delfini u indiji proglaseni 'neljudskim osobama' i stekli posebna prava

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.136
*znam da je spominjano ranije al ako je bila vec tema izbrisite..
**ovo je vise slobodan prevod teksta;)
http://peacefulwarriors.net/india-declares-dolphins-to-be-non-human-persons-dolphin-shows-banned-2/
:super:
Agency American Associations
Amusement Parks Animal Right
India Declares Dolphins To Be “Non-Human Persons”, Dolphin Shows Banned

AUGUST 15, 2014 / 43576 VIEWS
1

India’s Ministry of Environment and Forests has decided to forbid the keeping of captive dolphins for public entertainment anywhere in the country.
*ministarstvo za zastitu prirode i suma u indiji je odlucilo da zabrani cuvanje delfina u zarobljenistvu,radi ljudske zabave,u bilo kom delu te zemlje..

119.jpg

In a policy statement released Friday, the ministry advised state governments to reject any proposal to establish a dolphinarium “by any person / persons, organizations, government agencies, private or public enterprises that involves import, capture of cetacean species to establish for commercial entertainment, private or public exhibition and interaction purposes whatsoever.”
*u izjavi objavljenoj proslog petka ministarstvo je savetovalo sve drzavne vlasti da odbiju bilo koji predlog za osnivanje delifinarijuma(vodenog parka) od strane:
bilo koga......cime se zabranjuje uvoz,zarobljavanje te vrste zivorinja radi komercijalne zabave,privatnog ili javnog prikazivanja itd..

Why?

“Whereas cetaceans in general are highly intelligent and sensitive, and various scientists who have researched dolphin behavior have suggested that the unusually high intelligence; as compared to other animals means that dolphins should be seen as ‘non-human persons’ and as such should have their own specific rights and is morally unacceptable to keep them captive for entertainment purpose,” the ministry said.
zasto?
naucnici si utvrdili da si delfini izuzetno inteligentne zivotinje.znatno vise u odnosu na druge vrste,i da ih kao takve treba tretirati kao
'neljudske osobe' sto znaci da imaju odredjena prava i moralno je neprihvatljivo drzati ih u zatocenistvu..

I was surprised to read about this the other night, since it happened back in May and somehow escaped worldwide attention and the 24 hour media hoopla. The effort to re-categorize Cetaceans (dolphins, whales, porpoises) as non-human persons has been gathering steam since a meeting of the American Association for the Advancement of Science in 2011 where a group of philosophers, conservationists, and animal behaviorists attempted to gather wide support for a Declaration of Rights for Cetaceans from the scientific community.

The Declaration:

1. Every individual cetacean has the right to life.
2. No cetacean should be held in captivity or servitude; be subject to cruel treatment; or be removed from their natural environment.
3. All cetaceans have the right to freedom of movement and residence within their natural environment.
4. No cetacean is the property of any State, corporation, human group or individual.
5. Cetaceans have the right to the protection of their natural environment.
6. Cetaceans have the right not to be subject to the disruption of their cultures.
7. The rights, freedoms and norms set forth in this Declaration should be protected under international and domestic law.

And what does it mean to say an animal has “rights”?

“Unlike[…] positive rights, such as the ‘right’ to education or health care, the animal right is, at bottom, a right to be left alone. It does not call for government to tax us in order to provide animals with food, shelter, and veterinary care. It only requires us to stop killing them and making them suffer.”
i sta znace zivotinjska prava?pa u osnovi zabranjuje se njihovo zarobljavanje i mucenje..a poseldice uvodjenja ovih pravila bi bile i zatvaranje akvaparkova i oslobadjanje delfina iz istih,i iz zooloskih vrtova itd..

Seems reasonable enough. Considering dolphin intelligence has been long been established, this declaration doesn’t seem to be a particularly radical move. They exhibit self-awareness, use tools, cooperate to solve tasks, and very recently it was found that they possibly communicate to each other using individual names. The major real world implications of declaring them non-human persons would be the closing of dolphin and orca shows at marine parks, setting them free from aquariums and zoos, and a prohibition against kills, such as the one documented in Academy Award winning movie The Cove.

