Detinjstvo u koferu: Gde ste najviše putovali kada ste bili mali?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.489
Sećate li se svojih prvih putovanja?
Onog uzbuđenja dok se pakuje kofer, sendviča spremljenih za put, mirisa mora kroz otvoren prozor auta, ili planinskog vazduha dok trčite za loptom na livadi?

🚗 Gde ste najčešće putovali kao deca – more, planina, selo, banja...?
🏕️ Da li ste letovali uvek na istom mestu ili istraživali nova svake godine?
🏖️ Koja destinacija vam je ostala urezana u pamćenje i zašto?

more, kao baš baš mala Istra, Pula kasnije Dalmacija
Biograd na moru, tada su još bila odmarališta i bilo mnogo ljudi iz Srbije tako da smo se lijepo družili, koliko se sjećam većinom su bili iz Novog Sada ili Beograda
u Biogradu sam ljetovala 2-3 mjeseca svakoga ljeta, odlično društvo, muzika...

Sećate li se svojih prvih putovanja?
Onog uzbuđenja dok se pakuje kofer, sendviča spremljenih za put, mirisa mora kroz otvoren prozor auta, ili planinskog vazduha dok trčite za loptom na livadi?

🚗 Gde ste najčešće putovali kao deca – more, planina, selo, banja...?
🏕️ Da li ste letovali uvek na istom mestu ili istraživali nova svake godine?
🏖️ Koja destinacija vam je ostala urezana u pamćenje i zašto?
Nespavanja pred polazak, odbrojavanje dana ;) naravno, najlepši trenuci, očekivanje i tuga jer se već vraćamo kući. Putovala sam po celoj bivšoj YU, mora, planine, gradovi. Najčešće na more, Hrvatska, Crna Gora, Grčka i Sicilija. Uvek smo birali drugo mesto a najupečatljivija destinacija je Sicilija, gradići, njihove proslave vezane za katoličke praznike, nalik onima koje sam gledala u Kumu ;) Mesina, Marsala, gradovi na Siciliji koje vredi obići. Još jedna destinacija, slapovi reke Krke, prelepo, ta zelena boja mi je i sada pred očima. Zatim, Radenska u Sloveniji.

Lepa tema👍!
Moja su bila Juga - ŠveCka, napred, nazad kod roditelja gastosa, u početku sa babom koja me je čuvala ali i sa njima kada su dolazili na godišnje odmore. Uglavnom vozovima i autom.
Znači sve zemlje izmedju, bilo preko istočnog ili zapadnog bloka pošto smo kao jugosloveni mogli na obe strane.
Moji su retko kad išli direktno nego su stalno svraćali negde, kod prijatelja u Hamburgu, kod rodjaka u Minhenu, da kupe fotoaparat u DDR, kristal u Bratislavi…uvek je neki razlog bio što sam ja voleo jer je naravno bilo interesantno videti neka druga mesta i neke druge ljude od onih na koje sam inače navikao.
Do kraja punoletstva sam prilično podrobno obišao te zemlje, zamrzeo Sovjetski Savez iz dna duše(a zavoleo Ameriku i zapad, naravno) i ta putnička bubica je ušla u mene i više nikada nije mogla da se smiri.
Znači ne mogu baš da kažem hvala roditeljima jer oni su sve to mrzeli, to im je bila mučna relacija koju su morali da prevaljuju da bi došli “kući” u Jugu, i nikada nigde drugde nisu putovali….jednom, mnogo kasnije sam ih odveo na Tajland gde su se prilično smorili i mislim da su sami jednom otišli u Bugarsku u Zlatni Pjasci, van njihove stalne maršrute…ali ipak da njih nije bilo možda ni ja nikada ne bih voleo da putujem.

Kao dete ides gde te roditelji vode, sto znaci vise oni letuju nego ti..
Tako da se moze reci HN i Grcka...svuda...
HN je zato sto moji roditelji i nisu nesto snalazljivi pa kad bi probali u makarsku , gazda nas izvozao iako smo imali dogovoreno jos 2 porodice...i tako trt mrt , po CG uvek neki problemcici, nije mi cale bas snalazljiv, a previse se oslanja ko mutav i nateze rec, totalno blentavo....i to se oseti kad letujes a nije po hotelima..

