Dijaspora se vraća kući: Sve više povratnika u Srbiju iz Kanade, Amerike i Australije

linch, aha, pa reci odmah da je pitanje retoričko, vrste "ne laje kera sela radi, nego sebe radi", tek toliko da bi se čovek samoosigurao kako mu je najbolje tamo gde jeste, da se ne hvatam ovde ko plovak na Drini
Ja verovatno Srbiju puno bolje znam, nego prosječni građanin, prešao je uzduž i popreko. zanimljiva mi zemlja, sudjelujem u debati, jer mi interesantno, uvek mogu saznati nešto novo....

Ja tebi i tebe slicnim zelim da sto pre odete na zapad. Nemoj vise kukati. Spakuj kofere i idi!
Cekaju je otvorenim rukama. Dobices minimalac koji ce mozda biti dovoljan da poplacas redovne troskove.

Budi spreman da ces ziveti medju strancima. Znaci i medju Albancima, Hrvatima, Bosancima, Turcima. Nemce ce te zaobilaziti, jer si novodoseljeni stranac. Odnosice se dobro prema tebi, ali iza tvojih ledja svasta ce govoriti jer si Srbin. Moraces da prihvatis njihovu istoriju, jer Nemce, Albance, Hrvate i Turke spaja visevekovno prijatejlstvo i saveznistvo. Srbe i Ruse mrze, jer smo mi za njih bili i ostali losi momci.

Taj odnos prema nama odrazice se i poslovno. Jer kada budu birali nekoga radi unapredjena, kao Srbin bices poslednji izbor. Uglavnom se ocekuje da ti kao Srbin prihvatis njihovu istoriju (da plujes svoj narod), jer svi tamo znaju da smo genocidni i losi. Zato izbegavaj politiku i nenasedaj na provokacije.

Nemoj se druziti sa Hrvatima, Albancima i Muslimanima.Jer oni dobro znaju ko si i sta si. Iako glume delimicno neko bratstvo i jedinstvo. Bices im dobar izbor da te prevare, jer si im duzan radi proslosti.
suština je da se naši ljudi slabo vraćaju...veoma mali broj...daim je toliko loše, odavno bi se vratil uSrbiju ili bi zbrisali za Rusiju

suština je da se naši ljudi slabo vraćaju...veoma mali broj...daim je toliko loše, odavno bi se vratil uSrbiju ili bi zbrisali za Rusiju
Predje to u normalnost. Pametniji izbegavaju politiku i vode racuna skim se druze.

Ja inace ne osporavam odlazak. Neka idu i neka steknu licno iskustvo.

Ja bi svakome ko ima nameru da napusti Srbiju preporucio da ne ode u Nemacku. Idite u Svajcarsku, Skandinavske Drzave ili USA. Nemacka danas vazi unutar EU kao drzava niskoplacenih radnika. Jedan prosecan svajcarski zanatljia zaradjuje do 3 puta vise nego u Nemackoj.

Inace Nemacka nam je bila vekovni neprijtalj i podrzavala je uvek nase protivnike. Nemacka snazno podrzava Kosovo i Albaniju. Oni se u Nemackoj osecaju kao kod svoje kuce. Vredi i o tome razmisljati.

Znaci birajte oprezno. Zivot je kratak.

Ja tebi i tebe slicnim zelim da sto pre odete na zapad. Nemoj vise kukati. Spakuj kofere i idi!
Cekaju je otvorenim rukama. Dobices minimalac koji ce mozda biti dovoljan da poplacas redovne troskove.

Budi spreman da ces ziveti medju strancima. Znaci i medju Albancima, Hrvatima, Bosancima, Turcima. Nemce ce te zaobilaziti, jer si novodoseljeni stranac. Odnosice se dobro prema tebi, ali iza tvojih ledja svasta ce govoriti jer si Srbin. Moraces da prihvatis njihovu istoriju, jer Nemce, Albance, Hrvate i Turke spaja visevekovno prijatejlstvo i saveznistvo. Srbe i Ruse mrze, jer smo mi za njih bili i ostali losi momci.

Taj odnos prema nama odrazice se i poslovno. Jer kada budu birali nekoga radi unapredjena, kao Srbin bices poslednji izbor. Uglavnom se ocekuje da ti kao Srbin prihvatis njihovu istoriju (da plujes svoj narod), jer svi tamo znaju da smo genocidni i losi. Zato izbegavaj politiku i nenasedaj na provokacije.

Nemoj se druziti sa Hrvatima, Albancima i Muslimanima.Jer oni dobro znaju ko si i sta si. Iako glume delimicno neko bratstvo i jedinstvo. Bices im dobar izbor da te prevare, jer si im duzan radi proslosti.
Da li si ovaj tekst prepisao iz Informera ?

Ja tebi zelim da ostanes u Vucicevoj Srbiji, zemlji vecnog proleca, gde radis za maksimalac, i zivis u dvorcu.

