digitalizacija televizije

• Začetnik teme Začetnik teme asuss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

asuss

Primećen član
Poruka
904
Posto ce do juna 2015 godine biti iskljucen analogni signal da li to znaci da cemo gledati digitalni signal za dzabe?ne moramo vise placati kablovsku? sta tacnije dobijamo sto ce drzava da digitalizuje televiziju?Da li cemo moci da gledamo sve kanale kao sto sada gledam preko sbb?

Cao ljudi posto ima tema da ne otvaram itd....PITANJE
Hteo bi mojima u Srb da posaljem iz FR jedan digitalni resiver posto su ovde stvarno jeftini .....pa da ne bi pogresio i kupio neki koji nece da radi dole ...jel zna neko sta treba da gledam na njemu da bi radio kod nas jel frekfenciju npr :
Fréquence de réception 177 à 858 MH
ili nesto drugo mozda posto ovde mi kad smo presi na digitalnu tv bilo koji smo uzeli jeftin ili skup svi su radili ....

hvala drugari i pisite :)

Posto ce do juna 2015 godine biti iskljucen analogni signal da li to znaci da cemo gledati digitalni signal za dzabe?ne moramo vise placati kablovsku? sta tacnije dobijamo sto ce drzava da digitalizuje televiziju?Da li cemo moci da gledamo sve kanale kao sto sada gledam preko sbb?

Mocices da gledas

1. Rts 1
2. Rts 2
3. Studio b
4. Happy
5. Rtv 1
6.Rtv 2 Nisam siguran
7. Pink isto nisam siguran

Cao ljudi posto ima tema da ne otvaram itd....PITANJE
Hteo bi mojima u Srb da posaljem iz FR jedan digitalni resiver posto su ovde stvarno jeftini .....pa da ne bi pogresio i kupio neki koji nece da radi dole ...jel zna neko sta treba da gledam na njemu da bi radio kod nas jel frekfenciju npr :
Fréquence de réception 177 à 858 MH
ili nesto drugo mozda posto ovde mi kad smo presi na digitalnu tv bilo koji smo uzeli jeftin ili skup svi su radili ....

hvala drugari i pisite :)

Zvanicno su rakli da je u pitanju DVB-T2 signal.
Ne znam nista vise od toga.

ja negde citala,ali ne znam da l` je tacno-ko ima kablovsku,automatski ima digitalni sistem
ko nema kablovsku,vec zemljanu...mora da kupi neku skalameriju da bi imao digit.signal...

pre izvesnog vremena me zvala operaterka iz sbb-a nudeci nekakve risivere za digitalni signal,i kad joj postavih pitanje iz ove gore napisane recenice,ladno mi prekinula vezu...
znaci tacno je:)
a grdne su pogotovu penzionere prevarili sa prodajom tih risivera,i dodatnom naplatom na mesecnu pretplatu.

ja negde citala,ali ne znam da l` je tacno-ko ima kablovsku,automatski ima digitalni sistem
ko nema kablovsku,vec zemljanu...mora da kupi neku skalameriju da bi imao digit.signal...

pre izvesnog vremena me zvala operaterka iz sbb-a nudeci nekakve risivere za digitalni signal,i kad joj postavih pitanje iz ove gore napisane recenice,ladno mi prekinula vezu...
znaci tacno je:)
a grdne su pogotovu penzionere prevarili sa prodajom tih risivera,i dodatnom naplatom na mesecnu pretplatu.

Lopovska drzava.

Predajnici za digitalni signal su obavezni ako imas samo klasicnu antenu, riblja kost npr.
Ako imas kablovsku ili satelitsku mislim da ces preko tog prijemnika koji imas imati digitalni signal.
Znam da su rekli da njima nije neophodan.

Primecujem da ovde postoje neke nedoumice oko digitalizacije. Prvo digitalizacija se odnosi na zemaljsku televiziju koja se emituje putem predajnika na teritoriji Srbije i prakticno ne utice na one koji imaju kablovske sisteme. Kod kablovskih sistema ce i dalje biti omoguceno pracenje analognih televizijskih kanala.

Zasto digitalizacija.
1) efikasnije koriscenje spektra (sada na mestu jednog tv programa mozete gledati 10 tv digitalnih kanala)
2) alokacija dela tog spektra za sirenje sirokopojasnog interneta (uvodjenje 4G mobilne telefonije)
3) kvalitetnija distribucija signala do krajnih korisnika
4) i ne nuzno, ali obicno bolji kvalitet slike

Ono sto je primetno sada, da IPTV Telekoma Srbije, SBB i drugi kablovski operateri obmanjuju svoje korisnike i koriste situaciju da privuku nove pod raznim parolama "Digitalizujte se lako" i slicno. Nazalost nasa zemlja ne reaguje, niti ko da spreci operatere da to rade pod prakticno pretnjom da ce korisnici bez kablovske ostati bez tv kanala.

Kao sto neko rece, digitalizacija se tice onih koji gledaju program putem zemaljskih predajnike ili pak oni koji gledaju samo odredjeni skup kanala koji je pristuan u zemaljskoj mrezi, a dosad su placali kablovsku da bi slika bila bolja.

