Dehumanizovanje božanskog lika

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Ko vas je slagao da je čovek kao živo biće vrhunac evolucije i najbitniji živi stvor u univerzumu? Sva živa bića koja nas okružuju, po prirodnmo zakonu, imaju potpuno isto poreklo i ista prava da budu ovde i egzistiraju kao i mi. U fizičkom (da ne kažem telesnom) smislu... svi mi smo otpad od zvezda... zvezdana prašina... i naša životinjska tela kada se izlože vatri daju totalno isti pepeo. Zapalite leš čoveka i leš neke bube i dobićete potpuno isti pepeo. E, sad, ono što nas pokreće, naša neuništiva samosvesna energija, je večna, ali, na žalost, spada u kategoriju palih duhovnih bića, i ne može se do daljnjeg vratiti u duhovni univerzum, odakle potiče. Neki od nas su, kao stare duše, videli buđenje svesti i stvaranje svetova, nakon buđenja iz sna izazvanog uništenjem prethodne apsolutne celine, a neki su se kasno probudili i ne vide dalje od sopstvenog nosa... zato i postoji velika razlika među nama, tačnije mnogih od nas... Potrebno nam je pothitno dehumanizovanje božanskog lika, jer čovek nije nastao po božanskom obličju...

Ajmo ispočetka...
smile1.gif

Dakle, konkretan predlog moliću pa da zatvaramo temu. Dakle, kako dehumanizovati božanski lik ma šta to značilo..
To ne znaci nista. Naslov teme je vise nego uvrnut i neshvatljiv. DEHUMANIZACIJA BOZANSTVA??? Doduse, svako ima pravo da se predstavi na svoj specifican nacin. Nedostatak logike i pogresnog zakljucivanja ne znaci da mu se treba osporiti pravo da se iskaze, pa makar i na takav deHUMANiziran nacin.

Dehumanizovanje božanskog lika... vraćanje božanstva samom sebi... udaljavanje od čoveka i teze da bog postoji zbog čoveka, kao i da sve što postoji - postoji zbog čoveka... u šta nas uverava Biblija, tvrdeći da je planeta Zemlja centar svemira... i svih svetova... koje su to tek nebuloze...

Dehumanizovanje božanskog lika... vraćanje božanstva samom sebi... udaljavanje od čoveka i teze da bog postoji zbog čoveka, kao i da sve što postoji - postoji zbog čoveka... u šta nas uverava Biblija, tvrdeći da je planeta Zemlja centar svemira... i svih svetova... koje su to tek nebuloze...

Ti pises sve same gluposti.

Cas ti smetaju vernici, cas Bog.

Kako ces da "dehumanizujes" Boga?

Potrebno nam je pothitno dehumanizovanje božanskog lika, jer čovek nije nastao po božanskom obličju...

Kojestarije. Zasto lazes?

Šta te briga šta pišem i kakav sam. Nisam te zvao da živiš sa mnom. Zašto pišeš sve same gluposti?

Ne smeta mi niko. Ako ti neko i/ili nešto smeta - govori u svoje ime.

Lako. Samo ćemo priznati da imamo besmrtan duh (da smo neuništiva samosvesna energija) i da naša tela nisu stvorena po božjem liku.

Niještarije. Zašto ne razumeš ezoteriju, pa sve što je izvan tvojih mentalnih programa proglašavaš za laž? Zašto lažeš?

Šta te briga šta pišem i kakav sam. Nisam te zvao da živiš sa mnom. Zašto pišeš sve same gluposti?

Ne smeta mi niko. Ako ti neko i/ili nešto smeta - govori u svoje ime.

Lako. Samo ćemo priznati da imamo besmrtan duh (da smo neuništiva samosvesna energija) i da naša tela nisu stvorena po božjem liku.

Niještarije. Zašto ne razumeš ezoteriju, pa sve što je izvan tvojih mentalnih programa proglašavaš za laž? Zašto lažeš?

Ezoterija i okultizam su zabranjeni Pravilnikom foruma.

A posebno je sto lazes i sto nigde ne pise da covek nije stvoren po Bozjem liku. Ti si sektas, a i sektastvo je zabranjeno i Zakonom i Pravilnikom foruma.

Odlično. Svaka čast na intervenciji. Radi se o tome da ljudi nisu stvoreni po božjem liku, jer je božanstvo jako daleko od životinjskog carstva, odnosno od materije i materijalne egzistencije.

Kada se navodi izraz BOŽJE OBLIČJE, tada se ne misli na vrste tijela, pošto je Bog duhovno biće, nego na SUŠTINU BIĆA - njegove osobine, svijest i slobodnu volju.

A vidimo da se upravo po tome i razlikujemo od životinja.

