depresija

Kad je depresija u pitanju......ja sam ludak sa jako velikim stazom :mrgreen: Od kako sam zavrsio lecenje od raka limfnih zlezda.....1993. od tada osecam depresiju. Najgore mi je bilo u periodu od 1998 do 2000. kada nisam mogao da funkcionisem bez lekova. Posle toga sam ih pio ali sam mogao i bez njih. I dan danas ih pijem ali imam osecaj da mi je sa njima isto kao i bez njih. Generalno, dobro se osecam, ali me nekad uhvate crne misli i napad panike tako da moram uzeti xanaks. Znam da ce mozda neki reagovati negativno na ovo sto cu reci.....ali....meni je u jednom periodu pomogao odlazak pod Ostrog 2003. god. To stanje se ne moze recima opisati ni parama platiti. Bukvalno sam bio druga osoba, zaboravio sam "onog, starog sebe"! To je trajalo neki kraci period od mozda pola godine a onda sam opet dosao u "normalu". Takodje mi je jako pomogla i fizicka aktivnost. Posle prepesacenih 10 km ili 20, ili sat vremena voznje sobnog trenazera, osecam se odlicno. Ranije to nisam mogao, jer me je svaka fizicka aktivnost unistavala psihicki. Pustite price da ce zdrava ishrana da vas izleci.

Pustite price da ce religija da leci.

Ja jesam vernik. Verujem u Boga i isceljenja, ali se slazem sa tobom da na prvom mestu uvek treba potraziti pomoc kod lekara. Hemija pomaze odmah a za Boga nisam siguran. On pomogne u nekom momentu. Medjutim, ne mogu da opovrgnem ono sto sam doziveo. Verujte da se cuda u pravoslavlju desavaju. Ja sam prvi bio sumnjicav prema tome, da ce meni pomoci svetitelj. Otisao sam kao vernik da se poklonim svetitelju iz postovanja, a doziveo sam cudo koje uopste nisam ocekivao.

A jesi li na početku možda imala neke nuspojave u vidu tremora ruku (ja prvi dan nisam mogla da zavežem pertle koliko su mi se tresli prsti), ili neke preuzbudjenosti, ili nešto slično?

Meni deluje kao da me Lata previše stimuliše :(

Ne sećam se da mi je smetala.
Ne brini se, iako imaš, proćiće za par dana.
Ako ne, obratićeš se svom psihijatru.

Da, nadam se. U neželjenim uputstvima čitam simptome serotoninskog sindroma, malo se pronalazim, ali kapiram da bi mi do sad bilo nešto.
Ja zapravo nisam ni sigurna da imam depresiju u smislu nedostataka serotonina. Primećujem da mi daleko više prija ksalol, dakle nešto sa anksiolitičkom komponentnom. Ne znam, videću za par dana.

"Suicidalni rizik

Postoje dokazi da postoji rizik od pojave ili povećanja učestalosti suicidalnih ideja (iako ne i pokušaja suicida) posebno kod mlađih osoba koje uzimaju antidepresive. Zbog toga, na primer, u Velikoj Britaniji jedini antidepresiv iz kategorije SSRI koji je registrovan za upotrebu kod osoba mlađih od 18 godine je fluoksetin.

Ovakav rizik nije dokumentovan kod odraslih osoba, ali bi trebalo imati u vidu da svako sazreva i odrasta svojom brzinom."
Fluoksetin je Prozac. Čini mi se da je Lata daleko benignija varijanta.
I da, naravno, kapiram da bi i depresiju rešio ruski čaj.

Helira li taj teške metale?

Back