Dete malo jede

svetosavska

Zainteresovan član
Poruka
169
Tražim savet jer sam kao roditelj iscrpeo sve što sam znao i umeo da pomognem svom jedanaestogodišnjem sinu u vezi sa njegovim nedovoljnim jedenjem.
Pokušaću da budem što precizniji u objašnjavanju problema i viđenju mogućih razloga za to. Reč je o tome da sin slabo jede, tačnije dugo žvaće, jer mi se čini da ima strah od gutanja, smatrajući da hrana nije dovoljno sažvakana, pa je žvaće do toga da ona postane totalna kaša. Sve je to počelo odnedavno, recimo od decembra, mada je on uvek sporo jeo. Prema njegovoj tvrdnji ne oseća bilo kakav fizički problem u gutanju hrane, moj prijatelj specijalista ORL ga je pregledao i nije uočio bilo kakav problem, uključujući i krajnike. jednostavno, izgleda je problem psihološke prirode. Šta više, koliko dugo zadržava zalogaj u ustima - žvaćući ga i pet, šest minuta, ponekad hoće i da ga pljune.Nije nezadovoljan svojim izgledom u smislu prekomerne težine, šta više, suvonjav je i visok, tako da to nije razlog zbog koga bi to činio. Visok je 159 santimetara, a težak 39-40 kilograma. Odličan je učenik, igra košarku, prihvaćen je u društvu vršnjaka u školi i, hvala Bogu, živimo u stabilnoj porodici bez trzavica, porodičnih, finasijskih, zdravstvenih ili drugih problema. Sa njim se trudimo da razgovaramo o svemu, možda smo i malo više popustljivi, te mu kao jedincu i suviše ugađamo, nema nikakvih obaveza sem da uči, ali postoje norme koje smatramo ispravnim i u skladu sa njima živimo. Shvatam da polako ulazi u pubertet, zna da bude promenljivog, tačnije buntovnog raspoloženja - ćešće prema svojoj mami, nego prema meni, jer sa njom više radi domaći, ali sve je to normalno tako se prema tome i postavljamo.
Što se tiče jela, plašimo se da to ne preraste u veći zdravstveni problem, stvarno smo pokušali da o tome razgovaramo, da mu objasnimo da ne postoji razlog za takav strah, da ja . koji jedem veoma brzo, odavno bih se ugušio hranom da je to tako, ali promena nema. Pokušali smo i pretnjom uskraćivanjem stvari koje voli da radi, čak i njegov najbolji drug ga čeka po sat i više da on završi obrok, ali, za sada, on to ne može da prevaziđe. Njegov obrok traje po dva ipo sata, ali to ne važi za grickanje čokolade, keksa ili slanih grickalica koje jede normalnom dinamikom. To je problem sa glavnim obrocima. Šta više, sada kada god počne glavni obrok, ide odmah u WC, tačno ga spopadne nervoza zbog jela. Kako su mu glavni obroci sve duži, tako sve ređe jede užinu između njih.
Ono što je možda uticalo na njegovo ponašanje jeste iznenadna letošnja smrt moga oca, koga je on jako voleo. Deda je bio njegov zaštitnik, neko ko mu je u svemu ugađao i kod koga je sve moglo, koji nije imao bilo kakve zahteve prema njemu. Inače, moj otac je umro, između ostalog, i zbog rupe na jednjaku i dušniku, između kojih je postojala komunikacija, tako sa su hrana i tečnost završavali i u plućima. Iako ne pričamo mnogo o tome, niti smo ga time opterećivali, niti je atmosfera u porodici bila takva da se to nametalo ispada da je to uzrok. Šta više, nekoliko dana posle tatine smrti, ispoštovavši sve običaje, spakovali smo i otišli na van grada na dve nedelje, upravo da se izmestimo iz sredine u kojoj živimo, da nas ne bi ljudi zapitkivali o nemilom događaju. Takođe, stalno me zapitkuje o mom ocu, a njegovom dedi, pita da li ga sanjam i šta, pita se zašto ga on ne sanja češće i zašto mu se deda ne javlja u snovima. Bezbroj puta smo mu objasnili da je deda umro od posledica šećerne bolesti, da je srce oslabilo, da mu se voda nakupljala u organizmu, da su bubrezi radili smanjenim kapacitetom i da se nije ugušio zbog problema sa jednjakom. Na svoju mamu se ljutio govoreći joj da joj nije bilo žao kada je deda umro. Od stresa mu je opao imunitet pa je letos na odmoru pokupio neki virus, te je kašljao nedeljama. Trudili smo se da ga zaštitimo od sahrane, porodice koje je dolazila da izjavi saučešće i posle, a osim moje mame, niko ne nosi crninu, upravo da ga što manje podseća na to. Sklanjali smo ga kod njegovog najboljeg drugara i naše dobre prijateljice, koji su se igrali sa njim tokom letšnjih dešavanja koje smo imali, trudeći se da ga ne opterećujemo. Išli smo i idemo svugde, od bazena, igranja, treniranja košarke, druženja, putovanja, samo da živimo što normalnije. Objašnjavamo mu da bi deda, da je sa nama, bio jako tužan da ga vidi ovakvog i da bi se jako brinuo.
Iscrpeli smo sve što smo znali u vezi sa jelom, ali efekta nema. Od varijante da ga pritiskamo, do toga da ga pustimo i neobraćamo pažnju, ali sve je isto. Žvaće hranu do toga da izludi i sebe i nas, jer to više nije hrana, to je kaša od pljuvačke. Tako manje i jede i stvara potencijalni zdravstveni problem sebi, a brigu svima nama, jer to nije uobičajeno, da ne kažem, normalno ponašanje. Da li je to anoreksija? Njegov doručak ili večera se sada sastoji od jednog komada hleba namazanim recimo paštetom ili Eurokremom, koji najčešće ne pojede u celosti, a do pre nekoliko meseci bi pojeo 1,5 - 2. Čorbe i supe jede bez problema ( za nekoliko minuta, hvala Bogu ), hoće i po dva tanjira, ali glavno jelo mrljavi.
Bili smo i kod psihologa, ali u našem gradu nema dečjeg psihologa. Ona nam je savetovala da bi trebao da obroke vremenski igraniči na 30 minuta za ručak i večeru, a doručak na 20 minuta i da vodi dnevnik šta je jeo i koliko pojeo. To za prethodnih nekoliko dana, od kada smo počeli da se toga pridržavamo, nije urodilo plodom, jer teško je da neko ko jede preko 2,5 sata posle jednog polusatnog razgovora obrok svede na 30 minuta, kada je godinama jeo sporo, polako i dugo žvakao. Svima hvala unapred

