Deja Vu efekat

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
main.jpg

Fenomen već viđeno (fr. deja vu) jeste osećaj da proživljavamo situaciju koja se već dogodila. Da li možemo naučno objasniti ovaj fenomen? Nauka je pokušala da odgonetne radeći dva eksperimenta 2006.

Nad subjektom su vršili jednostavan test tako što su pod hipnozom usađivali sećanje. U pitanju je nešto jednostavno poput igranje igre, ili gledanje u štampanu reč različite boje. Kasnije su izložili subjekta okolini u kojoj se susreće sa nečim što je sećanje za koje ne zna da ga ima zbog čega se javio osećaj "već viđeno".

Naučnici smatraju da se fenomen dešava kada se nađemo u sličnoj situaciji koja se nekada dogodila, ali kada mozak pokuša da evocira sećanje, ne može se u potpunosti prisetiti i zbog zbunjenosti da li je novo iskustvo ili staro, dolazi do pomenutog fenomena.

Poslednje što su radili je magnetna rezonanca na 21 ispitanika gde su indukovali deja vu i pratili koji se delovi mozga aktiviraju. Na njihovo iznenađenje, aktivira se deo mozga zadužen za donošenje odluka. Na osnovu ovog otkrića pretpostavljaju da mozak proverava kroz memoriju kao kroz "rolodex" tražeći konflikte između onoga šta mislimo da smo iskusili i onoga šta se zapravo desilo.

Rolodex je:
91579_eee532aad4b0955d_b.jpg

Iznesene informacije nisu dokazi već pretpostavke današnje nauke koja pokušava da objasni ovaj fenomen. Šta vi mislite o tome i da li ste imali deja vu iskustvo?

Meni se jeste dešavalo i uvek kada se dogodi, bukvalno se ukopam u mestu, fiksiram vid na bilo koju tačku (isključim posmatranje okoline) i evociram sećanja kroz glavu. Kao da sam ubagovao, tako reagujem. Veoma neobičan fenomen jer bih onda mogao reći da sam imao viziju da će se ovo desiti. Ali zašto bih imao viziju za tako nebitan događaj?

To je definitivno neki bug u mozgu i vrlo me interesuje kada će nauka dati odgovor.

Meni se jeste dešavalo i uvek kada se dogodi, bukvalno se ukopam u mestu, fiksiram vid na bilo koju tačku (isključim posmatranje okoline) i evociram sećanja kroz glavu. Kao da sam ubagovao, tako reagujem. Veoma neobičan fenomen jer bih onda mogao reći da sam imao viziju da će se ovo desiti. Ali zašto bih imao viziju za tako nebitan događaj?

To je definitivno neki bug u mozgu i vrlo me interesuje kada će nauka dati odgovor.
To moze da bude i jedan vid epilepsije, pogotovo ako je pracen mirisima ( kao osecajem mirisa ), nelagodnosti i nemira.

Deja vu epilepsy
People who have suffered from temporal lobe epilepsy — a condition where the nerve cell activity is disturbed, causing a seizure — have reported experiencing déjà vu right before a seizure. The common factor is the temporal lobe, forming the connection between déjà vu and memory
https://www.pennmedicine.org/update...have suffered from,between déjà vu and memory.

Desavalo mi se vise puta da sam imao taj osecaj.Razmisljajuci malo o tome dosao sam do konstatacije da su to bile samo slicne situacije.

Npr.imao sam taj utisak dok sam boravio na odredjenom mestu,kao da sam tamo vec bio. Onda sam konstatovao da sam bio na drugom mestu koje je bilo veoma slicno ovome, te da mi se zbog toga ucinilo kao da sam tu vec bio.
Ili , vidim odredjenu osobu i cini mi se da sam je ranije negde sreo. Onda shvatim da znam osobu koja veoma lici na nju....

Poslednja izmena:
Desavalo mi se vise puta da sam imao taj osecaj.Razmisljajuci malo o tome dosao sam do konstatacije da su to bile samo slicne situacije.

Npr.imao sam taj utisak dok sam boravio na odredjenom mestu,kao da sam tamo vec bio. Onda sam konstatovao da sam bio na drugom mestu koje je bilo veoma slicno ovome, te da mi se zbog toga ucinilo kao da sam tu vec bio.
Ili , vidim odredjenu osobu i cini mi se da sam je ranije negde sreo. Onda shvatim da znam osobu koja veoma lici na nju....
Zar nije mozak čudo prirode? :D

Nije tu nista cudno.Obicno uopstavanje.
Kada obratis paznju na detalje, vidis da nije u pitanju isti dogadjaj.
Govorim uopšteno o mozgu i našem nerazumevanju istog. Veoma je kompleksan i dosta toga se ne zna. Na to sam aludirao. Što se tiče "deja vu" jasno je da su u pitanju dva različita događaja. Pretpostavljam da je tačno ovo poslednje što sam naveo gore. Da mozak povlači staro sećanje ali ne može skroz da ga prizove i onda se sukobi dugotrajno sećanje sa ovim trenutnim događajem.

Kako su reklli, aktivira se deo mozga za donošenje odluka, dakle mozak razmatra da li ima razlike između sećanja i onoga što se dešava. I taj proces dok on vaga, koliko god da traje, verujem da svako od nas stane i mozga i mozga šta se dešava. I onda prođe deja vu i mozak shvati da je sve ok. :D

Evo citat sa sajta:
Zbunjujući osećaj kako ste već ranije doživeli ono što upravo preživljavate, u stvari je 'kratak spoj' mozga prilikom prebacivanja podataka iz kratkoročnog u dugoročnu memoriju, smatraju naučnici Univerziteta Masačusets. To se događa zato što u dugoročnom sećanju već postoji iskustvo slično upravo proživljenom, zbog čega se fenomen 'već viđeno' [deja vu] uglavnom dešava u okolini u kojoj provodimo mnogo vremena, poput posla, škole ili kuće.
https://www.stetoskop.info/psihologija-danas/objasnjenje-fenomena-vec-vidjeno

Poslednje što su radili je magnetna rezonanca na 21 ispitanika gde su indukovali deja vu i pratili koji se delovi mozga aktiviraju. Na njihovo iznenađenje, aktivira se deo mozga zadužen za donošenje odluka. Na osnovu ovog otkrića pretpostavljaju da mozak proverava kroz memoriju kao kroz "rolodex" tražeći konflikte između onoga šta mislimo da smo iskusili i onoga šta se zapravo desilo.
Da li možda imaš neku referencu za ovo istraživanje?

Kako slatka reakcija. Baš bih volela da te vidim kad ti se to desi.

Back