Devojčica dobila potres mozga dok su je maltretirali vršnjaci iz škole

tehduduk

Buduća legenda
Poruka
29.570
ČOKA - Maltretiranje učenice šestog razreda Osnovne škole „Jovan Popović” iz Čoke završilo se, nedavno, potresom mozga. Roditelji i javnost su uznemireni, a svi se pitaju šta će preduzeti rukovodstvo škole, ali i policija kojoj je slučaj prijavljen.

V.d. direktora škole Julijana Bagdal kaže da je devojčica otišla u učionicu drugog odeljenja šestog razreda da traži dečaka koji nije bio tamo, navodno, da uzme disketu.

- Jedan od dečaka iz tog odeljenja uvukao ju je u učionicu i zatvorio u orman, u koji je i on ušao. Zatim ju je, zajedno s jednim drugom, nosio po učionici držeći je za ruke ispod pazuha, a drug za noge. Devojčica se otimala i, kako se otrgla, udarila je glavom u pod - kaže Julijana Bagdal.

Školski pedagog i psiholog odmah su obavili razgovor s devojčicom i njenom majkom, a ceo slučaj je prijavljen policiji.

- Tamo sam saznala koji su dečaci u pitanju. Održali smo hitnu sednicu nastavničkog veća, gde smo se dogovorili da moramo utrostručiti pažnju i dežurstvo u školi. Svi su bili saglasni s tim da pooštrimo nadgledanje u cilju bezbednosti učenika. Napismeno je izdato upozorenje da nastavnici redovno i bez zakašnjenja ulaze u učionice na časove i da se pooštri disciplina. Događaj se desio najverovatnije u toku velikog odmora i početkom časa, jer je devojčica trebalo da ima čas fizičkog, a pre toga je otišla da potraži dečaka u učionici na spratu. Verovatno je sve tada počelo i nastavilo se na početku časa, što moramo još da utvrdimo - objašnjava Julijana Bagdal.

Prema njenim rečima, kod devojčice je u Opštoj bolnici u Senti konstatovan lakši potres mozga, bez ikakvih drugih povreda i unutrašnjih ozleda.

Kaća Malinović, pedagog u školi, kaže da ceo događaj predstavlja dečji nestašluk koji je izmakao kontroli, što je konstatovala u razgovoru sa akterima događaja.

- Škola je preduzela sve mere, a verujem da mere koje preduzima policija neće imati na decu negativne efekte, već da će uticati u pozitivnom smeru da se takve stari ne ponove . Školski psiholog Biljana Zmijanac slaže se s pedagogom kod konstatacije da je u pitanju nestašluk koji je izmakao kontroli. -Sa stanovišta psihologije, bitno je ulaženje u razloge takvog ponašanja, koje se kroz češći razgovor sa učenicima i roditeljima može preduprediti i sprečiti.

Nista novo- decaci iz poznatijih ili boljih porodica ( iz novina inf) ...
skolski psiholozi su odmah razgovarali sa devojcicom i njenom majkom, a ne sa napadacima,
koliko li je zeni trebalo vremena samo doci u skolu :evil:
spominje se da je sa njihove tacke bitan psiholoski momenat- a ja sam mislila da im je kao SKOLSKIM psiholozima i pedagozima bitan pocinilac za sankcionisanje i delo po skolskom pravilniku!!!. Samo sto ne rekose- sto se glupa pokusala otrgnuti ...

Da li nam novinarstvo samo pro-forme stampa textove da meni svaka druga recenica skripi, ili su pravila i norme toliko isprane da se samo gleda ko je pocinilac, ali ne i delo ...

Strasno !

Poslednja izmena:
Ako se stvarno vrši nasilje nad tom devojčicom treba da se reaguje, ali ovo je bio nesrećni slučaj... koliko smo samo mi puta u školi nekoga (i mene) nosili tako - jedan za ruke drugi za noge... doduše, nikoga nismo zatvarali u orman i to je preterivanje...

citav clanak je cudno napisan-
nosili tvojom voljom ili protiv tvoje volje ???
nedavno je bio slucaj kada su devojcicu izbacili nestasni momcici kroz prozor !!!

postoji jasno utvrdjena razlika izmedju igranja i maltretiranja !!!
nestretan slucaj bi bio da se ona okliznula i razbila glavu !!! SAMA

citav clanak je cudno napisan-
nosili tvojom voljom ili protiv tvoje volje ???
nedavno je bio slucaj kada su devojcicu izbacili nestasni momcici kroz prozor !!!

postoji jasno utvrdjena razlika izmedju igranja i maltretiranja !!!
nestretan slucaj bi bio da se ona okliznula i razbila glavu !!! SAMA

Kako da ti kažem - to se jednostavno desi (mislim na to nošenje)... nisam ja rekao: "E, hajde da me nosite!", ali nisam ni urlao i koprcao se kao konj...

