Demant demona/djavola

G.H.O.S.T.

Poznat
Poruka
7.997
Pocetak demona se nalazi u Sokratovom terminu daimon koji je on koristio pri opisivanju unutrasnje svesti koju poseduje i koja mu govori da cini dobra dela. Sada, to se moze povezati i sa etikom ili moralom, ali kljucna je rec. Sokrat je rekao da u sebi poseduje daimona koji mu govori da cini dobre stvari. Susta suprotnost popularnoj terminologiji i verovanjima.
Medjutim, hajde da to razgranicimo ovako. Daimon-dobro, demon-lose. Ali oni nemaju fizicka oblicja. Svaki covek poseduje duh, i samo on odlucuje da li ce njegov duh postati daimon ili demon.
Po pitanju isterivanja djavola, ta osoba se treba usmeriti ka dobrim stvarima kako bi njen duh nasao put ka daimonu. Ne krst, svetena voda, vec razgovor i otvaranje svesti te osobe, kao i njeno oplemenjivanje. Djavola jedino mozete isterati razgovorom, ako me razumete sta hocu da kazem. Ostavite po strani Holivudske klisee.

E nakon bone uz koju sam ti napisala da je tema odlična ... ne bih da se ponavljam i ovde :lol:
Mnogo šta je iskarikirano kroz eone. Naravno, suština je ostala ista, samo je treba pronaći i razumeti, ali i u ovoj drugoj reči leži demončić (da se izrazim onako kako se danas tumači ta terminologija :)), jer razumevanje je individualno.
Toliko za sada ... još jednom, super tema :)

Poslednja izmena:
Pocetak demona se nalazi u Sokratovom terminu daimon koji je on koristio pri opisivanju unutrasnje svesti koju poseduje i koja mu govori da cini dobra dela. Sada, to se moze povezati i sa etikom ili moralom, ali kljucna je rec. Sokrat je rekao da u sebi poseduje daimona koji mu govori da cini dobre stvari. Susta suprotnost popularnoj terminologiji i verovanjima.
Medjutim, hajde da to razgranicimo ovako. Daimon-dobro, demon-lose. Ali oni nemaju fizicka oblicja. Svaki covek poseduje duh, i samo on odlucuje da li ce njegov duh postati daimon ili demon.
Po pitanju isterivanja djavola, ta osoba se treba usmeriti ka dobrim stvarima kako bi njen duh nasao put ka daimonu. Ne krst, svetena voda, vec razgovor i otvaranje svesti te osobe, kao i njeno oplemenjivanje. Djavola jedino mozete isterati razgovorom, ako me razumete sta hocu da kazem. Ostavite po strani Holivudske klisee.

Ili haloperidolom.

"Схватимо ђавола, како то неки хоће, као једно мислеће биће, које уопште не жели, нити чини добра, и које се дакле потпуно супротставља Богу. А то значи да је оно заиста врло бедно и ако молитве могу помоћи, онда би се за његово спасење морало молити. Али погледајмо да ли једно такво биће може и за тренутак постојати, и одмах ћемо наћи да то није тако; јер из савршенства неке ствари произилази целокупно њено трајање, и уколико она у себи има више стварног и божанског, утолико је и постојанија. Kако дакле може постојати ђаво, који у себи нема ни најмање савршенства? Сем тога, постојаност или трајање код једног модуса мислеће ствари јавља се само у јединству које, проузроковано љубављу, такав модус има са Богом. Пошто је у ђаволу дата управо супротност томе јединству, немогуће је да оно и постоји."
Барух де Спиноза

Znači, djavo kao misleće biće ne može da postoji :)

ma metak u celo je jednostavnije. Djavoli i demoni ne postoje,samo sto se covek ne moze boriti protiv crkve i zatucanih brdjana jer su isti spremni da se svete. Neka neko proba da se ispise iz crkve i odmah ce imati problem i sa okolinom i sa samom crkvom. Vere su zlo jer tu caruje glupost,a gde ima dosta glupaka ne moze nista dobro da izadje iz toga.

ma metak u celo je jednostavnije. Djavoli i demoni ne postoje,samo sto se covek ne moze boriti protiv crkve i zatucanih brdjana jer su isti spremni da se svete. Neka neko proba da se ispise iz crkve i odmah ce imati problem i sa okolinom i sa samom crkvom. Vere su zlo jer tu caruje glupost,a gde ima dosta glupaka ne moze nista dobro da izadje iz toga.

Kako da se ispise iz crkve?

:roll:
Pa pop ti ne dolazi u kucu, ako ga ne pozoves, da osvestava vodicu ili sta vec...:manikir:

Mozda u gradu,ali po selima su napast ziva!Ja im ljubazno kazem da sam ateista,ali eto sledece godine opet pop sa crkvenjakom na moja vrata!A okolina me gleda sa cudjenjem,ju kako da ne pustim popa!Kao da je on neko uzviseno bice,a ovaj od nas kamcio ko prosjak od mog muza cipele i vitrinu!Cipele je dobio za dzabe,ali se opasno naljutio sto mu je mm za vitrinu trazio novac!Po celom selu je pricao kao alapaca kako je moj muz stipsa!A moj dragi se potreso onoliko,bolje i da je stipsa,nego ciganin koji prosi,kao ovaj seoski pop!

Dobro je Bog ako je lose demon...
I koji duh ce prevladati zavisi od sklonosti necijeg stca...

A i Bog i demoni su duhovna bica i mogu uticati na coveka..

Holivudski klisei su uglavnom netacni...

Suocavanjem sa istinom izgoni se zlo...

Takodje svesnoscu...

Mozda u gradu,ali po selima su napast ziva!Ja im ljubazno kazem da sam ateista,ali eto sledece godine opet pop sa crkvenjakom na moja vrata!A okolina me gleda sa cudjenjem,ju kako da ne pustim popa!Kao da je on neko uzviseno bice,a ovaj od nas kamcio ko prosjak od mog muza cipele i vitrinu!Cipele je dobio za dzabe,ali se opasno naljutio sto mu je mm za vitrinu trazio novac!Po celom selu je pricao kao alapaca kako je moj muz stipsa!A moj dragi se potreso onoliko,bolje i da je stipsa,nego ciganin koji prosi,kao ovaj seoski pop!

Ja bi mu reko da sam jevrej. :mrgreen:

to mozda tvoj,kod nas pop ili ti bane ne najavljen ili te nazove i kaze eto me sutra u 9,10 ili 11 i prekine vezu.

Onda su ovi kod nas u Pomoravlju, moderni :)

E nakon bone uz koju sam ti napisala da je tema odlična ... ne bih da se ponavljam i ovde :lol:
Mnogo šta je iskarikirano kroz eone. Naravno, suština je ostala ista, samo je treba pronaći i razumeti, ali i u ovoj drugoj reči leži demončić (da se izrazim onako kako se danas tumači ta terminologija :)), jer razumevanje je individualno.
Toliko za sada ... još jednom, super tema :)

Dobro je Bog ako je lose demon...
I koji duh ce prevladati zavisi od sklonosti necijeg stca...

A i Bog i demoni su duhovna bica i mogu uticati na coveka..

Holivudski klisei su uglavnom netacni...

Suocavanjem sa istinom izgoni se zlo...

Takodje svesnoscu...

@amanuet Hvala. Sto se tice cinjenice da se kod daimona krije demoncic, to bi se moglo objasniti cinjenicom da je rec demon izvedena od nje. :D

@besmrtna Rekao bih da je Bog nesto drugo, mozda bi bolje poredjenje bilo dobro-andjeo, lose-demon?

Back