Digitalni pravopis

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Znam da je tema demode, ali mene muči jedno pitanje.
Dakle, dok ovo tipkam osjećam kako se crvenim jer moram priznati da sam sve do kupovine
prvog kompjutera bila nepismena po pitanju razmaka poslije interpunkcijskih znakova. I džaba
što sam završila škole i one male i one malo veće, ni u jednoj nas niko nije naučio niti ikad
pomenuo tzv. digitalni pravopis niti njegova pravila.
Naravno da ovaj propust u obrazovanju nije opravdanje za neznanje jer ko hoće da uči i nauči,
on uvijek nađe načina za to. I naučila sam ja to već odavno, uglavnom.
I zaista, sada kad vidim tekstove u kojima na primjer poslije tačke nema razmaka meni se učini
kao da vidim mrlju na bijelom okrečenom zidu. Isto je i kad vidim tekstove pisane tzv. ošišanom
latinicom.
Smeta mi i kad vidim da neko piše npr. josh umjesto još, ili radish umjesto radiš, swe umjesto
sve itd, ali sam slučajno otkrila da se tu ne radi o nepoznavanju pravopisa, nego o modi.
Dakle, tako piše nobl. Kroz takvo pisanje hoće da kažu da oni uglavnom čitaju i pišu na engleskom,
tako da su gotovo zaboravili svoj jezik.
I na kraju pitanje koje me muči.
Dakle, ko je autor digitalnog pravopisa? Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv njega,
naprotiv, ali..
Koliko je meni poznato u zvaničnim pravopisima jezika balkanskih zemalja ne postoji ništa
zvanično u tom smislu.
Meni bi bilo razumljivo da postoji neka formalna instanca koja određuje digitalni pravopis,
a ne pojedinac, tim više što je ovo vrlo važno pitanje, budući da ukoliko ne poznajemo
digitalni pravopis, mnogi ljudi će nas doživljavati kao ne baš obrazovanu osobu.

RiadaT.

1707077985272.png

Poslednja izmena:
Postoje ustaljena pravila i za pisanje online. Treba lo bi mi malo vremena da se setim kako sam... ali uglavnom sam se pridržavala standardnog pravopisa u srpskom jeziku.
Iskreno, primetila sam da malo brkam upotrebu zapete/zareza u poslednje vreme, ali mi je važnije da se izrazim, da "kažem", tj. napišem nešto što imam.
Niko od forumaša ne očekuje da svi vladamo savršeno interpunkcijskim znacima.
Imam problem oksfordske zapete, i uvek se vraćam da je izbrišem u svojim postovima-jer ona ne postoji u našim jezicima-ali to je jer sam poprilično cepidlaka. Ljudi prosto ne primećuju, ne vode toliko računa.
Sigurna sam da ima pokoja interpunkcijska greška i u ovom mom postu, ali... ovde smo nekakvi dobri znanci i prijatelji. :)

Bolje da si otvorila temu na forumu Jezik, recimo, kao poziv za sve da učestvuju u raspravi. Blog je da razmišljaš naglas, pa ko čuje - čuje.

A na temu... ne vidim razliku između digitalnog i "običnog" pravopisa. Sve je isto što se razmaka tiče.

kad vidim tekstove u kojima na primjer poslije tačke nema razmaka meni se učini
kao da vidim mrlju na bijelom okrečenom zidu. Isto je i kad vidim tekstove pisane tzv. ošišanom
latinicom.
Smeta mi i kad vidim da neko piše npr. josh umjesto još, ili radish umjesto radiš, swe umjesto
sve itd, ali sam slučajno otkrila da se tu ne radi o nepoznavanju pravopisa, nego o modi.
Takođe, smeta mi kada nema razmaka iza zapete, dugački tekstovi bez pasusa.

Bolje da si otvorila temu na forumu Jezik, recimo, kao poziv za sve da učestvuju u raspravi. Blog je da razmišljaš naglas, pa ko čuje - čuje.

A na temu... ne vidim razliku između digitalnog i "običnog" pravopisa. Sve je isto što se razmaka tiče.
A ja baš razmišljala na glas, pa - Ko čuje, čuje.
Naravno, to ne znači da se ne može reći svoje mišljenje.

Priznajem da sam i ja u početku poštovala pravopisna pravila koja su u upotrebi u svakodnevnoj komunikaciji pisanim putem. Kasnije sam se malo edukovala i usvojila razlike, mada često, mahinalno pratim pravila koja su upotrebi van interneta pa se desi da pogrešim u internet komunikaciji :mrgreen: sreća pa ima ovih koji će me dobronamerno ispraviti :mrgreen: ali me svakako izluđuju velika slova usred rečenice, gde im mesto nije, ili sva mala slova, rečenice bez interpunkcije i sl.

Divan član foruma, uvek sve korektan, dobronamerno i ohrabrujuće.
Zbog ovakvih tema cu u inat pisati osisanim slovima.
Piši kako god hoćeš.
pišaj kako hoćeš :p
Ne postoji pravda. Mi je ostvarujemo zajedno, tamo-amo, ili ne, pravda je osećaj. Napljuvao si jednog Jolemisu večeras, dugogodišnjeg člana foruma koji sve vreme daje samo dobar primer-gde god se pojavi, na koju god temu da prozbori.
Preispitaj se i izvini se za nedolično ponašanje!

Divan član foruma, uvek sve korektan, dobronamerno i ohrabrujuće.

Piši kako god hoćeš.

Ne postoji pravda. Mi je ostvarujemo zajedno, tamo-amo, ili ne, pravda je osećaj. Napljuvao si jednog Jolemisu večeras, dugogodišnjeg člana foruma koji sve vreme daje samo dobar primer-gde god se pojavi, na koju god temu da prozbori.
Па то и радим.

samo se šalim tako što namerno pogrešno čitam njegovu ošišanu latinicu...neka piše ko kako hoće...nadam se da se jolemisa nije uvredio...znam da se ja ne bih uvredio za takvu repliku....

Back