Devojčici stalo srce zbog ismevanja na Fejsbuku

Bergie

Iskusan
Banovan
Poruka
5.151
Ne znam da li uviđate koliko je ovo ozbiljno poremećeno i bolesno?

Devojčici stalo srce zbog ismevanja na Fejsbuku

Učenica osmog razreda Osnovne škole „Andra Savčić“ u Valjevu koju su školski drugovi ismejali na Fejsbuku pred kraj prvog polugodišta doživela je takav šok da joj je stalo srce, nakon čega je bila zbrinuta na klinici u Tiršovoj u Beogradu! Prosvetna inspekcija i policija ispituju ovaj slučaj vršnjačkog nasilja.

Direktor ove škole, školski psiholog, pedagog, nastavnik veronauke i razredni starešine četrnaestogodišnje devojčice već su dali izjave, a u republičkoj prosvetnoj inspekciji će zapisnik o ovom slučaju, nakon što dobiju mišljenje zdravstvenih stručnjaka, biti završen u ponedeljak.

„Devojčica je rođena sa srčanom manom, a ima i krivu kičmu zbog dve ranije intervencije tako da nosi pojas za ispravljanje i ima strabizam. Duže vreme su je zbog tih telesnih nedostataka ismevali vršnjaci koji su na Fejsbuku postavili njenu fotografiju na kojoj se vidi razrokost jednog oka, nakon čega su usledili brojni uvredljivi komentari. Pošto više nije mogla da trpi uvrede, pozvala roditelje da je iz škole odvedu kući, nakon čega su oni tražili pomoć direktora. Organizovan je sastanak devojčice i njenih vršnjaka kod školskog psihologa, ali kada je došla kući, njoj je pozlilo i izgubila je svest“, kažu u policiji.

Posle ukazane pomoći u gradskoj bolnici devojčica je prevezena na Dečju kliniku u Beogradu pošto joj je stalo srce. Lekari u Tiršovoj su je vratili iz kliničke smrti, posle nekoliko dana je otpuštena na kućno lečenje, ali pošto joj je konstatovan poremećaj rada srca teškog stepena, devojčici je, uz terapiju lekovima, naloženo i izbegavanje bilo kakve fizičke aktivnosti i stresa. Odlična učenica sedmog razreda, inače, sedam dana pre nego što je doživela šok bila je na redovnoj godišnjoj kontroli srca i po nalazu lekara sve je bilo u redu. Po saznanjima „Blica“, roditelji su od početka školovanje ćerke nastavnike i školske drugove informisali o njenoj srčanoj mani. Zato će insistirati da se utvrdi ko je odgovoran što je njihova ćerka doživela traumu.

Uvek je bilo i bice da deca ismevaju one razlicite od sebe, ko nosi naocare on je coki, ko ima visak kg je svinja, ko je visok i mrsav je pracka itd...sad sto im je trenutno FB jedini izvor komunikacije i sto im je od zivotne vaznosti sta ce ko tamo da im napise lajkuje itd druga je tema. A roditelji su ti koji treba da vaspitaju svoje dete da ne bude kreten.

Taj Фезбук ja vidim kao neku vrstu virtuelnog Gospodara muva. Društvenog eksperimenta a ne mreže.

Tamo nezreli ljudi anarhično grade nekakvu socijalnu hijerarhiju vođeni uglavnom nagonskim principima.

Da onaj Žućko i drugari nisu toliko alavi na lovu uveli bi tamo neka uzrasna ograničenja i ozbiljnije praćenje sadržaja koji se objavljuju.

Taj Фезбук ja vidim kao neku vrstu virtuelnog Gospodara muva. Društvenog eksperimenta a ne mreže.

Tamo nezreli ljudi anarhično grade nekakvu socijalnu hijerarhiju vođeni uglavnom nagonskim principima.

Da onaj Žućko i drugari nisu toliko alavi na lovu uveli bi tamo neka uzrasna ograničenja i ozbiljnije praćenje sadržaja koji se objavljuju.

Oni manipulisu i zgrcu lovu u isto vrijeme...

