607010
https://www.kupindo.com/Istorija-i-...oric-SRPSKI-ZA-STRANCE-Serbian-for-Foreigners

Treće. Obeležio sam ti greške, uglavnom grešiš padeže koristeći nominativ tamo gde treba genitiv, dativ ili akuzativ.

Četvrto. Kloni se Zagoraca. :)

Nadam se da ćeš se javiti kad odgledaš filmove.

Hvala ti puno!! Ja sam vec gledao dosta domaci filmova (ko to tamo peva, profesionalac, mars na drinu itd) ali probacu da vise gledam.

Probacu da popravim padeze, hvala ti puno za pomoc!

Back