Poslednja izmena:
mozda da pronadjete nekog psihologa koji bi bio spreman da se pozabavi sa njim malo ozbiljnije
do tada bih ja kao roditelj gledala da ono sto neophodno za njegov normalan razvoj unosi u formi tecnije, nutritivno kvalitetne hrane u svim obrocima
mesne corbe sa povrcem u formi potaza, a on nekagricka posle toga koricu hleba ako hoce i dva sata

verujem da je samo u pitanju prolazna reakcija na dekinu smrt, ali s tim se treba izboriti

uzmite neki blender i ubacujte sve zivo voce koje nadjete pa nek tako pasirano jede zbog imuniteta..treba da nadje devojku ili bar neku simpatiju..pa da zajedno izadju negde..da ga neko drugi postidi sto se tako ponasa..da neka devojka pojede picu pre njega i da mu kaze sto tako tipavi..znam da zvuci grubo ali sam siguran da je to resenje

Voće mu baš i nije "jača" strana, pa sem isceđenih narandži ( sok ) i ponekad banane, drugo ništa neće da jede, oduvek. Izuzetak je sok od cvekle i šargarepe, to, za sada, pije. Svo povrće jede. Ima fobiju od tvrđe hrane, pa sve češće izbegava meso ili prerađevine - suva slanina, šunka, čajne kobasice. Ne pije ni industrijske voćne sokove, već godinama samo čaj ili vodu. A to sa devojčicom baš i neće ići, sramežljiv je. Pokušali smo i to da mu je u gostima najbolji drug, pa da zajedno ručaju, gde ovaj završi ručak u normalnom roku, pa ga onda čeka više od sat vremena. Ne vredi ni pretnja da taj drugar više neće hteti da dođe, jer se on "tegli" sa jelom

Poslednja izmena:
prestanite da obracate paznju i ne pricajte vise o tome jer ocigledno nema efekta..kad se baci malo vise na sport i istrosi pocece jesti vise..secam se jednog klinca brata mog vrsnjaka isto je tako bio ko prut..i gnjavio..sve mu je bilo gadno i pravio se blesav..bio je bled ko providan..svaka vena mu se videla..ali izvuko se kasnije i ojaco sve zivo sad jede..ali je oduvek bio problem sto nije imao pravi autoritet rekao bih..jako kasno je devojku nasao koja mnogo toga menja

Nemojte dete da maltretirate (znam da vam to nije namera), ali on to tako posmatra, stalnim nutkanjem hrane.
Pogotovu nemojte ići kod psihologa, tek onda vam predstoji problem...

Dete jede onoliko koliko trenutno može, želi, hoće...Isuviše je mali da bi kalkulisao. To što dugo žvaće je mnogo bolje nego da guta hranu.

