Dete i religija

Jer Bog ima ekskluzivno pravo da oduzme život koji je dao.
Tj. tehnički nije greh ako bog oduzme život jer ga je on ljude i zapahnuo i oni kao njegova kreacija treba da slede određena pravila koja su postavljena zavetom između Boga i čoveka.
Takođe, u Tori, Bog sa Avramom obnavlja zavet u kom obećava da neće više oduzimati ljudske živote koliko god ljudi bili loši. Ta božja snishodljivost je tehnički katalizator progresije zla u svetu.

Po toj logici majka ima pravo da ubije svoje dete? :think:

a bilo bi kul da neki vernik/vernica da svoje vidjenje starozavetnog boga ;)
mislim...likovi koji su sastavljali tekstove starog zaveta su bili mnogo krvolocniji od ovog iz novog...
cak ni silne cenzure nisu uspele da ispeglaju i priblize temperament starozavetnog boga novozavetnom...
recimo, arijana/mona je redovno 'pravdala' genocide starozavetnog boga izjavama tipa: bog je savrsen :eek::mrgreen:

ja sma u onom gornjem posto naveo samo dva primera gde je starozaventa verziaj boga direktno satirao...a uzasa koji su vrseni u njegovo ime i koji se u bibliji smatraju opravdanim ima za izvoz...

ne kapiram logiku koja ovo moze da prihvati...ili jednostavnu zabiju glavu u pesak, zazmure i prave se blesavi...jedu samo crni eurokrem a belo bacaju ;)

Po toj logici majka ima pravo da ubije svoje dete? :think:

Upravo ne i to je naglašeno. Čovek nema pravo da ubije, to pravo ima samo Bog.
Pritom, umesto da se argumenti stalno ostrvljuju na "zlog" boga, treba pogledati zbog čega tačno bog vrši te pomore.
Ja govorim ovo kao ateista, samo me nervira jednostranost i konstantno bukvalno shvatanje svega što tamo piše.

...Бог који је свемоћни Творац свега и Сведржитељ, даје кроз своје савезништво човеку власт над рајским тварним светом са савезничком обавезом да га чува и обделава, и са савезничким допуштењем, односно са савезничком наградом да се неограничено дуго храни из њега уколико испуњава своју савезничку обавезу под само једним темељним предусловом. Вечни Бог, сходно својој вечности улази у савезништво са човеком на неограничено време као у вечни савез само под једним вечним предусловом, као условом свих услова. Тај један вечни рајски предуслов човековог савезништва са Богом трајно важи у свим савезима, од Адама до Христа. Наиме, наспрам Богу Савезодавцу и једином Господу свега, човек има једну једину суштинску савезничку обавезу из које природно проистичу све остале, а она је да се истрајно осведочава као Божији савезник и Богу сличан, каквог га је и зашта га је Бог створио. То човек може да чини само кроз делатну побожност, кроз поштовање Бога као Господа, тек кроз беспоговорну послушност његовој вољи и њеном савршено спровођење у дело. Суштина односа је проста- послушност, али не послушност под силом, под присилом, него слободно одабрана послушност. Овде је послушност не само једна релација социјалне природе, него је послушност темељни сентимент. Она је један облик изворне људске сентименталности и љубави. Људска послушност је самосвесна. Она је изабрана на основу потпуне духовне слободе човековог избора. Таквог човека Бог хоће, таквог хоће Адама. Уосталом, такав је први Адам неко време, па се поквари, па се поново поправи. Адам може да се поправи, а анђео не може. Адам је успео да се поправи. Међутим, то што је учинио имало је последице по његову фамилију, то искуство зла којем се препустио. Оно разара и његову породицу, прва два његова сина упропашћује, па тек трећи Адамов син може да наследи нешто од Адамовог покајања. Основно зло се манифестује као непослушност...

