Demokratija kao oblik vladavine

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
to se demokratski definishe zavisno od kapaciteta zemlje, kulture, istorije...

nego ne reche mi shta je to bolje od demokratije

Pa znash shta....nekako mi idu "paralele".....socijalizam-komunizam
kapitalizam-domokratija

shto ce reci...da na kraju ne ispadne utopija i jedno i drugo.

U principu....."Ja bi da MOGU normalno zhiveti.....nishta drugo....ako je to mnogo...bre,..neka me koknu"!

Pa znash shta....nekako mi idu "paralele".....socijalizam-komunizam
kapitalizam-domokratija

shto ce reci...da na kraju ne ispadne utopija i jedno i drugo.

U principu....."Ja bi da MOGU normalno zhiveti.....nishta drugo....ako je to mnogo...bre,..neka me koknu"!

vidish sinko
ako ne znash o chemu prichash, onda bolje i nemoj.

komunizam je idealno drushtvo koje bi trebalo da bude nadogradnja demokratije. evolucija demokratije. ona dileja marks je mislio da socijalizmom moze da stigne do istog, i svi smo vidli da se zaebo. il je prso, il obitava ko neki vid diktature. trenutno najblizi komunizmu su skandinavci.

kapitalizam je ekonomski sistem.
u demokratijama je dominantan ali ne i jedniji.
akcionarska drushva jesu evolucija, ka drustvenim preduzecima,
ali su ona forma koja moze da opstane na trzishtu.

drusthvene firme ne mogu da opstanu josh uvek, ljudi nisu na odredjenom sistemu razvoja. kina, kao komunistichka, je to shvatila na vreme, i tamo je kapital isti ko i na zapadu. zato oni nis propali, a svi ostali crveni jesu.

a to shto tebi nije dobro,
to je zato shto spadash u grupu ljudi
koja nikako da shvati shta je demokratija
shta je vladavina prava
shta su prava i duznosti
i najbitnije, DA SE ZA SVE TO BORI IZ DANA U DAN DO GOD U ZEMLJI NE DODJE DO PRAVE DEMOKRATIJE !!!

s obzirom na presek stanovnishtva u Srbiji,
nikad necemo biti normalna demokratija :(

Prvo, etimoloski rec je slozenica sacinjena od demos (narod) i kratein (vladati). Drugo, nemoguce je povezati demokratiju i komunizam, s obzirom da komunizam u osnovi negira postojanje drzave, dakle, bilo kakvih granica ili politickog vodjstva. Marksa ne treba smatrati za rodonacelnika komunizma kakav mi poznajemo, jer komunizam nikada nije postojao i stoga se Marksova ideologija ne razlikuje bitno od Morove drzave, rec je o jednoj vrsti utopije koja ne moze biti dostignuta. Tacno je da je svedski sistem najblizi pojmu komunizma, ali se ni u tom sistemu ne radi na izjednacavanju ljudi i njihovog statusa, vec SAMO na ublazavanju razlika izmedju bogatih i siromasnih, sto je velika razlika i granica preko koje ni Svedjani nece ici. Komunizam sam po sebi predvidja zajednicu ljudi zasnovanoj na solidarnosti, svi rade koliko mogu, a dobijaju onoliko koliko im je potrebno, cime se priblizava primitivnoj ljudskoj zajednici. Medjutim, dva problema su u osnovi komunizma - covek je po prirodi sebicno bice i nema coveka koji bi vise ili jednako brinuo o drugima i porodici drugog nego o sebi i svojoj porodici. Drugo, kako ispraviti prirodu i naciniti ljude jednakima? U fizickom smislu mozda, ali u intelektualnom nemoguce.

SVI se zalažu za demokratiju, jer je demokratija ovakva kakva je danas i osmišljena da je SVI prihvate da bi manjina na vlasti upravljala većinom koja je ubeđena ne samo da upravlja ovom manjinom, nego i da ima velike šanse da i sama upadne u upravljačku mašinu. Vlast je čudo. Vlast uznosi. Već sama činjenica da ZAOKRUŽUJEM. Ja biram! Sunce ti! Kakva privilegija. Kakva moć.
Demokratija se pojavila i ugasila u Staroj Grčkoj. Od tada je diktatura sa izuzetkom parlamentarnih monarhija kave su danas u Španiji, Švedskoj... pa čak i carevina u Japanu je demokratskija nego ova demokratija ovde. Demokratija je demagogija. Nedorasli smo tome.

