Delco alternator

ad26ki

Primećen član
Poruka
662
Imam problem sa gore navedenim alternatorom.Nece da puni akumulator,a drugo sto me zabrinjava je to sto mi se na instrument tabli ne pali lampica da nema punjenja.Dali to kontrolise neki relej ili vec sta?Sta je razlog sto alternator ne puni, jos ne znam a u pitanju je Delco alternator 12V 45A na Opel Kadetu 1.6i.Svaka pomoc i savet su dobrodosli.Unapred zahvaljujem i pozdrav!

Postoji par mogucnosti zasto se ne puni akumulator, jedan od najcesci kvarova na altenatoru je crkavanje reglera sto naravno nije toliko skupa investicija..
Lampica u kontrolnoj tabli je samo indikator za pokretanje punjenja, sto znaci da lampica na kontaktu svetli a pokretanjem motora ona se gasi i daje indikaciju altenatoru da krece sa punjenjem, ako se lampica startovanjem motora gasi onda mozda i nije problem u altenatoru.

Da bi bio sasvim siguran da je u pitanju altenator jednostavno upalis motor dok motor radi skines kabal sa akumulatora, ako primetis da se menja zvuk motora prilikom skidanja i stavljanja kabla na akumulator onda je altenator ispravan ako se ne desava nikakva promena u zvuku ili ako nema iskrica prilikom dodirivanja kabla i kleme akumulatora tad je velika mogucnost da je altenator crkao.

Regler utice na napon i amperazu altenatora, tj da se prilikom veceg broja obrtaja ne povecava napon struje koji daje altenator, ako crkne jedna od dioda na regleru altenator moze da salje manji napon na akumulator i samim tim da ga ne puni dovoljno, to se primeti tako kada ostavis auto na leru i primetis kako lampica u kontrolnoj tabli po malo zmirka ili treperi..

Nadam se da sam bio od neke pomoci...

Back