hermeneutika Tore, predavanja M. Lome

Šta je bitno - Bog čoveku daje sve sa samo jednim uslovom - da ne bude zao. Voćka koju Adam pojede je simboličko zlo. Kada se kaže poslušnost/neposlušnost bogu, mora da se ima u vidu šta bog tu predstavlja. Nije suvi autoritet, nije biće jednako čoveku. To je savršeno dobro biće koje je takođe i večno i koje stvara još jedno večno biće koje je suštinski bogoliko, tj. stvoreno po božjem liku i na njemu je da sopstvenim postupanjem ostvari maksimalnu bliskost Bogu koji je Jedno-večno-savršeno dobro. Čovek koji ovo ostvari je idealni čovek i poslušnost bogu je metaforički izraz težnje ka savršenom dobru što bi čovek trebalo da bude. Onaj koji ne sluša dobro (ko se ne vodi dobrom) teži zlu, a čovek nije za to napravljen. Bog u bibliji ubija samo zle ljude i to do momenta kad se zavetuje Avramu da to više neće raditi. Svako obnavljanje saveza zahteva sve detaljnija i detaljnija uputstva o onome što je dobro i obaveze da se dobro čini jer je čovek sve dalji od Boga (Dobra).

Post.6.5 I gospod videći da je nevaljalstvo ljudsko veliko na zemlji i da su sve misli srca njihova samo zle
6.6 Pokaja se Gospod što je stvorio čovjeka na zemlji, i bi mu žao u srcu
...
Što se tiče priče o potopu, preporučujem upoređivanje sa Ovidijevim opisom potopa u "Metamorfozama", mita preuzetog iz grčke mitologije.

Upravo ne i to je naglašeno. Čovek nema pravo da ubije, to pravo ima samo Bog.
Pritom, umesto da se argumenti stalno ostrvljuju na "zlog" boga, treba pogledati zbog čega tačno bog vrši te pomore.
Ja govorim ovo kao ateista, samo me nervira jednostranost i konstantno bukvalno shvatanje svega što tamo piše.

Bukvalno tumačenje je svojstveno prvenstveno vernicima (bog stvorio zemlju za 6 dana, sedmog čoveka beše?) i upravo zato postavljam ovakva pitanja.
Ako bih ikada odlučila da prihvatim veru kakva danas jeste ne bih se nikada upuštala u rasprave o tome kako je on to izveo za 6 dana i kako je sve to izgledalo :neutral:
Ne bi li kontrirali darvinu po svaku cenu?!

Što je situacija na koju nailazim iz dana u dan ako se povedu ovakve priče...

Bukvalno tumačenje je svojstveno prvenstveno vernicima (bog stvorio zemlju za 6 dana, sedmog čoveka beše?) i upravo zato postavljam ovakva pitanja.
Ako bih ikada odlučila da prihvatim veru kakva danas jeste ne bih se nikada upuštala u rasprave o tome kako je on to izveo za 6 dana i kako je sve to izgledalo :neutral:
Ne bi li kontrirali darvinu po svaku cenu?!

Što je situacija na koju nailazim iz dana u dan ako se povedu ovakve priče...

Vernici na početku nisi bili kontra teorije evolucije, nego je nekoliko vernika-krenkova krenulo da vrši pseudonaučnu propagandu koja je dovela do vladajuće antitetičke postavke kreacionizam-evolucionizam. (Ozbiljni) vernici s kojima sam ja pričao ni ne pomišljaju da protivreče teoriji evolucije.

Šta je bitno - Bog čoveku daje sve sa samo jednim uslovom - da ne bude zao. Voćka koju Adam pojede je simboličko zlo. Kada se kaže poslušnost/neposlušnost bogu, mora da se ima u vidu šta bog tu predstavlja. Nije suvi autoritet, nije biće jednako čoveku. To je savršeno dobro biće koje je takođe i večno i koje stvara još jedno večno biće koje je suštinski bogoliko, tj. stvoreno po božjem liku i na njemu je da sopstvenim postupanjem ostvari maksimalnu bliskost Bogu koji je Jedno-večno-savršeno dobro. Čovek koji ovo ostvari je idealni čovek i poslušnost bogu je metaforički izraz težnje ka savršenom dobru što bi čovek trebalo da bude. Onaj koji ne sluša dobro (ko se ne vodi dobrom) teži zlu, a čovek nije za to napravljen. Bog u bibliji ubija samo zle ljude i to do momenta kad se zavetuje Avramu da to više neće raditi. Svako obnavljanje saveza zahteva sve detaljnija i detaljnija uputstva o onome što je dobro i obaveze da se dobro čini jer je čovek sve dalji od Boga (Dobra).

