Digitalni fotoaparat predlozi

Artur-II

Domaćin
Poruka
4.807
Planiram da kupim fotoaparat pa mi treba savet
Pošto sam nov u tom hobiju mislim da bi mi najviše odgovarao neki "bridge" ili "prosumer" model.
Nešto što ima mogučnost da se sve podešavana ručno ( otvor blende, brzina zatvarača) ali i da ima dosta unapred definisanih profila. Mogučnost ručnog biranja fokusne tačke.
Poželjno bi bilo da ima CMOS senzor, obavezno stabilizaciju slike, pristojan ISO i cena da bude što povoljinja. Polovni aparati ne dolaze u obzir.
Ukratko treba mi aparat za eksperimentisanje da vidim da li ću se ozbiljnije zainteresovati znači snimao bi sve:
- porodicne fotografije
- putovanja
- nocni izlasci
- makro fotografija (ovo me najmanje zanima)
- udaljeni objekti
- slikanje akcije (sport i slicno)
- pejzaži
- zalasci sunca
- portreti
Na kraju cena do 500e poželjno što manja.

Planiram da kupim fotoaparat pa mi treba savet
Pošto sam nov u tom hobiju mislim da bi mi najviše odgovarao neki "bridge" ili "prosumer" model.
Nešto što ima mogučnost da se sve podešavana ručno ( otvor blende, brzina zatvarača) ali i da ima dosta unapred definisanih profila. Mogučnost ručnog biranja fokusne tačke.
Poželjno bi bilo da ima CMOS senzor, obavezno stabilizaciju slike, pristojan ISO i cena da bude što povoljinja. Polovni aparati ne dolaze u obzir.
Ukratko treba mi aparat za eksperimentisanje da vidim da li ću se ozbiljnije zainteresovati znači snimao bi sve:
- porodicne fotografije
- putovanja
- nocni izlasci
- makro fotografija (ovo me najmanje zanima)
- udaljeni objekti
- slikanje akcije (sport i slicno)
- pejzaži
- zalasci sunca
- portreti
Na kraju cena do 500e poželjno što manja.

Pravo mesto, odakle da kreneš u potragu za cenom je ovde:

http://www.itsvet.com/kategorija/digitalne-kamere/comp_tehn_camera

Lumix LX-5 ili još bolje LX-7 ako je stigao kod nas.
LX-7 ima neveorvatnu blendu 1,4 i ugrađen ND fiklter!
Ako ti je baš bitno slikanje udaljenih objekata, onda Lumix FZ200 sa maksimalnih 600mm i fiksnim otvorom blende koroz ceo raspon zoom-a!!!

Panasonic Lx5/LX7 nisu losa varijanta ali-jako je kratak raspon objektiva i jako spor za akciju(sport) i nema opticko traziilo...Nije losa varijanta u toj klasi-Canon G12, Nikon P7100, ili Olympus XZ1/XZ2...Opet zavisi po kojoj ceni nadjes-za ove novije modele je shishanje sigurno...;)

Ne znam, meni LX-5 solidno brzo fokusira. A za sport, pa staviš na manual na beskonačno i okida momentalno. :malav:

Preporučio bih Olympus XZ-1, i to onaj sa belom plastikom, zato što se odlično lepi za prste, model sa crnom plastikom se kliza. Koristim ga, i tehnički kvalitet fotografija je fantastičan. Ima malo manji dinamički opseg, ali izuzetan kontrast i posebno mikrokontrast i kvalitet detalja (daleko bolji nego Leica D-Lux 5 ili Canon S95 na primer). Ako se fotografija uradi tako da je sasvim oštra, može se slobodno koristiti 100% krop. Ima dobar raspon zuma od 28-112 mm (ekv. 35 mm) i svetlosnu jačinu od 1,8-2,5, tako da je pogodan za slabije osvetljenje. Stabilizator je na senzoru nije optički, ali ipak radi posao (bolje nego da ga nema uopšte). Pruža bolju kontrolu dubinske oštrine nego standardni SLR zum objektivi iz kita, ako se fokusira blizu na većem zumu, može se čak dobiti sasvim zamagljena pozadina. Cena je nešto više od 400 evra.

Back