"Delta" kupuje "Merkator"

Da li će Delta ući u vlasničku strukturu Merkatora?

• Hoće, samo je pitanje vremena.

• Neće, džaba im sve pare sveta.

• Nemam stav.

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da, ali nisi razmisljao o prevelikoj koncentraciji moci. Ubio bi nas njihov monopol, kao sto bi ubio i ostale sitne domace, a i Boga mi i strane konkurente.

Ne bih se ja baš složio. Trgovina kod nas još uvijek ima prostora za snižavanje cijena i to bi pridonijelo oštrijoj konkurenciji, tako da bi profitirao kupac, a to nam je kao potrošačima i cilj, ako se ne varam.
Meni nije normalno da Milka košta 1,2 euro u Hrvatskoj, a 0,7 u Austriji, a Austrijanac ima nekoliko puta veću plaću od Hrvata. Jel se slažeš?

Ma imaš po Hrvatskoj i Sloveniji buljuk tih stranih lanaca koji jeftino prodaju lošu robu. Kad bi se okrupnio jedan takav "domaći" lanac, imali bi za iste pare kvalitetnu robu sa ovih prostora, pa bi to bio uglavnom dobitak za sve.

To jedino pod uslovom da se šire na strana tržišta,:lol:

mada, negde sam pročitao da je svojevremeno delta potpisala ugovor sa nekim ruskim investicionim fondom

oko širenja maloprodajne mreže u Ukrajini, mislim da se pričalo o objektima Tempo... E sad šta je bilo sa tim... :whistling:

A i agrokor je obigravao oko turskog ramstora, ili kako se već zove...

U svakom slučaju, ubiše nas maržama,

a dobavljače onim rokovima plaćanja od 90 dana,

čujem da su to sada produžili na 120 ... Razvaljuju... Čista win win varijanta!

Delta: Razgovaraćemo o Merkatoru
15:32 | Izvor: Beta
Beograd -- Delta holding spreman je da razgovara o svim opcijama za kupovinu akcija slovenačkog trgovinskog lanaca Mekrator.

Prema pisanju medija, Delta preuzima 25 odsto Merkatora u maju
Kako navode u toj kompaniji, Delta je zainteresovana za kupovinu paketa akcija Merkatora, što je potvrdila podnošenjem neobavezujuće ponude za 48 odsto kapitala slovenačke trgovinske kompanije.

Vlasnici akcija Merkatora u međuvremenu su najavili mogućnost da na prodaju ponude manji paket akcija, a u Delta holdingu kažu da su spremni da razgovaraju o svim opcijama.

U Delta holdingu nisu želeli da govore o pisanju slovenačkog lista Večer koji je objavio da će srpska kompanija u maju kupiti 25 odsto akcija Merkatora od Pivare Laško. Delta bi prema pisanju lista iz Maribora novac za kupovinu 25 odsto Merkatora i još nekog lanca u susednim državama, trebalo da dobije ulaskom jednog od najvećih američkih investicionih fondova u vlasničku strukturu srpske kompanije.

Neimenovani fond, navodi još mariborski list, trebalo bi da sa 300 miliona evra dokapitalizuje Deltu, čime bi stekao i vlasnički udeo u najvećoj srpskoj privatnoj kompaniji čiji je vlasnik Miroslav Mišković.

Prema ranijem pisanju slovenačkih medija, neobavezujuće ponude za kupovinu 48 odsto akcija Merkatora od većinskih vlasnika Pivare Laško i Infond holdinga, do istaka roka 2. februara, dostavilo je od 10 do 15 kupaca.

Slovenački Merkator, koji u Srbiji ima 95 prodajnih objekata i zapošljava četiri hiljade radnika, najavio je da će sledeće godine investirati oko 30 miliona evra u širenje na srpskom tržištu.

Predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković je u februaru na proslavi 18 godina rada kompanije najavio da će u širenje poslovanja u Srbiji i regionu u 2009. investirati 360 miliona evra. Mišković je dodao i da Delta holding u 2009. planira ukupan promet od 3,4 milijarde evra, što je za 36 odsto više nego prošle godine.

36% veći promet u odnosu na prethodnu godinu, a sve na ovu krizu....

Bez komentara...

Ne bih se ja baš složio. Trgovina kod nas još uvijek ima prostora za snižavanje cijena i to bi pridonijelo oštrijoj konkurenciji, tako da bi profitirao kupac, a to nam je kao potrošačima i cilj, ako se ne varam.
Meni nije normalno da Milka košta 1,2 euro u Hrvatskoj, a 0,7 u Austriji, a Austrijanac ima nekoliko puta veću plaću od Hrvata. Jel se slažeš?

Slazem se u potpunosti, ali malo si pogreshio u proracunu. Kada imas monopol na svojoj teritoriji to ne doprinosi snizavanju cena vec upravo obrnuto, a konkurencije ni nema:lol: Care mi ni sa ovim Miskovicem ne mozemo na kraj da izadjemo, samo nam fali da se ujedini sa pajtashima i postane josh mocniji:lol: Jedino kada udjemo u EU i kada budemo bili prisutni na svim trzistima, kao i kada sve ostale trgovine budu prisutne kod nas tada bi se trebalo ujediniti i napraviti konkurenciju ovim evropskim jajarama:lol: A do tad mozemo samo settu imati. Barem mi koji u dogledno vreme necemo u EU.

Back