Post.6.5 I gospod videći da je nevaljalstvo ljudsko veliko na zemlji i da su sve misli srca njihova samo zle
6.6 Pokaja se Gospod što je stvorio čovjeka na zemlji, i bi mu žao u srcu
...
Što se tiče priče o potopu, preporučujem upoređivanje sa Ovidijevim opisom potopa u "Metamorfozama", mita preuzetog iz grčke mitologije.

Kaže znači ovako,stvoreni smo prema njegovom liku,zato svi vernici i misle da je bog oblikom kao i mi,a pošto se nekad autoritet sticao s godinama,stvaramo sliku dobrog deke.Onda taj dobri deka traži od nas dobrotu,pa ako je ne nađe,onda nas ubije. Ubija zle,tako ja to pročitah. Znači sva deca koja su umrla su zla i trebalo ih je iskoreniti????? Ne videh ni jednog roditelja vernika koji je izgubio dete da se teši time.To
je tako monstruozno i surovo shvatanje. Budi dobar i poslušan pa ću te nagraditi. A šta sa onima koji su dobri i poslušni pa su kažnjeni? Čime oni to zaslužiše? Sumanuto.

Kaže znači ovako,stvoreni smo prema njegovom liku,zato svi vernici i misle da je bog oblikom kao i mi,a pošto se nekad autoritet sticao s godinama,stvaramo sliku dobrog deke.Onda taj dobri deka traži od nas dobrotu,pa ako je ne nađe,onda nas ubije. Ubija zle,tako ja to pročitah. Znači sva deca koja su umrla su zla i trebalo ih je iskoreniti????? Ne videh ni jednog roditelja vernika koji je izgubio dete da se teši time.To
je tako monstruozno i surovo shvatanje. Budi dobar i poslušan pa ću te nagraditi. A šta sa onima koji su dobri i poslušni pa su kažnjeni? Čime oni to zaslužiše? Sumanuto.

Upravo je to problem, Jevreji jesu malo više skloni antropomorfizaciji božanstva ali Boga ne bi trebalo shvatati na taj način. Možda je najbolje prihvatiti da je Bogu moguće da preuzme takav modus ako postoji potreba realne prostorno-vremenske objektivizacije, mada ja opet kažem, mora se izbeći bukvalnost i dosta stvari shvatiti u prenesenom značenju.
Zamena teza ili ja ne kapiram na šta ti misliš. Nije svaka smrt božje delo :lol: Praksa ubijanja počela je od ljudi a ne od Boga (Kain) koji je praktično samo pokušao da deluje kao sistem regulacije na taj način ali je i od toga odustao.
Kako misliš kažnjeni? Kada se govori o nekakvoj nagradi, tu je naravno uvek eshatološka nagrada u pitanju, ali naravno da takva nagrada može sledovati samo onom ko je ZAPRAVO dobar, u duši dobar, svojevoljno dobar, a ne onome koji je "dobar" iz straha ili iz želje za spasenjem, to je onda koristoljubivost.

Upravo je to problem, Jevreji jesu malo više skloni antropomorfizaciji božanstva ali Boga ne bi trebalo shvatati na taj način. Možda je najbolje prihvatiti da je Bogu moguće da preuzme takav modus ako postoji potreba realne prostorno-vremenske objektivizacije, mada ja opet kažem, mora se izbeći bukvalnost i dosta stvari shvatiti u prenesenom značenju.
Zamena teza ili ja ne kapiram na šta ti misliš. Nije svaka smrt božje delo :lol: Praksa ubijanja počela je od ljudi a ne od Boga (Kain) koji je praktično samo pokušao da deluje kao sistem regulacije na taj način ali je i od toga odustao.
Kako misliš kažnjeni? Kada se govori o nekakvoj nagradi, tu je naravno uvek eshatološka nagrada u pitanju, ali naravno da takva nagrada može sledovati samo onom ko je ZAPRAVO dobar, u duši dobar, svojevoljno dobar, a ne onome koji je "dobar" iz straha ili iz želje za spasenjem, to je onda koristoljubivost.

