Delphi zadatak

DragoslavaS

Početnik
Poruka
2
Dobili smo zadatak i baš se mučim oko njega a pretpostavljam da je smešno lak. Nadam se da neko može da mi pomogne da uradim.

Kreirati aplikaciju koja sadrži komponente: Edit, Label i Button. Programirati da se klikom na dugme Button ako je boja forme različita od clPurple forma oboji crveno, Edit kontrola zeleno i Label žuto.

Kapiram da mi nekako treba if petlja ali ne mogu da provalim kako. Nas mnogo pokušava da uradi zadatak i ne ide nam, a novi smo u svemu ovome :)

Unapred hvala,
Dragoslava

nisam ti ja neki programer za ovo ali mozes da napravis uslov sa if pa ako je ljubicasta onda samo uradi nesto bezveze a ako nije e tek onda predjes na stvar

Kod:
unit Unit1; 

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
  Classes, SysUtils, FileUtil, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls;

type

{ TForm1 }

TForm1 = class(TForm)
    Button1: TButton;
    Edit1: TEdit;
    Label1: TLabel;
    procedure Button1Click(Sender: TObject);
  private
    { private declarations }
  public
    { public declarations }
  end; 

var
  Form1: TForm1; 

implementation

{$R *.lfm}

{ TForm1 }

var
   x : integer;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
     if form1.color=clPurple then
        x:=0;
     else
     begin
        form1.color:=clRed;
        edit1.color:=clGreen;
        label1.color:=clYellow;
     end;

end.

A zasto uopste uvodis promenljivu koja ti ne treba?

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
if form1.color <> clPurple then
begin
form1.color:=clRed;
edit1.color:=clGreen;
label1.color:=clYellow;
end;

end.

Ne vidim sta je nejasno.....imas bazu sa pitanjima i odgovorima.....redom citas i postavljas pitanja i ponudjene odgovore......u bazi imas i broj tacnog odgovora.......i povecavas brojac po uslovu....omg.....jel ti znas uopste ista oko programiranja ?

Brate jer me ti zajebavas?????Treba da postavim prvo komponente(listbox ii checkbox,buton,label,image, i to sve treba da povezem i jos 300 djavola) pa onda treba da iskucam u form...Ako neces da odg ne moras mnogo me zabole vec sam ga i onako uradio :D poz

Vidi kod ti ne mogu napisati ali evo ajde uradicu ti sve ostalo....a a ko mislis da je postavljanje kontrola na formu posao onda batali ;)
imas bazu podataka (XML moze ali je bolje baza)
i u bazi tabelu Table1
izgleda ovako:
Kod:
BrojPitanja (int) (PrimaryKey)
Pitanje (nvachar(1000))
Odgovor1 (nvachar(1000))
Odgovor2 (nvachar(1000))
Odgovor3 (nvachar(1000))
IndexTacnogOdgovora (int)

jedan od nacina da ovo odradis je da na pocetku programa ubacis funkciju koja redom cita sva ova polja i stavlja u nizove stringova
i imas na formi:
label1 - za tekst pitanja
i niz labela za tekstove odgovora
labelArr[0] - za prvi odgovor
label3[1] - za drugi odgovor
label4[2] - za treci odgovor
i niz RadioButtona za selektovanje odgovora rbArr[3];
i naravno button za submitovanje oznacenog odgovora

i kada se klikne na taj button radis ovo
Kod:
if (rbArr[ NizTacnihOdgovoraProcitanihIzBaze[IndexTrenutnogPitanja]].Selected = true)
Poeni=Poeni+1;

za sintaksu Delfija nisam siguran ali msm da je ovo uredu........shvatio si poentu.........u gornjem kodu :
Poeni - prom. tipa INT koja se povecava ako je odgovor tacan
NizTacnihOdgovoraProcitanihIzBaze - niz tacnih odgovoraIndex koje si procitao iz baze
IndexTrenutnogPitanja - int koji se nakon svakog pitanja (button1 kllika) povecava za 1

sta dalje nije jasno ???

EDIT: Pise se nvarchar a ne nvachar :D :D izv :D

Poslednja izmena:
Drugačija je sintaksa delfija.
Provera čekiranog radioButtona:

Kod:
if rb1.Checked then naredba;[code]

Operator dodele je [B][B]:=[/B][/B].

A, i, po ovom tvom kodu, pitanja uvek idu istim redom. Prpedlažem funkciju Randomize. Više o njoj na internetu. :)

Drugačija je sintaksa delfija.
Provera čekiranog radioButtona:

Kod:
if rb1.Checked then naredba;[code]

Operator dodele je [B][B]:=[/B][/B].

A, i, po ovom tvom kodu, pitanja uvek idu istim redom. Prpedlažem funkciju Randomize. Više o njoj na internetu. :)[/QUOTE]

ja sam radio kviz za 50 pitanja od kojiih random izabere 20....ali gore to nije navedeno u zadataku tako da ;)

Back