Like this article? Then join the Conversation with many others in EWAO !

Of course, the biggest implication is the whole idea of creating a new category of non-human persons. Do we stop at dolphins and whales? And, if not, where do we draw the line? Once we give rights to some animals how do we justify our continued exploitation of others?
naravno najvaznija stvar u svemu ovome je sto se stvara posebna kategorija "neljudskih bica"..da li je dovoljno da tim terminom obuhvatimo samo delfine i kitove,ili ga treba prosiriti i na dr zivotinje?sta vi.mislite,ako je odgovor da,koje z bi vi ubacili u ovu kategoriju i zasto?

svaka osoba bila ljudska ili neljudska teži lakom životu
iako u zatočeništvu, imaju dovoljno hrane i odvojeni su od neprijatelja

uzdajući se u inteligencju delfina ostaje na njima da odluče da li će za Nemačku ili Ameriku
ili će ostati gde ih Sunce lepše greje, iako postoje odredjene otežavajuće okolnosti

:D

- - - - - - - - - -

yebeš to što imaju 300 miliona dalita...

ja sam mnogo puta napisao na forumu
i isto toliko puta video da mi je to obrisano

ali svejedno evo i ovaj put, nek je i Indija ali mi od Cigana moramo da učimo

1)
- Ciganin kad ti traži pare on te blagoslovi unapred
- Srbin kad ti otima pare bez tvog znanja i odobrenja on te i kune

2)
- Ciganin kad dugue pare kumu prihvata svaki posao sa Kumom samo da mu ih vrati na rate
- Srbin čeka da čuje nesreću o Kumu a odmah promeni broj mobilnog

3)
- Ciganin kad naplati pare od bakra i marinije pozove sve gladne oko sebe
- Srbin samo najbliže ortake u razgranatoj prevari

ima još ali ovo je kapitalno...

Savki dan vesti iz Indije da se svako drugo novorodjeno zensko dete ubija , davi vec dan posle rodjenja,.
o silovanjima i da ne govorim i sada je Indija kao pionir u zastiti delfina.
U zooloskim vrtovima u Indiji orangutani zive u kavezu koji nema ni 1 kvadrat, slonovi su vezani lancima,
ne mogu dva koraka da naprave, ali im je sada palo na pamet da se proslave delfinima kojih je mozda bilo 3 komada u celoj Indiji.

ok ovde se spominje i amerika al taj deo nisam prevodila...
da u pravu ste indija jeste licimerna po nekim tackama,al o tome nije rec jer se ovde govori o pravima zivotinja...
dr bolje ikakav napredak nego nikakav(a inace me nervira kad krenu ljudi da se zaoe na ove sto se bore za prava zivotinja kao sto se ne borite za ljude..prvo otkud znas ko se i za sta jos zalaze,a dr zasto ti to smeta ako neko zeli bio sto pozitovno da promeni,a trece meni je bolji covek koji se bori za nesto nego neko ko se zali na ovog i na njegove izbore a sam nista ne radi)...
trece ove odluke i odluke donesene u americi ce verovatno imati domino efekat vremenom...
a sto se tice zarobljenistva ja mislim da bi ona puma u zoloskom vrtu u kavezu manjem od mog boravista radije trcala i klala po poljanama
sto mu je priroda i nmenila nego da hoda gore dole u kavezu...

- - - - - - - - - -

znaci ajmo ovako da bi bilo lakse...zamislite da sam zapocela tekst sa amerikom...

