Denis Sarazhin-savremeni impresionista

Poli46

Stara legenda
VIP
Poruka
92.520
denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-03.jpg

Denis Sarazhin rođen je u Nikopolju u Ukrajini 1982. godine. Pohađao je Harkovsku akademiju za umetnost
i dizajn, diplomirao 2008. Specijalizovao se za slikarstvo i bio učenik Ganozkiy VL, Chaus VN i Vintayev VN. .
Od 2007. član je Harkovske sekcije udruženja Saveza umetnika Ukrajine.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-02.jpg

Način na koji slikate ruke daje mi osećaj da priča ima više od ljudske figure? Možete li reći
nešto više o njima?
Ruke su veoma važan deo ljudskog tela. One učestvuju u izražavanju emocija i osećanja.
Ovo je jedan od načina neverbalne komunikacije. Osim toga, u anatomskom smislu, jedan
je od plastično najzahtevnijih, zanimljivih i izražajnih elemenata. Dakle, kada prikazujem ruke, postavio sam zadatak, ne samo da prikažem ispravno i istinito, već i pokušavam njima izraziti određenu emocionalnu i neverbalnu vrednost.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-01.jpg

Vaš stil slikanja je prilično jedinstven s virtuoznošću četkice, kako je vaš stil evoluirao u ovo?

Stil i način izvođenja svakog umetnika zavisi od mnogih faktora. To je kao - okruženje u kojem
je rođen i živeo, ljudi oko njega dok su studirali na umetničkoj školi, ono što vidi u časopisima i reprodukcijama, ili u muzejima i izložbenim salama. Zbog toga je teško identifikovati bilo šta konkretno, jasno. U svakom umetniku možete pronaći nešto što će vas inspirisati i uticati na vas. Osim toga, vremenom se ukusi menjaju, ono što volim danas, sutra će možda već izgledati dosadno i ružno. Teško je izdvojiti određeni stil i doba koje je uticalo na mene. Nešto što mi
se sviđa u stilu „Modern“, ali u isto vreme, mnogo toga ne razumem u tome.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-08.jpg

Da li ste već imali tačku kada ste hteli da odustanete od svega?

Koliko god to ne želim, ponekad mi dođe. Posebno kada vidim nepravednu procenu nečega
zaista talentovanog i zanimljivog. Prilično sam kritičan prema svom poslu, jer je nivo ocenjivanja
uvek visok, zadovoljstvo sa dobrim rezultatima za mene nije nužnost. Ali verujem u moć umetnosti,
to mi daje snagu i veru da ako stalno učite i radite na sebi, možete postići sve što želite.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-05.jpg

Postoji li na internetu izvor koji vam je bio posebno koristan u vašoj umetničkoj evoluciji?

Pre svega ovo naravno Facebook i instagram. Ovi izvori omogućavaju da se vidi toliko
zanimljivih umetnika i umetničkih dela, pa je teško zamisliti koliko bi vremena trebalo da
se to istraži sa svim ovim materijalom, putujući po svetu i gledajući muzeje i galerije.
Osim toga, čak je moguć i virtuelni dijalog sa umetnicima koji mi se dopadaju, a koje bih
bez toga teško sreo.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-04.jpg

Varijacije toplih i hladnih boja su tako sjajne u vašem poslu, kako njima upravljate tako
neverovatno?

Što se tiče tehničkih metoda, mogu reći da sve dolazi sa praksom i eksperimentisanjem. Stalno tražim bolje načine i tehnike slikanja koji maksimiziraju i mogu izraziti ono što sam imao na umu. Mogu da kažem da se jezik umetnosti koji koristim pojavio tokom vremena, takve metode se nisu učile na umetničkoj akademiji. Posebno na Umetničkoj akademiji, obučavao sam se u dobroj tradicionalnoj „sovjetskoj“ umetničkoj školi. Zbog pojave novih trendova „savremene umetnosti“,
ova škola će biti zaboravljena. Što je zaista tužno.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-10.jpg
Vaše serije Pantomime prikazuju figuru u različitim pozama na običnoj pozadini koja im daje
osećaj prostora bez gravitacije, ali u njima postoji neka napetost, da li je to bila vaša namera?

Pantomima - vrsta scenskih umetnosti, u kojoj je primarno sredstvo za stvaranje umetničke
slike ljudsko telo i delovanje bez reči kao izražajnog sredstva. Ova definicija je moja glavna
ideja u stvaranju serije „pantomime“. U radovima je položen oblikovan odnos između ljudi i
potraga za samim sobom. Ali istovremeno, zbog neodređenosti i apstraktnosti prostora,
gledaocima se pruža mogućnost slobodne interpretacije onoga što su videli na slici, uključujući
i iz sopstvenog pogleda na svet i životnog iskustva.

denis-sarazhin-paintings-wooarts-com-09.jpg
Imate divne pejzaže na otvorenom, koja je razlika po vašem mišljenju u slikanju u studiju ili vani?