Sve ovo govorim iz ličnog iskustva, i ja sam bila takvo dete..., prolazila kroz sve te probleme, koje su roditelji videli a nisu bili, a i sada posle mnogo godina evo me, ista sam takva, "mrljava na hranu" i ništa mi ne fali.
Kod mene je naročito bilo prisutan "problem", što nisam pila mleko niti koristila bilo koje proizvode od njega.
Na silu su me terali da pijem mleko koje bih ja odmah povratila...Sada, u situaciji sa zaraženim mlekom, to mi veoma ide na ruku.

Plašim se da ga samo još više na zastrašimo i istraumiramo, jer znam da ako počnu ispitivanja, to ide u nedogled. A kako je veoma osetljiva ličnost, strah me je da još više ne pokvarimo. Sa druge strane, ako su to neki počeci anoreksije, bojim se da ne zakasnimo, jer se posle sve daleko teže ispravlja. Da budem iskren, njegova mama, a moja supruga, je bila ista takva sa jelom, kada je ostala trudna imala je svega 48-49 kilograma

Plašim se da ga samo još više na zastrašimo i istraumiramo, jer znam da ako počnu ispitivanja, to ide u nedogled. A kako je veoma osetljiva ličnost, strah me je da još više ne pokvarimo. Sa druge strane, ako su to neki počeci anoreksije, bojim se da ne zakasnimo, jer se posle sve daleko teže ispravlja. Da budem iskren, njegova mama, a moja supruga, je bila ista takva sa jelom, kada je ostala trudna imala je svega 48-49 kilograma

Ja vam o tome i pričam...
Vidite da je malo "povukao" na mamu...nemojte da brinete, sve će biti u redu. Sigurno da ga je dedina smrt potresla, ali i to će preboleti...zaljubiće se...dolaze drugi prioriteti u njegovom životu i sve će stati na svoje mesto.
Zaista iskreno verujem da nemate razloga za brigu.

11 godina je za većinu ljudi doba kada svest još nije sasvim razvijena
i formiramo je kroz maštanje i iskustva drugih ljudi
tako je verovatno i on ukantao da bi moglo njemu da se desi
isto što i dedi
mislim da je hrana tu sekundarni problem
i opet kažem u tom uzrastu je potrebna jedino
maksimalna podrška a ne kritika
i socijalizacija a ne izolacija
pogotovo ako je dete naviknuto na funkcionisanje
u nekoj svojoj zoni komfora
tako da hranu ostavite po strani, apolutno je ne pomnjite kao neku važnu stvar
kada postane nevažna onda će je jesti normalno radi prehrane
a neće predstavljati ništa strašno
ko što kod gojaznih ljudi hrana predstavlja svetinju a ne sredstvo za preživljavanje
neka jede čorbe, cenjeno voće, bareno povrće, sve što je mekano i slično
ako treba dodajte suplemente vitamina i minerala u konsultaciji s nutricionistom
ali o hrani ni reči, kad su obroci neka budu takvi koje prihvata
a stavite po kući grickalice ili nešto za šta će se nesvesno uhvatiti kad je stvarno gladan
u mešuvremenu radite na maksimalnoj bliskosli ali nenametljivo
pomozi mu oko škole, odvezi ga u školu nekad, komentarišite sport, dešavanja, štagod
kad povrati poverenje i sigurnost, otvoriće se
jer on sad u vama, to vam kažem, vidi krivca i negativca
isto tako socijalizacija s vršnjacima
neka ide na neku sekciju, trening, štagod
ali nenametljivo jer ako se insistira njemu je to kontraefekat
a sve je to podsvesno i vapaj za pažnjom

Ne treba ga puno cackati , a posebno ga ne treba terati da jede jer se uglavnom postigne suprotan efekat .
Dive je dala dobar savjet .Mene su roditelji terali da pijem mlijeko i dan danas ga ne volim mada sam odavno
odrastao .Malo mi je cudan stav da dijete treba samo da uci i da nema vise nikakve obaveze .Barem bisvoju sobu
i krevet trebao sam spremiti .Ne bi bilo lose da vidite da li bi ga interesovalo da nabavite psa o kojem bi se on brinuo .
Dijete ne smije biti nezasticeno ali ni prezasticeno .

