dijabetes+holesterol

milica-devojcica

Početnik
Poruka
3
Pre 6 godina mi je postavljena dijagnoza dijabetesa tipa 2 (2 godine nakon trudnickog dijabetese). Imam 46 godina i koristim metformin 500mg 3x dnevno. Prosle nedelje sam vadila krv i receno mi je da je prosek secera HbA1C 7.2, a ldl holesterol 3.3. Moja lekarka(nalazim se u Kanadi) mi je objasnila da je to visok holesterol i prepisala lek rosuvastatin calcium 5mg 1 tabletu dnevno. Ono sto me interesuje, da li je stvarno 3.3 visok holestrol da bi se moralo krenuti sa lekovima i da li je moguce smanjiti holesterol prirodnim putem? Prepisani lek jos nisam pocela da pijem.

I jos jedno pitanje: zasto se dijabetes ne regulise odmah sa insulinom nego se krece prvo sa lekovima? Razmisljam se da trazim od mog lekara da predjem na insulin. Cini mi se da bi mnogo bolje secer bio kontrolisan na taj nacin. Koliko vidim, insulin se daje tek kada vise lekovi ne pomazu, a do tada organizam je unisten. Zar insulin nije zdravija varijanta?

Da napomene da su mi i majka i baka(mamina mama) umrle od posledica secera.

Hvala unapred

Uprosteno receno, postoje 2 glavna tipa dijabetesa:
1. Tip kod kog se ne stvara dovoljno insulina i onda je potrebno da se insulin redovno ubrizgava.
2. Tip kod kog se insulin stvara dovoljno, ali tkiva ne reaguju na njega adekvatno. Ovaj tip je kod tebe. Lekovi koje dobijas sluze da doprinesu da se tvoj insulin koji stvaras bolje iskoristi. U daljem toku dijabetesa moze doci i do toga da se smanji stvaranje insulina, pa se i on uvodi u terapiju, ali pre tog momenta uvodjenje insulina nema previse smisla, narocito bez ovih drugih lekova kao sto je metformin.

Sto se tice LDL-a, i holesterola generalno, moguce je pravilnijom ishranom malo regulisati nivo, ali imajuci u vidu da su tvoji mali krvni sudovi vec pod rizikom od ostecenja zbog dijabetesa, mislim da je tvoja dr pametno postupila sto ti je dala lek. To je mala doza leka, a moze mnogo da ti pomogne u prevenciji komplikacija, da ne razvijes retinopatiju, neuropatiju i slicno.

Ja sam pre operacije gastricnog bajpasa imao dijabetes tip 2, secer mi je izlazio na 18 posle obroka, a prosecni je bio oko 10. Holesterol mi je bio visok a trigliceridi 400 % uvecani. Posle ove operacije sam smrsao 26 kg i sve se izregulisalo. Inace se ja lecim od hipotireoze. Takodje sam imao kamen u zuci i pesak u bubregu, kako su mi rekli zbog visokog holesterola i hormonskog disbalansa. Mozda i ti mozes ocekivati kamen u zucnoj kesi i bubregu.

Pre 6 godina mi je postavljena dijagnoza dijabetesa tipa 2 (2 godine nakon trudnickog dijabetese). Imam 46 godina i koristim metformin 500mg 3x dnevno. Prosle nedelje sam vadila krv i receno mi je da je prosek secera HbA1C 7.2, a ldl holesterol 3.3. Moja lekarka(nalazim se u Kanadi) mi je objasnila da je to visok holesterol i prepisala lek rosuvastatin calcium 5mg 1 tabletu dnevno. Ono sto me interesuje, da li je stvarno 3.3 visok holestrol da bi se moralo krenuti sa lekovima i da li je moguce smanjiti holesterol prirodnim putem? Prepisani lek jos nisam pocela da pijem.

I jos jedno pitanje: zasto se dijabetes ne regulise odmah sa insulinom nego se krece prvo sa lekovima? Razmisljam se da trazim od mog lekara da predjem na insulin. Cini mi se da bi mnogo bolje secer bio kontrolisan na taj nacin. Koliko vidim, insulin se daje tek kada vise lekovi ne pomazu, a do tada organizam je unisten. Zar insulin nije zdravija varijanta?

Hvala unapred
pre svega treba da promenis ishranu i vise da se hranis biljnom hranom . I kreni da se bavis nekim sportom smanjuje stres . Zdravlje pre svega

Hvala unapred

Ja u Nemackoj zivim, a vec godinama imam kao visok holesterol, ali su sve druge vednosti savrsene ( nizak pritisak, nikakav secer) i moj
je internista meni savetovao da se ne zayebavam sa tim lekovima protiv holesterola jer farma barem na svakih deset godina smanjuje
tu kao neku granicnu vrednost holesterola, a ziv cocek uopste i ne zna sta je tu dobro, a sta nije.

Ali ti imas taj secer, mama i baba su imale dijabetis i to je sada kod tebe savrseno druga prica.

Insulin se daje tek kada nema druge, mozda tebi nece nikada biti ni potreban.
Kao sto su ti ljudi savetovali strogo vodi racuna o ishrani, ali to su ti rekli i tvoji kanadski lekari.
AKO SE TOGA NE PRIDRZAVAS NIKAKVI TI LEKOVI NECE POMOCI:

Hvala unapred

Ovako. To po meni nije visok ldl hol. Znaci nema potrebe da uzimas taj lek iako je najbolji lek protiv holesterola. Na insulin se prelazi ako dijabees nije dobro regulisan u smislu da su nastale komplikacije ili HbA1c je iznad 8. To su neki kriterijumi. I lekovi su efikasni za dijabetes tip 2. Insulin se daje kad nije dobro regulisan secer i kada je HbA1c visoko i ako dodje do pocetnih komplikacija.

Srecno.
Doktor medicine.

Мој отац има дијабетес типа 2 још од 1991., а сада има 83 године(заправо имаће 6. септембра), узима једну таблетицу диприана ујутро и једну увече, пази шта једе и ради по цео дан с кевом око стоке, воћњака, повртњака итд.
Е сад он не мора јести месне прерађевине од Матијевића већ своје домаће, по занимању је вет, воли тај посао и радио га је цео живот тако да му је задовољство да и сада ради пољопривреду(уостлом одрастао је на салашу).
Шећери и холестерол поготово су му у већини мерења ОК.
Мсм да је важно пазити на исхрану, бити активан, задовољан и уживати на свежем ваздуху и напољу колико је то могуће уместо мрачити у четири зида, кукати у водити седелачки живот.

Back