Sta fali ako se zivi medju stranicma ? Svi veliki svetski gradovi su multikulturalni, i sta je tu problem ?
Ti kada odes u bilo koju drzavu na Zapad ti tamo nisi ni Srbim, ni Hrvat ni Albanac nego si radni broj koji radi. Ko radi dobro napreduje tj dobija vecu platu, a ko je ko narodnisti to gazdu ne zanima. Koja interesovanja imas sa tim se ljudima druzis. Ko voli macke ide u klub ljubitelja macaka, gde ima i Srba, i Hrvata i Nemaca i Turaka...Neces se druziti sa nekim samo zato sto je iz Srbije, a on neka teska seljacina sa kojim se ne bi ni u snu druzio u Srbiji.

U Srbiji bez veze ne moze da se dobije posao bez obzira koliko je neko strucan. i treba da zivi na minimalcu i da se prezivlajav dok se Vucic i elita bogati.

Da li si ovaj tekst prepisao iz Informera ?

Ja tebi zelim da ostanes u Vucicevoj Srbiji, zemlji vecnog proleca, gde radis za maksimalac, i zivis u dvorcu.

Sta fali ako se zivi medju stranicma ? Svi veliki svetski gradovi su multikulturalni, i sta je tu problem ?
Ti kada odes u bilo koju drzavu na Zapad ti tamo nisi ni Srbim, ni Hrvat ni Albanac nego si radni broj koji radi. Ko radi dobro napreduje tj dobija vecu platu, a ko je ko narodnisti to gazdu ne zanima. Koja interesovanja imas sa tim se ljudima druzis. Ko voli macke ide u klub ljubitelja macaka, gde ima i Srba, i Hrvata i Nemaca i Turaka...Neces se druziti sa nekim samo zato sto je iz Srbije, a on neka teska seljacina sa kojim se ne bi ni u snu druzio u Srbiji.

U Srbiji bez veze ne moze da se dobije posao bez obzira koliko je neko strucan. i treba da zivi na minimalcu i da se prezivlajav dok se Vucic i elita bogati.
ja tebi prepurucujem: Idi vec jednom i trazi svoju bajku.

Ja sam vec tamo, a ti zivi svoju bajku tj basnu odje.
pa gde si (samo drzava i grad) i koliko imas godina?

Mislim da pripadas mladjoj generaciji.

Inace: Nigde ja nisam napisao da je zivot u Srbiji bolji. Ali ne cvetaju na zapadu samo ruze. Cak se sve menja. Ja to mogu govoriti iz licnog iskustva. Obisao sam ceo svet i danas ne zivim u Srbiji. Upravo, nisam ni rodjen tamo, ali sam proveo nekoliko godina u Srbiji i znam da ima dosta nedostataka.

Samo svet nije crno/beli. Svaka drzava i svaki nacin zivota ima svoje dobre i lose strane.

@radni broj. Naravno, samo u fabrici....

Poslednja izmena:
pa gde si (samo drzava i grad) i koliko imas godina?

Mislim da pripadas mladjoj generaciji.

Inace: Nigde ja nisam napisao da je zivot u Srbiji bolji. Ali ne cvetaju na zapadu samo ruze. Cak se sve menja. Ja to mogu govoriti iz licnog iskustva. Obisao sam ceo svet i danas ne zivim u Srbiji. Upravo, nisam ni rodjen tamo, ali sam proveo nekoliko godina u Srbiji i znam da ima dosta nedostataka.

Samo svet nije crno/beli. Svaka drzava i svaki nacin zivota ima svoje dobre i lose strane.

@radni broj. Naravno, samo u fabrici....

Port Moresby PNG , 28 god

U Srbiji ako nemas neku vezu ostajes na birou do kraja zivota i da prezivaljas.
U Bilo kojoj drzavi da radis moras da imas radnu dozovolu ( radni broj ) , ako neces da radis na crno

@Nikita Kulganov
znaci Australija. To i nije uopste los izbor. Castitam. Australija je retko naseljena i nekako su tamo svi doseljenici (...). Mada Englezi sebe smatraju "pravim" Australijcima, a prave Australjce smatraju primitivcima.
I pored toga imate nacijonalne tenzije ili mrznju. Na primer ubedjen sam da se jednom teniseru Kevinu ili Marshalu nebi dogodilo isto kao Novaku Djokovicu.

Ti si mlad sa 28 godina. U tvojim godinama sam pisao isto kao i ti: "Ti kada odes u bilo koju drzavu na Zapad ti tamo nisi ni Srbim, ni Hrvat ni Albanac".
To je samo zelja, a mladi cesto pricaju ono sto vole da cuju, misleci da tako mogu da promene realnost.
I ti ces doziveti promene. Na pocetku polako i neosetljivo, a uz godinu i godinu sve brze.

Zapad nije zapad. Nemacka se duboko razlikuje od Francuske ili Australije. O SADu da ne govorim.

o Zapadu: Priseti se stare Juge: Dok smo trosili kredite, glumili smo bratstvo i jedinstvo. A kada su pare nestale, poceo je haos i neopisiva mrznja. I Jugosloveni su nekad bili mladi i moderni i "zapad" za ostatak sveta.

Neki se pitaju: "Otkud mrznja?" A mrznja je uvek bila prisutna, samo prikrivena kreditima

Poslednja izmena:

Back