euridika
Ističe se
- Poruka
- 2.608
Neke od stvari koje si napisao stoje, mada su predstavljene u izokrenutom kontekstu.Umes li ti da citas? Gde pise da su to moji stavovi? U mojim prethodnim postovima stoji sta su drugi rekli, napisali i uradili.
Nisam ja kriv sto su zene na Balkanu omalovazene, potcenjene i potlacene. Za to izvoli pa krivi roditelje koji ih od prvog dana dresiraju da nemaju svoje ja i da se potcinjavaju tudjoj volji.
Je l' mozda moja krivica, sto vecina roditelja cerkama oblaci iskljucivo roze odecu, i to mahom suknje i helanke; sto im kupuju posudje, lutke bebe i frizerske setove; sto svaki put kad pokusaju da uzvrate napad budu opomenute da to nije lepo i da se devojcice tako ne ponasaju? Jesam li ja kriv sto niko ne vaspitava cerku da zaradi svoju koru hleba, pa makar kao baba-sera, a ne da zavisi od muza i da ostaje u losem braku jer ako se razvede bukvalno nece imati sta da jede? Jesam li ja kriv sto svaka zdravica kad se rodi zensko dete glasi: Nek' je ziva i zdrava, i da docekamo da je udamo? Jesam li ja kriv sto devojke pristaju na ucene svojih momaka/verenika/muzeva i pod njihovim pritiskom napustaju poslove? Jesam li ja kriv sto svi, a narocito druge zene, devojke od 25+ godina koje se nisu udale nazivaju baba-devojkama? Jesam li ja kriv sto devojcicama i devojkama sputavaju planove i ambicije onim cuvenim: Nije to za zene? Jesam li ja kriv sto je svaka zena makar jednom (a sigurno se desilo vise puta) u zivotu diskriminisana zbog svog pola, i to ne od tamo nekih tudjih ljudi vec ponajcesce od svoje porordice?
Odakle tebi, uopste, pravo da nekog saljes kod psihijatra? Nevaspitana si, a pre svega kvarna i podmukla kao i Elektrika, jer mi pripisujes reci i dela za koja sam jasno naveo da su tudji. Onda bi da me davite, samarate, udarate kao pinjatu i na kraju strpate u ludnicu. Zasto? Da bi se osvetile nekom ko vas je potkacio samo zato sto ste zene, a vi niste smele da mu/joj uzvratite. I tacno znam da je taj neko mamica, tatica ili muzic.
I kada se rodi dečak i kada se rodi devojčica, oni koji nazdravljaju žele da dočekaju da ih ožene ili udaju, i to žele malo bebi, a malo više sebi. Ne zato što je udaja/ženidba kruna životnog uspeha, već je to pokazatelj da je dete odraslo, osniva sopstvenu porodicu. Naravno da ima života i sreće i bez braka i bez dece, ali bar bebi možeš da poželiš šta ti duša ište.
Sa druge strane, neuporedivo više se u prethodnih 30 godina ulaže u obrazovanje ženske dece i to baš zato da bi imale "svoju koru hleba", dok za dečake kažu da mogu i džakove da vuku, ako neće školu da uče.
Muškarci ne da očekuju da žena napusti posao, već se u startu postavljaju tako da sami nisu u mogućnosti da izdržavaju porodicu, već im je neophodna i druga plata. Broj razvoda je u ogromnom porastu i ne bi verovao koliko porodica izdržavaju žene, obrazovane...
A što se tiče toga kako se devojčice oblače, u pitanju je ipak tvoja predrasuda. Devojčica i žena i u suknji mogu i treba da budu ravnopravne. Besmisleno je šišati ih na nulericu da bi ih ozbiljno shvatili, a devojčice su poodavno i te kako sposobne da se odbrane i zaštite svoje mišljenje, stavove, prioritete...