- - - - - - - - - -

pitanje nije da li i ljudi trebalo prvo opsolutno da se pobrinu za svoje ugrozene pre nego za zivotinje nego koji je vas stav o zarobljavanju zivotinja i da li to zavisi od njihove inteligencije its itd imate na pocetku...

problemi se ne mogu sekvncijalni resavati vec to mora u paraleli.
jedan od primera su i npr gej parade.
necu ulaziti u to da li podrzavate gej parade i da li nam se pocelo da preterivanjem u reklamiranju problema gejeva, cinjanica je da gejevi jesu sikanirani i da se i tja problem treba resavati u paraleli sa svim ostalim problemima.
ne ulazim u nacin kojim se problemi pokusavaju resiti vec isticem da je upravo pogresno isticati da 'ima mnogo drugih problema pa se ne bi trebalo baiti ovim' i sl. upravo ovo sto je cicamaca napisala.

prica sa zivotinjama ce uvek biti licemerna kako god da okrenes. naravno da vecina ljudi ne moze da ostane imuna na patnju zivotinja ali isti ti ljudi (ukljucujuci i mene) ce radi pojesti pljeku, cvarak, piletinu u kom god obliku i sl...
slazem se da bi trebalo sankcionisati maltretiranje i mucenje zivotinja ali je vrlo problematicno definisati granicu.
da li bi trebalo da se ukinu zoloski vrtovi? da li bi trbal oda se vozimo u dizelasima jer time zagadjujemo i vazduh zivotinjama? da li sad treba ukinuti i akvarijume.

prica o zavisnosti od inteligencije je debilna po mom misljenju.

kao sto rekoh vrlo je triki jasno postaviti granicu a posto one ne mogu da se izbore za sebe, ostaje sve na akcijama polivanja svinjskom krvi zene koje nose bunde i sl ;)

Savki dan vesti iz Indije da se svako drugo novorodjeno zensko dete ubija , davi vec dan posle rodjenja,.
o silovanjima i da ne govorim i sada je Indija kao pionir u zastiti delfina.
U zooloskim vrtovima u Indiji orangutani zive u kavezu koji nema ni 1 kvadrat, slonovi su vezani lancima,
ne mogu dva koraka da naprave, ali im je sada palo na pamet da se proslave delfinima kojih je mozda bilo 3 komada u celoj Indiji.

Pa od neceg se moralo poceti.....:aha2:

necu ulaziti u to da li podrzavate gej parade i da li nam se pocelo da preterivanjem u reklamiranju problema gejeva, cinjanica je da gejevi jesu sikanirani i da se i tja problem treba resavati u paraleli sa svim ostalim problemima.
ne ulazim u nacin kojim se problemi pokusavaju resiti vec isticem da je upravo pogresno isticati da 'ima mnogo drugih problema pa se ne bi trebalo baiti ovim' i sl. upravo ovo sto je cicamaca napisala.

prica sa zivotinjama ce uvek biti licemerna kako god da okrenes. naravno da vecina ljudi ne moze da ostane imuna na patnju zivotinja ali isti ti ljudi (ukljucujuci i mene) ce radi pojesti pljeku, cvarak, piletinu u kom god obliku i sl...
slazem se da bi trebalo sankcionisati maltretiranje i mucenje zivotinja ali je vrlo problematicno definisati granicu.
da li bi trebalo da se ukinu zoloski vrtovi? da li bi trbal oda se vozimo u dizelasima jer time zagadjujemo i vazduh zivotinjama? da li sad treba ukinuti i akvarijume.

kao sto rekoh vrlo je triki jasno postaviti granicu a posto one ne mogu da se izbore za sebe, ostaje sve na akcijama polivanja svinjskom krvi zene koje nose bunde i sl ;)

Nije debilna prica o inteligenciji delfina.

Delfini su izuzetno inteligentne zivotinje, odmah dolaze iza ljdske vreste.

Razmenjuju misljenja i dogovaraju se ultrazvukom koji ispustaju..

Prepoznaju svoj lik u ogledalu sto osim coveka i delfina jedino jos mogu gorile i simpanze..

Mnogo je primera da su delfini spasli davljenike od morskih pasa plivajuci u krug oko njih i terajuci morske pse...