Ezoterija i okultizam su zabranjeni Pravilnikom foruma.

A posebno je sto lazes i sto nigde ne pise da covek nije stvoren po Bozjem liku. Ti si sektas, a i sektastvo je zabranjeno i Zakonom i Pravilnikom foruma.

Okultizam jeste zabranjen, ali ezoterija nije. Nemaš pojma o pojmu.

Posebno je to što lažeš da negde piše da je čovek stvoren po božjem liku. Ja kažem da nisam član nijedne crkve, verske zajednice, niti sekte. Ti kažeš da jesam. Pa kako ko pravo govorio u moje ime (a šta ti imaš koji .i. da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime?) - tako mu bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj deci. Žuborim na sve sekte i na sve sektaše.

Kada se navodi izraz BOŽJE OBLIČJE, tada se ne misli na vrste tijela, pošto je Bog duhovno biće, nego na SUŠTINU BIĆA - njegove osobine, svijest i slobodnu volju.

A vidimo da se upravo po tome i razlikujemo od životinja.

Znam ja na šta se misli, ali očigledno je i šta misle Biblija (prepisana iz Gilgameša) i Kuran (prepisan iz Biblije).

Baviš se posledicama umesto uzrocima.

Okultizam jeste zabranjen, ali ezoterija nije. Nemaš pojma o pojmu.

Posebno je to što lažeš da negde piše da je čovek stvoren po božjem liku. Ja kažem da nisam član nijedne crkve, verske zajednice, niti sekte. Ti kažeš da jesam. Pa kako ko pravo govorio u moje ime (a šta ti imaš koji .i. da govoriš bilo šta u moje ili bilo čije ime?) - tako mu bog dao pameti i zdravlja, i njemu i njegovoj deci. Žuborim na sve sekte i na sve sektaše.

Ne moras nista da kazes, vidi se po tvom pisanju, a da je covek stvoren po Bozjem liku pise jos u prvim redovima Biblije, to i dete zna.

Ne pravi se naivan, i bez obzira sto si promenio nick, tvoja "pisanja" su poznata.

Ezoterija je okultizam samo na drugi nacin. Ali nije ovde o ezoteriji rec, vec o teskom sektasenju kojim prekrajas Biblijske istine.

Ne moraš da se raspravljaš sa mnom, kad ne umeš da diskutuješ, kao da sam te zvao da živiš sa mnom. :dash:

Što se praviš naivna? Moja pisanja ne zavise ni od trebe, ni od gluposti u koje veruješ. Šta ćeš preduzeti po tom pitanju? :mrgreen:

Nauči neke najosnovnije pojmove. Ne zanima me sektašenje; žuborim na sve sekte i sve sektaše. :klap:

Prva tri poglavlja Postanja prepisana su iz Gilgameša. Naime, Mojsije je između 1513. i 1473. godine p.n.e. pisao Pentateuh, i za njegovo pisanje mogao je koristiti Ep o Gilgamešu, koji je mnogo stariji (napisan je oko 1700. godine p.n.e.), i računa se za najstariju knjigu na Orijentu. Ostali delovi postanja i Pentateuha (ostale četiri Knjige Mojsijeve) plod su što Mojsijevih vizija i mašte što istorijskih događaja vezanih za jevrejski narod onoga doba. Interesantno je primetiti to da je recimo opis stvaranja ništa drugo do astronomija onog doba, koju je Kopernikus oborio u XVI veku. Dakle, idemo.

“1:1 U početku stvori Bog nebo i zemlju.
1:2 Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom
i Duh Božji lebdio je nad vodama.
1:3 I reče Bog: 'Neka bude svjetlost!' I bi svjetlost.
1:4 I vidje Bog da je svjetlost dobra; i rastavi Bog svjetlost od tame.
1:5 Svjetlost prozva Bog dan, a tamu prozva noć. Tako bude večer,
pa jutro - dan prvi.
1:6 I reče Bog: 'Neka bude svod posred voda da dijeli vode od voda!'
I bi tako.
1:7 Bog načini svod i vode pod svodom odijeli od voda nad svodom.
1:8 A svod prozva Bog nebo. Tako bude večer, pa jutro - dan drugi.”

Dakle, ovde vidimo da se govori o nekakvom početku. Kakvom početku ukoliko je bog večan? I kakvu to nebo i zemlju “stvara” bog? Znam da su mi vernici govorili da se radi o simboličnom značenju te da se ne misli na oblake iznad naše zemlje, već na nebo kao duhovni pojam, kao svet bogova; i na zemlju, kao svet ljudi. Ali, da li je tako? Pa da vidimo.

