Delahaye 165 Figoni et Falaschi Roadster

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.505
1937 Delahaye 165 Figoni et Falaschi Roadster, remek-delo automobilske umetnosti i francuske elegancije. Poznat po svom izvrsnom dizajnu i vrhunskom inženjeringu za svoje vreme, Delahaye 165 je jedan od najpoznatijih primera automobila napravljenih u karoseriji, koji je do savršenstva skrojila legendarna dizajnerska kuća Figoni et Falaschi.

Ovaj model je debitovao na Salonu automobila u Parizu 1938. godine, gde je očarao publiku svojim tečnim, aerodinamičnim linijama karoserije i raskošnim detaljima. Delahaye 165 ima 4,5-litarski V12 motor, koji proizvodi impresivnih 160 konjskih snaga. Ovaj motor nije bio samo u vezi sa snagom već i sa prefinjenošću, otelotvorujući naprednu inženjersku snagu Delahayea.

1734384729424.png

Najzanimljivija karakteristika automobila je njegov dizajn u obliku suze, naglašen glatkom, zaobljenom karoserijom, hromiranim detaljima i izduženom haubom. Integracija stilskih elemenata u stilu art deco, kao što su hromirane trake i bokobrani, stvaraju bezvremensku estetiku.

Izrada Figoni et Falaschi blista u svakom detalju, od pomno izvajane karoserije do luksuznog enterijera, koji je ukrašen vrhunskim materijalima i karakteristikama koje pristaju vozilu takve ekskluzivnosti.

1734385011683.png

Samo nekoliko Delahaie 165 je ikada proizvedeno, što ga čini izuzetno retkim kolekcionarskim predmetom. Danas se ovaj automobil slavi kao simbol francuskog luksuza iz 1930-ih i izvrsnog dizajna, koji se često prikazuje na prestižnim događajima kao što je Pebble Beach Concours d'Elegance. Njegov istorijski i kulturni značaj osigurava njegovo mesto legende u svetu automobila.

1734385077594.png

Samo nekoliko Delahaie 165 je ikada proizvedeno, što ga čini izuzetno retkim kolekcionarskim predmetom. Danas se ovaj automobil slavi kao simbol francuskog luksuza iz 1930-ih i izvrsnog dizajna, koji se često prikazuje na prestižnim događajima kao što je Pebble Beach Concours d'Elegance. Njegov istorijski i kulturni značaj osigurava njegovo mesto legende u svetu automobila.

Pogledajte prilog 1658517
I kažu da su tad ljudi znali jako malo o aerodinamici a meni bas izgleda kao da ga je radio neko ko je znao dosta

1937 Delahaye 165 Figoni et Falaschi Roadster, remek-delo automobilske umetnosti i francuske elegancije. Poznat po svom izvrsnom dizajnu i vrhunskom inženjeringu za svoje vreme, Delahaye 165 je jedan od najpoznatijih primera automobila napravljenih u karoseriji, koji je do savršenstva skrojila legendarna dizajnerska kuća Figoni et Falaschi.

Ovaj model je debitovao na Salonu automobila u Parizu 1938. godine, gde je očarao publiku svojim tečnim, aerodinamičnim linijama karoserije i raskošnim detaljima. Delahaye 165 ima 4,5-litarski V12 motor, koji proizvodi impresivnih 160 konjskih snaga. Ovaj motor nije bio samo u vezi sa snagom već i sa prefinjenošću, otelotvorujući naprednu inženjersku snagu Delahayea.

Pogledajte prilog 1658508
Mnogo lep auto.

Znaš šta je jedan francuz pitao mog ćaleta 80tih na poslovnom ručku. Pitao je jesu li to neka divlja plemena tamo u jugoslaviji. Eto tako su nas videli što se ispostavilo tačno početkom 90tih.

Dakle bbc se sprdao sa francuzima koji su se opušteno pravili blesavi. Meni je to simpatično. Jako su mi dragi, kultirni i odmereni za razliku od engleza.

Automobili su im urnebesno smešni bili i ostali ali imaju neki šmek. Nekvalitet je uobičajen kod njih i oni se ne bune svesni su toga.

Nemoj mi reci da nikada nisi gledao "Top Gear". Pa Hammond, May i pogotovu Clarkson su uvek ismejavali francuske automobile, njihov dizajn i resenja.
Ma gledao sam, ali mora se priznari da su ismevali i neke britanske, kao i mnoge druge.
Auto o kojem pričamo međutim uopšte nije bio smešan. Pre bih rekao da je bio suviše ispred svog vremena. Dobro, isto je važilo i za čuvenu Ajkulu, ali je ona prihvaćena zato što je osim avangardnog izgleda i tehnike imala i široku upotrebljivost.

Back