Deinstalacija, Dual-Boot, Linux OS, Windows

Легенда_001

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.283
Instalirali ste recimo Linux Mint u dual-boot varijanti sa Windowsom, videli ste, probali ste i sad bi da ga sklonite?
Pre nego što vam objasnim kako to da odradite razmislite o sledeća dva predloga:

- Zašto ne biste ostavili Linux na svom računaru i podesili ga kao sekundardni operativni sistem?
Što bi naš narod rekao “ne jede leba” sem tih 20GB prostora na hardu.
Dakle, prilikom restarta ili startovanja računara pokretaće vam se Windows, a samo kad vi želite startovaćete Linux. Sem prostora koliko ste mu dodelili na hard disku, taj Linux koji leži tu ne crpi nikakve druge resurse, a može vam zatrebati ponekad, kad virusi izjedu Windows. Kako ovo lako da podesite, odjasnio sam pri kraju teksta.

- Zašto ne bi pokušali još malo da radite na njemu?
I ja sam u startu odustajao od korišćenja Linuksa, ali sam na kraju počeo ozbiljnije da ga koristim i sad sam u fazi da se mogu zakleti u njegovu stabilnost i efikasnost. Sa tim operativnim sistemom ako ništa, izaćićete iz dosadnog Windows kruga, gde je sve isto i monotono. Možda ćete nešto i pokvariti, ko zna, ali ćete uspeti sami i da nađete rešenje za to što ste pokvarili, sami ćete naučiti nešto novo.

- Pre “deinstalacije” Linuksa pobrinite se da nađete instalacioni CD/DVD Windowsa koji je instaliran na vašem računaru. Idealno bi bilo da ga imate jer je oporavak boot fajlova preporučen da se radi preko njega.
Ako ga nemate, proverite da li je vaš Windows 32-bitni ili 64-bitni te skinite odgovarajući ISO fajl Boot Repair Diska sa ove adrese:

http://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/files/

i narežite na CD ili DVD.

- U ovom tekstu obradićemo dve varijante, varijatnu kad imate instalacioni disk i varijantu kad nemate i ne možete da nabavite Windows instalacioni disk i uklonićemo Linux Mint iz dual-boot režima sa Windows 7 64-bitnim operativnim sistemom (nije bitno koji je Linux distro u pitanju).

Na Windowsu 8.1 još nisam probao sve ovo jer Windows 8.1 nije besplatan a ja nemam para za bacanje, ali ne verujem da može biti problema, eventualno može biti ako se radi o EFI ili UEFI particijama, tako da nemojte ovo pokušavati na tom operativnom sistemu (ili pokušajte ali mu ga malo dajte po guglovanju).
Dakle ovde radimo samo deinstalaciju linuksa koji se nalazi u dual boot varijanti sa Windows 7 operativnim sistemom.

Windows XP neću obraditi u ovom tekstu jer je to penzionisani operativni sistem ali i kod njega je isti sistem deinstalacije.
A sa čime besplatno da zamenite taj penzionisani operativni sistem te produžite vek vašem računaru pročitajte ovde: Četiri najbolje zamene za Windows XP:

http://zeljko.popivoda.com/cetiri-najbolje-linux-zamene-za-windowsxp/

Za ovaj posao će vam trebati maksimum 5-10 minuta vremena iako sam udetaljio uputstvo maksimalno i okitio ga sa milion skrinšotova.

Bilo bi dobro da napravite bekap vama bitnih podataka sa ovog računara pre bilo kakve radnje, jer ma koliko ovo bilo bezbedno, jebavaćete se sa particijama i hard diskom i vazda se može desiti neki slučaj iz Marfijevog zakona da sve ode dođavola….a može se desiti i da vi sami obrišete pogrešnu particiju i slično. Dakle, oprez, pogotovo ako ste početnik, nemoj posle da bude da vam nisam rekao...

- - - - - - - - - -

Korak 1a

Oporavak boot fajlova pomoću Windows instalacionog diska

(preporučen metod)​

Boot fajlovi se prilikom instalacije linuksa u dual-boot režimu promene da bi u meniju pre startovanja sistema imali izbornik za biranje između operativnih sistema.
Pošto vi više ne želite da imate Linux ovo morate uraditi jer sistem neće moći da podigne posle brisanja Linux particija.

Korak 1a radite samo ako imate instalacioni disk Windowsa. Ako ga nemate i ne možete da ga nabavite pređite odmah na korak 1b!!!

Ubacite Windows instalacioni disk u vaš DVD uređaj (nebitno u kom ste operativnom sistemu trenutno), restartujte računar i podesite u BIOS-u da vam se sistem podigne sa DVD-ja te sačuvajte podešavanja i restartujte računar.
Kad vam bude pisalo “Press any key to boot from CD…” pritisnite bilo koji taster na tastaturi i sačekajte da se Windows učita pa pratite korake:

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Мрзело ме да сам састављам текстове, кад већ има на много места лепо написани и објашњени туторијали... :)

Па слике су блокирали, нема везе, обрисаћу то, али имају линкови са матичне странице туторијала, где су оргиналне слике постављача тема... :)

lepo napisano i korisno.Imam ja Ubuntu 14.04,samo na posebnom HDD-u i OS mi se svudja i radim na obuci s njim.Jos me vise raduje sto bez problema prihvata prikljucke:Skener,stampac,kameru,telefon.

Da, i ja sam ranije tako radio, kad sam imao više HD-a, i to je bilo izvanredno, tj, najbolje je rešenje, kad se ima više OS-a ...

Od kako su izašli ovi veči HD-ovi, imam samo jedan, pa sam koristio i za WIN i za Linux.

