Depresija, gde lezi koren i ima li leka

Čuli ste verovatno da su antropolozi u nekim potpuno izolovanim zajednicama uočili da pripadnici nekih plemena uopšte nisu patili od depresije. U njihovom jeziku nije ni postojala reč koja bi opisala takvo stanje. Ukoliko bi pak postali deo ovog savremenog drustva, njihovi članovi bi se brzo odali alkoholu i padali u depresiju. Primeri Severno Američkih Indijanaca i Aboridžina to najbolje potvrdjuju. Toliko o "naprednoj" civilizacii

Znači neki tamo (možda) Bušmani nemaju ni predstave o tome šta je to, a mi pored svih ovih blagodeti i napredne medicine ne znamo kako da se izborimo sa depresijom! I to ne da ne možemo da je savladamo, depresija je u savremenom društvu uzela takvog maha da već preti da će uzeti razmere globalne pandemije...

-----------------------------------------------
---------------------------------------------

Sve je počelo kao slučajno, a zapravo potpuno je jasno da slučajnost ne postoji. Prvo je Zorica u viber grupi postavila interesantnu priču o vozu i životnom putu. Meni odmah padne na pamet sjajan nastup Bill Hicksa - It's Just A Ride, i ja ga prilepim ispod. Potom odem do TVa. Retko ga gledam, ali kada se to desi uglavnom uključim BBC World pošto tamo mogu da nadjem neke teme koje mi privuku pažnju. Bacim pogled i vidim da u tom trenutku ide emisija: Depresija i ja (Depression and Me).

- WAU čoveče, pa ovo je baš interesantno!

Da krenem od toga da u mom životu nisam imao nekih ozbiljnijih problema sa depresijom ali, ako pričamo o depresiji zapravo pričamo o umu a to je upravo ono što meni privlači posebnu pažnju - razmišljanja o ljudskom umu.
Pomenuti klip (It's Just A Ride) je pak priča o poimanju stvarnosti, a to opet ima direktnu vezu sa osecanjem depresije.

Zadržimo se sada na ovoj emisiji. Ako imate opciju gledanja starijeg programa imate fore do 28/29tog marta, a sigurno će je pustati i u nekom narednom periodu.

Neću mnogo pričati o samoj emisiji, ali bi u startu napomenuo nešto na šta većina gledalaca verovatno nije obratila pažnju, a to je - ko priča o svom problemu sa depresijom ?

U ovom slučaju to je Alastair Campbell. Moglo bi puno ovde da se piše o njegovom životu i ako vas to više zanima najbolje je da izadjete na wiki. Ja ću samo reći da je bio uspešan novinar i kasnije savetnik mnogih poznatih političara, izmedju ostalih i Tony Blair-a. Po njegovim rečima, nije imao baš nikakve traume u mladosti, ima sjajnu porodicu i postigao je velike uspehe u svemu sa čime se bavio.
Sam Blair je Campbell-a opisivao kao genija. U svakom slučaju Campbell je natprosečno inteligentna osoba, pa ipak pati od depresije i to ozbiljne depresije.Vise od 30 godina on je na antidepresivima - svaki božji dan! Ali i pored tih, nazovi lekova, on redovno prolazi kroz napade depresije!

Kako to da se inteligentan čovek, koji je u zivotu postigao sve što može da se postigne, iako nema nikakvog racionalnog osnova za depresiju, leči od iste vec 30 godina i još nije pronašao rešenje za svoj problem? Da li to onda znači da rešenja uopste i nema ?

DEPRESIJA I PSIHODELICI

Negde u drugom delu emisije Campbell se dotakao nečega što se zove duboka terapija i sastoji se od jedne jedine veoma intenzivne seanse. Opet, ta terapija uključuje nešto prema čemu on ima baš veliku averziju, a to su - psihodelici. Konkretno - psilocibin, osnovni sastojak magičnih pečuraka.
Od Campbella smo čuli da je na Londonskom univerzitetu sprovedena studija u kojoj su dvadesetorici pacijenata koji su patili od hronične depresije, dali jednu dozu psilocibina. Rezultati su bili fascinantni.
Sama seansa nije prijatna. Jedan od učesnika te studije je rekao da se tokom seanse susreo sa svojim demonima, ali je shvatio da te stvari uopšte nisu tako strašne kao što je mislio. Nakon seanse puna tri meseca je bio potpuno oslobodjen od depresije i nije pio antidepresive. Kod ostalih učesnika rezultati su bili slični.
Campbell još nije probao taj metod, ali ko zna, možda se jednog dana i odluči...

