Devalvacija dinara?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Зашто је нагло смањена конкурентност домаћих производа и на нашем и на страним тржиштима?
У каквој ситуацији извоз постаје нерентабилан, а увоз економски веома атрактиван? Каква то политика чини увозну робу јефтинијом и конкурентнијом на српском тржишту? Истовремено, све што се производи у Србији скупо је и неконкурентно и на домаћем и на страном тржишту. Значајно се повећала понуда увозних производа, а то је проузроковало затварање многих фабрика, пад производње и пораст незапослености Последично, долази до раста спољнотрговинског и дефицита текућих трансакција са иностранством који су веома динамични и забрињавајући.

Да ли би један од првих потеза за решење изласка из настале кризе у којој се нашла Србија, била девалвација динара? Тако сам чуо. Зашто би рушили вредност динара да би нам извоз "прорадио" - може ли неко то да ми објасни?

Mislim da neko ko nije u izvrsnoj vlasti,ne bi trebalo da se zanima za vrednost naseg dinara.Narocito nije preporucljivo,da tako defetisticki gleda
na nase stanje privrede.Svi odgovorni rukovodioci nase zemlje,svakodnevno u raznim intervjuima i javnim nastupima u medijima,jasno i glasno
govore,da srbija nikada do sada,nije bila u boljoj privrednoj i finansijskoj situaciji,od sadasnje. Cemu onda paljenje "vatre",cemu zabrinutost
za vrednost dinara,i pominjanje neke sasave devalvacije dinara.Mi se po pitanju privrednog rasta,upravo nalazimo u zlatnoj eri.Mi (Srbija) danas
smo lideri u privredi balkanskih zemalja.Nemamo apsolutno nikakvog razloga,da zabrinuto gledami u buducnost,vec naprotiv,vedro i spokojno!

Mislim da neko ko nije u izvrsnoj vlasti,ne bi trebalo da se zanima za vrednost naseg dinara.Narocito nije preporucljivo,da tako defetisticki gleda
na nase stanje privrede.Svi odgovorni rukovodioci nase zemlje,svakodnevno u raznim intervjuima i javnim nastupima u medijima,jasno i glasno
govore,da srbija nikada do sada,nije bila u boljoj privrednoj i finansijskoj situaciji,od sadasnje. Cemu onda paljenje "vatre",cemu zabrinutost
za vrednost dinara,i pominjanje neke sasave devalvacije dinara.Mi se po pitanju privrednog rasta,upravo nalazimo u zlatnoj eri.Mi (Srbija) danas
smo lideri u privredi balkanskih zemalja.Nemamo apsolutno nikakvog razloga,da zabrinuto gledami u buducnost,vec naprotiv,vedro i spokojno!
Jeste,politicari pricaju jedno,a ekonomisti sa svim drugacije stanje po pitanju novcanog stanja u drzavi.Sto je najgore ne pise nam se bas dobro po pitanju ekonomije.

jolemisa -- Prijatelju.Nasi ekonomisti znaju da pricaju samo "ex katedra".Kada bi ih stavili za odgovorna radna mesta ,u Ministarstvu finansija,videli
bi da oni mogu samo da vode bla,bla razgovore,na "okruglim stolovima".Ne treba slusati njih (te "ekonomiste"),Treba slusati strucnjake,koji vode
cvrstom rukom ovu zemlju.Predsednik drzave,Ministar finansija,Guverner Narodne Banke. To su lica,koja vode finansije ove zemlje.I...sta oni kazu.
Finansijska situacija Srbije,nikada za pedesetak godina unazad,nije bila bolja jaca i snaznija.To su prave reci,reci ljudi koji vode ovu zemlju i sve
nas,u bolju,sigurniju i jos uspesniju buducnost....

Зашто је нагло смањена конкурентност домаћих производа и на нашем и на страним тржиштима?
У каквој ситуацији извоз постаје нерентабилан, а увоз економски веома атрактиван? Каква то политика чини увозну робу јефтинијом и конкурентнијом на српском тржишту? Истовремено, све што се производи у Србији скупо је и неконкурентно и на домаћем и на страном тржишту. Значајно се повећала понуда увозних производа, а то је проузроковало затварање многих фабрика, пад производње и пораст незапослености Последично, долази до раста спољнотрговинског и дефицита текућих трансакција са иностранством који су веома динамични и забрињавајући.

Да ли би један од првих потеза за решење изласка из настале кризе у којој се нашла Србија, била девалвација динара? Тако сам чуо. Зашто би рушили вредност динара да би нам извоз "прорадио" - може ли неко то да ми објасни?
Kada bi to uradio došlo bi do trenutnog sloma...ne kolapsa ne krize nego sloma od kojeg se ne bi oporavio još jedno 20 godina. Pri čemu ti ne izvoziš ništa u smislu proizvoda u tolikoj količini nego jeftine poljoprivredne sirovine, pa ne znam po kojoj logici bi došao do suficita preko noći, samo promenom kursa. Šta prestao bi da uvoziš? A odakle ti mašine, sirovine za neprehrambene proizvode,gorivo i sl. koje inače uvoziš. Kako bi se to poskupljenje manifestovalo na krajnju cenu i konkurentnost proizvoda?

Vidiš na osnovu silnih sporazuma o slobodnoj trgovini da jednostavno ti nemaš proizvod da bi trazmišljao o izvozno orijentisanoj privredi. Ne možeš imati to izvozeći voće i žito kao sirovine, Sa druge strane uvoziš neke druge neprehrambene sirovine pa bi tu došlo do problema u to malo proizvodnje što imaš.

A onda eksplodirala bi kreditna zaduženost zbog valutnih klauzula, zbog psihološkog efekta bi skočile cene i nastupila inflacija a nestabilan kurs bi odvukao bilo kakve investicije.

I sve to da bi par njih prodalo maline po većoj ceni. Mislim zajebi. Naša koncepcija nije dobra ali ni ta strategija koju iznose i za koju lobiraju pojedini ne da ne valja nego je trenutno toliko loša da bi nas ubila u kratkom roku. Lek gori od bolesti.

O takvoj strategiji je trebalo razmišljati 2000-te,eventualno reagovati do 2005-te ali onda celu privredu tome prilagoditi,da bude izvozno orijentisana. Sada si daleko od toga.

Poslednja izmena:

Back