Devojčice neželjene na Balkanu

Umes li ti da citas? Gde pise da su to moji stavovi? U mojim prethodnim postovima stoji sta su drugi rekli, napisali i uradili.
Nisam ja kriv sto su zene na Balkanu omalovazene, potcenjene i potlacene. Za to izvoli pa krivi roditelje koji ih od prvog dana dresiraju da nemaju svoje ja i da se potcinjavaju tudjoj volji.
Je l' mozda moja krivica, sto vecina roditelja cerkama oblaci iskljucivo roze odecu, i to mahom suknje i helanke; sto im kupuju posudje, lutke bebe i frizerske setove; sto svaki put kad pokusaju da uzvrate napad budu opomenute da to nije lepo i da se devojcice tako ne ponasaju? Jesam li ja kriv sto niko ne vaspitava cerku da zaradi svoju koru hleba, pa makar kao baba-sera, a ne da zavisi od muza i da ostaje u losem braku jer ako se razvede bukvalno nece imati sta da jede? Jesam li ja kriv sto svaka zdravica kad se rodi zensko dete glasi: Nek' je ziva i zdrava, i da docekamo da je udamo? Jesam li ja kriv sto devojke pristaju na ucene svojih momaka/verenika/muzeva i pod njihovim pritiskom napustaju poslove? Jesam li ja kriv sto svi, a narocito druge zene, devojke od 25+ godina koje se nisu udale nazivaju baba-devojkama? Jesam li ja kriv sto devojcicama i devojkama sputavaju planove i ambicije onim cuvenim: Nije to za zene? Jesam li ja kriv sto je svaka zena makar jednom (a sigurno se desilo vise puta) u zivotu diskriminisana zbog svog pola, i to ne od tamo nekih tudjih ljudi vec ponajcesce od svoje porordice?
Odakle tebi, uopste, pravo da nekog saljes kod psihijatra? Nevaspitana si, a pre svega kvarna i podmukla kao i Elektrika, jer mi pripisujes reci i dela za koja sam jasno naveo da su tudji. Onda bi da me davite, samarate, udarate kao pinjatu i na kraju strpate u ludnicu. Zasto? Da bi se osvetile nekom ko vas je potkacio samo zato sto ste zene, a vi niste smele da mu/joj uzvratite. I tacno znam da je taj neko mamica, tatica ili muzic.
Neke od stvari koje si napisao stoje, mada su predstavljene u izokrenutom kontekstu.
I kada se rodi dečak i kada se rodi devojčica, oni koji nazdravljaju žele da dočekaju da ih ožene ili udaju, i to žele malo bebi, a malo više sebi. Ne zato što je udaja/ženidba kruna životnog uspeha, već je to pokazatelj da je dete odraslo, osniva sopstvenu porodicu. Naravno da ima života i sreće i bez braka i bez dece, ali bar bebi možeš da poželiš šta ti duša ište.
Sa druge strane, neuporedivo više se u prethodnih 30 godina ulaže u obrazovanje ženske dece i to baš zato da bi imale "svoju koru hleba", dok za dečake kažu da mogu i džakove da vuku, ako neće školu da uče.
Muškarci ne da očekuju da žena napusti posao, već se u startu postavljaju tako da sami nisu u mogućnosti da izdržavaju porodicu, već im je neophodna i druga plata. Broj razvoda je u ogromnom porastu i ne bi verovao koliko porodica izdržavaju žene, obrazovane...
A što se tiče toga kako se devojčice oblače, u pitanju je ipak tvoja predrasuda. Devojčica i žena i u suknji mogu i treba da budu ravnopravne. Besmisleno je šišati ih na nulericu da bi ih ozbiljno shvatili, a devojčice su poodavno i te kako sposobne da se odbrane i zaštite svoje mišljenje, stavove, prioritete...