---------------------------------------------------

Johns Hopkins je najstariji istraživacki univerzitet u SAD i oni su na tom polju otišli najdalje. Prvo su odradili studiju u kojoj su ljudima obolelim od kancera dali jednu dozu psilocibina. Rezultati su bili fantastični. Već u tom istraživanju je odmah bilo jasno uočljivo da su se kod tih pacijenata anksioznost i depresija skoro potpuno izgubili. Nešto više o toj studiji možete da pročitate ovde

U naslovu piše sledece (moj prevod): Nova studija je upravo otkrila da psihodelici pomažu ljudima koji su teško oboleli od kancera i da bi to mogao biti novi čudesan lek u psihijatriji - to je nešto što ne bi smeli da ignorišemo!
Aktivni sastojak magičnih pečuraka je dat ljudima obolelim od kancera: 80% je imalo trenutno smanjenje anksioznosti i depresije i to je trajalo 6 meseci i duže. (a sada posebno obratite pažnju na nastavak!) "MI MISLIMO DA JE TO ZBOG TOGA ŠTO PSIHODELICI MOGU DA PROMENE UKORENJENE NAČINE RAZMIŠLJANJA, NEŠTO ŠTO LJUDI INAČE NE BI BILI U STANJU SAMI DA POSTIGNU".. (zapamtite tu rečenicu)

Nakon studije koja je odradjena sa ljudima obolelim od kancera na J. Hopkins su nedavno sproveli jos jednu studiju u kojoj su učesnici bili ljudi koji pate od teškog oblika depresije. Psilocibin je i kod njih imao trenutne i dugoročne efekte. Većina tih ljudi je pozitivno dejstvo osećala i do godinu dana. O tome možete pročitati ovde

U ČEMU JE ONDA KVAKA?

Imamo sada sledecu situaciju: Ljudima koji imaju ozbiljnih problema sa depresijom prepisuju se pilule - antidepresivi. Piju ih svakodnevno, iz dana u dan, mnogi sve do kraja života. Sa druge strane imamo već naučne dokaze da samo jedan tretman (eventualno dva) sa psilocibinom, osobu može potpuno da oslobodi od depresije i anksioznosti (u slučaju obolelih od kancera - straha od smrti) čak i do godinu dana.
Shamani širom planete već stotinama godina uz pomoć psihodelika pomažu ljudima u rešavanju njihovih problema. U Rusiji su to magične pečurke, Afrci Iboga, Meksiku Pejotl, Juznoj americi Ayahuaska i pečurke,...

I onda se normalno nameće logično pitanje: zbog čega se forsiraju antidepresivi, a psihodelici su (u tretmanu lečenja!) zabranjeni ? Nekome kao da ide u prilog, ne da izlece ljude od depresije, nego samo da im produzavaju simptome...

Kao odgovor, najbolje je da parafraziram Terence McKennu - Psihodelici su ilegalni ne zbog toga što je brižna vlast zabrinuta da ćes možda skočiti sa vrha zgrade. Ilegalni su zbog toga što razgradjuju kulturološki uslovljene načine razmišljanja. ONI VAS OTVARAJU ZA MOGUĆNOST DA JE SVE ŠTO ZNATE, SVE ONO O ČEMU SU VAS UČILI (programirali) POGREŠNO.
Terence McKenna je to rekao još pre 50 ili više godina, a setite se koji su zaključci najnovije studije: "psihodelici pomazu ljudima koji su tesko oboleli od kancera (depresije)... ...mi mislimo da je to zbog toga sto psihodelici mogu da promene ukorenjene načine razmišljanja, nešto što ljudi inače ne bi bili u stanju sami da postignu"
Po svemu sudeći McKenna je bio potpuno u pravu

------------------------------------------

Da li ste ikada razmišljali o programima koji su duboko utisnuti u vas um - religija, nacija, patriotizam,... ?
Ne, ja sada nikako ne mogu sa vama da pričam o tome, ne bismo se uopšte razumeli, ali eto možemo da pričamo o Mogliju.
Sećate li se Knjige O Dzungli - priča o dečaku koga su odgajili orangutani i u ovu civilizaciju je kročio već kao zrela osoba. U njegovom umu nije postojala nikakva pretstava o religiji, o pripadnosti nekoj naciji i sl. Sve ljude oko sebe je gledao na potpuno isti način.
Ukoliko bi se sada ovde medju nama pojavio samo jedan takav Mogli, to uopšte ne bi bio problem, ali samo pokušajte da zamislite šta bi se dogodilo ako bi se medju nama pojavilo na hiljade i hiljade Moglija i hiljade i hiljade Moglica, šta bi se onda desilo ?

