DraGo70
Iskusan
- Poruka
- 6.561
mrki crnogorac:taaaaaaaaako, drago moj, zmajceku srpski. bljujes vatru, bljujes, ali iskoci tu i poneki biser. doduse krivotvoren ali koji mi ukazuje, da si nakanio da udjes u brazdu civilizovanog dijaloga koju sam ti zacrtao. i da mi pokazes kako si, pored svih onih matematickih formula bio u stanju da jos ponesto procitas i domislis.doduse, sve ti je to , nesistematizovano, sve si to, nekako,zbrkao i izrucio na forum pa da svak, kao na nekom intelektualnom buvljaku, bira sto mu odgovara.k tome su ti iskazi puni protivurjecnosti , tipa, kako si krsten u SPC, te kako si je kasnije nadrastao, a onda, kad si je nadrastao, postala ti je cast da je branis i zastupas.ovo mi vise govori o stanju tvoje svijesti, nego o SPC.ali, sta da radim vama srbima kad su vam pretenzije uvijek megalomanske i svetske. CPC, pak, gospodine zmaju, nema pretenziju da je ceo svet prizna, nego da nadje svoj kutak, u svojoj crnoj gori i da se pomoli bogu, a da joj ne zavrece i zaskoce srpski militantni popovi. zato bi i ti, iako se,za sada ambiciozno, ali, nazalost, jos uvijek neuspjesno trudis da nadrastes svoju duhovnu i intelektualnu insuficijenciju, morao da uocis, makar krajickom svog duhovnog oka, one kozje papke koji vire ispod mantije SPC...
Ehh, eh, krupne reči, pogotovo od nekoga ko se diči kulturom. Još su mi živo u sećanju neke tvoje psovke zbog kojih si bio i banovan neko vreme. Ali neću sad o tome.
Kažeš još da si mi zacrtao brazdu civilizovanog dijaloga... ehhh, kako to smešno zvuči.
A ne reče mi gde sam to kontradiktoran, gde krivotvorim podatke, šta sam to pobrkao itd. Ajd' baš me zanima da čujem gde si to našao, pa još i da mi objasniš da te bolje razumem.
A to što sam kršten u SPC je tačno. Krštenjem se ne postaje debil, nego se prilazi nekoj verskoj instituciji. Doduše, ako si kršten po rođenju, kao ja onda je to bilo protiv moje volje, a ako se krstiš kasnije, kako mnogi čine onda je to svestan čin.
To što sam ja postao skeptik u vezi sa Bogom i verom, ne znači da Boga nema. Ja ne znam da li ga ima i ne verujem u to, ali ja nisam taj koji će o tome da odluči. Niti sam ja taj koji ima za pravo da nešto negira, pogotovo ako u to (Boga) veruje većina svetske populacije.
To što poštujem crkvu, je moje poštovanje prema instituciji koja je sačuvala naš narod, našu kulturu, veru i istoriju, a da nije bilo njih, sada bi takvi kao što si ti i tvoj raspop Dedejić ili Franjo Tuđman pisali i krojili istoriju kako se njima ćefne.
Na vašu žalost, postoje zapisi stari par stotina, pa i hiljadu godina koji nedvosmisleno ukazuju ko je u pravu.
Da je SPC megalomanska kako ti kažeš, onda bi bila poznata po krstaškim pohodima, po ratovima sa recimo protestantima, po nasilnom pokrštvanju indijanaca, crnaca i drugih domorodaca i po inkviziciji (po čemu je inače poznata katolička crkva) ili bi bila poznata po janjičarima, otimanju dece i nasilnoj islamizaciji pokorenih naroda (po čemu je inače poznata islamska religija).
Ili bi bila poznata po otimanju tuđih crkava i imanja i oterivaju sveštenika u zatvor (po čemu su inače poznate Makednonska pravoslavna crkva i Crnogorska pravoslavna crkva).
Ja neću tebi ovaj put uzvraćati uvredama koje si ti meni uputio, jer je to jasan dokaz tvoje kulture, tolerancije i načina ophođenja kada ponestane argumenata... a to si demonstrirao do sada mnogo puta.
Neću ti zameriti ni na ovom nemuštom jeziku kojim se služiš, ni na nepoznavanju gramatike... ma neću uopšte da se uzrujavam oko tebe, samo ću te svaki put kada napišeš ovakve gomile gluposti, argumentima spustiti na zemlju, pardon na goli kamen.