depresija

gost 224104

Elita
Poruka
20.630
da li u vashem drushtvu među kuchnim prijateljima ima depresivnih osoba ?

da li ste sami već bili depresivni i kolko vas je to dugo drzhalo?

kako ste se iskopali i kolko je dugo trajalo dog vam nije opet svanulo sunce?

odma da dodam za ove sto tje sad iskochiti sa fazonima ---> cedjenje narandzhe + limun, zelena salata i znojazha u znojazhu dakle spadaju sve vrste sportova, to je vetj poznato ali ima dosta i iz te grupe koji su depresivni
:)

Ja sam imao problema sa depresijom . Kod mene je to bilo zbog ucesca u ratu i prilicno gadnih iskustava .
Mene je drzalo godinama i to je bas gadan osjecaj kad uglavnom buljis u plafon i izbjegavas ljude .
Nisam isao kod psihologa jer toj profesiji kao i psihijatrima ne vjerujem . Nekako vise volim da budem sam
svoj majstor . Prvo sam pustio da udarim u dno jer dok padas , ne mozes se dizati .
Cijelo to vrijeme nisam htio ni da pipnem alkohol jer sam instiktivno znao da ako se uhvatim case da sam
zavrsio karijeru .Znam mnoge koji su se rjesavali napetosti alkoholom i zavrsili su ili u ludari ili samoubistvom .
U tom stanju depresije sam imao fazu samosazaljenja i trazenja krivca a u zadnjoj fazi se pojavio inat .
E, kad mi se javio inat bio sam siguran da cu se izvuci .Da napomenem da u tom cijelom mom psiholoskom
mucenju nikad nisam htio popiti ni jednu tabletu niti me je interesovalo dali neke tablete i postoje da si olaksam
situaciju .
Zapoceo sam rehabilitaciju sa sportom .Sve misli sam posvetio treningu tako da si i nisam dao vremena da razmisljam
o necemu drugom . Uveo sam si i program dijete .I tu nisam uzimao tudje programe nego sam napravio svoj .
Za sest ipo mjeseci sam skinuo 21 kg i tada poceo praviti i neke planove za buducnost .Poslije sam nabavio
psa , pa motocikli , pa kupio motorni camac , pa krenuo na pecanje a kasnije je vec bilo lako !:)

Pa bilo kakva aktivnost, socijalizacija , druzenje, razgovor sa prijateljima, rad na sebi i skretanje paznje sa imaginarnih problema,koji uopste nisu toliko ozbiljni koliko ih depresivna osoba smatra da jesu , ta aktivnost moze biti sportska ili intelektualna, bilo kakav rad u kojem se ne osecas beskorisnim. Bio sam i sam u depresiji, takodje sam i pomagao drugima koji su bili u njoj cak u trenutku dok sam i ja sam bio depresivan, i taj osecaj pomaganja je bio za mene jedan korak izlaska iz nje. U suprotnom ako tapkas u mestu ti se duhovno predajes, taj osecaj bespomoci jeste sama srz depresivnog stanja, i treba se suociti sa tim shvatiti problem i nakon shvatanja njegove besmislenosti pobeci od njega.

Zdrav zivot kao sto je sport, vitamini , zdrava ishrana jeste jedno od resenja, jer kao sto kaze poslovica u zdravom telu zdrav duh, ali ako tebi zadovoljstvo predstavlja nezdravo ispijanje piva u dobrom drustvu samo napred, sto da ne, u sustini sve sto ti predstavlja zadovoljstvo jeste izlaz iz nje.

Najiritantnija a ujedno najrealnija recenica jeste "nisi jedini" i opet ma koliko to nekoga nerviralo to je stvarno tacno. Jer kada pogledas sve one ljude koji se krecu, smeju , zive , i ako mislis da si ti nesto poseban/a u odnosu na njih, onda najverovatnije nisi normalan.

Sve ovo moje naklapanje je naravno moje subjektivno misljenje, i vrlo je moguce da se neko nece sloziti sa tim.