Za odecu si me pogresno shvatila. Pokusavao sam da kazem da je to deo indoktrinacije. Uz vojnicki dril ide i uniformisanje. Niko ne brani zenama da nose suknje i dugu kosu, ali to ne cini zenu. A cesto se onima koje vise vole kratku kosu (pa i krompir, na kraju krajeva) i drugacije se odevaju nego sto se to ocekuje od zena prisivaju razne etikete (muskaraca, lezbaca, klosarka, itd. i to cesce od samih zena nego muskaraca).
Jer, ako vec bezimo od zaostalih brdjanskih shvatanja, nije zensko samo ono sto ima sisu do kolena i pletenicu do dupeta.

Umes li ti da citas? Gde pise da su to moji stavovi? U mojim prethodnim postovima stoji sta su drugi rekli, napisali i uradili.
Nisam ja kriv sto su zene na Balkanu omalovazene, potcenjene i potlacene. Za to izvoli pa krivi roditelje koji ih od prvog dana dresiraju da nemaju svoje ja i da se potcinjavaju tudjoj volji.
Je l' mozda moja krivica, sto vecina roditelja cerkama oblaci iskljucivo roze odecu, i to mahom suknje i helanke; sto im kupuju posudje, lutke bebe i frizerske setove; sto svaki put kad pokusaju da uzvrate napad budu opomenute da to nije lepo i da se devojcice tako ne ponasaju? Jesam li ja kriv sto niko ne vaspitava cerku da zaradi svoju koru hleba, pa makar kao baba-sera, a ne da zavisi od muza i da ostaje u losem braku jer ako se razvede bukvalno nece imati sta da jede? Jesam li ja kriv sto svaka zdravica kad se rodi zensko dete glasi: Nek' je ziva i zdrava, i da docekamo da je udamo? Jesam li ja kriv sto devojke pristaju na ucene svojih momaka/verenika/muzeva i pod njihovim pritiskom napustaju poslove? Jesam li ja kriv sto svi, a narocito druge zene, devojke od 25+ godina koje se nisu udale nazivaju baba-devojkama? Jesam li ja kriv sto devojcicama i devojkama sputavaju planove i ambicije onim cuvenim: Nije to za zene? Jesam li ja kriv sto je svaka zena makar jednom (a sigurno se desilo vise puta) u zivotu diskriminisana zbog svog pola, i to ne od tamo nekih tudjih ljudi vec ponajcesce od svoje porordice?
Odakle tebi, uopste, pravo da nekog saljes kod psihijatra? Nevaspitana si, a pre svega kvarna i podmukla kao i Elektrika, jer mi pripisujes reci i dela za koja sam jasno naveo da su tudji. Onda bi da me davite, samarate, udarate kao pinjatu i na kraju strpate u ludnicu. Zasto? Da bi se osvetile nekom ko vas je potkacio samo zato sto ste zene, a vi niste smele da mu/joj uzvratite. I tacno znam da je taj neko mamica, tatica ili muzic.

Koje generalizacije sunce ti poljubim. Nažalost, nisu žene samo na Balkanu potcenjene i omalovažavane. Koji to roditelji "dresiraju" decu ili misliš ako ih uče sa se pravilno ponašaju na ulici sa poštovanjem prema starijima i da ne razgovaraju kao kočijaši da je dresura. Koliko vidim po ponašanju ovih današnjih devojaka (i mladih generalno) koje su tek izašle iz tinejdžerskih godina i onih mlađih dresura im ne bi škodila jer ih dosta roditelja ničemu i ne uči. Zamisli roze se i u svetskim okvirima smatra za boju za devojčice a opet nose i plavo i žuto i crveno itd. Ne uče ih da ne uzvraćaju napad na isti način na koji su napadnute nego da to rade kulturno i sa stilom onako kako bi svaka žena i trebalo da se ponaša kao dama a ne kao ove turbo-folkerke i starlete što se pljuju preko novina kao budale jer GLE ČUDA kada se dvoje sa psovkama i vikom raspravljaju ljudi ne prave razliku između budala. Ko ne uči devojke da zarađuju za svoju koru hleba? Pogledaj malo oko sebe po prodavnicama, poštama, bankama, firmama, fakultetima koliko zaposlenih i uspešnih žena ima a pogledaj koliko muških "radnika" sedi po kafićima mamini i tatini sinovi. Zdravice su i muško i za žensko isto da se rodi živo i zdravo, odraste i da doživi istu radost kao i njegova porodica a to je opet da ima svoje dece. I za muškarce imaš izraz matori momak za one koji se nisu oženili do 25. Ovo za diskriminaciju je nažalost realno.