Na rad na otvorenom navikao sam se tokom studija na umetničkoj akademiji. I od tada mi je to postala navika. Rad sa prirodom na otvorenom je veoma dobar način da se „očiste“ boje palete umetnika. Za umetnika je veoma važno raditi sa prirodom, bilo da se radi o ljudskoj figuri ili mrtvoj prirodi ili pejzažu. Priroda uči umetnika da opaža oblik i boju, perspektivu i ritmove. Kad radim na otvorenom, u svakom slučaju postoji dijalog sa ljudima. Za mene je to trajan utisak na moje ideje
u budućim kompozicijama. Putujući u različite zemlje i lokalitete, uvek nađem nešto novo u ljudima
i njihovom načinu života, i u njihovim pričama. To mi daje impuls za stvaranje novih radova u radionici. Šta mogu reći o lošim stranama rada na otvorenom, ovo se naravno često bori sa elementima: vjetrom, kišom, hladnoćom, vrućinom i suncem, i naravno, muhama i komarcima.
Ali ovo ima svoj šarm i romantiku, osim što to sami osećate i doživljavate. I naravno, ljudi su
veoma različiti. Ponekad sam se sastajao sa takvim ljudima takvog karaktera koje niste mogli
videti ni u jednom filmu. Pa, o smešnim stvarima koje su se dogodile na otvorenom mogao bih
da napišem celu avanturističku knjigu.

Denis+Sarazhin-Visual+Atelier+8-Interview-Art-8.jpg
"Po mom mišljenju, postoji mnogo velikih umetnika koji nastavljaju tradiciju klasičnijeg shvatanja oslikavanja stvarnog života. Ali sa čitavim eklektičkim pokretom u modernoj umetnosti i njegovom velikom koncentracijom kapitala na radikalnije subjektivne stilove, veliki deo mladih umetnika sada zanemaruje tradicionalno znanje. I da, ovom rigoroznijem sloju likovnog vaspitanja sigurno je naneta neka šteta njihovom ravnodušnošću. Ali ostrva velikog umetničkog obrazovanja i danas postoje i verujem da takve škole i bolje institucije to neće dozvoliti. Zbog toga što veliki deo dobrih crtača i slikara odlazi u zabavnu arenu, igricama, animacijama, filmovima i dalje su potrebna ova znanja, pa bi iz nužde trebalo dugo da opstanu. U strogo umetničkijem okruženju, ove veštine bi mogle da postanu ekskluzivnije nego što su bile u prošlosti, a možda će i takve vremenom postati nešto podzemlje. Teško je predvideti šta će se dešavati u budućnosti jer je cikličnost u umetnosti nestala, sada svet umetnosti vode moda, multinacionalni brendovi, PR kompanije, tako da stvari napreduju nepredvidivo."

Vaš rad održava veran rečnik, odiše dirljivošću operskog ili savremenog plesa i baleta.
Budući da ste istočni Evropljanin, da li ste odrasli sa ljubavlju prema plesu i pozorištu?
Ako jeste, da li imate omiljenu operu ili balet? Takođe, za vas, da li je ples važan oblik
umetnosti, ako jeste zašto?
Denis+Sarazhin-Visual+Atelier+8-Interview-Art-11.jpg

"Mogu sa sigurnošću da kažem da ne poznajem modernu igru i balet, ali je to u isto vreme važno. Inspiraciju za rad crpim iz modernog plesa jer pruža odličnu priliku da se posmatra kretanje tela, njegova plastičnost, njegova struktura. Istovremeno, sam ples u mom radu nosi više metaforičku ideju, on živi daleko od pukih slika koreografisanog pokreta. Da, u Istočnoj Evropi postoji tradicija posećivanja baletskih predstava i naravno da sam prisustvovao i posećujem baletske i pozorišne predstave, uključujući i operu (koju ni ja ne razumem), ali one ostavljaju pozitivne utiske. Ova tradicija u našoj zemlji traje dugi niz godina, kao deca smo posećivali slične prezentacije sa roditeljima u nesvesnom uzrastu, a značaj ove umetničke forme donosi plodove u odraslom dobu. Više puta sam prisustvovao istim baletskim i pozorišnim predstavama, a one su uvek nove jer zavise od različitih izvođačkih grupa i reditelja. Nikada nisam razmišljao o tome koje su moje omiljene produkcije, mislim da ovaj odgovor zavisi od toga ko je na sceni."

Denis Sarazhin (1).jpg

Denis Sarazhin

U Pantomimi 6, Saražin u potpunosti uklanja lica mnogih subjekata sa slike. Nije za apotemnofobične: prikazuje dvadeset i dve impresivno iscrtane ruke kako grebu po
jednoj tkanini. To pokazuje skoro nemogućnost empatične identifikacije kada je osoba
lišena lica. Jednostavno je previše uznemirujuće videti samo njihove ruke i ruke. Ako je opšta mudrost da ’mnoge ruke čine lak posao‘, od čega će onda lako raditi? Da li je to pokrov?
Spasenje? Da li je to samo metafora za resurse i teritoriju?
To je uznemirujuće; ali briljantno izazovno.

Back