U nekim juznim morima delfini su naucili da sa ljudima love ribu zajedno. nateruju ribe u mreze, a ljudi ih nagradjuju sa sitnijim ulovljenim ribama.

Mogao bih jos primera da navedem o delfinima...

iz svega ovoga mozemo zakljuciti da delfini imaju posebno mesto na Planeti.

Odmah iza ljudi.

nije licimerno evo ja am vegeterijanac(nesto na tu foru) i smatram da je ok ako neko smatra da treba da jede zivotinju da bi preziveo to je stav...
jer nije isto koristiti zvotinje da bi se hranio i radi:
1.tastine(znaci mucenje zivotinja da bi se isprobali karmini koje ce zene da nose,a moze i na dr nacin da se testira)
maltretiranje i ukidanje svesti zivotinje zbog razloga koji nije esencijalan za opstanak...
2.zabave(ogranicavanje zivotinja i drzanje ukavezu,sto i stvara stres i nije prirodno,plus da ne pricam o mucnju slonovo i delfina,bukvalnom mucenju npr slonove sto u cirkusima bodu itd..i dalje za neke zivotinje posebno divlje(npr pume hijene...) nije prirodno da bleje u kavezima njima je u genima da trce itd...uostalom sve te zivotinje mozes na netu da vidis,a imas i prirodne rezervate sto je po meni najbolje resenje)
a treece
ti tu zivotinju mozes da drzis na farmi i da je setas po poljanama i zveknes od pozadi da ne zna sta joj se desilo...a mozes i da je drzis u zatvorenom prostoru da nikad ne vidi svetlo dana i da je zakoljes onako,ne znam dal si ikad cuo kako kako vristi tele kad ga kolju...
ima nesto u nacinu zivota i smrti gde mozes da iskazes postovanje prema zivotinji koju koristis...

*evo jedino mi je ok za testiranje lekova,i to ako nikako drugacije ne moze....

da li bi trebalo da se ukinu zoloski vrtovi?
po meni da...jedino mozda da se ostave vrste koje izumiru...

da li bi trbal oda se vozimo u dizelasima jer time zagadjujemo i vazduh zivotinjama? da li sad treba ukinuti i akvarijume.
iskreno trebalo bi da predjemo na struju i da sto manje zagadjujemo vazduh i vodu koja LJUDIMA treba da bi ziveli...al jbg ne odgovara to OI

nije debilna,zavisi na osnovu cega cenis svest....ljudsku zivotinjsku itd...

e ne seri,prvo to je malo extremno(mada opet:lol:..al ajd dr tema)i najvise me nerviraju oni sto krenu sa pricom
feministkinje su ludace,
vegeterijanci su jos ludji,itd...
jer jelte upoznas nki extremni primer i onda su svi takvi....

Prepoznaju svoj lik u ogledalu sto osim coveka i delfina jedino jos mogu gorile i simpanze..

Mnogo je primera da su delfini spasli davljenike od morskih pasa plivajuci u krug oko njih i terajuci morske pse...

U nekim juznim morima delfini su naucili da sa ljudima love ribu zajedno. nateruju ribe u mreze, a ljudi ih nagradjuju sa sitnijim ulovljenim ribama.

Odmah iza ljudi.

na ulazim u pricu o inteligenciji delfina i njihovim superherojskim delima.

isticem da je bezvezno uslovljavati prava i zasticenost u zavisnosti od inteligencije zivotinja/neosoba - mozda evenutalno definisati strogocu kazne u zavisnosti od toga ali mi je i to bolidno. da l ito znaci da su osobe sa manjom inteligencijom manji ljudi pa je ok ako ih sapletes ili "malo prebijes" (a kad vidim koliko je SNS fanova u srbiji..tukao bih do iznemoglosti i rado sledeceg dana odradio blagu kaznu npr. drustveno koristan rad cisteci neki park ;))

sta sad, treba nek oda mi zabrani da jedem cvarke jer je neko odlucio da je svinja treca po redu odmah ispod delfina? prhvatam svoju dozu licemerstva...