Tokom zimskog raspusta i već kako je to i vreme praznika i slobodnih dana, svi smo bili na okupu i tačno je da su njegove frustracije rasle sa našim pritiskom da jede brže i više, a smanjivale su se kada bi to stavljali u drugi plan. Mene je samo strah da takav način ishrane ne naruši njegovo fizičko zdravlje i da to nije, daleko veći - psihološki ili organski, poremećaj od sadašnjeg. Zahvaljujem svima na idejama i savetima

Tokom zimskog raspusta i već kako je to i vreme praznika i slobodnih dana, svi smo bili na okupu i tačno je da su njegove frustracije rasle sa našim pritiskom da jede brže i više, a smanjivale su se kada bi to stavljali u drugi plan. Mene je samo strah da takav način ishrane ne naruši njegovo fizičko zdravlje i da to nije, daleko veći - psihološki ili organski, poremećaj od sadašnjeg. Zahvaljujem svima na idejama i savetima

zdravlje mu nece biti naruseno ako mu se ponudi kvalitetan obrok, nebitno sto je u tecnom stanju
u corbici koja se kuva moze da bude raskuvano meso, secerna kost i puno povrca..svi ti nutritijenti ostaju u corbici kad se cvrst deo ispasira..
onda je stvarno sve jedno da li je zvakao ili samo popio
u ovom trenutku

ako ti je to bitno bolje da nista nismo pisali
Ja cenim savet, ali je korisno da znam, kao što sam i rekao, da li ga daje pedijatar, dečji psiholog, roditelj ili osoba sa sličnim iskustvom ili neko ko nije stručno lice, ali ima dobre namere da pomogne. Zaista ne vidim čime sam to povredio tvoju sujetu? Verujem da i ti kada tražiš neki stručni savet voliš da znaš kakvo je iskustvo osobe, koja ti ga daje, u vezi sa problemom koji imaš. A moj problem je meni najvredniji na svetu, jer se radi o mom detetu. Zato ne zameri

Poslednja izmena:
I moje cure su bile takve, ali one nisu htjele ni supe ni čorbe, ama baš ništa. Bile su suvonjave, sitne. Kad su počele ulaziti u pubertet počele su i da jedu što se na njima i primjećivalo, nabacile su po nekoliko kg i sad su sasvim ok. Znam da se plašiš, ali sigurna sam da će sve biti u redu.
Kakva mu je krv? Kod mojih cura je uvijek bila dobra krvna slika iako su jele ko miševi.

I moje cure su bile takve, ali one nisu htjele ni supe ni čorbe, ama baš ništa. Bile su suvonjave, sitne. Kad su počele ulaziti u pubertet počele su i da jedu što se na njima i primjećivalo, nabacile su po nekoliko kg i sad su sasvim ok. Znam da se plašiš, ali sigurna sam da će sve biti u redu.
Kakva mu je krv? Kod mojih cura je uvijek bila dobra krvna slika iako su jele ko miševi.
Sutra idemo da vadimo krv da proverimo krvnu sliku

Zahvaljujem svima koji su mi dali savete, ali ne znam da li su oni bazirani na sopstvenom iskustvu, predpostavci ili stručnom mišljenju, pa bih voleo da kada mi se neko obrati savetom to precizira.

Ja sam vam jasno rekla da sam ja bila baš takvo dete.
I dan danas jedem veoma sporo i malo, što je u ovim godinama prednost :lol: i hvala bogu zdrava sam.

Ja sam vam jasno rekla da sam ja bila baš takvo dete.
I dan danas jedem veoma sporo i malo, što je u ovim godinama prednost :lol: i hvala bogu zdrava sam.
Pročitao sam to odmah i hvala vam, to se više odnosilo na ostale, jer ste vi to precizno definisali. Ali zaista ne razumem zašto se neko ljuti zbog takvog pitanja? Nikog time ne omalovavžavam, jednostavno samo želim da procenim na čemu je baziran savet.

Ja cenim savet, ali je korisno da znam, kao što sam i rekao, da li ga daje pedijatar, dečji psiholog, roditelj ili osoba sa sličnim iskustvom ili neko ko nije stručno lice, ali ima dobre namere da pomogne. Zaista ne vidim čime sam to povredio tvoju sujetu? Verujem da i ti kada tražiš neki stručni savet voliš da znaš kakvo je iskustvo osobe, koja ti ga daje, u vezi sa problemom koji imaš. A moj problem je meni najvredniji na svetu, jer se radi o mom detetu. Zato ne zameri
sujetu..strucni savet trazis na netu?ok sad ti svako kaze da je strucan ili iz iskustva..da li imas kefalo da provalis kome treba verovati..na ciji savet da se oslonih i da experimentises na detetu?

evo ja cu ti ovako laicki reci da problem koji imas nema veze sa naslovom..to jes da je najmanji problem hrana nego njegov mentalni sklop..ajde da vidim da neko kaze da nisam u pravu
Tako je, slažem se, ali sam temu naslovio baš tako da bih privukao što veću pažnju i time dobio što više korisnih saveta. Dovoljno sam obrazovan da znam da je to psihološki problem ( sada je i meni izgleda proradila sujeta :) ). Pošto sam duboko povredio vašu sujetu pitanjem na čemu je baziran savet, izvinjavam se, jer nisam imao nameru da ikoga uvredim, niti da laički savet smatram manje vrednim.

Back