Digitalna zavisnost tinejdzera (WoW, League of Legends)

• Začetnik teme Začetnik teme N3W
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

N3W

Iskusan
Poruka
6.596
Ovo je još jedna vrsta tehnološke zavisnosti prisutne u današnjem modernom društvu pred kojom su tinejdžeri najviše pogođeni. Pored

Kao roditelj ili staratelj današnjeg modernog tinejdžera koji sate i sate provodi ispred kompjutera igrajući video-igre na koje ne može staviti pauzu (popularna igra League of Legends), možete biti svedoci proaktivne digitalne zavisnosti koja uzima maha u psihologiji ličnosti na sličan način kao i konzumacija opijata. Tokom igranja ili mogućeg prekida igranja stvara se emotivna promena u ponašanju, i zbog neuspeha kako u igri, tako i u koncetraciji, dolazi do ispoljavanja besa. Ukoliko kao roditelj ili staratelj naglasite tinejdžeru da je potrebno da nešto odradi po pitanju kućnih ili ličnih poslova, dobićete negaciju pa sve do verbalnih i fizičkih napada zavisno od emotivnog stresa tinejdžera.
U tim godinama, tinedžer oseća potrebu da se prepire, svađa, dokazuje i objašnjava svoj postupak smatrajući kako je u pravu, što se kod roditelja može videti kao odraz nekulturnog ponašanja, kao odraz odgovaranja na roditeljsku konstataciju i kao jedan vid bunta protiv roditeljskog ponašanja ili zahtevanja.

asdf.jpg

Zavisnost može prerasti u posledice kao što su bežanje iz škole (bežanje u igraonice), kasno buđenje (igranje do kasno u noć), zapostavljanje lične higijene, zapostavljanje konzumacije obroka i generalno padanje u depresiju.

20131113001187_0.jpg

Roditelji najčešće u takvim situacijama moraju da podležu drastičnim merama zabrana ili oduzimanja kompjutera, telefona pa sve do fizičkog nasilja. Roditelji se generalno ne razumeju u virtuelni svet svoje dece i smatraju da se radi o gubljenju vremena, što ne mora biti potpuno tačno. Tinejdžeri imaju svoje prijatelje u tom svetu, često prijatelje koje lično poznaju i sa kojim se upuštaju u zajedničku aktivnost i druženje. Roditelji smatraju da su to lažni prijatelji ili da su to lažni ljudi, na kraju krajeva, što ponovo ne mora biti slučaj.

Internet_Addiction.jpg

Ono što je potrebno tinejdžerima da shvate jesu lične obaveze koje bi trebalo da su im prioritet, pa tek onda zabava koja dolazi u vidu virtuelnog sveta. Za sve treba imati meru i bitno je da tinejdžeri odvoje vremena da razmisle o sebi, svom životu, svojim postupcima, dok roditelji treba da im pomognu u tome tako što će pružiti razumevanje. Pronaći takav sklad je veoma teško jer radi se o dva veoma različita sveta u kom oba moraju načiniti neke ustupke.

glupost..
Ne treba klince terati da rade "licne obaveze" nego ih zainteresovati za stvarni svet.. Zavisnici od video igara obicno nemaju nikakav interes za stvarnost a to ne proilazi iz toga sto im je zivot sjajan nego bas suprotno.

Ovako izgleda turnir za League of Legends. U pitanju je sociološki fenomen koji jeste zahvatio dobar deo omladine širom sveta, a radi se o 100.000.000 aktivnih igrača.

league_of_legends_world_championships.jpg

wc_numbers_banner_16.jpg

league-of-legends-2013-finals.png

Mislim da se ne radi samo o ''bežanju iz stvarnosti'', jer za omladinu to jeste stvarnost kao što je nekada za nekoga bila opsesija Elvisom, Bitlsima itd.

Ovako izgleda turnir za League of Legends. U pitanju je sociološki fenomen koji jeste zahvatio dobar deo omladine širom sveta, a radi se o 100.000.000 aktivnih igrača.

league_of_legends_world_championships.jpg

wc_numbers_banner_16.jpg

league-of-legends-2013-finals.png

Mislim da se ne radi samo o ''bežanju iz stvarnosti'', jer za omladinu to jeste stvarnost kao što je nekada za nekoga bila opsesija Elvisom, Bitlsima itd.