Poslednja izmena:

Odmah iza ljudi.

plus sto umeju i da se naduvaju:mrgreen: koristeci neku ribu
Dolphins purposely 'getting high' on pufferfish
http://www.independent.co.uk/environment/nature/dolphins-deliberately-get-high-on-puffer-fish-nerve-toxins-by-carefully-chewing-and-passing-them-9030126.html
ima i na youtubu Bottlenose dolphins play with toxic pufferfish that secrete a neurotoxin that in high doses can kill but in small doses seemingly have a narcotic effect.

Poslednja izmena:
@cicamaca

hajd plz ubacuj odgovarajuceQUOTE tagove na odgovarajucve mesto kada citiras tudje postove, izmenila si mi originalan post i sve to stavila kao citat mog originalnog posta.
deluje bezve...

ok ako ti to znaci;),za ubuduce cu te svuda odvojiti,al misim da je svima jasno sta sam ja pisala a sta ti,plus sto sam stavila crveni bold..a i ima predhodno tvoja poruka;)

Zooloske vrtove niposto ne treba ukidati nego ih PROSIRIVATI!

Bez zooloskih vrtova bi danas ostali bez mnogih zivotinjskih vrsta koje su u prirodi vec odavno nestale.

a ko je kriv sto nestaju?ljudi...
druga stvar ja sam rekla da je ok za te vrste sto izumiru da budu u zoloskim vrtovima,al da te pitam koliko ima takvih a koliko su one sto su brojcano ok....a spomenula sam i nacionalne parkove,vidi u norveskoj sta su uradili..

a trece cisto onako filozofski,bez zelje za svadjanjem: sta mislis da li je toliko vazno da sacuvamo te vrste,ili je za neke zivotinje bolje da prirodno prozive svoje dane i umru iako su poslednje svoje vrste..?

Poslednja izmena:
ok ako ti to znaci;),za ubuduce cu te svuda odvojiti,al misim da je svima jasno sta sam ja pisala a sta ti,plus sto sam stavila crveni bold..a i ima predhodno tvoja poruka;)

pa ne radi se o tome nego bih imao sta da ti odgovorim a mrzi me da odvajam tvoje izjave od mojih itd..

sa jedne strani si "na neku foru" vegetarijanac, ako sam dobro razumeo iz konteksta - iz postovanja/saosecanja prema zivotinjama, ali bolje da zivotinje bodu i kljukaju test lekicima posto drugacije ne moze...kao sto rekoh - licemerstva ce u vezi sa zivotinjama biti uvek ;)

u vezi sa kategorizacijom o zastiti u zavisnosti od inteligencije - ranije sam napisao da je boldino, sada menjam svoju izjavi i pisem da je ekstremno bolidno i licemerno.
zamisli kada bi se takav sistem razmisljanja primenio na ljudima?! dakle, ili imas saosecanja ili nemas.
da li je losije sutnuti glupavog dalmatinca ili dresiranog vucjaka ili sijamsku macku?

a ko je kriv sto nestaju?ljudi...
druga stvar ja sam rekla da je ok za te vrste sto izumiru da budu u zoloskim vrtovima,al da te pitam koliko ima takvih a koliko su one sto su brojcano ok....a spomenula sam i nacionalne parkove,vidi u norveskoj sta su uradili..

a trece cisto onako filozofski,bez zelje za svadjanjem: sta mislis da li je toliko vazno da sacuvamo te vrste,ili je za neke zivotinje bolje da prirodno prozive svoje dane i umru iako su poslednje svoje vrste..?

Svaka vrsta na Planeti ima svoj BIOLOSKI SAT koji joj otkucava vreme...

Na kraju vremena vrsta prirodno izumire, a nasledjuju je nove vrste.

Po meni, covek bi trebao da se bori da VESTACKI SACUVA VRSTE kojima je odbrojano vreme, njihov genetski potencijal za buducnost.