Pa bilo kakva aktivnost, socijalizacija , druzenje, razgovor sa prijateljima, rad na sebi i skretanje paznje sa imaginarnih problema,koji uopste nisu toliko ozbiljni koliko ih depresivna osoba smatra da jesu , ta aktivnost moze biti sportska ili intelektualna, bilo kakav rad u kojem se ne osecas beskorisnim. Bio sam i sam u depresiji, takodje sam i pomagao drugima koji su bili u njoj cak u trenutku dok sam i ja sam bio depresivan, i taj osecaj pomaganja je bio za mene jedan korak izlaska iz nje. U suprotnom ako tapkas u mestu ti se duhovno predajes, taj osecaj bespomoci jeste sama srz depresivnog stanja, i treba se suociti sa tim shvatiti problem i nakon shvatanja njegove besmislenosti pobeci od njega.
Zdrav zivot kao sto je sport, vitamini , zdrava ishrana jeste jedno od resenja, jer kao sto kaze poslovica u zdravom telu zdrav duh, ali ako tebi zadovoljstvo predstavlja nezdravo ispijanje piva u dobrom drustvu samo napred, sto da ne, u sustini sve sto ti predstavlja zadovoljstvo jeste izlaz iz nje.

Najiritantnija a ujedno najrealnija recenica jeste "nisi jedini" i opet ma koliko to nekoga nerviralo to je stvarno tacno. Jer kada pogledas sve one ljude koji se krecu, smeju , zive , i ako mislis da si ti nesto poseban/a u odnosu na njih, onda najverovatnije nisi normalan.

Sve ovo moje naklapanje je naravno moje subjektivno misljenje, i vrlo je moguce da se neko nece sloziti sa tim.

a sta ako se povuchesh od svega shto ti chini radost!? zapostavish drushtvo svoje interese potrebe i obaveze? recimo da je preostalo taman onoliko snage koja te odvede svaki dan na poso jer od tog zhivish a chim si sam u svom kutku tebi se vrti vazda isti krug razmisljanja iz kojih izlaz ne vidish

- - - - - - - - - -

Nije depresija tako bezazlena kao što većina misli.
Iz te depresije,ako se pusti stihiji, izrastaju razna "čuda" !
A onda - kuku, lele.....

pa i nije :)

upravu si

- - - - - - - - - -

Ja sam imao problema sa depresijom . Kod mene je to bilo zbog ucesca u ratu i prilicno gadnih iskustava .
Mene je drzalo godinama i to je bas gadan osjecaj kad uglavnom buljis u plafon i izbjegavas ljude .
Nisam isao kod psihologa jer toj profesiji kao i psihijatrima ne vjerujem . Nekako vise volim da budem sam
svoj majstor . Prvo sam pustio da udarim u dno jer dok padas , ne mozes se dizati .
Cijelo to vrijeme nisam htio ni da pipnem alkohol jer sam instiktivno znao da ako se uhvatim case da sam
zavrsio karijeru .Znam mnoge koji su se rjesavali napetosti alkoholom i zavrsili su ili u ludari ili samoubistvom .
U tom stanju depresije sam imao fazu samosazaljenja i trazenja krivca a u zadnjoj fazi se pojavio inat .
E, kad mi se javio inat bio sam siguran da cu se izvuci .Da napomenem da u tom cijelom mom psiholoskom
mucenju nikad nisam htio popiti ni jednu tabletu niti me je interesovalo dali neke tablete i postoje da si olaksam
situaciju .
Zapoceo sam rehabilitaciju sa sportom .Sve misli sam posvetio treningu tako da si i nisam dao vremena da razmisljam
o necemu drugom . Uveo sam si i program dijete .I tu nisam uzimao tudje programe nego sam napravio svoj .
Za sest ipo mjeseci sam skinuo 21 kg i tada poceo praviti i neke planove za buducnost .Poslije sam nabavio
psa , pa motocikli , pa kupio motorni camac , pa krenuo na pecanje a kasnije je vec bilo lako !:)

:klap::klap::klap::zag:

situaciju .
Skidam kapu brate :worth: Svaka cast :super:
Eto vam zivi dokaz da depresiju mozete izleciti i bez raznih psihologa koji bi da vas trpaju otrovima...