Sa druge strane ja kad sam se dokopao sa 12 godina odvojenog pasosa, ne pitajte kako , mislim da nije legalno a mozda i jeste , pojma nemam...znam da je moglo zbog onog sto sam ja radio...sacekao sam do 14 i onda sam ja preko zeleznice sam birao gde idem, zeleznica zbog jeftinoce putovanja...a i pogodnosti...a i brate lepo putovanje...Stignes u 7 u Solun, stignes u 8 i malo kasnije u Platamonu , jednu od Platamona, ima ih 7 u Grckoj...Lamia , Larisa, valjda ta Platamona,
Umesto Hn , koji je vise za porodicno , ja sam gadjao Meljine, tu je dobro za omladinu , bilo je neko omladinsko odmaraliste puno omladine...a i posle kad nisam bio omladinac..Ipak Sutomore glavna plaza mi legla, a i one druge, a i uvek ima vode, a i uvek mi naidje jeftino.Grcka je super na svoj nacin svuda...Negde je to druzenje sa mini naseljem koje gazda zbog velikog broja porodica i velikog dvorista napravi a druzeljubiv je...Nekad je celo selo, koje te prihvati i kao ne srecete se i ne namecu se, a opet ste nekako kulturno uvek tu, sto je valjda i jedino pametno kad je selo u pitanju , ta druzenja uvece su bez ludila ali zanimljiva bar omladincu ili mladicu...

CG je imala nekad davno bolje more...hladnije ali bolje, nije bilo braon gostiju na plazi , a kasnije su otisli u out..
Hrvati su imali dobar turisticki program , samo si trebao da znas gde da se nacrtas, koje mesto je glavno...tu je fora koje je mesto zabavno , e to je ludilo kao ovo sto Srbi jure po Grckoj, znaci totalna zabava, koke, devojke, takmicenja, plivanje, nocno plivanje, tobogani , svasta nesto , rostilji , riblji itd itd..
Za razliku od sad, poprilicno jeftino taj deo , kvalitet stanovanja nizi a skuplji ...ali to je Hrvatska..
Gore Istra je zanimljiva bila samo u odmaralistima gde ima po 5000 mladih , to je odlicno za 18 godina , sve u velikom krugu a omladina, Austrijanci, Nemci , Svedjani , Slovenci , Srbijanci....naravno i zenska populacija, 5 Svedjana, a 30 Svedjanki , napupelih , 20 Austrijanaca, i 5 austrijanki...ali prve komsinice odmah sprat iznad...itd itd....a bilo i makedonki, sad se setih...To je samo neki blizi izbor, ono sto se probralo , pojma ti nemas ni sa kim igras fudbal ako je jednom, niti ko je sve u grupi sa gitarom i slicno...

To su letovanja, ja sam se snalazio pa obicno isao dva puta na more, oba puta nesto ili gratis ili ferijalni savez ili planinari. U petrovcu smo nas trojica dobili neku kamp kucicu samo najlosiju , a ostali su bili finjaci , a mi divljaci , meni su noge virile dok spavam van kamp prikolice, jedno 30cm...ali nema veze...leto je..
Nesto se ne secam da su me ujedali komarci dok spavam iako smo bili u nekoj sumi borovoj, skroz suma oko nas....naranvo ujedali su nas ovako uvece dok setamo ili se druzimo , ali nesto se ne secam kad sam spavao da sam imao problem...

Eh, putovalo se i do Sarajeva...i do Mostara, kad je usput, nije uvek najbolje najbrze i najblize, pa bus do hn sutomora ili slicno nego zveknes voz do Sarajeva , pa tu malo kod ovog onog, iskreno pojma nemam kod koga sam sve spavao, Sarajevo je raja, a to nije ni blizu kao Beograd...tamo domacin pazi na gosta , a tu je obavezno i taj raja zabavni deo...
Tako da je moje putovanje do Meljina nekad izgledalo Sarajevo , Mostar, Nevesinje, Bileca, pa nekad Trebinje, a nekad Vilusi pa prst i tu dodjes nekako do Bijele Meljina ili HN...iz Vilusa je to lako...
Mesano Voz, Bus a prst tamo gde radi prst...a u Vilusima iako izgleda kao selo sa tri puta i nema oznacenu bus stanicu iako staju svi busevi , ustvari ne izgleda uopste ni kao selo , nema znakova da je naselje uopste, ali tri puta i saobracaj svuda...

more, kao baš baš mala Istra, Pula kasnije Dalmacija
Biograd na moru, tada su još bila odmarališta i bilo mnogo ljudi iz Srbije tako da smo se lijepo družili, koliko se sjećam većinom su bili iz Novog Sada ili Beograda
u Biogradu sam ljetovala 2-3 mjeseca svakoga ljeta, odlično društvo, muzika...
I mene tamo vodili djed radio u firmu sto tamo imala odmaraliste I radio tamo na izgradnju

Back