Kako bi reagovali svi oni koji nam trenutno kroje sudbine? Bili bi u šoku i to velikom. U startu verovatno ne bi znali šta da rade, a onda pretpostavljam da bi uradili sledeće - Za neko instant nametanje nacionalnog osećaja i ne bi imali vremena. Pretpostavljam da bi one sa smedjim očima gledali da ubede kako plavooki za njih pretstavljaju ozbiljnu pretnju i da pod hitno moraju da preduzmu neke mere kako bi se zaštitili. Normalno, odmah bi im ponudili i oružje. Plavooke ne bi uopšte morali mnogo da ubedjuju da preduzmu slične mere, vec bi i sami videli da se smedjooki naoružavaju. Oružje je tu, strah je tu i sada je potrebna još samo jedna varnica pa da smedjooki i plavooki krenu da se mlate izmedju sebe.

Zvuči li vam ovo poznato ?

Znači, ukoliko bi psihodelici bili legalizovani, postoji velika mogućnost da bi imali velki br Moglija i Moglica, a vlastima se to nikako ne bi svidelo . Vlast u rukama vec ima sjajna sredstva za manipulaciju - duboko ugradjene programe religijske i nacionalne pripadnosti. Ako bi se sada najednom pojavile jedinke koje nemaju ugradjene te programe u glavi, to bi im onda predstavljalo baš, baš veliki problem.

MOJE ISKUSTVO SA PSIHODELICIMA

Verovatno da vam nakon svega sto ste pročitali delujem kao Mogli, kao neko ko je upravo došao iz džungle. Pretpostavljate i da sam imao neka iskustva sa psihodelicima. Tu ste u pravu.
2015te nakon što sam čitao o studiji odradjenoj na J H univerzitetu (sa ljudima obolelim od kancera) i sam sam se odlučio da uzmem magične pečurke u svojoj pedesetpetoj godini života. Možete da pretpostavite i zbog čega sam se za to odlučio
9,5 meseci nakon toga ponovo sam uzeo pečurke i to na potpuno isti način kako je odradjeno u pomenutoj studiji. 7 meseci nakon toga bio sam i na Ayahuaska ceremoniji (septembar 2016) i to su sva moja iskustva sa psihodelicima. Od pečurki i Ayahuaske sam dobio sve informacije koje su mi bile potrebne i spustio sam slušalicu. Uopsšte ne kažem da više nikada neću da posegnem za takvim iskustvom, ali samo ako budem imao neku veliku nedoumicu, odnosno potrebu za nekom informacijom.

Bill Hicks

JUST A RIDE - ovo kada sam prvi put čuo, samo sam zanemeo. I prvo što sam pomislio bilo je - pa jbt kako je moguće da od jednog običnog komičara možes da čujes toliku mudrost koja je izgovorena u samo par rečenica. Kasnije kada sam saznao da je Hicks i sam imao iskustva sa psihodelicima, odmah mi je bilo jasno odakle je pokupio svu tu mudrost.

Ali glavna stvar i suština je u tome da vam psihodelici uopšte nisu ni potrebni... ... ukoliko uspete stvarnost da sagledate iz malo šire perspektive. Meditacija je sjajna stvar - pokušajte da sagledate sve programe koje vam je ova civilizacija uklesala duboko u um. Osvestite i to da su svi ti programi savrseno sredstvo za manipulaciju. Ne dozvolite da vam iko preko tih programa u srce usadi mrznju i strah, jer kako to Bill Hicks kaže - sve se na kraju svodi na izbor izmedju ljubavi i straha.
"Gledajući očima straha, ti ćes poželeti da staviš jače katance na vrata, da kupiš oružje i odvojiš se od ostatka sveta. Nasuprot tome, gledajući očima ljubavi, VIDEĆEŠ SVE NAS KAO JEDNO !"

