Dete malo jede

Moram da priznam da ovo ide sporo, taman napravimo jedan iskorak napred, a već sledećeg dana smo na istom. Ne možeš da gledaš kako ne jede ili kako sporo jede satima, a da ništa ne kažeš, iako je to bio savet mnogih. Da mi je više pameti da znam kako da radim

Uradili smo dodatne analize i bili kod pedijatra i prema njenom zaključku, sve što smo do sada proverili je u redu:

Bilirubin 9,1
AST 24
ALT 13
CK 58
LDH 189
CRP 0,17
Sedimentacija 9 / 20

Odbijanje hrane je uobicajeno kod dece predskolskog uzrasta. Ako je dete zdravo, normalno se razvija i dobro izgleda nema razloga za zabrinutost. Proci ce. Na taj nacin dete se realizuje iznutra, kao licnost, a to je veoma vazno. Ono sto roditelji nikako ne smeju da rade je da drame zbog toga. Ne treba obracati paznju i dramiti ako ne jede ali ga treba pohvaliti ako jede. Takodje, ne treba ga prisiljavati da jede niti mu davati hranu ili sokove (samo vodu) izmedju obroka. Vrlo je vazno ne spremati posebnu hranu za njega jer to samo moze da pogorsa stvari. Treba da nauci da jede ono sto je na stolu. Mogli bi da ga zamolite da vam pomaze u spremanju obroka. Hrana treba da bude sto raznovrsnija i u malim porcijama. Sam treba da izabere sta ce staviti u svoj tanjir i sam treba da jede makar pravio nered. Dok ste za stolom nema televizije, kompjutera, igracaka... Ako ni posle pola sata provedenih za stolom brljavi sklonite tanjir i ne nudite mu nista do sledeceg obroka. Kad zavrsi sa jelom (to ne znaci da treba da pojede sve sto ste vi zamislili) mozete ga nagraditi ali necim simbolicnim, npr. stikersima. Deca ih obozavaju. Nikad ga ne podmicujte slatkisima.

Njegov obrok traje po dva ipo sata, ali to ne važi za grickanje čokolade, keksa ili slanih grickalica koje jede normalnom dinamikom.

Čorbe i supe jede bez problema ( za nekoliko minuta, hvala Bogu ), hoće i po dva tanjira, ali glavno jelo mrljavi.

Bili smo i kod psihologa, ali u našem gradu nema dečjeg psihologa. Ona nam je savetovala da bi trebao da obroke vremenski igraniči na 30 minuta za ručak i večeru, a doručak na 20 minuta i da vodi dnevnik šta je jeo i koliko pojeo. To za prethodnih nekoliko dana, od kada smo počeli da se toga pridržavamo, nije urodilo plodom, jer teško je da neko ko jede preko 2,5 sata posle jednog polusatnog razgovora obrok svede na 30 minuta, kada je godinama jeo sporo, polako i dugo žvakao. Svima hvala unapred

Mislila sam da je dete mladje. Znaci ono sto voli brzo pojede, brljavi kad jede ono sto ne voli. To svi radimo, hranu koju ne volimo ili ne jedemo ili brljavimo. Psiholog je u pravu - zapisujte sta jede mozda se iznenadite i kvalitetom i kvantitetom hrane koju unuosi. Ako je dete zdravo nema potrebe da brinete.

Mislila sam da je dete mladje. Znaci ono sto voli brzo pojede, brljavi kad jede ono sto ne voli. To svi radimo, hranu koju ne volimo ili ne jedemo ili brljavimo. Psiholog je u pravu - zapisujte sta jede mozda se iznenadite i kvalitetom i kvantitetom hrane koju unuosi. Ako je dete zdravo nema potrebe da brinete.

Problem je dublji pošto nam je dečji psiholog rekao da je u pozadini svega strah od gutanja ( zbog toga što je deda letos umro, a kao jedan od uzročnika je bilo pucanje jednjaka i otvorene veze između jednjaka i dušnika ). On jednostavno izbegava hranu koja je čvršća i koju treba žvakati, jer i onu kašastiju dugo žvaće i sporije guta. Problema nema sa supama i čorbama, nekim grickalicama poput smokija, plazme, nekih keksića i sličnog. I da, klinac ima jedanaest godina

Problem je dublji pošto nam je dečji psiholog rekao da je u pozadini svega strah od gutanja ( zbog toga što je deda letos umro, a kao jedan od uzročnika je bilo pucanje jednjaka i otvorene veze između jednjaka i dušnika ). On jednostavno izbegava hranu koja je čvršća i koju treba žvakati, jer i onu kašastiju dugo žvaće i sporije guta. Problema nema sa supama i čorbama, nekim grickalicama poput smokija, plazme, nekih keksića i sličnog. I da, klinac ima jedanaest godina

kakav je ovako ? jeli plasljiv?kako spava? ...Mozda bi bilo dobro da malo promeni sredinu za raspust npr. neko selo ,domace supe sir, jaja i da ga niko ne gleda kolio je puta zvaknuo!

Iskreno planiramo tako nešto za prolećni raspust, a to je za nešto više od mesec dana. međutim, dotle treba malo sanirati manjak kilograma

- - - - - - - - - -

Da li neko zna smeju li čaj od kantariona da piju i deca?

Iskreno planiramo tako nešto za prolećni raspust, a to je za nešto više od mesec dana. međutim, dotle treba malo sanirati manjak kilograma

- - - - - - - - - -

smeju..jedino sto je caj bas jake arome..ne znam da li ce klinac hteti da ga pije
moj drug svojoj deci (1,5god i 4)dodaje kantarion i zalfiju u neki drugi caj, pa pusti da nadvlada druga aroma - nana, sipak, sumsko voce..

- - - - - - - - - -

Opusti se malo nece nista da mu bude za mesec dana.decko je zdrav ali malo uplasen .Ispunite mu dan aktivnostima ..i raspust ce doci a onda na selo da se nagleda zelenila i zdravih ljudi koji rade ceo dan i kad sednu da jedu ne otvaraju konzerve nego sve iz serpe i vino umesto vode a beli lukac mirise na kilo i svi:whistling:

smeju..jedino sto je caj bas jake arome..ne znam da li ce klinac hteti da ga pije
moj drug svojoj deci (1,5god i 4)dodaje kantarion i zalfiju u neki drugi caj, pa pusti da nadvlada druga aroma - nana, sipak, sumsko voce..
Hvala, mislim da će nam svima Kantarion dobro doći :)

- - - - - - - - - -

Opusti se malo nece nista da mu bude za mesec dana.decko je zdrav ali malo uplasen .Ispunite mu dan aktivnostima ..i raspust ce doci a onda na selo da se nagleda zelenila i zdravih ljudi koji rade ceo dan i kad sednu da jedu ne otvaraju konzerve nego sve iz serpe i vino umesto vode a beli lukac mirise na kilo i svi:whistling:
Dobro zvuči, kao savršeno mentalno pražnjenje, a i svima će nam prijati

Back