Ovo je mapa gasenja analognih predajnika

v1_alotmenti%20123%20-%20var.%202%20rts.png

Koje programe dobijate:

RTS1
RTS2
RTS Digital
RTS HD (prenos sportskih i pojedinih filmskih sadrzaja u HD -> program u visokoj definiciji mozete videti ovde http://www.rts.rs/page/rts/sr/Digit...Srbija/1202852/RTS+HD+–+direktni+prenosi.html ovo moze biti posebno interesantno nekim gledaocima, jer cesto kablovski operateri ne nude HD ili traze dodatno para za takav sadrzaj)
B92
Prva TV
Pink TV
Happy

+ pokrajinski emiteri u Vojvodini RTV1, RTV2 i Beogradu samo RTV1.

LISTA EMITERA
ZA ULAZAK U INICIJALNU MREŽU:

MUX AVALA
TV Metropolis
Privredno društvo za telekomunikacije TV Metropolis d.o.o.,Terazije br. 27, Beograd
Sat TV
Društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu na veliko i malo, usluge i kooperacije Sat TV communications export-import d.o.o., Bože Dimitrijevića br. 130a, Požarevac

MUX TUPIŽNICA
TV Pirot
Privredno društvo TV Pirot d.o.o.Branka Radičevića bb, Pirot

MUX BESNA KOBILA
TV Vranje
Javno preduzeće Radio televizija Vranje, Partizanska br.17a, Vranje

MUX KOPAONIK
Regionalna TV
Javno preduzeće za informisanje Novi Pazar, Stane Bačanin br. 29, Novi Pazar
TV Raška
Javno preduzeće radio stanica Radio Raška, Dušanova br. 6, Raška
TV Enigma
RTV Enigma d.o.o., Valterova br. 133, Prijepolje

MUX RUDNIK CRNI VRH- JAGODINA
TV Palma plus
Autotransportno preduzeće Palma eksoprt-import d.o.o., Železnička bb, Jagodina
TV Kanal 9
D.o.o. Televizija kanal 9, Miloja Pavlovića br. 8, Kragujevac
TV Kragujevac
Javno preduzeće Radio televizija Kragujevac, Branka Radičevića br. 9, Kragujevac

MUX JASTREBAC
TV Kruševac
Javno preduzeće radio televizija Kruševac, Trg Kosovskih junaka 6, Kruševac
TV Kraljevo
Privredno društvo Radio televizija Kraljevo i Ibarske novosti d.o.o. Konarevo bb, Kraljevo

MUX MALJEN CER
TV Vujić
Vujić televizija d.o.o., Užička 25, Valjevo
TV Šabac
Javno preduzeće Radio televizija Šabac, Kneza Lazara 1, Šabac

MUX VRŠAC
TV Banat
TV Banat d.o.o. za proizvonju i emitovanje radio i TV programa, Omladinski trg 17, Vršac

MUX SUBOTICA
TV Panonija
RTV Panonija d.o.o. za emitovanje radio i TV programa, Hajduk Veljkova br. 11, Novi Sad
TV Most
TV Most d.o.o. za informativnu izdavačku delatnost, Arse Teodorovića br. 5, Novi Sad

MUX CRVENI ČOT
TV Sremska
Sremska televizija, Zlatka Šnajdera br. 2, Šid
TV Santos
Santos commerce d.o.o. za radio televizijske aktivnosti, uvoz-izvoz i usluge marketinga, Koče Kolarova br. 29, Zrenjanin

MUX OVČAR, TORNIK
TV Lav plus
Preduzeće Konzum Lav d.o.o,LJube Stojanovića br. 3, Užice
TMS Televizija Telemark,
Televizija Telemark d.o.o. Sinđelićeva bb, Čačak
TV Kraljevo
Privredno društvo Radio televizija Kraljevo i Ibarske novosti d.o.o.Konarevo bb, Kraljevo

MUX GUČEVO
TV Podrinje
Akcionarsko društvo Radio TV Podrinje, Kneza Miloša br. 3, poslovni centar Stobeks, Loznica

MUX DELI JOVAN
BEST TV
Akcionarsko društvo Timočka televizija i radio, LJube Nešića br. 38, Zaječar
Televizija Istok
D.o.o. Istok Company, Jasikovačka petlja bb, Salaš
TV Bor
Javno preduzeće "Štampa, radio i film", Moše Pijade br. 19, Bor

Dakle, ako ste u Beogradu i zelite gledati digitalnu dobicete ovakvu listu:
RTS1
RTS2
RTS Digital
RTS HD
B92
Prva TV
Pink TV
Happy
RTV1
Studio B
Kanal3 Beograd
Sattv Pozarevac
Metropolis TV (ovog kanala jos nema ali bi trebao startovati).

Ako nemate T2 kompatiblni tv prijemnik, mozete kupiti set-top-box ili poznatiji kao risiver. Sada sam proverio i jedan od najjeftinijih sa 24 meseci garancije u jednog prodavnici u Bg kosta 30€. Uz to mnogi trgovci ce vam pokusati prodati i novu antenu, ali to je jos jedna u nizu obmana. Digitalna se moze primati sa vec postojecim antenama, bilo sobnim ili krovnim, pa cak i sa najobicnijim parcetom zice.

sema01.jpg

Jos nesto, nista vas ne sprecava da imate i kablovsku (bilo analognu/digitalnu + zemaljsku).

sema03.jpg

Stvar je u tome da se sada kablovski operateri plase da ce korisnicima izbor biti povecen i time njima stvorena konkurencija tamo gde nema IPTV-a, jer posle gasenja analogije, postoji plan da se putem zemaljskih predajnika korisnicima ponude dokumentarni, sportski i drugi sadrzaji (tipa. NatGeo, SportKlub i sl) uz odredjenu doplatu.

Back