Десет ријечи

Сале

dekapitare
VIP
Poruka
76.359
1. У то вријеме рече ми Господ: истеши двије поче од камена као што бјеху прве, и изиди к мени на гору, и начини ковчег од дрвета.

2. И написаћу на тијем плочама ријечи које су биле на првијем плочама што си их разбио, па ћеш их метнути у ковчег.

3. Тако начиних ковчег од дрвета ситима, и истесах двије плоче од камена, као што бјеху прве, и изидох на гору с двјема плочама у руку.

4. И написа на тијем плочама што бјеше прво написао, десет ријечи, које вам изговори Господ на гори исред огња на дан збора вашега; и даде ми их Господ.

5. И вратив се сиђох с горе, и метнух плоче у ковчег који начиних, и осташе ондје, као што ми заповједи Господ.

https://www.biblija.info/ijekav/05_5MO/055MO010.HTM

koje su to deset reči na pločama?

"1. Тада рече Бог све ове ријечи говорећи:
2. Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље Мисирске, из дома ропскога.
3. Немој имати других Богова уза ме.
4. *Не гради себи лика резана нити какве слике од онога што је горе на небу, или доље на земљи, или у води испод земље. [*3 Мој 26, 1; 5 Мој 27, 15; Пс 97, 7; Рим 1, 23.]
5. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, *који походим гријехе отачке на синовима до трећега и до четвртога кољена, онијех који мрзе на мене; [*Јов 21, 19; Јер 31, 29, 30; Јез 18, 5-20.]
6. А чиним милост на тисућама онијех који ме љубе и чувају заповијести моје.
7. Не узимај узалуд *имена Господа Бога својега; јер неће пред Господом бити прав ко узме име његово узалуд. [*3 Мој 19, 12; 24, 16.]
8. *Сјећај се дана од одмора да га светкујеш. [*2 Мој 16, 25-29.]
9. Шест дана ради, и свршуј све послове своје.
10. А седми је дан одмор Господу Богу твојему; тада немој радити ниједнога посла, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.
11. Јер је *за шест дана створио Господ небо и земљу, море и што је год у њима; а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га. [*1 Мој 2, 2; Мт 15, 4; Еф 6, 2.]
12. Поштуј оца својега и матер своју, да ти се продуље дани на земљи, коју ти да Господ Бог твој.
13. *Не убиј. [*5 Мој 5, 17; Мт 5, 21; Рим 13, 9.]
14. *Не чини прељубе. [*5 Мт 15, 19.]
15. *Не кради. [*3 Мој 19, 11; Еф 4, 28.]
16. *Не свједочи лажно на ближњега својега. [*2 Мој 23, 1; Еф 4, 25.]
17. *Не пожели куће ближњега својега, не пожели жене ближњега својега, ни слуге његова, ни слушкиње његове, ни вола његова, ни магарца његова, нити ишта што је ближњега твојега. [*Рим 7, 7; 13, 9.2"

2. Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље Мисирске, из дома ропскога.
4. *Не гради себи лика резана нити какве слике од онога што је горе на небу, или доље на земљи, или у води испод земље. [*3 Мој 26, 1; 5 Мој 27, 15; Пс 97, 7; Рим 1, 23.]
5. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, *који походим гријехе отачке на синовима до трећега и до четвртога кољена, онијех који мрзе на мене; [*Јов 21, 19; Јер 31, 29, 30; Јез 18, 5-20.]
7. Не узимај узалуд *имена Господа Бога својега; јер неће пред Господом бити прав ко узме име његово узалуд. [*3 Мој 19, 12; 24, 16.]
10. А седми је дан одмор Господу Богу твојему; тада немој радити ниједнога посла, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.
11. Јер је *за шест дана створио Господ небо и земљу, море и што је год у њима; а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га. [*1 Мој 2, 2; Мт 15, 4; Еф 6, 2.]
12. Поштуј оца својега и матер своју, да ти се продуље дани на земљи, коју ти да Господ Бог твој.
17. *Не пожели куће ближњега својега, не пожели жене ближњега својега, ни слуге његова, ни слушкиње његове, ни вола његова, ни магарца његова, нити ишта што је ближњега твојега. [*Рим 7, 7; 13, 9.2"
to je tekst od preko sto reči
pitanje je više nego jasno ima li neko ideju koje su to 10 reči na pločama

pa to, koje su to deset reči
napomenuo sam da je verovatno to tumačeno jer kolike bi te ploče bile da je sve tako ispisano.
pisao je skracenice, ili u formulama, zapravo simbolima, jedno slovo je bila jedna rec. tako se nekad pisalo, a ne kao mi danas abecedom abcd ili alfabetom abvgd, vec je jedno slovo ALEF znacilo jednu celu rec BIKA, i vidis da lici
1746905222327.png

kasnije je ono stilizovano
https://en.wikipedia.org/wiki/Aleph#:~:text=Aleph represents the oneness of,and presence in the world.

Poslednja izmena:
Riječi mogu imati više značenja.
znam
recimo reč bog
i ti sada možeš esej da napišeš.
ali gledaj malo razumnije
dve ploče, deset zapovesti, to mora biti kratko, nije mojsije nosio cvike ako ikako i stalo na te ploče. zato je moralo biti sažeto.

Back