http://crkvenidokumenti.blogspot.com/2008/11/didahe-nauk-dvanaest-apostola.html
https://sh.wikipedia.org/wiki/Didahe
Pre nego se upustimo odmah da kazem moj utisak je da je delo kompilirano iz dva ili vise, gde prvi deo nije sporan, sta vise, apsolutno je dusekoristan, saglasan sam da ga treba citati katehumenima; medjutim, odjednom uskacu proroci, kao da si prilepljini, i onda nastaju kontroverze
Znaci, nikakve logike nema da se ovde dodaju proroci, posle zavrsene molitve, i da si im se otvaraju vrata za svastarenje. Sto se tice duha prorostva iz Dela, sto se tice pavlovskih zajednica, sve to nema veze sa ovim. Dakle, duhom prorostva i govorenjem jezicima sam se bavio ovde:
Dakle, procitajte Didahe do poglavlja X da uvidite zaista dusekorisnost, pa onda tek da uporedimo kontrovezni drugi deo, citiram:
Dakle, dovoljno vest da odglumi i ima zadovoljavajuce ponasanje je prosao test? Apostol nije apostol ako ostane 3 dana, vec je taj apostol lazni prorok? kakvo je to pravilo jevandjelja?
Ovo vam je braco moja otvaranje vrata svim laznim prorocima, i to sledeci za laznim otkrivenjem - svi oni koji su prihvatali ove Didahe su ili zagovornici laznog otkrivenja, ako i nisu bili u montanistima, ono opet slede, citiram:
I naravno, mi ne verujemo u DVA VASKRSENJA MRTVIH, kao lazno otkrivenje, vec u jedno svih
https://sh.wikipedia.org/wiki/Didahe
Didahe je u ranom kršćanstvu bio veoma cijenjen: navodi ga nekoliko puta Klement Aleksandrijski, držeći ga svetim Pismom, zatim Origen; i Euzebije Cezarejski [10], a Atanazije g. 367. donoseći popis knjiga biblijskog kanona, ubraja ga među knjige koje, iako nisu kanonske, treba čitati katekumenima.[11]
U prvoj polovini 20. veka je vladalo mišljenje da je Didahe lažni apokrif koji treba pripisti montanistima, zbog isticanja proroka
Dakle, imamo tekst pred sobom, imamo opste informacije o nastanku, i prihvacanju ili odbijanju, polazisne teze koje sam postavio za otvaranje teme.Spis potiče iz judeo-hrišćanske sredine iz koje potječe i Matejevo evanđelje. To može biti Palestina ili Sirija: a možda i Antiohija ili njezina okolica; isključene su pavlovske zajednice, jer nema srodnosti s pavlovskom teologijom. Izvorni jezik je grčki.[2]
Pre nego se upustimo odmah da kazem moj utisak je da je delo kompilirano iz dva ili vise, gde prvi deo nije sporan, sta vise, apsolutno je dusekoristan, saglasan sam da ga treba citati katehumenima; medjutim, odjednom uskacu proroci, kao da si prilepljini, i onda nastaju kontroverze
X. Popričesna molitva
(1) A pošto se nasitite, ovako iskazujte hvalu:
(2) Hvalu ti dajemo, Oče sveti, poradi svetoga Imena tvoga, koje si stavio da stanuje u našim srcima, i poradi spoznaje i vjere i besmrtnosti, koje si nam dao spoznati po Isusu svome sluzi: tebi slava u vijeke. Amen.
(3) Ti si Gospodaru svemogući, sve stvorio poradi imena svoga, dao si sinovima ljudskim hranu i piće da uživaju i da ti iskazuju hvalu, a nama si po svome sluzi Isusu milosno podario duhovnu hranu i piće za vječni život.
(4) Prije svega te hvalimo jer si moćan: tebi slava u vijeke. Amen.
(5) Spomeni se Gospode, Crkve svoje, da je izbaviš od svega zla i da je usavršiš u svojoj ljubavi. Saberi je od četiri vjetra, posvećenu, u svoje kraljevstvo koje si joj pripravio. Jer: tvoja je moć i slava u vijeke. Amen.
(6) Neka dođe milost, i neka prođe ovaj svijet! Amen. Hosana domu Davidovu! Tko je svet, neka dođe! A tko nije, neka se obrati. Maranatha! Amen.
=========================================
(7) A prorocima dopustite, da iskazuju hvalu kako hoće.
Znaci, nikakve logike nema da se ovde dodaju proroci, posle zavrsene molitve, i da si im se otvaraju vrata za svastarenje. Sto se tice duha prorostva iz Dela, sto se tice pavlovskih zajednica, sve to nema veze sa ovim. Dakle, duhom prorostva i govorenjem jezicima sam se bavio ovde:
Darovi Duha - proroštvo i govorenje jezicima za generaciju 1. veka
U sustini sva prorostva kao dar Duha su se ostvarila, nije bilo mistifikacije jesu li prava ili lazna, kao sto imamo ovde; ali jos veci problem je mistfikacija apostola.Dakle, procitajte Didahe do poglavlja X da uvidite zaista dusekorisnost, pa onda tek da uporedimo kontrovezni drugi deo, citiram:
(3) Što se tiče apostola i proroka, činite kako je po pravilu evanđelja.
(4) Svaki apostol koji dođe k vama neka bude primljen kao Gospodin;
(5) no neće ostati dulje od jednog dana; ako pak bude potrebno, i slijedeći; ako pak ostane tri dana, to je lažni prorok.
(6) I nijednog proroka koji govori u nadahnuću nemojte iskušavati niti prosuđivat, jer svaki će se grijeh otpustit, ali taj se grijeh neće otpustiti.
(7) No nije svaki koji govori u nadahnuću prorok, nego samo ako ima ponašanje Gospodnje. Prema ponašanju, dakle, raspoznat će se lažni prorok i pravi prorok.
Dakle, dovoljno vest da odglumi i ima zadovoljavajuce ponasanje je prosao test? Apostol nije apostol ako ostane 3 dana, vec je taj apostol lazni prorok? kakvo je to pravilo jevandjelja?
Ovo vam je braco moja otvaranje vrata svim laznim prorocima, i to sledeci za laznim otkrivenjem - svi oni koji su prihvatali ove Didahe su ili zagovornici laznog otkrivenja, ako i nisu bili u montanistima, ono opet slede, citiram:
Dakle Gospod dolazi sa miriadama andjela, a ne vaskrsnutih ljudi.(6) I tada će se ukazati znakovi istine: najprije znak otvorenog neba, zatim znak glasa trublje, i treći, uskrsnuće mrtvih.
(7) No ne svih, nego kako je rečeno: Doći će Gospodin i svi sveti s njime.
I naravno, mi ne verujemo u DVA VASKRSENJA MRTVIH, kao lazno otkrivenje, vec u jedno svih