Mnogo toga je rekao u samo par minuta:

Ovo je samo vožnja ! "Hey, don't worry, don't be afraid, ever, because this is just a ride" (Hej, nemoj da brineš i nemoj nikada da se plašiš, jer ovo je samo vožnja"

Treba da si svesna/svestan da iza svega ovoga što vidimo oko sebe i što ocenjujemo kao "dobro" i "loše", iza svega stoji neki inteligentan um koji sve to baš tako režira. . Sve "dobro" i sve "loše" nam je iz nekog razloga potrebno u ovoj školi kroz koju prolazimo i zato je u nekoj konačnici zapravo sve dobro. To je jako važno da shvatite, zato sam ja i raširio onu Rumijevu misao preko mog FB zida

quote-out-beyond-ideas-of-wrongdoing-and-rightdoing-there-is-a-field-i-ll-meet-you-there-when-...jpg

Mislim da ti ova tema nece proci u ovom obliku, posebno na filozofiji, gde se trazi trezvenost,
posto je pravilnikom zabranjeno propagiranje narkotika...Takodje, uvodni post ti je preobiman,
mogao si skratiti malo, jel ovako moze samo kao privatni blog da ide... Inace, dobrodosao na Krstaricu. :D

Black Star hvala na komentaru, ocigledno da je za moj post potrebno pojasnjenje.

Sta znaci propagiranje narkotika ? Ja sam ovde pricao o studijama i to ozbiljnim studijama koje su odradjene na Johns Hopkins i Londonskom univerzitetu.
Dali, ukoliko bi se sigurno ustanovilo da najgora moguca droga (recimo heroin), moze da potpuno izleci najgoru mogucu bolest (recimo kancer), da li to ovde uopste ne bi smelo da se spomene zbog toga sto se u tekstu spominje rec - heroin?

Samo da potsetim, ja sam bas sam naglasio u jednom delu - "upotreba u tretmanu lecenja!"

Propagiranje je jedna stvar, a iznosenje cinjenica je nesto sasvim drugo. Ako iznosim cinjenice to uopste ne znaci da ja to propagiram, nego - pisem istinu!

Depresija nije kancer, ali je za sve one koji su kroz to prosli itekako ozbiljna stvar. Psilocibin je pokazao fantasticne rezultate i to je vise puta potvrdjeno, zbog cega onda cutati o tome?

Posto spomenuh istinu, moram jos nesto da dodam, nesto sto 99,9% ljudi ne zna. Psihodelici nisu toksicni i ne izazivaju zavisnost. To je cinjenica, a ne propagiranja. Letalna doza kod njih je valda nekih 2000 puta veca od uobicajene.
Zavisnost uopste ne postoji ! Ja imam 61 godinu, pecurke sam prvi put u zivotu uzeo sa 55. Drugi put nakon 9,5 meseci, a 7 meseci nakon toga (septembar 2016) sam bio na Ayahuaska ceremoniji. Nakon toga vise nisam imao iskustva sa psihodelicima. Uzeo sam ih da bi dobio informaciju, informaciju sam dobio i stavio tacku.

Iz teksta ste mogli da pretpostavite da moja odluka da uzmem pecurke ima neke veze sa kancerom. Kada sam krenuo da se raspitujem kod svih narkomana za koje sam cuo, niko od njih nije mogao da mi da informaciju kako da dodjem do pecurki. Svi su mi rekli nesto u fazonu - Ako ti treba heroin, kokain i sl, nema problema, to cu odmah da ti nadjem, pecurke jock.

Stvar je u tome da su psihodelici jako, jako ozbiljna stvar. Jako ozbiljne pripreme su potrebne (stanje uma i okruzenje) inace moze da te razvali bad trip od koga ces posledice imati mozda do kraja svog zivota. Nekima se flashevi stvarno jos dugo javljaju. Zbog toga, kako sam skapirao, narkomani (vecina) to izgleda uopste i ne koriste

I na kraju - ukoliko bi cela ova prica bila prikladnija u nekom drugom potforumu, slobodno je prebacite

Ljudi starine i primitivnih oblika društva jednostavno nisu imali vremena za depresiju i anksioznost, ili barem ne koliko moderan čovek.

Depresija je postojala ali nije postojao termin ili definicija koja bi to stanje kategorisala. Kao što je verovatno postojao autizam ali se nije tako nazivao. Zapravo, mentalne bolesti su postojale odvajkada. Često su dovođene u vezu sa religijskim i mističnom fenomenima, npr. u šamanizmu. Postoji tekst iz drevnog Egipta gde autor piše o životu i pita se postoje li bogovi i sl. Davno sam studirao ali mislim da je to jedan od najranijih tekstova gde nalazimo neki vid melanholije, introspekcije i ruminacije kod čoveka.

