Dekorativna rasveta

rookie24

Početnik
Poruka
15
Hocu malo da poboljsam ambijent dnevne sobe ali posto se radi o stanu koji iznajmljujem ne mogu da pravim neke velike intervencije.

Moja ideja je da nekim dekorativnim lampama napravim neko ambijentalno osvetljenje i malo dam neki smek prostoru.

Znaci umesto da koristim luster hteo bih da postavim 2-3 lampe ali nisam siguran:
- koje lampe da kupim?
- kako da ih postavim, tj. na kojim strateskim mestima da stoje u sobi? U uglovima, ili kako to ide?

Soba je velicine 25kvm skoro-pravouganog oblika s tim sto umesto jednog ugla je zasecena i tu je prozor. Znaci u stvari nije pravougaonik nego petougao sa 3 prava ugla.

Takodje imam ideju da nabavim neke portabl led lampe koje bi bacale svetlo sa poda ili sa komode na visecu sliku na zidu. Tako bi se svetlost odbijala od slike i slika bi bila naglasena a u isto vreme i izvor svetlosti za ostatak prostora.
Ne znam koje lampe bi bile dobre za ovo konkretno? Ja to zamisljam nesto ovako da izgleda posto treba da je portabilno a ne ugradjeno u zid:
globo_5498_lampa_t.jpg

Jos ne znam da li da trazim LED lampe ili "obicne"? I bilo bi dobro (mada ne i neophodno) ako bi sve to moglo da se poveze da se pale/gase na jedno dugme, npr neki daljinski ili tako nesto.

Bukvalno ne znam koga da pitam ove stvari niti gde da trazim informacije pa ako ima neki sajt koji se bavi ovom tematikom napisite.

Ja sam mojim klijentima odradio sa daljinskim plus servis prekidac. Ali to su poznanici koji me dugo znaju i kupovali su racunare od mene pa znaju da sve to dugo traje, a kod obicnih musterija od toga nema vajde. Trazi se brend makar i kineski.
Inace ovakve lampe na slici su skupe (od 600-2000) a meni nisu lepe, a razumem kad ljudi vole da im bude slicno kao u kaficu.

Imas problem i sa definicijom portabilno.Postoji ugradno , nadgradno i portabilno.
Ugradno je u zid, nadgradno je sraf, a portabilno je imas 15 minuta napravi scenu. Portabilno bi trebalo da je najskuplje, obicno jeste.Samo stipaljke koje su kvalitetne su preko 600 din...
Ne znam koja ti je nabavna cena za stipaljke lampe i kakve su u radu, ali sve to mirise ili na s koca i kanapa ili nesto pipavo.
Video sam skoro tip odradio light show ostvetljenje za 500e (iskreno to je max sto je izvukao iz tih para, sad mu treba jos pogodnije i bolje, ali to vec kosta preko 1500e minimum). Prednost je stvarno jeftino dobijen sistem koji radi, mana je sto mu kvarovi povecavaju cenu odrzavanja.Ali iz ugla njegovog gledanja smatram da je odlicno prosao.

Problem je rec ambijent.
Kad se prica o osvetljenju, postoji funkcionalno i ambijentalno....Funkcionalno je ono da ugodis sebi bez obzira na spoljne svetlo i trenutnu potrebu da mozes da olaksas oku i raspolozenju. Ako treba jako da imas jako ako treba ugodna toplina, ugodna, ako treba dimovano, onda prigusena, ono sto ljudi zovu ambijent.
Ali kad kazes ambijent, onda svaki arhitekta, a i light tehnicar ce podrazumevati enterijer posao, znaci naglasavanje igre svetlosti i forme, a da prakticno bude tek u sledecem koraku, sto vodi neminovno ka 5x vecoj ceni. Arhitekte imaju stvarno smeka za psihologiju intrigantnog za svoje musterije i to kosta.
Paze na teksturu, na sve.Sve je unikat

- - - - - - - - - -

Sto se tice sajtova, imas poznate, svetski poznate strucnjake za osvetljenje u BG, trebalo bi da ih google nadje, rade mnoge firme, imaju asortiman ugradnje a i proporcionalno su skupi...izgradili su ime.

Ja ne planiram neka mnogo velika ulaganja da se razumemo. Znaci zivim u iznajmljenom stanu i hocu malo da ga uredim da to lici na nesto.
Vidim da si ti mnogo upuceniji od mene u ovu pricu pa ti ne mogu dati bas precizne odgovore i definicije za ambijentalno i portabilno ali probacu laicki sta to za mene znaci.
Ambijentalno znaci nesto tipa svetlo koje ne bije direktno kao luster nego se odbija od zidova i slika ili na neki drugi suptilan nacin doprinosi ambijentu prostorije.
Portabilno znaci da lampe nisu fiksirane vec da mogu da ih pomeram po potrebi u zavisnosti gde se nalazi slika na primer. Da mogu da ih kacim za komode stipaljkom i usmeravam ka zidu ili drugim delovima enterijera koje hocu da naglasim i sa kojih ce svetlost da se odbija u ostatak prostorije.

U sustini treba mi 2-3 ovakve lampe sa slike i mozda 2-3 lampe sa abazurom i to je to. Ne mogu da ugradjujem nista u zidove, pod i plafon.
Daljinski bi bilo lepo da imam ali nije obavezno.
Da skratim pricu, hocu da za relativno malo novca (recimo 100e) napravim prijatnije okruzenje u dnevnoj sobi u vecernjoj varijanti (doduse soba nije mnogo svetla ni po danju jer ima samo jedan prozor ali to nije sad mnogo bitno).

Ne trebaju mi kvalitetne i skupe lampe, nesto obicno da zavrsi posao je sasvim ok za moje potrebe. E sad sta je to obicno je ono sto me interesuje, koje lampe da gledam, da li one LED ili klasicne sa volframovim vlaknom ili neke druge? LED koliko sam cuo imaju razlicit spektar pa ne znam da li su dobre za ono sto meni treba itd...

Back