Koje generalizacije sunce ti poljubim. Nažalost, nisu žene samo na Balkanu potcenjene i omalovažavane. Koji to roditelji "dresiraju" decu ili misliš ako ih uče sa se pravilno ponašaju na ulici sa poštovanjem prema starijima i da ne razgovaraju kao kočijaši da je dresura. Koliko vidim po ponašanju ovih današnjih devojaka (i mladih generalno) koje su tek izašle iz tinejdžerskih godina i onih mlađih dresura im ne bi škodila jer ih dosta roditelja ničemu i ne uči. Zamisli roze se i u svetskim okvirima smatra za boju za devojčice a opet nose i plavo i žuto i crveno itd. Ne uče ih da ne uzvraćaju napad na isti način na koji su napadnute nego da to rade kulturno i sa stilom onako kako bi svaka žena i trebalo da se ponaša kao dama a ne kao ove turbo-folkerke i starlete što se pljuju preko novina kao budale jer GLE ČUDA kada se dvoje sa psovkama i vikom raspravljaju ljudi ne prave razliku između budala. Ko ne uči devojke da zarađuju za svoju koru hleba? Pogledaj malo oko sebe po prodavnicama, poštama, bankama, firmama, fakultetima koliko zaposlenih i uspešnih žena ima a pogledaj koliko muških "radnika" sedi po kafićima mamini i tatini sinovi. Zdravice su i muško i za žensko isto da se rodi živo i zdravo, odraste i da doživi istu radost kao i njegova porodica a to je opet da ima svoje dece. Iza muškarce imaš izraz matori mo mak za one koji se nisu oženili do 25. Ovo za diskriminaciju je nažalost realno.

Sa svim ostalim se slazem ali stvarno gdje ima matori momak od 25 :) pa musakrcima se pre 30 i ne "preporucije " brak, svaki koji se ozenio pre 30 cula sam samo komentare... premlad je... nece to uspjeti.... tek oko 45 sam cula da se muskarcima kao sugerise da bi trebali razmisliti o zenidbi ali da im jos nije kasno.... citam sve cesce u 80-toj dobio djete sad pise se da je on otac a ko je pripomogao.... :D

Pa to oko izraza,treba da razgranicis da je bilo jedno vreme kad su oni bili i svaki 100ti je bio pismen a sad je drugo,i totalno je bespotrebno njih ubacivati u pricu.

To je bio odgovor na post koji je postavio nindža kornjača, uostalom ti smatraš da ako ja znam neke stare izraze koji su manje-više ispali iz upotrebe i koje sam slučajno čuo da se ja njima divim? :hahaha: Nije svaki 100-ti bio pismen koliko znam u to vreme je vladao socijalizam pa je školovanje bilo besplatno te je pismenost bila najviša u Evropi gotovo preko 90% uostalom nije tu stvar znanja nego mentaliteta i ostrašćenosti. Daj svoje neko mišljenje u vezi teme ajde please eto ti jedan "moderan" izraz :mrgreen: .

Sa svim ostalim se slazem ali stvarno gdje ima matori momak od 25 :) pa musakrcima se pre 30 i ne "preporucije " brak, svaki koji se ozenio pre 30 cula sam samo komentare... premlad je... nece to uspjeti.... tek oko 45 sam cula da se muskarcima kao sugerise da bi trebali razmisliti o zenidbi ali da im jos nije kasno.... citam sve cesce u 80-toj dobio djete sad pise se da je on otac a ko je pripomogao.... :D

Има тих ставова и међу факултетски образованим људима. Сећам се како је покојни стриц рекао за мог брата: "Треба да се жени матори клипан, има 28, старији је и од старог момка", а обојица су факултетски образовани. Насупрот стрицу, његов рођени брат, мој ћале, се оженио са 31 а мене добио са 32 године. Брат од стрица је ипак прво дете добио са 28. година, а потом се оженио :)

И ја сам прво дете добио са 28. година, а хтео сам још и раније :) Но, то је била моја жеља и жеља моје супруге. Стварно смо желели да правимо децу и да имамо породицу. Није нам се дало, а покушавали смо две године.