Ne bih nikako preporučio psihoaktivne supstance, posebno u lečenju mentalnih oboljenja i poremećaja. Proveo sam godine proučavajući Terensa Mekenu i tu tradiciju koja se izrodila 60-ih godina 20. veka a propagira razne psihoaktivne supstance i rušenje društvenih narativa i hijerarhija - pre svega religijskih, zarad nekakvog oslobođenja. Svi ti ljudi su odreda bili u službi CIA-e i to je duga i komplikovana priča.

Antidepresivi mogu pomoći i meni su pomogli u najgorim momentima kada nisam znao da ću pregurati dan. Nakon nekoliko meseci prestao sam da ih uzimam a religija i vera u Boga mi je pomogla da se rešim depresije i vratim normalnom životu.

"... religija i vera u Boga mi je pomogla da se rešim depresije i vratim normalnom životu."

White Guar, pri kraju teksta sam napisao sledece: "...glavna stvar i suština je u tome da vam psihodelici uopšte nisu ni potrebni... ... ukoliko uspete stvarnost da sagledate iz malo šire perspektive"
I to je ono što je zapravo najvažnije. Svi mi imamo neku predstavu o stvarnosti. Naša (vecine nas) predstava o stvarnosti se puno razlikuje od predstave koju su imale Maje ili stari Egipcani.
Predstava o stvarnosti nam je takva kakva je, velikim delom uslovljena drustvenim normama i da kažem programima koji su utiskivani u naš um još od rane mladosti.
To je ono što treba da osvestimo
Religija, koju si ti spomenuo, je jedan od tih programa.
Religija svakako može da OK. Rumi je govorio: " ja ulazim u jevrejsku sinagogu, hrišcansku crkvu, muslimansku džamiju,.." i svugde vidim jedan isti oltar"
E za takvo i samo takvo gledanje se može reci da je prava religija.
Možeš li to reci i za džihad i krstaške ratove ? Ali to je vec malo šira priča...

A to drugo što si spomenuo - vera u Boga, to je nešto što je jako, jako, jako važno. To sam morao da ponovim 3 puta
Medjutim, ima nesto sto je jos vaznije od toga (sada spajamo pricu o Bogu sa pricom o depresiji)
Dakle još važnije je to da shvatiš da je sve ovo kroz šta prolazimo, baš sve "dobro" i sve "loše" rezirao taj inteligentni um. Nista sto nam se desava nije, eto tek neka zlehuda sudbina, baš sve kroz šta prolazimo nam je iz odredjenog razloga potrebno.
To nam uglavnom trenutno bas i nije jasno i ne mozemo da pronadjemo opravdanje, ali ce nam se kasnije u zivotu mozda i pojasniti

Inace ja uopste nisam religiozan. Zbog toga nekada koristim rec Bog, a nekada kazem samo - inteligentan um
Ono sto je daleko blize mom poimanju stvarnosti su reci Max Plancka

As a man who has devoted his whole life to the most clearheaded science, to the study of matter, I can tell you as a result of my research about the atoms this much: There is no matter as such! All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particles of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together. . . . We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent Mind. This Mind is the matrix of all matter.

A sada da pokusam ta spojim 3 gore spomenute stvari: prica o depresiji, tvrdnaj da je sve ovo sto percipiramo kao nasu stvarnost, baš, baš sve rezirao sam bog i trece - potraga za svrhom.

Za ovo drugo (Bog režiser :) ) bi morali da obratite paznju na sitne znake koji vam se daju u životu (vama, a i drugim ljudima)

Spomenucu ovde jedan znak koji sam dobio pre 4 godine.
Prvo sam doziveo saobracajnu nesrecu. U bolnici sam nakon toga proveo 34 dana, ali iz prvih 10 dana se bas nicega ne secam. U prva 3 dana su se borili za moj zivot, i u narednih 7 sam zbog bakterijskog meningitisa bì u nekom devetom stanju.
Kada sam se vratio u ovu realnost video sam u kojoj se situaciji nalazim. Ozbiljne povrede glave, slomljena rebra, slomljena rebra, rame, trajno ostecen centar za ravnotezu, zbog velike verovatnoce da cu imati i napade epilepsije prepisano mi je da pijem tegretol do kraja zivota
Odmah mi je bilo jasno sta sve to nosi sa sobom: nema više vožnje, ni auta ni motora, ceka me invalidska penzija i zbog trajnih posledica i znatno smanjenih prihoda sve sto sam do tada radio u zivotu je nesto sto ce ostati samo kao lepo secanje.
Do tada sam ziveo 300 na sat, ne treba da pricam cime sam se sve bavio i kakve sam hobije imao, ali u jednoj jedinoj sekundi ja vidim da je sve to za mene sada prošlost.