a sta ako se povuchesh od svega shto ti chini radost!? zapostavish drushtvo svoje interese potrebe i obaveze? recimo da je preostalo taman onoliko snage koja te odvede svaki dan na poso jer od tog zhivish a chim si sam u svom kutku tebi se vrti vazda isti krug razmisljanja iz kojih izlaz ne vidish

Ma da, apsolutno si svestan sta radis, i kako se osecas. Sve sto radis, cinis to mehanicki, i svestan si toga, ali nemas logicno objasnjenje zasto to cinis, jer nemas volju. Takodje ocekujes nekog ko ce ti dati neki inovativan savet posto sve sto procitas ili cujes smatras da je to samo sablonski receno i da vec znas za to. A upravo ti sam shvatas te price sablonski ne uzimajuci ih za ozbiljno, i samo ti mozes sam sebi pomoci tako sto ces u pocetku "na silu" morati da se trgnes i poceti da menjas nacin zivota kojim zivis BEZ RAZMISLJANJA. Sto vise pokusavas da razmisljas o situaciji u kojoj se nalazis , (1001 misao kako i zasto, sta bi bilo kad bi bilo....), nema nista gore od toga, i to na prvi pogled ne deluje lako ali je naravno moguce ako pocnes da gledas sebe iz drugog, objektivnijeg ugla.

Svako ce ti ispricati razlicitu pricu u kojoj se neces pronaci, ali za sve njih je vazna PROMENA I DINAMIKA.

Ja zaista ne znam ozbiljnost te depresije ali bi koncept za sve njih trebao da bude slican.

Promenis za pocetak neku sitnicu koliko da ti dan ne bude identican kao i svaki drugi. I mora da postoji nesto sto volis da radis i sto ce ti odvuci paznju. Mislim , meni neko moze da kaze heklaj, verovatno bih zavrsio u Lazi heklajuci ludacke kosulje, posto ne volim to, ali na primer oduvek sam voleo da ispoljim svoju kreaivnost na neki drugi nacin , i to sam i ucinio, od obicne zabave, hobija, i "ubijanja vremena" doslo je vreme kada postajem profesionalac u tome sta radim i to je najverovatnije moj zivotni poziv. :)

Takodje okolina je vrlo vazan faktor, jer ako ja svakog dana slusam lika kako mi se zali kako mi svakog prokletog dana prica kako sam se promenio , decko je potpuno zaprepascen, i kako "on mene razume" i identifikuje se sa mnom meni nema spasa, i jednostavno ga oteram u tri lepe. Vec vreme provodim sa opustenim osobama koje na prvi pogled boli uvo za sve, i bukvalno im se se*e za moje price. Takva osoba mene indirektno navodi da razgovaram o ribama , alkoholu i zurkama, eventualno o poslu, inace me u suprotnom izbacuje iz stana. Meni je licno to tada pomoglo, iako sam kasnije shvatio da je lik to namerno radio i da uopste nije bio neozbiljan kakvim sam ga smatrao ali to je druga prica.

I opet , naravno da je moje licno sikustvo sa takvim problemom banalan maciji kasalj u odnosu na ljude koji su stvarno imali dosta ozbiljnije zivotne probleme od mene gde moja prica u odnosu na njihovu zvuci kao dnevnik jedne tinejdzerke, ali sam osecao potrebu da podelim iskustvo sopstvene samodiscipline.

Poslednja izmena:
Postoje organske i psihološke i ko zna koliko još vrsta . Ne mogu se neke stvari koje stvaraju mentalni pritisak promeniti preko noći , čak neke ni za 5 godina. Za neke dnevne doze opadanja raspoloženja , biljni čajevi . Uveče hibiskus , ujutru kamilica . U ishrani smanjiti unos domaćeg sira , pavlake i kalijuma .

Ja se lecim od depresije 2 godine antidepresivom koi se zove Seroxat. On me je vratio u zivot i spasio. Sad ga polako smanjujem jer zelim da ga iskljucim skroz ali to mora postepeno. Zelim da zivim bez njih, ali ako je to cena da ne prozivljavam pakao koji sam prozivela, picu ga ceo zivot. Naravno, ne, uskoro kada zelim da postanem majka.