Ako gladamo demokratiju u nasoj zemlji onda je neverovatno losa ali u sustini demokratija je dobra stvar za narod ali u nasoj zemlji ne valjaju njeni predstavnici.

1.Dali je demokratija gde se preti oduzimanje imovine Mili Djukanovicu kao i svima u vladi pa cak i njihovim poslovnim partnerima.
2.dali je demokratija da se ne postuje ustav? mislim na predsednika koji je ucestvovao u kampanji pa cak i dogovarao koaliciju sa SPS-om i ostalima a ustavom je zabranjena takva aktivnost predsednika.
3.Karicu je oduzeta sva imovina bez prethodnog sudjenja i telekom vredan 2.8 milijarde evra prodat za 1.6 milijarde. Naravno ko ga je prodao taj je profitirao a to je vlast.
4.Dali je demokratija kupovina motoroline opreme vredne preko 200 miliona evra 2003 godine a zakon na usvajanje u skupstinu dosao tek 2006 godine. Kako se sme potrositi toliki novac bez saglasnosti skupstine?
5. Za preduzece Zmaj u ovogodisnjem izvestaju objavljeno je da je to preduzece ove godine zaradilo oko 28 miliona evra. To preduzece vec nekoliko godina nije proizvelo ni jedan kombajn ili prikljucni uredjaj, odakle toliko para a preduzece ne radi? Za vreme socijalizma to preduzece je bilo jedno od najvecih u ovom delu Evrope a sada prima samo 73 radnika koji su zaradili 28 miliona evra. SMESNO!!!!!!

Postoji jos mnogo primera nase dobre demokratije koja nas unistava i unazadjuje!!!!
Strasno je sto smo dozvolili bandi i olosu da upravlja svim u drzavi a uskoro i samim ljudima jer nece vise biti slobode kretanja ko uzme cipovanu licnu kartu.

Kad smo već kod oblika vladavine i demoratije, ja bih još samo ovo:

Princeza Katarina preko svojih Fondacija u Atini i Beogradu po ko zna koji put ulaže sve napore kako bi pomogla da se spasi još jedan mladi život. Mala Teodora Maksimović će u ponedeljak, 20. oktobra otići u Dečiju bolnicu „Sveta Sofija“ u Atini, gde će imati transplantaciju koštane srži. Ovu komplikovanu i delikatnu operaciju će izvesti prof dr Stelios Grafakos, načelnik odeljenja za transplantaciju koštane srži.

Nj.K.V. Princeza Katarina se ovom prilikom zahvaljuje svima koji su podržali ovaj veliki trud i priključili joj se u misiji spasavanja života. Među njima su Grčki Ministar Zdravlja, Grčki Ambasador u Srbiji, Nj.E. g-din Kristos PAnagopolos, prof dr Stelios Grafakos, iz Bolnice Sveta Sofija, prof dr Ida Jovanović i dr Dragana Janjić, iz dečije bolnice u Tiršovoj.

A gde je podrška srpskih političara i njihovih žena????? U ovoj DEMOKRATSKOJ zemlji koja želi da narod vlada i kojoj je narod najvažniji????

Ја гласам за демократију само је проблем што ово што се данас зове демократијом није демократија. Када се догоди да неко добије 20-25 % гласова, а добије апсолутну власт, када у предизборној кампањи обећа гомилу ствари које за вријеме мандата не испуни и послије због тога ником не одговара, онда то није деморатија. Није демократија када директор намјерно упропасти државно предузеће и буде само смијењен, без покретања кривичне и материјалне одговорности. Није демократија кад два возача у двије различите државне фирме возе исти ауто, исто га чувају, пређу исто километара и потроше исто горива, а добију двије потпуно различите плате. Није демократија у земљи гдје један човјек ради и нема довољно да једе и да се лијечи од једноставних болести, а други који такође ради има све и расипа се тиме.
Нисам за комунизам али морали би имати законе који ће да обезбједе основне услове за живот онима који раде и онима који су немоћни и да свима омогућимо једнаке услове за образовање.
Дошли смо у ситуацију да талентовано сељачко или радничко дијете не може да се образује, а да "татини синови" парама купују дипломе и добијају предузећа на управљање. Таквом "демократијом" далеко ћемо догурати и као народ и као држава!

Back