Deprivation tank

момоа

Stara legenda
Poruka
78.841
Eksperiment u kojem se pojedinac lisava culnih nadrazaja, a sto moze dovesti do postizanja psihodelicnih iskustava.

"Prvi eksperimenti su se sastojali u tome što su se dobrovoljci smeštali u specijalne cisterne sa vodom čija je temperatura stalno održavana na nivou telesne temperature. U potpunom mraku, sa zapušenim ušima ležali bi u vodi i prepuštali se utiscima.
Jedan broj ispitanika imao je potpunu dezorijentaciju, gubitak osećaja za vreme i vizuelne halucinacije. Neki od ispitanika su doživeli vantelesno iskustvo, a drugi su smatrali da su utisci i slike za vreme eksperimenta imali određena i, na neki način, veoma bitna značenja."

https://nostalgijazanimljivosti.blogspot.com/2014/11/culna-deprivacija.html?m=1

Zanimljiv prikaz dat je i u seriji "Stranger things" gde glavna junakinja ima ova iskustva.

Jel ste probali nekad ovo, da li biste probali i znate li nekog ko jeste? Kakva su iskustva?

Ne to nije mučenje, izgleda kao da si mrtav uz razliku što još uvijek možeš da dišeš.
U biti to je pozitivan efekat.

Poznato je da mozak prima informacije iz vana, putem svojih čula, i onda ih obrađuje u mozgu.
Obrađuje ih na način da informacije uspoređuje sa onim što zna od prije i tek onda konačni zaključak šalje svojoj svijesti.
Tipa beba ne zna ništa i zato sve info sa svojih čula prima zdravo za gotovo. Ne tumači ih.
Starci s druge strane, bez obzira šta čuju ili vide, uvijek imaju voje ubjeđeno mišljenje i zato često misle isto o svemu.

S ovim "deprivation tankom" se uklanjaju senzorne informacije i mozak ostavlja sam sa sobom. Normalno je da se pojavljuju halucinacije, isto kao i s drogama kada mozak govori šta da mislimo. U biti to je veoma pozitivan efekat, ali samo i isključivo na kraće periode. Rekao bi da je prakticiranje ove motede jednom mjesečno po pola sata veoma pozitivno na tijelo i duh.

Eksperiment u kojem se pojedinac lisava culnih nadrazaja, a sto moze dovesti do postizanja psihodelicnih iskustava.

"Prvi eksperimenti su se sastojali u tome što su se dobrovoljci smeštali u specijalne cisterne sa vodom čija je temperatura stalno održavana na nivou telesne temperature. U potpunom mraku, sa zapušenim ušima ležali bi u vodi i prepuštali se utiscima.
Jedan broj ispitanika imao je potpunu dezorijentaciju, gubitak osećaja za vreme i vizuelne halucinacije. Neki od ispitanika su doživeli vantelesno iskustvo, a drugi su smatrali da su utisci i slike za vreme eksperimenta imali određena i, na neki način, veoma bitna značenja."

https://nostalgijazanimljivosti.blogspot.com/2014/11/culna-deprivacija.html?m=1

Zanimljiv prikaz dat je i u seriji "Stranger things" gde glavna junakinja ima ova iskustva.

Jel ste probali nekad ovo, da li biste probali i znate li nekog ko jeste? Kakva su iskustva?

Uh, to sam godinama maštala.

Bila sam ubeđena da TO želim. Mislila sam da me ništa neće biti u stanju opustiti kao totalna eliminacija zvuka i ostalih nadražaja (u mojem kanonu, ljudi).

Onda sam se setila, prvo: da je to teško izvodljivo u zemlji Srbiji, drugo, da sam po prilici klaustrofobična.
Dan danas žalim, jer mislim da je ideja odlična - za nekog poput mene, ko je PREkrcat informacijama i smoren ljudskom blizinom.

Back