Ja se lecim od depresije 2 godine antidepresivom koi se zove Seroxat. On me je vratio u zivot i spasio. Sad ga polako smanjujem jer zelim da ga iskljucim skroz ali to mora postepeno. Zelim da zivim bez njih, ali ako je to cena da ne prozivljavam pakao koji sam prozivela, picu ga ceo zivot. Naravno, ne, uskoro kada zelim da postanem majka.

Voleo bih, ako te ne mrzi, da posvedocis forumasima o tome sta je stvarno depresija i da kazes sta mislis o ovom "cekanju da se dotakne dno pre lecenja" ili lecenju sportom i nicim vise.

Pozdraf Grofu i ostalima!:
Eh ta depresija .. U pocetku nisam ni bila ni svesna da sam upala u nju ,mislila sam ah promene rasppolozenja procice dok nije postajalo sve gore..Bezvoljna uvek sam mogla plakati , vise mi je odgovarala samoca nego drustvo ..poceli su me pucati filmovi iz proslosti ,ratovi ,razvod roditelja ,gubitak velike ljubavi ,posao sam radla koji nisam voljela..I slucajno pri jednom pregledu kod kucnog doktoro ja njega pitam sta mi je i navedem sve simptome ..i pored svega toge napadi panike i strahova neobjasnjenih .do srcane tahikardije..
Njegove reci su bie zasto ranije nisam dosla .. sada je kasno i da cu tesko sada izvuci iz toga.. Tek tada me je panika uhvatila.. Dao mi je neki citolopram ako se nevaram ..
Dodjem kuci sednem i kazem sebi ,zar posle svega sto me u zivotu snaslo i proslo da me i jedna depresija sj,, E pa nces rekla sam .. bacim lekove otkazem termin kod psihologa
Sednem procitam par tekstova ,foruma ,ljudi sa depresijim i kako su je prebrodili .. Sednem i papir i oovku u ruke sta levo sta desno .. Sto mije na srcu bilo i tistilo me godinima a nisam mogla reci pojedinim oobama , sednem sastanem se i zavrim i to , dam otkaz nadjem posao koji volim , bacim cigare i uletim u patike i trenerku i svaki dan park ,nekad trcanje nekada setnja nekade vebe.. Kupim psa koji mi je i te kako olaksao sve to ..i evo bogu hvala sad sam ok .. ponovo nasmejana imam volju da zivim i borim se druzim i idem dalje ..A najvise od svega mi je pomogla post i molitva i Gospod milostivi! ZAto ljudi nedaj te se .. glavu gore ,male izmene umesto sedeti i gutati otrove i hodanje od jednog do drugogo doktora u zivotu i te kako mogu pomoci ....Jaka volja moze sve!!

Zabaci glavu, ili je namesti da visi sa kreveta na kome lezi neko kratko vreme i zbog za nijansu veceg dotoka krvi u mozak depresija ce se smanjiti, ili nestati za neko kratko vreme...Alternativna medicina

Toliko je tesko boriti se sa nevidljivim neprijateljem. Dosta ljudi koje ja znam a i sama cesto imam problema sa tim. I danas mi je depresivan dan, sinoc sam cula ruznu vijest. Ne pijem nikakve tablete niti zelim. Jako je tesko izaci iz toga. Ja obicno imam periode, par mjeseci bez depresije pa dva depresivna mjeseca.

Pa, daj, edukuj i nas ostale. Evo, ja nisam video nikog ko je postao zavisnik od antidepresiva (ne kazem da je nemoguce, ali ja sam se nagledao ljudi koji se lece pa niko nije zavisnik), ali sam zato video koliko su ti lekovi mocni u lecenju depresije.

Pa, daj, edukuj i nas ostale. Evo, ja nisam video nikog ko je postao zavisnik od antidepresiva (ne kazem da je nemoguce, ali ja sam se nagledao ljudi koji se lece pa niko nije zavisnik), ali sam zato video koliko su ti lekovi mocni u lecenju depresije.

Nije to nsita cudno, a to sto ti ne primjecujes da je neko zavisan od toga ne znaci da nije.
Vremenom uzrokuju zavisnost, znam vise primjera. Tvrdim. A u isto vijreme ljudi postanu imuni. Traze ti se, a kadih popijes ne osjecas se bolje.

Back