“I reče Bog: 'Vode pod nebom neka se skupe na jedno mjesto i
neka se pokaže kopno!' I bi tako.
1:10 Kopno prozva Bog zemlja, a skupljene vode mora. I vidje Bog
da je dobro.
I reče Bog: 'Neka proklija zemlja zelenilom - travom sjemenitom,
stablima plodonosnim, koja, svako prema svojoj vrsti, na zemlji donose
plod što u sebi nosi svoje sjeme.' I bi tako.
1:12 I nikne iz zemlje zelena trava što se sjemeni, svaka prema
svojoj vrsti, i stabla koja rode plodovima što u sebi nose svoje sjeme,
svako prema svojoj vrsti. I vidje Bog da je dobro.
1:13 Tako bude večer, pa jutro - dan treći.”

Dakle, ovde vidimo da se doslovno misli na nebo nad nama i na zemlju kao boravište ljudi, da kažemo doslovno na našu planetu. Zašto? Pa trava koja niče iz zemlje može biti jednostavno i samo i jedino trava. Tu nema nikakve simbolike.

“1:14 I reče Bog: 'Neka budu svjetlila na svodu nebeskom da luče
dan od noći, da budu znaci blagdanima, danima i godinama,
1:15 i neka svijetle na svodu nebeskom i rasvjetljuju zemlju!' I bi
tako.
1:16 I načini Bog dva velika svjetlila - veće da vlada danom, manje
da vlada noću - i zvijezde.
1:17 I Bog ih postavi na svod nebeski da rasvjetljuju zemlju,
1:18 da vladaju danom i noću i da rastavljaju svjetlost od tame. I vidje
Bog da je dobro.
1:19 Tako bude večer, pa jutro - dan četvrti.”

E, sad, ovde imamo veliki problem. U naše vreme i najmlađa deca koja pohađaju škole i od malih nogu sede za kompjuterima i surfuju po Internetu znaju da naša planeta Zemlja nije stvorena (nastala) pre Sunca i Meseca (koji su ovde poistovećeni - /ne/znanje ljudi onoga doba) i zvezda, a o galaksijama da i ne govorimo. U redu, ja se slažem da je ovo bilo astronomsko znanje ljudi onoga doba, prepisano iz Epa o Gilgamešu, i to kao takvo uvažavam i poštujem, ali nije fer ljudsko neznanje pripisivati bogu. Dok se ovo čita stiče se utisak da je Zemlja centar svemira te da su ljudi kao vrsta najveće dostignuće u svemiru i da sve postoji zbog njih. Ali danas znamo da nije tako i da ne samo da nismo centar svemira, nego se nalazimo na rubu naše galaksije Mlečni put, a ta galaksija je jedna od manjih galaksija u univerzumu i potpuno je beznačajna za ostale svetove. Ovakva astronomija učila se u školama do XVI veka. Danas znamo da je ovo prevaziđeno, ali ima još uvek vernika koji u zvom duhovnom slepilu veruju doslovno u sve ovo. Ako je neko vernik – ne bi trebalo da bude lakoveran.

Interesantno je primetiti šta o drugim svetovima kaže Krishna:

ā-brahma-bhuvānal lokāh
punar āvartino ’rjuna
mām upetya tu kaunteya
punar yanma na vidyate

“Sve planete u materijalnom svetu, od najviše do najniže, mesta su patnje, na kojima se odvija uzastopno rađanje i umiranje. Ali onaj ko dostigne Moje prebivalište, o Kuntin sine, nikada se više ne vraća.”

Bhagavad-gita 8.16.

Uporedite ovo sa Postanjem – i biće vam jasno ko je bliži istini.

Dalje.

“1:20 I reče Bog: 'Neka povrvi vodom vreva živih stvorova, i ptice
neka polete nad zemljom, svodom nebeskim!' I bi tako.
1:21 Stvori Bog morske grdosije i svakovrsne žive stvorove što mile
i vrve vodom i ptice krilate svake vrste. I vidje Bog da je dobro.
1:22 I blagoslovi ih govoreći: 'Plodite se i množite i napunite vode
morske! I ptice neka se namnože na zemlji!'
1:23 Tako bude večer, pa jutro - dan peti.
1:24 I reče Bog: 'Neka zemlja izvede živa bića, svako prema svojoj
vrsti: stoku, gmizavce i zvjerad svake vrste!' I bi tako.
1:25 I stvori Bog svakovrsnu zvjerad, stoku i gmizavce svake vrste.
I vidje Bog da je dobro.
1:26 I reče Bog: 'Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da
bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji
- i svim gmizavcima što puze po zemlji!'
1:27 Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori,
muško i žensko stvori ih.
Po 1:28 I blagoslovi ih Bog i reče im: 'Plodite se, i množite, i napunite
zemlju, i sebi je podložite! Vladajte ribama u moru i pticama u vazduhu i
svim živim stvorovima što puze po zemlji!'
1:29 I doda Bog: 'Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj
zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam
budu za hranu!
1:30 A zvijerima na zemlji i pticama u vazduhu i gmizavcima što puze po
zemlji u kojima je dah života - neka je za hranu sve zeleno bilje!' I bi tako.
1:31 I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. Tako bude
večer, pa jutro - dan šesti.”