Inace, najvise vrsta na Planeti nestaje zbog UNISTENJA STANISTA gde zive i one nemaju mogucnost da se adaptiraju na nove uslova pa izumiru.

Pacovi, misevi, komarci i jos neke vrste se LAKO PRILAGODJAVAJU, pa iako ih ceo svet progoni ubija i satire - stalno ih je sve vise...

Jos Darwin je rekao onu cuvenu recenicu koju ja rado citiram: "U SUPROVOJ BORBI ZA OPSTANAK NECE PREZIVETI NI NAJVECI NI NAJJACI NI NAJINTELIGENTNIJI...PREZIVECE ONI KOJI SE NAJLAKSE BUDU PRILAGODJAVALI PROMENAMA!!

pa ne radi se o tome nego bih imao sta da ti odgovorim a mrzi me da odvajam tvoje izjave od mojih itd..

sa jedne strani si "na neku foru" vegetarijanac, ako sam dobro razumeo iz konteksta - iz postovanja/saosecanja prema zivotinjama, ali bolje da zivotinje bodu i kljukaju test lekicima posto drugacije ne moze...kao sto rekoh - licemerstva ce u vezi sa zivotinjama biti uvek ;)

u vezi sa kategorizacijom o zastiti u zavisnosti od inteligencije - ranije sam napisao da je boldino, sada menjam svoju izjavi i pisem da je ekstremno bolidno i licemerno.
zamisli kada bi se takav sistem razmisljanja primenio na ljudima?! dakle, ili imas saosecanja ili nemas.
da li je losije sutnuti glupavog dalmatinca ili dresiranog vucjaka ili sijamsku macku?
kerovi nisu nikako glupi...
druo ja ne jedem zivotinje zato sto cenim svest,mogucnost da ona iskusi postojanje svoje kroz sva svoja cula i da se igra i oseca ljubav...
isto tako da je zivotinja ili ja ipa da izbije rat pojela bi malog belog zeku...:lol:

ali ako ne moram da jedem ziovotinje da bi prezivela jer mi moderno drustvo daje dovoljno izvora(ovo je moj stav ne svaciji sto se tice zamene mesa u ishrani,zato kazem svako ima pravo na svoj stav vezan za ishranu)
onda mi je nelogicno i nepotrebno da ja koljem malog zeku,ja nisam postala vegeterijanac razmisljajuci e on je tuzan,nego o kvalitetu i duzini zivota i nepotrebnosti ukidanja istog zbog dovoljno resursa oko mene...
to nije licimerno,licimerno bi bilo da koristim sminku testiranu na zivotinajama a posle da serem kako treba zivotinje cuvati(a sa dr str lekovi i vakcine su stvari potrebne za prezivljavanje)...

znaci ako je on ili ja,ja biram sebe..
ali ako ima dovoljno izbora sa strane ja cu da zrtvujem svoje culo ukusa za sva cula dr zivotinje..

Poslednja izmena:
druo ja ne jedem zivotinje zato sto cenim svest,mogucnost da ona iskusi postojanje svoje kroz sva svoja cula i da se igra i oseca ljubav...
isto tako da je zivotinja ili ja ipa da izbije rat pojela bi malog belog zeku...:lol:

ali ako ne moram da jedem ziovotinje da bi prezivela jer mi moderno drustvo daje dovoljno izvora(ovo je moj stav ne svaciji sto se tice zamene mesa u ishrani,zato kazem svako ima pravo na svoj stav vezan za ishranu)
onda mi je nelogicno i nepotrebno da ja koljem malog zeku,ja nisam postala vegeterijanac razmisljajuci e on je tuzan,nego o kvalitetu i duzini zivota i nepotrebnosti ukidanja istog zbog dovoljno resursa oko mene...
to nije licimerno,licimerno bi bilo da koristim sminku testiranu na zivotinajama a posle da serem kako treba zivotinje cuvati(a sa dr str lekovi i vakcine su stvari potrebne za prezivljavanje)...

ali ako ima dovoljno izbora sa strane ja cu da zrtvujem svoje culo ukusa za sva cula dr zivotinje..