Nikad ne okrivljujem decu već roditelje. Zašto ne objašnjavaju svojoj deci da nismo svi isti, zašto ne objašnjavaju da nije sramota nositi naočare, protezu ili sl. :(
Nego, moj bebac je još mali. Verujem da, ukoliko on postane "nasilnik" i maltretira slabije ili drugačije od sebe bilo fizički, bilo psihički, da sam se negde, vaspitavajući ga, zahebala :(

Uvek je bilo i bice da deca ismevaju one razlicite od sebe, ko nosi naocare on je coki, ko ima visak kg je svinja, ko je visok i mrsav je pracka itd...sad sto im je trenutno FB jedini izvor komunikacije i sto im je od zivotne vaznosti sta ce ko tamo da im napise lajkuje itd druga je tema. A roditelji su ti koji treba da vaspitaju svoje dete da ne bude kreten.

Ovo je bilo mnogo malignije od dodele šaljivih nadimaka.

Mnogo.

Fotka pa kolektivno pljuvanje.

Za dete tog uzrasta to je svakako bila tragedija.

Maleni monstrumi koje su kući mama i tata takodje monstrumi to naučili.
Sa punim pravom koristim ovako teške reči jer sećam se svog detinjstva i dece koja su se i tad tako ponašala prema onima koji su imali neki problem ili bili drugačiji.
I dece koja su hrabro stajala u odbranu onih koje su maltretirali ne obazirući se na prihvatanje ili neprihvatanje od strane drugih.
Ostaju takvi ljudi ceo svoj život. I jedni i drugi. To se ne menja.

Poslednja izmena:
Nikad ne okrivljujem decu već roditelje. Zašto ne objašnjavaju svojoj deci da nismo svi isti, zašto ne objašnjavaju da nije sramota nositi naočare, protezu ili sl. :(
Nego, moj bebac je još mali. Verujem da, ukoliko on postane "nasilnik" i maltretira slabije ili drugačije od sebe bilo fizički, bilo psihički, da sam se negde, vaspitavajući ga, zahebala :(

Zato što je prvo slušalo mamu kako se podsmeva drugima, kako ogovara, kako pljuje, kako leči svoje komplekse.
Raste sa mišlju da je to normalno tako bezobzirno komentarisati ljude koji imaju probleme, koji nisu za to krivi.
Ovde se ne radi o ismejavanju nečijeg karaktera, što možemo da menjamo,
već o nečemu za šta dete niko nije pitao, za šta nije krivo niti je tražilo.

Sasvim sam saglasan da se ovde radi o nedostatku elementarnog vaspitanja i empatije ali ovaj incident je školski primer jedne od najgadnijih ljudskih, recimo, osobina koja ne krasi samo decu već i ogroman broj bar formalno odraslih lica.

A to je samoisticanje kroz pljuvanje i ponižavanje drugih.

Ne recite da se sa tom pojavom ne srećete svakodnevno i na svakom koraku.

U koju god firmu da sam kročio, sa kojom god ekipom da sam se malo zbližio prvo što je usledilo u nekim malo intimnijim razgovorima jeste rafalna pljuvačina po svemu i svima.

A deca samo usvajaju manire odraslih s tom razlikom što nemaju formiranu perfidnost i svoju mržnju prema bližnjima ispoljavaju nesputano a Фејзбук i Твитер su pravi vašari maligne infantilnosti.

Naravno, tu ima i onog elementa kolektivne (ne)svesti, pa kad alfa mužijak ili ženka uzmu na zub nekog slabijeg da mu pušte krvcu i tako još jedared naglase svoju lidersku poziciju, čopor se horski uključuje u linč vođen pojedinačnim strahom da svojom uzdržanošću ne navuče bes predvodnika na sebe.

Nadam se da će žrtva ove bestijalnosti ipak smoći snage da nađe način da stavi pod kontrolu svoje evidentno naglašene reakcije na frustracije ove vrste.

Jer što pre upoznaš pravi karakter sveta oko sebe stičeš bolji pregled igre ali i prednost u odnosu na čopor jer ako ništa drugo a ono postaješ svestan da od istog ne možeš očekivati ništa dobro.

Čak i na ovom forumu imate bezbrojne primere čopora koji se bave progonom neistomišljenika ne birajući sredstva u tom cilju.

Sve u svemu ova gadna priča je paradigma društvenih odnosa u kojima pokušavamo da preživimo.

Poslednja izmena:
na zalost jeste tako.
ali tako je u realnom zivotu.
neko je lovac, neko lovina.
kako bi inace objasnio deci citave srbije sve ono sto se dessavalo devedesetih, a kulminiralo `99e?

To bih objasnio kao čoporativni napad na jednu malu zemlju kako bi se namirile okolne hijene.

Između ostalog sam i zato gadljiv na linč kao način ispoljavanja životne stvarnosti te ostvarivanja raznih često iracionalnih interesa.

Back