Detinjstvo

Kada sam ja bio mali, kugla sladoleda je kostala 2 dinara (kovanica od aluminijuma), meso divlje svinje je bilo jeftinije od mesa domace, na pijaci, i postojale su jos uvek mesnice sa konjskim mesom (meso, kobasice...)

Неки несташлуци, музика и одређене плоче, летовања са родитељима и силном родбином, скупљање сличица фудбалера(и дан данас их скупљам када дође СП) и играње пар-непар испред зграде, стони тенис са другарима, шах, спавање у соби пуној паукова понекад и мишева код деде у викендици...ово задње ми баш и није омиљено али сам запамтио... сад не бих могао тако нешто па се и то рачуна...

Najviše se sjećam igranja na ulici i sokaku dok nam se ne zamanta od gladi jer ne smiješ ići kući, prekidati igru, a i mami može pasti na pamet da te utjera u kuću :mrgreen:vožnje biciklom, kupanje na rijeci,... tako, mnogo divnih uspomena.
Danas, svoju djecu molim da izađu vani, da malo prošetaju...

Nepravda i losi ljudi, moja majka i otac, glupa holandjanka i klavir, gluplja srpkinja i damska skola, moja razredna, prva ljubav u osnovnoj, kosarka i cokoladni rolat, pogacice i ovce kiselo mleko, veslanje, dud koji sam posekao a sa njega se vidi pola grada,brat i njegovi nestasluci, rodjenje sestre, i opet nepravda i kriminalci, karate i gimnastika, takmicenja za skolu, grad,republiku....sah sa dedom, ribolov sa majkom...i devojcica sa konjskim repom....

Nepravda i losi ljudi, moja majka i otac, glupa holandjanka i klavir, gluplja srpkinja i damska skola, moja razredna, prva ljubav u osnovnoj, kosarka i cokoladni rolat, pogacice i ovce kiselo mleko, veslanje, dud koji sam posekao a sa njega se vidi pola grada,brat i njegovi nestasluci, rodjenje sestre, i opet nepravda i kriminalci, karate i gimnastika, takmicenja za skolu, grad,republiku....sah sa dedom, ribolov sa majkom...i devojcica sa konjskim repom....
:sad2:

Koje su vam omiljene uspomene iz detinjstva?
Pentranje po tresnji i orahu u dvoristu. Istrazivanje tavana pored tog oraha...
Raspust kod tetke u Mostaru, pre rata i sranja..
Spasavanje starih knjiga iz moje i tudjih garaza i šupa.
Ni tad mi nije bilo jasno kako ljudi bace knjigu jer se ne uklapa u regal.. nije na metar :roll:
(Ja sam veliki odmor provodila u biblioteci :rumenka: )

Svi smo se igrali napolju. Sad ne možeš dete da vidiš na ulici kako se igra. Imala sam sreću da živim u više bivših republika nekadašnje Jugoslavije. Najlepše mi je bilo u Bosni u gradiću u podnožju Jahorine. Po ceo dan smo lutali šumama, igrali se na vrelu Miljacke. Zajedno prelistavali Politikin zabavnik, igrali smo klikere, preskakali lastiš, pravili lukove i strele...ma svašta nešto.

Koliko sam samo puta cupkao u redu da kupim kartu za bioskop...Pa pony bicikl, jurcanje sa drustvom. Ceo dan napolju, fudbal,kosarka,leti odlazak na kupanje,...davno bese, ali se rado setim i zagledam u daljinu

- благи, насмејани родитељи,
- још блаже и стрпљивије бабе и деде са обе стране,
- моја породица у току одрастања и њено функционисање,
- друштво у Београду,
- друштво код бабе и деде на селу,
- већи део године проведен код баба и деда на селу до поласка у први разред а после летњи и зимски распусти и викенди (када је време ок).
- филмови суботом увече на РТС-у 1 које сам гледао са родитељима (ране осамдесете па све до почетка деведетих),
- одлазак за викенд у биоскоп или музеј са родитељима па после тога породични ручак или ресторан ако тог викенда не идемо у село (углавном касна јесен и рано пролеће),
- Новогодишња еуфорија, кићење јелке, мајка која спрема свечану трпезу, филмски програм, отварање поклона, јутро после звоњава телефона и честитање свим знаним и незнаним рођацима и они нама, гледање дугометражних цртаћа као и филмови,
- посета теткама, ујацима и ујнама и осталој родбини или њихов долазак код нас.
- школа, другови, одрастање на Миљаковцу и Канаревом брду.
- одлазак код оца у фирму и вожња бродовима (када ради викендом).
- склапање макета авиона, бродова и аутомобила са братом или родитељима.
- игре са другарима из села (вожња бицикла по околним селима, лутање шумама и пољима, пецање на Дунаву и јутарње вожње са аласима реком која је у магли)
- роштиљ или рибља чорба са друштвом или породицом и рођацима. Све зависи шта смо уловили (рибу смо ловили по Дунаву а роштиљ код бабе у замрзивачу)
Много је прелепих успомена из детињства, могао бих овако, чини ми се, до ујутру

Poslednja izmena:

Back