Ето, мој млађи брат сада ће напунити 30, али ни једног секунда не желим да извршим притисак на њега. Чак шта више, желим да посклањам људе око њега, који му сугерирају било шта што личи на жељу за браком и породицом.

Једино тврдим из мог искуства са људима, али и моја жена тврди ово - немирнија и несташнија деца, која током пубертета бивају исто тако незрели и вечито насмејани и шаљиви, брже се одлуче на породицу. Припадам том соју и заиста, онако више за себе тврдим, да је ова изјава тачна. Мене је жеља за породицом ухватила негде са 22 године. И онда, као и сада, нисам имао намеру да разликујем женску од мушке деце, те да једне фаворизујем.

Има тих ставова и међу факултетски образованим људима. Сећам се како је покојни стриц рекао за мог брата: "Треба да се жени матори клипан, има 28, старији је и од старог момка", а обојица су факултетски образовани. Насупрот стрицу, његов рођени брат, мој ћале, се оженио са 31 а мене добио са 32 године. Брат од стрица је ипак прво дете добио са 28. година, а потом се оженио :)

И ја сам прво дете добио са 28. година, а хтео сам још и раније :) Но, то је била моја жеља и жеља моје супруге. Стварно смо желели да правимо децу и да имамо породицу. Није нам се дало, а покушавали смо две године.

Ето, мој млађи брат сада ће напунити 30, али ни једног секунда не желим да извршим притисак на њега. Чак шта више, желим да посклањам људе око њега, који му сугерирају било шта што личи на жељу за браком и породицом.

Једино тврдим из мог искуства са људима, али и моја жена тврди ово - немирнија и несташнија деца, која током пубертета бивају исто тако незрели и вечито насмејани и шаљиви, брже се одлуче на породицу. Припадам том соју и заиста, онако више за себе тврдим, да је ова изјава тачна. Мене је жеља за породицом ухватила негде са 22 године. И онда, као и сада, нисам имао намеру да разликујем женску од мушке деце, те да једне фаворизујем.
Ahaaaaa vise se ne kaze pukli te hormoni vec "zelja za porodicom"? Ok Ok

Ahaaaaa vise se ne kaze pukli te hormoni vec "zelja za porodicom"? Ok Ok

Дај ти томе које год желиш име, ја не замерам :) Искрено, годинама сам размишљао како и чему бих могао научити своју ћерку (замишљао сам да ћу је имати и добио сам је :) ) и једна те иста брига се увек рађа: хоћу ли бити довољно добар отац да моја деца буду добри људи, јер ипак од родитеља све креће.

Ово није тачно. Најпре се удају и жене највеће тута-муте.

Ово није тачно. Најпре се удају и жене највеће тута-муте.

Можда по овом питању вреди отворити нову тему, јер као што већ рече, одосмо од главног курса расправе.

- - - - - - - - - -

Cerku?Ti si Frojdovski slucaj :D

Молим лепо, појасни ми. Јесам случај и врло вероватно фројдовски (шта год то било :) ) али ме интересује ипак шта имаш рећи.

Ето, испоставило се да сам очекивао претпоставке, које сам добио. Ипак се слажем да у јеку данашњих тенденција дешавања сви треба да будемо подвргнути проверама. Са оваквим конотацијама у сваком одговору, али и са разним тумачењима, треба нас све колективно прегледати пре него што кренемо стварати породицу. Данас је то и више од Балканског Синдрома.

Na Balkanu je, kako Gilmoto navodi, "višak" dečaka upadljiv pre svega u albanskim sredinama. "Želja roditelja na neizostavno dobiju muške naslednike, specifičnost je albanskog kulturnog kruga", smatra taj stručnjak.

Ženski fetusi ciljno se ne uništavaju samo u Indiji ili Kini, već i u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, a tako nastao višak muškaraca u društvu imaće dramatične društvene posledice i u balkanskim zemljama,

Ma nema veze, ima u Srbiji višak ženskadije koja se ničega ne gadi..

Back