Kako da ti kažem - to se jednostavno desi (mislim na to nošenje)... nisam ja rekao: "E, hajde da me nosite!", ali nisam ni urlao i koprcao se kao konj...

nestasluk je ocigledno bio medju vama ;)
ovde nije

Ma ne zele da se opterecuju povodom toga, boli njih uvo, Lakse je da se kaze 'Nestasluk' i zavrsio si uvidjaj.

zvucimo depresivno- jel tako :mrgreen:
sta roditelj moze uraditi- na kurseve samoobrane poslati dete, ali iskljucivo aikido, da slucajno ne povredi napadace pa sama odgovara

Prvo, novinari sve preuvelicavaju i od misa prave slona, 90% ni ne verujem. Drugo, deca su u tom periodu povodljiva pa pristaju na razne gluposti zarad paznje vrsnjaka, i moze biti da je ovo samo neslana sala koja se otela kontroli. Da se ne lazemo, svakodnevno se u skoli desavaju ovakve stvari. Pre neki dan je u razredu moje cerke decacic sutnuo devojcicu koja je pri padu slomila zub, ona njega pre toga zveknula kisobranom u glavu. Druga devojcica sutnula drugara u prepone, jer joj se smejao, decak sa podlivom i oteklinom primljen u hitnu. Deca se po skolama makljaju kao pravi mali gladijatori. Neadekvatne kazne tipa razgovor sa psihologom uopste ne pomazu, a ucitelji i nastavnici tesko da mogu izaci na kraj sa 30-oro nevaspitane decurlije.

ja se secam organizovanih tuca u skolskom dvoristu- dogovore se, zakazu termin i biju se- po svojoj volji ... bilo je pokusaja po ucionicama, ali se svedu na soliranja koja brzo prodju, izivljavanja nad jednom osobom nije bilo

i ja eto imam uvid u osnovnu i srednju skolu, pa ovo ne cuh ...
cini mi se da je ovde problem sto devojcica NIJE pristala na sve zarad paznje ...

Pa znas kako nije joj veovatno palo da na pamet da se opusti i peva "nuna nuske" dok je vucaju po ucionici i zatvaraju u ormane.
Pa da bas se ponela kao konj, svasta... sta ima da se koprca i urla samo su je malo gnjavili i gnjecili klinci koji su u fazi puberteta, pod naletom hormona, klinci koji nisu videli terena nego kanter ceo dan igraju... i plus malo, malo pa hvataju devojcice i bacaju kroz prozor... sta ima da se plasi i urla, smao nek se opusti i prepusti nestaslucima. Nista joj nece biti.

i kod nas su se tukli organizovano, zakaze se tuca pa ko hoce da se mlati nek ide... a i nikad se nije desilo da decak tuce devojcicu, to se kod nas zvalo pichka.

a ovo... :eek: svasta :eek:

pokusavali su povuci kikicu, uhvatiti za guzu ... vrhunac ...

ja sam se potukla par puta sa decacima- ali van skole, gde su oni bili na svome- nema autoriteta !!!

Prvo, novinari sve preuvelicavaju i od misa prave slona, 90% ni ne verujem. Drugo, deca su u tom periodu povodljiva pa pristaju na razne gluposti zarad paznje vrsnjaka, i moze biti da je ovo samo neslana sala koja se otela kontroli. Da se ne lazemo, svakodnevno se u skoli desavaju ovakve stvari. Pre neki dan je u razredu moje cerke decacic sutnuo devojcicu koja je pri padu slomila zub, ona njega pre toga zveknula kisobranom u glavu. Druga devojcica sutnula drugara u prepone, jer joj se smejao, decak sa podlivom i oteklinom primljen u hitnu. Deca se po skolama makljaju kao pravi mali gladijatori. Neadekvatne kazne tipa razgovor sa psihologom uopste ne pomazu, a ucitelji i nastavnici tesko da mogu izaci na kraj sa 30-oro nevaspitane decurlije.

Zato u startu treba da razgovaraju sa roditeljima i sankcionisu takve ispade... ukorima, kaznenim bodovima, ocenama... treba da vrate ocenu iz vladanja kao ocenu koja ulazi u prosek, treba da zaposle par ljudi kojima ce jedini posao biti da motre na decu dok su odmori, da dezurni nastavnik bude dezurni a ne da ispija kafu sa tetkicama, i opet na kraju roditeljima svaki dan otvoreno pricati kakvo je dete a ne sve je lepo i dobro, fino i normalno dete. Mislim da roditelji nose tu odgovornost kakvo ce im dete biti a nakon njih tu su prosvetari koji ce ukazati na eventuane probleme, posavetovati i pokusati da rese losu situaciju. Svake godine dolazi sve ludja generacija. Kad ih budu svakodnevno opominjali i u skoli i kod kuce pa cak i za sitnice vrlo brzo ce znati gde je ta crvena linija preko koje se ne sme. Samo smatram da je roditelju tesko da prihvati da njegovo dete pravi probleme i postaje problem, prosvetaru je lakse da se ne petlja i pravi sebi problem zbog nekog ko ce tu skolu napustiti uskoro, tako da sve ce to u krug da se vrti.