Aktivno igram LoL skoro tri godine, i ako se sa mnogo stvari po pitanju toga sto si napisao ne slazem, priznajem, stvara se zavisnost. Secam se prvih par meseci igranja nisam nista znao kao tele, kasnije, kada sam usao u stos, postalo je zanimljivo i postao sam zavistan, a to je bio period mozda drugi srednje. Kasnije, sve vise sam igrao sve dok nisam sam prelomio, iznervirao se zbog jedne partije, i nisam igrao mesec i po. Ujedno ,to je bila najveca pauza koju sam do sada napravio. I prijala je, pose tog vremena ponovo sam se vratio igri, ali u slabijem intezitetu, i dobijao sam dosta banova, bas zbog toga sto su me prekidali u sred partije. Kasnije su moji i sami shvatili da nema pauze i tu je pao dogovor, ne prekidaju me dok igram, sve odradim kasnije i svi srecni i zadovoljni
Ali opet, morate svatiti, da je prosle godine vise ljudi pogledalo finale LCS prvenstva u LoL-u nego finale NBA-a, nagradni fond je bio sumanutih 5 miliona dolara.
Sirom sveta imate aktivne igrace koji redovno strimuju i mlate brdo novca od sponzorstava kao sto su Avast, nVidia, Asus i mnogi drugi, LoL je globalni fenomen, i cak, do 2020, odnosno do sledecih OI u Japanu, e-sports ukljucujuci i LoL ce postati zvanicni olimpijski sport.

Poslednja izmena:
Kojim stvarima?

Kao prvo, koliko god poricali, sistem roditeljstva kod nas stagnira zadnjih 10-20 godina, sto je podstaknuto spoljasnjim faktorima drzave.
Roditelji su konstantno umorni, 70% dana provode na poslu,kada dodju,prikuju se za pink,farme i turske serije
U mom slucaju, radije cu trovati mozak onime sto me zanima nego da gledam 3 turske serije u roku od 4 sata
Dalje, cesto, roditelji imaju obicaj da naglasavaju svoj autoritet kaznjavanjem, vikanjem, oduzimanje pc-a itd...Pogresan metod koji jos vise doprinosi razljucivanju tinejdzera
Umesto toga treba sesti sa detetom i lepo popricat,a ako ne moze tako, odvesti ga kod psihologa ili u najgorem slucaju u centar za odvikavanje
Svako doba ima svoj LoL,secate se nekada vokmena, televizije, dnevnika, trenutnih aktuelnih muzickih zvezda...
Nikada tehnologija ne moze biti kriva za covekova dela
1-U36hBj8i-C7JJJxS4MP2HQ.jpeg

Poslednja izmena:
Kao prvo, koliko god poricali, sistem roditeljstva kod nas stagnira zadnjih 10-20 godina, sto je podstaknuto spoljasnjim faktorima drzave.
Roditelji su konstantno umorni, 70% dana provode na poslu,kada dodju,prikuju se za pink,farme i turske serije
U mom slucaju, radije cu trovati mozak onime sto me zanima nego da gledam 3 turske serije u roku od 4 sata
Dalje, cesto, roditelji imaju obicaj da naglasavaju svoj autoritet kaznjavanjem, vikanjem, oduzimanje pc-a itd...Pogresan metod koji jos vise doprinosi razljucivanju tinejdzera
Umesto toga treba sesti sa detetom i lepo popricat,a ako ne tako ne moze, odvesti ga kod psihologa ili u najgorem slucaju u centar za odvikavanje
Svako doba ima svoj LoL,secate se nekada vokmena, televizije, dnevnika, trenutnih aktuelnih muzickih zvezda...
Nikada tehnologija ne moze biti kriva za covekova dela
Pogledajte prilog 427591

Ništa od navedenog se ne kosi sa onim što sam ja pisao.

Inače, ova slika novina nisu dobar argument kada je reč o tehnologiji jer ipak se radi o običnom čitanju u kontrastu sa nečim u šta se ulaže trud (interakcija) i gde se očekuju rezultati. Zavisnost od tehnologije je daleko veća no zavisnost od čitanja, u suprotnom bi sada svi čitali knjige, novine i sl, a to je nešto što strahovito odbija tinejdžere. Znam po sebi kada sam bio tinejdžer, znam po mojoj generaciji, a znam i po trenutnim generacijama tinejdžera o tome koliko ih edukacija generalno ne interesuje, niti imaju bilo kakvu perspektivu o životu (manje-više, čast izuzecima).

:)

tesko je biti pametan u sadasnje vreme

kao sto pokazuje ova slika gore , novine su ranije bile zaraza, kasnije tv a sada net

moja majka je znala pricati kako se sa 12-13 god pela visoko da skuplja prepelicja jaja

a sada prica da je opasno sto deca sede dugo pred ekranom

mada je njena igra bila opasnija, zacas je mogla poginuti ili biti invalid

civilizacija ide jednim pravcem i to je to

buduca opasnost je pravi virtulni zivot, mnogi ce bezati u njega sto vise mogu jer je pravi

- - - - - - - - - -

stvarni svet je sranje, i zato i mi visimo na krstarici umesto da se družimo sa random ljudima na ulici

ovakav

Potrebno je razumeti problem. Kad ga razumes, onda je potrebno pronaci resenje. Ukoliko je to moguce.

Lako je biti perfekcionista koji kritikuje ljude u odnosu na neki visoki standard.
Lako je grditi, kaznjavati, zabranjivati, naredjivati, brukati.
To su primitivne metode isfrustriranih.

То су закаснеле мере у корекцији развоја једне личности, које често имају контра ефекат.
Неуравнотеженост ауторитета који посеже за тим мерама је твоја пројекција, ништа више.

Back