Sta mislite - da li je to dovoljno da čovek padne u depresiju ?

Ovde moram da umetnem jednu misao Marka Aurelija : ti imas moc nad svojim umom, ne i nad spoljnjimdogadjajima. Shvati to i pronaci ceš slobodu.

Ležim u bolnici, sudbina mi je takva kakva je i ja kazem sinu da mi od kuce donese kindl, da uz citanje knjiga nekako ubijam vreme i da mi misli skrenu sa tog crnila.

Sin mi donosi kindl. Na njemu imam brdo knjiga u pdf-u. Izmadju ostalih, par meseci pre toga sam skinuo knjigu od Viktor Frankl-a Mans Search For Meaning
Tada sam samo bacio pogled na sadrzaj i gurnuo je u stranu

Kako sam otvorio kindl, prva knjiga na koju sam naleteo bila je Mans Search For Meaning

Da li mislite da je sve to puka slucajnost i to sto sam na tu knjigu kao slucajno naleteo pre par meseci i to sto mi se ona tada pojavila ?

Potraga za smislom je zapravo najvaznija stvar u ovom celokupnom iskustvu kroz koje prolazimo
Viktor ju je napisao za samo 8 dana nakon sto je izasao iz Aushvitza
Ukratko njegova zivotna prica je:
Viktor je jevrej koji je imao uspesnu praksu, valda kao psiholog. Cela njegova porodica i svi prijatelji su poslati u logore. Viktor je jedini preziveo.
Tokom 3,5 godina on je prosao kroz naj, naj, najgore moguce iskustvo kroz koje ljudsko bice moze da prodje.

I u takvim uslovima on je razmisljao o potrazi za svrhom. Svrhu u svom zivotu on je pronasao u tome sto je odrzavao entuzijazam svojih bližnjih. A ko su bili njegovi bližnji ? Isto logorasi koje je sreo prvi put u zivotu

A naravoučenije je samo po sebi potpuno jasno.
Svoju stvarnost treba da razdvojiš na dva dela: ono što se dešava izvan tebe je jedno, a drugo je ono unutar tebe, a to je tvoja reakcija
Neki pametan čovek je rekao: naš život je 10% ono što se dešava izvan nas, a 90% je naša reakcija.
Upoznao sam ljude koji su bili teško hendikepirani a imali su više života, vere i ljubavi u sebi od vecine onih kojima baš ništa nije hvalilo

Sva ta dešavanja izvan tebe je tako i uredio sam Bog! To smo vec rekli i toga treba uvek da budes svestan
Sve kroz šta prolaziš ti je i potrebno iz odredjenog razloga, zato ne kukaj nad svojom sudbinom - jao jadan ja. I ne razmišljaj o tome kako ce svet tebi pomoci nego o tome kako ti možeš da pomogneš svojim bližnjim.
Neka to bude smisao tvog života, da budiš nadu i entuzijazam medju svojim bliznjima - isijavaj ljubav i videces, ljubav ce ti se i vratiti

Mene najvise interesuju terapeutska iskustva sa psilocibinom - magicnim pecurkama. Takodje i Amanita Muscaria (muhara) se koristi kao lek, vidim da je i rusi dosta koriste.
Pogledao sam na hijlade komentara i istrazivanja na internetu na tu temu.
Ima li ko od nasih ljudi iskustva sa magicnim pecurkama u terapeutske - zdravstvene svrhe?

ja svima toplo mogu preporuchiti literaturu koja se bavi ----> vagus nerv

Vagusni nerv je regulatorni interfejs između mozga i organa. Ima prigušujući i balansirajući efekat na različite telesne funkcije i takođe utiče na naše blagostanje. Kao deseti kranijalni nerv, ide od moždanog stabla u glavi preko vrata i grudnog koša do abdomena

1658070608083.png

Back