Ma ovo nije nista sta se sve kod nas dogadjalo...

Slučaj 1:
Dečak je za osam godina dvojici polomio zube, prvog je gurnuo na radijator ("slučajno"), a na drugog je seo i počeo da skače po njemu (jer ga je ovaj "prvi" čačkao)

Slučaj 2:
Gadjali se kestenjem i jedan je zavrsio u bolnici jer je malo falilo da mu izbiju oko

Slučaj 3:
Zakazan fajt izmedju devojčica, par modrica i rasečena usna (nije bilo čupanja za kosu i to, već pesnice radile)

Slučaj 4:
Tuča gde je dečak zadobio unutrašnje krvarenje i gde ga je hitna odnela na nosilima...

Slučaj 5:
Konstanto maltretiranje jednog učenika, davljenje, razapinjanje, skakanje po njemu, vezivanje (čak su ga vezali i ostavili tako na -10)...Sve to jer nije smeo da se odbrani...

Slučaj 6:
Tuča u školskom dvorištu, UZ PRISUSTVO NASTAVNIKA koji su se pravili da ne vide to, dečak završio u bolnici jer mu je slomljen nos...

Slučaj 7:
Majka jedne devojčice je došla i IŠAMARALA drugu devojčicu, nastavnici su tad misteriozno nestali dok je cela škola navijala i urlala...

To su samo neke situaciji kojih se sećam, a bilo ih je dosta... Sve dok škole ne mogu adekvatno da kažnjavaju učenike, đaci će biti sve gori...Inače pepsi služba nikad ničemu ne služi i služi samo da nervira i đake i profesore glupim šablonima, pravilima, radionicama, bla, bla, truć...

Ma šta se čudite, naravno da je nestašluk, pa nama je guranje pod tepih nacionalni sport na svim nivoima :roll:

A ovakve stvari se neće srediti dok ne počnu da kažnjavaju roditelje za "nestašluke" dece, pošto jel' te, decu ne mogu da kazne. Pa kad im isteraš platu iz džepa na ovu krizu ili kad zaglavi obaveznu terapiju ili čak i zatvor, da vidiš kako će da se sete da imaju decu i da tu decu treba oni da vaspitavaju.

Tačno tako, nažalost, mislim ono - nevaspitana dečurlija. Kćerkica moje kume ide u istu školu u Čoki i kaže da je ta malena dobila šta je i zaslužila jer je vrlo bezobrazna, stalno se kači sa svim i svakim, i voli da se tuče sa dečacima:confused::confused::confused: Ne kažem da u to verujem, ili ne verujem, samo mislim da je ružno izvlačiti zaključke tipa - ona jedne nacionalnosti, a dečaci druge - (tako danas čitam u nekim novinama), dok se ne utvrdi šta se stvarno desilo.

Pa znas kako nije joj veovatno palo da na pamet da se opusti i peva "nuna nuske" dok je vucaju po ucionici i zatvaraju u ormane.
Pa da bas se ponela kao konj, svasta... sta ima da se koprca i urla samo su je malo gnjavili i gnjecili klinci koji su u fazi puberteta, pod naletom hormona, klinci koji nisu videli terena nego kanter ceo dan igraju... i plus malo, malo pa hvataju devojcice i bacaju kroz prozor... sta ima da se plasi i urla, smao nek se opusti i prepusti nestaslucima. Nista joj nece biti.

Uuu jee... I ja sam imao potres zbog zbog zezanja i svestan sam da se desilo slučajno i ŠTA?! Zaključavanje u orman neopravdam, niti iživljavanje nad jednom osobom...

Zato u startu treba da razgovaraju sa roditeljima i sankcionisu takve ispade... ukorima, kaznenim bodovima, ocenama... treba da vrate ocenu iz vladanja kao ocenu koja ulazi u prosek

Vladanje ulazi u prosek.

treba da zaposle par ljudi kojima ce jedini posao biti da motre na decu dok su odmori

Ovo treba da radi obezbeđenje, ali ono u većini slučajeva 'ladi jaja...

da dezurni nastavnik bude dezurni a ne da ispija kafu sa tetkicama, i opet na kraju roditeljima svaki dan otvoreno pricati kakvo je dete a ne sve je lepo i dobro, fino i normalno dete. Mislim da roditelji nose tu odgovornost kakvo ce im dete biti a nakon njih tu su prosvetari koji ce ukazati na eventuane probleme, posavetovati i pokusati da rese losu situaciju. Svake godine dolazi sve ludja generacija. Kad ih budu svakodnevno opominjali i u skoli i kod kuce pa cak i za sitnice vrlo brzo ce znati gde je ta crvena linija preko koje se ne sme. Samo smatram da je roditelju tesko da prihvati da njegovo dete pravi probleme i postaje problem, prosvetaru je lakse da se ne petlja i pravi sebi problem zbog nekog ko ce tu skolu napustiti uskoro, tako da sve ce to u krug da se vrti.

Slažem se... današnja deca su većinom nekulturna, razmažena, uvek u pravu...

Back