Kako zadnjih par meseci pojavile se velike problematike sa Windowsom, sad koristim samo Linux, tj, trenutno MINT. :)

Da, i ja sam ranije tako radio, kad sam imao više HD-a, i to je bilo izvanredno, tj, najbolje je rešenje, kad se ima više OS-a ...

Od kako su izašli ovi veči HD-ovi, imam samo jedan, pa sam koristio i za WIN i za Linux.

Kako zadnjih par meseci pojavile se velike problematike sa Windowsom, sad koristim samo Linux, tj, trenutno MINT. :)
jeste tako,sve vise na Winoesu i ne mozes da skunes neki program sa nekog sajta,a da nema propratnih gluposti uz.Nekad si mogao da pazis i destikliras,ono sto ti ne treba,sada nema upozorenja,nego instaliras 5 programa pored jednog.cist bezobrazluk.doduse ima jos par sajtova koji rade normalno.***** gajos sam vezan za 7-cu i 8-cu,na Ubuntu sam nov i jos usim detalje na tom OS-u.dobar je i svaka castza Linux uopste svaki.Citao sam dosta o tome.jos samo da udjem u fazon za komande,koje ja zovem formule,treba ih dosta zapamtiti,ali ima njihov forum i na forumu skoro svi odgovori.ja sam za ipak dva HDD-a sa manjim kapacitetom (od po 500 GB) i treci od 300 GB.Ne treba mi tako nikakav program za formatiranje i particionisanje HDD-ova.kad mi zatreba caskom u Disk managment i sredis sve.Desavalo mi se ranije,dok sam imao samo jedan HDD,da pri preinstalaciji OS-a nije htelo da se komplet formatira,pa kad i uradi to opet ostane onaj folder Windows Old.Sto me je nekad nerviralo i dok nisam saznao da treba da se saceka nekolko dana i desnim klikom i delete,on ode.Imao sam ranije XP i Win.7 na jednom HDD-u,ali kad jedosla 8-ica,pa Ubuntu,onda sam ukinuo XP.ne moze se imati sve,a i treba ici napred.

To sto ti je ostalo Windows old to ti je od sto si upgrade os primer imas win xp i on ti ponudi upgrade na windows vistu i on ti prebaci sve sto si imao instalirano na xp-u u vistu
Nije Aco vise puta me je i obavestilo posle formatiranja klasicnog da ce ostati taj Windows old,a ovako kad ga formatiram iz Disk managmenta,nema nista nov OS potpuno.Nikad nisam radio upgrade OS-a sem sada skoro sa Win.8.1 na Win.10.Uvek sam isao na komandu Format i onda me obavesti da ce sve biti od prethodnog OS-a obrisano,ali ostane taj stari folder.A i XP nemam vec duze vreme nego na Win.7

Nije Aco vise puta me je i obavestilo posle formatiranja klasicnog da ce ostati taj Windows old,a ovako kad ga formatiram iz Disk managmenta,nema nista nov OS potpuno.Nikad nisam radio upgrade OS-a sem sada skoro sa Win.8.1 na Win.10.Uvek sam isao na komandu Format i onda me obavesti da ce sve biti od prethodnog OS-a obrisano,ali ostane taj stari folder.A i XP nemam vec duze vreme nego na Win.7

Хоће то кад се хард диск форматира преко "Disk managmenta"...

...сигурнија и боља варијанта : на УСБ увек имати неку линукс дистрибуцију (спремну за покретање са преносног уређаја) и кад затреба чисти све без икаквих остатака ....

Хоће то кад се хард диск форматира преко "Disk managmenta"...

...сигурнија и боља варијанта : на УСБ увек имати неку линукс дистрибуцију (спремну за покретање са преносног уређаја) и кад затреба чисти све без икаквих остатака ....
Zdravo Dragane,gde si nema te.Tvoji saveti za Linux su uivek dobrodosli.Nisam znao to za USB,jer i sam znas da sam jos novi na linuxu i treba jos dosta da naucim,a sve stariji i teze ide u glavu.

Poslednja izmena:
Zdravo Dragane,gde si nema te.Tvoji saveti za Linux su uivek dobrodosli.Nisam znao to za USB,jer i sam znas da sam jos novi na linuxu i treba jos dosta da naucim,a sve stariji i teze ide u glavu.

Све једно, да ли је УСБ или нарезани ЦД/ДВД са неком Линукс ЛИВЕ дистрибуцијом. Како ти је лакше. :)

И кад сам имао само Виндовс инсталиран у компу, повремено сам покретао Линукс са ЦД-а, мало се забављао са Линуксом (око сат времена) и тиме продужавао век уређајима у компу, као и свему осталом.
Линукс има ту особину да са својим алатима у позадини "изпроцесира" и направи исправке у систему, како хардверски, тако и софтверски, и тиме олакша Виндовсу у многим ситуацијама, због свакојаког деловања других програма који су инсталирани у самом Виндовсу... :)

Све једно, да ли је УСБ или нарезани ЦД/ДВД са неком Линукс ЛИВЕ дистрибуцијом. Како ти је лакше. :)

И кад сам имао само Виндовс инсталиран у компу, повремено сам покретао Линукс са ЦД-а, мало се забављао са Линуксом (око сат времена) и тиме продужавао век уређајима у компу, као и свему осталом.
Линукс има ту особину да са својим алатима у позадини "изпроцесира" и направи исправке у систему, како хардверски, тако и софтверски, и тиме олакша Виндовсу у многим ситуацијама, због свакојаког деловања других програма који су инсталирани у самом Виндовсу... :)
Zato i mislim da je dobro imati oba OS-a.Koliko god se sukobili pri instalaciji kada se resi problem instalacije tek onda se vidi da mogu neke stvari da se srede iz jednog na drugi OS.

o bože ima li te ...

Back