U danasnjem vremenu covek moze da jede ono sto voli i ono sto misli da je ok.

U Japanu sam neki dan procitao da ima preko 2 miliona ljudi koji imaju preko 100 godina!

A Japanci uglavnom jedu ribu i plodove mora u ogromnom procentu...Ostala mesa jedu neuporedivo manje...

Mudri ljudi kazu da zdravlje ulazi na usta...

A nauka kaze da je duzini ljudskog veka danas (koji se predvostucio u zanjih par stotina godina) je najvise doprinela ISHRANA i HIGIJENA.

Medicina znatno manje.

ok, jako mi je tesko da se iskuliram u vezi sa tvojim nejedenjem zivotinja :) da li to znaci da nemas NISTA kozno u gajbi, od odece, obuce i sl :)

mogu da kazem da mogu da ispostujem tvoje nejedenje mesa ako od toga ne pravis religiju i ne nasrces na neistomisljenike kao avramovci :D

ono sto mi je cudno je kako neko ko sebe zrtvuje i ne jede meso dozvljava sebi da podrzi uslovljenost zastite zivotinja u zavisnosti od inteligencije?

ok, jako mi je tesko da se iskuliram u vezi sa tvojim nejedenjem zivotinja :) da li to znaci da nemas NISTA kozno u gajbi, od odece, obuce i sl :)

mogu da kazem da mogu da ispostujem tvoje nejedenje mesa ako od toga ne pravis religiju i ne nasrces na neistomisljenike kao avramovci :D

ono sto mi je cudno je kako neko ko sebe zrtvuje i ne jede meso dozvljava sebi da podrzi uslovljenost zastite zivotinja u zavisnosti od inteligencije?

izbegavam da kupujem bilo sta od koze,tipa cizme itd kad idem u prodavnicu,ono cale me gleda ko izroda:lol:i recimo rekla sam drugaricama da mi ne kupuju kozne stvari posto mi je jedna kupila nocanik itd pa mi bilo glupo...
u sv sl eto ti to da nigde u srbijji nema da se kupi cizma bez koze ja bi je kupila sa kozom da preziim zimu,al ono dok imam izbora bla bla znas ostatak....XD

postujem tudje stavove jer imas jednako nutricionista koji kazu ok je tako da se zivi koliko i onih koji nisu za to...imas i indijska sela gde su generacije i generacije vegeterijanci,itd...a verovatno imas i ljudi kojima to ne bi odgovaralo,sve zavisi od organizma i ko hoce tako da se hrani treba da pazi da nadoknadjuje sa dr strane ono sto mu fali zbog mesa....
da ne serem vise postujem one koje jedu meso jer nauka ide u dva pravca....i to je neka licna odluka...a i dosta mi je sto sam izrod stalno sam u nekim medju stavovima svega:mrgreen:(eto slab karakter rastrgni me:lol:)gejeva,ishrane,dece,politke.....

skreno ja da stvarno kazem sta sve mislim msm da se niko ne bi druzio samnom:lol:salim se ali
ja smatram da zivotinje generalno ne bi trebalo da nam budu robovi osim ako nije za prezivljavanje(sto se tice kucnih ljubaca i tu sam negde na sredini,opet da krenem da palamudim gledali bi me bledo:lol:),a inteligencija je stvar licnog izbora ja sam ti rekla da bi moj bio sva cula,igra,ljubav(sto je malo siri pojam,mozda bi liniju povukla kod riba ili skoljki,mada ribe ne jedem)
a recimo i biljke su ziva bica al njihov zivot se svodi na rast i ishranu....i bole me racku kad zakoljem lubendinju:lol:
a moje pitanje je bilo:
da li je dovoljno da tim terminom obuhvatimo samo delfine i kitove,ili ga treba prosiriti i na dr zivotinje?sta vi.mislite,ako je odgovor da,koje z bi vi ubacili u ovu kategoriju i zasto?

Back