Devojčica → devojka → žena

schatje

Buduća legenda
Poruka
34.870
E, ovako, nešto sam smlaćena, pa ne znam da li ću uspeti da pitam ono što hoću :D

Na osnovu čega devojčicu prestanete da zovete - "ona devojčica", već počne da bude "ona devojka"? Kad joj se jave ženski atributi, kad napuni 17-18 godina?
Isto pitanje i za prelaz sa devojke na ženu.
Malo je ta granica nejasna jer ima udatih mladih žena koje i dalje zovu devojkama, prešminkanih klinki koje zovu devojkama itd.
Dakle, kad jedno prestaje da bude jedno i počinje da bude ono drugo?

Što se muškaraca tiče, oni su momci i sa 40 :lol:

Roknite me ako me niste razumeli :hahaha:

Negdje oko puberteta ih počnem nazivati djevojkama a ne djevojčicama, djevojkama ih zovem sve dok ne dođu do nekih godina koje meni liče na srednje tridesete i ne dovodim u vezu sa tim da li su udate ili ne, za to postoji podjela na gospođice i gospođe, a posle ih zovem ženama do kasnih godina kada su bake.
Nije mi to ok podjela. Implicira da su žene samo starije ženske osobe, a ne pripadnice ženskog roda.

E, ovako, nešto sam smlaćena, pa ne znam da li ću uspeti da pitam ono što hoću :D

Na osnovu čega devojčicu prestanete da zovete - "ona devojčica", već počne da bude "ona devojka"? Kad joj se jave ženski atributi, kad napuni 17-18 godina?
Malo je ta granica nejasna jer ima udatih mladih žena koje i dalje zovu devojkama, prešminkanih klinki koje zovu devojkama itd.

Sto se tice m/z odnosa da znate kad pljujemo ''zene'' da nisu zene samo se tako predstavljaju

devojka postaje kad krene da lici na zensko bice,znaci tu negde u pubertetu.
a devojka i zena je hm...malo teze, mislim da su kriterijumi razni...mos videti i neku od dvadesetak godina koja je gospodja jer se ponasa drzi i razmislja ko gospodja, za nju bih mozda rekla da je zena....znala sam jednu koja je tvrdila da su devojke one koje nisu udate a zene one koje jesu (ona je bila dakle devojka sa 39 godina, a slucajno u to vreme jedna moja poznanica je sa 22 bila udata i rodila dete, po cemu je ona po ovoj bila zena...cudna logika al ajde). na kraju mislim da je to licni utisak koji neko ostavlja, do odredjene tacke kad vidis da neko nije dovoljno mlad da bi je zvao devojkom, ili se to primecuje u ponasanju, drzanju itd...nemam pojma, ta devojka/zena podela je dosta subjektivna stvar rekla bih...

devojka postaje kad krene da lici na zensko bice,znaci tu negde u pubertetu.
a devojka i zena je hm...malo teze, mislim da su kriterijumi razni...mos videti i neku od dvadesetak godina koja je gospodja jer se ponasa drzi i razmislja ko gospodja, za nju bih mozda rekla da je zena....znala sam jednu koja je tvrdila da su devojke one koje nisu udate a zene one koje jesu (ona je bila dakle devojka sa 39 godina, a slucajno u to vreme jedna moja poznanica je sa 22 bila udata i rodila dete, po cemu je ona po ovoj bila zena...cudna logika al ajde). na kraju mislim da je to licni utisak koji neko ostavlja, do odredjene tacke kad vidis da neko nije dovoljno mlad da bi je zvao devojkom, ili se to primecuje u ponasanju, drzanju itd...nemam pojma, ta devojka/zena podela je dosta subjektivna stvar rekla bih...

ma sve ste devojke, do 80-e :zaljubljena:

A nemam pojma
Devojcica je valjda dok ne zavrsi osnovnu skolu, posle je vec devojka
A zena je kad se uda
Pojma nemam
Smlacen sam i ja

pa završavaju i sa 14 godina, a malo je glupo zvati devojčicu od 14 godina devojkom :neutral:
dođi da se smlatimo zajedno :zper:

Sto bi reko moj drug nekad davno u kampu na moru za drugaricu(imali smo negde 14-tak godina)
zadevojcila se:D.., misleci na to da su joj doode napupile:D

e, to je fin izraz za žensko kad iz devojčice prelazi u devojku (rastu grudi, menja se lice itd.)

nemam pojma. mene su redovno zvali devojcica i sad se jos nekima omakne da mi to kazu. ne znam de vide devojcicu, al' ajde.
ko pre 2 godine stojimo nas tri u redu u maxiju i neka zena mozda od nas starija 5, 6, 7 godina sa punim kolicima kaze kasirki - otkucajte ovim devojcicama (mi imale nesto malo u korpi). kad smo izasle pogledale se da vidimo gde je devojcica medju nama. :zcepanje:

nemam pojma. mene su redovno zvali devojcica i sad se jos nekima omakne da mi to kazu. ne znam de vide devojcicu, al' ajde.
ko pre 2 godine stojimo nas tri u redu u maxiju i neka zena mozda od nas starija 5, 6, 7 godina sa punim kolicima kaze kasirki - otkucajte ovim devojcicama (mi imale nesto malo u korpi). kad smo izasle pogledale se da vidimo gde je devojcica medju nama. :zcepanje:

možda ste niske :(

Back