Izvini, ali to što govoriš je kontradiktorno.
S jedne strane tvrdiš da se biblija i Božji lik ne tumače bukvalno, a ovamo navodiš primere iz biblije i govoriš o Bogu kao osobi.
Bog nije nikakav autoritativni entitet, već arhetip. Sve drugačije od toga je fanatizam.

Kako vaspitavate ili kako biste vaspitavali svoje dete, u dugu svoje religije, ili ako ste nereligiozni da li bi i dete tako vaspitavali?
Kako biste reagovali ako bi vase dete htelo da promeni religiju ili da postane ateista ili od ateiste vernik?

Temu otvaram ovde a ne na PDF Religija jer me zanima prvenstveno misljenje vas kao roditelja roditelja a ne stav kao (ne)vernika.
nisam religiozna a ni moj decko, iako smo razlicitih veroispovesti (oboje krsteni i tu je sav pocetak i kraj price :lol: ), tako da bih i decu vaspitala u tom duhu, sa akcentom na poznavanju generalnih stvari u vezi razlicitih religija itd, ali bih se trudila da ga sto vise sklonim sa tog, meni nepozeljnog puta. a ako se rodi ko buduci pop, monah, sestra sta god vec, a ybg neka mu, nek se zamlacuje, ne mozes ici protiv tudje volje...

Ako ih budem imao vaspitacu ih da razmisljaju svojim glavama. Voleo bih cetvoro, ali ta svemoc mi jos njihovu majku nije dala.
Ima dobar clanak o tome kakav tata prema cerci treba da bude na b92.

ovde je i glavni problem koji imam sa vernicima - sto povezujete moral i vrline sa vasom verom i sto insistirate da samo vi imate licencu za 'koriscenje morala' a koji se neretko u vasim svetim knjigama na vrlo cudan nacin tumaci.

asacime da povezujemo veru?
sa nemoralom i ne vrlinama:lol:

Vera prava vera se zasniva na Bozjem moralnom kodeksu
vrlinama...

Licenca je data svim ljudima preko Biblije...

cudno se tumaci moral?

Zna se sta je moral i sta su VRLINE.

- - - - - - - - - -

misim posto navodno bog cuje nase molitve i eto on je milostiv i pravedan
gde je on kada ga gladna majka moli da pomogne njenom gladnom detetu koje je na izdisaju i umire od gladi?
misim samo dajem primer
u bibliji svasta nesto pise....a nesto ne vidim da je to sve tacno

Biblija je Bozja rec a dovoditi Boga u pitanje je apsurdno...

Nije.
"Као пежоративан термин индоктринација подразумева насилно или принудно терање људи да делују и размишљају на основу одређене идеологије."
Upravo mislim da se ne mogu porediti te dve stvari: figura nekog ideoloskog vodje (jos kad danas sagledamo koje su lose strane bile u odnosu na dobre) i Boga.
Ko tebe tera nasilnim (manje-vise skrivenim) putem da verujes u Boga i prihvatis neku Religiju? Niko. Nema represivnih mera - uopste.
Vaspitanje deteta je upravo iz porodice pa kroz socijalizaciju i svakodnevni zivot. Mislim da je normalno da dete usvaja neke roditeljske obicaje dok je malo, pa cak i drustvene obrazce, ali opet je porodica tu po meni primarna.
Naravno da postoji osecaj kad je u pitanju neki vernik, to je tesko objektivno i objasniti, to i treba da se oseti, to je daleko od materijalnog, zato ti i kazem da je tesko ili gotovo nemoguce imati taj osecaj ako nisi vernik...
A ovo deda mraz, vs...mislim, sramota je i da pisem, moze samo da ispali neko ko jednostavno ne veruje,ne poznaje, ne oseca, pa mozda cak i ismeva...al dobro...
da.............

Izvini, ali to što govoriš je kontradiktorno.
S jedne strane tvrdiš da se biblija i Božji lik ne tumače bukvalno, a ovamo navodiš primere iz biblije i govoriš o Bogu kao osobi.
Bog nije nikakav autoritativni entitet, već arhetip. Sve drugačije od toga je fanatizam.

Rekoh da s obzirom na starozavetnu interpretaciju Boga mora se računati i na mogućnost prostorno-vremenske aktualizacije božanstva što se i dešava.

Back