- Poruka
- 95.554
https://libartes.rs/demonizam-u-ljermontovljevoj-poemi-demon/

Demon-Mikhail Vrubel
I gordi demon sve dok trajem
Od mene neće odustati
I divne vatre obasjajem
Umu će mome vazda sjati.
Pokazav sliku savršenstva
Namah je meni oduzeće
I, slutnju pruživši blaženstva,
Sreću mi nikad dati neće.
U stvaralaštvu Mihaila Jurjeviča Ljermontova učestalo se javlja tema demona.
Tako je naslovljena jedna od njegovih najpoznatijih poema (Demon), a i dvije lirske pjesme koje imaju istovjetan naslov (Moj demon).
Međutim, tema demonizma se nalazi i u najpoznatijem proznom djelu ovog pisca – u romanu Junak našeg doba,
te u još jednoj, manje poznatoj poemi – Azrael.
Svakako, demonizam je prisutan i u drugim Ljermontovljevim djelima – Vadim, Tamara, Mciri, Izmailbej, Priča za djecu, Saška i Maskenbal,
u kojima do izražaja dolazi u manjoj mjeri.
Ljermontov je uspio da ovu temu saobrazi svakom žanru, odnosno književnoj vrsti u kojoj je stvarao,
ne udaljavajući se isuviše od svoje prvobitne ideje.
Moglo bi se reći, prema naslovima njegovih djela, ali i iz gore navedenih stihova,
da se Ljermontov skoro pa opsesivno bavi likom demona.
S obzirom na ovu odliku Ljermontovljevih djela, odnosno na demonizam u njima,
potrebno je krenuti od tumačenja samih pojmova demon i demonizam.
Tamarin ples
Mikhail Vrubel
Predstava demona prošla je dug put u svom razvoju kroz istoriju ljudske misli.
U kontekstu Ljermontovljevog stvaralaštva, demonizam predstavlja specifičan odnos prema svijetu.
Kao cilj ima rušenje svih postojećih materijalnih i duhovnih vrijednosti i zasniva se na slobodi volje samog nosioca demonizma,
koji ovu slobodu koristi prvenstveno za oslobađanje od moralnih obaveza prema ljudima.
Misao o potrebi uništenja i ponovnog stvaranja svijeta na osnovu slobodne volje uslovljena je ličnom
uvrijeđenošću nosioca demonizma postojećim poretkom u svijetu i činjenicom da je besmisao ispunio svijet.
Osnovna motivacija za Ljermontovljevo bavljenje demonizmom jesu društvena situacija u Rusiji tridesetih godina XIX vijeka i procvat romantičarskih ideja,
koje, između ostalog, propituju kardinalna pitanja morala i poretka svijeta.
Ljermontovljev demonizam manifestuje se na različite načine, iako su dvije vrste tumačenja dominantne.
Prvo, demon je predstavljen kao univerzalni fenomen (явление общечеловеческое), u tonovima visoke filozofske refleksije,
Drugo, demon je predstavljen u konkretnoj formi, odnosno u društvenim prilikama savremenim pjesniku.
U oba slučaja, postupci demonizovanog junaka u Ljermontovljevim djelima rezultat su junakovog jednoličnog suda o svijetu –
zlo je odgovor na ljudsku nepravdu i, iznad svega, na Božju nepravdu.
Flying Demon
Mikhail Vrubel