Načinimo čoveka na svoju sliku znači da neko nekome govori da se stvori nova vrsta na nečiju sliku. Šta god bilo koji vernik ovde rekao - jasno je da se ovde ne radi ni o kakvom bogu, nego, budući da je ovde original sumerski Ep o Gilgamešu, o Enkaju, Enlilu i ostalim annunaki posetiocima naše planete, koji su po uzoru na sebe stvorili ljudsku vrstu. Mogla su razgovarati dva annunaki genetičara, a možda i sam Enkaj sa njima. Dalje, bog uopšte nije on, jer ako je on, ili otac, onda je bez sumnje muškarac. Ako je muškarac - onda on mora da poseduje polne karakteristike. Ako ih poseduje i ima potrebu za razmnožavanjem - onda je on životinja. U tom slučaju, naime ako je on otac, onda mora da postoji i majka. Da li su ljudi, prema Postanju, odnosno Epu o Gilgamešu, plod protiv-prirodnog bluda boga oca i majke prirode? Ako li je, pak, bog stvorio ljude po svom obličju - onda on nije ni muško ni žensko - ili je u stvari i muško i žensko; onda je bog hermafrodit. U tom slučaju bi njegov prvorođeni sin, kako je to jednom prilikom rekao italijanski pisac Tomazo Kampanela, kao i sva ostala njegova deca, da bi zadržali porodični karakter, morali biti to isto, što nije slučaj. I na kraju, mogu misliti kakav je bog iz Postanja kad su ljudi ovakvi kakvi su.

“2:1 Tako bude dovršeno nebo i zemlja sa svom svojom vojskom.
2:2 I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u
sedmi dan od svega djela koje učini.
2:3 I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega
djela svoga koje učini.
2:4 To je postanak neba i zemlje, tako su stvarani.”

Da, dragi moji diskutanti, ali po Epu o Gilgamešu, a ne prema Mojsijevoj viziji ili prema “božjem planu”.

Znam ja na šta se misli, ali očigledno je i šta misle Biblija (prepisana iz Gilgameša) i Kuran (prepisan iz Biblije).

Baviš se posledicama umesto uzrocima.

Zbog čega bi Biblija bila prepisana iz gilgameša ?

Zašto ne bi gilgameš bio ˝ pokvareni telefon ˝ pretpotopnog svijeta ?

Biblija može biti povijesna knjiga kronologije Božjeg naroda, gdje su ljudi pisali točnu, a ne iskrivljenu istinu ( mitologiju ), pošto ih je Tvorac vodio u pisanju, zar ne ?

Ako pogledaš način pisanja i sadržaj gilgameša, i biblijskog opisa pretpotopnog svijeta, tada možeš uočiti razliku između simbolične mitologije i realne povijesti.

Prepisana je jer je pisana oko 180 godina klasnije. Jednostavno.

Zato što je Gilgameš oko 180 godina stariji.

Ne postoji nikakav "božji narod". To su gluposti i ljudske zabude. Tvorac nije mogfao napisati one silne nebuloze koje sam naveo iznad tvog posta. Promašio si temu.

Nema neke velike razlike između Gilgameša i Postanja. Pošto je Gilgameš stariji - Postanje je prepisano iz njega. Ende.

Prepisana je jer je pisana oko 180 godina klasnije. Jednostavno.

Zato što je Gilgameš oko 180 godina stariji.

Ne postoji nikakav "božji narod". To su gluposti i ljudske zabude. Tvorac nije mogfao napisati one silne nebuloze koje sam naveo iznad tvog posta. Promašio si temu.

Nema neke velike razlike između Gilgameša i Postanja. Pošto je Gilgameš stariji - Postanje je prepisano iz njega. Ende.

Pa nije jednostavno, i takav argument ti zasigurno ne bi prošao niti na jednom sudu.

Prvo, zbog čega bi Biblija bila prepisivana iz tog izvora ?

Nisam ništa promašio, a to što ti ne možeš prihvatiti određene argumente koji idu u prilog Biblije i postojanja Boga sa svojim narodom, je problem tvog zabetoniranog stava.

Itekako ima razlike između biblijskog izvještaja i mitološkog gilgameša, samo što ne želiš to vidjeti.

Pa nije jednostavno, i takav argument ti zasigurno ne bi prošao niti na jednom sudu.

Prvo, zbog čega bi Biblija bila prepisivana iz tog izvora ?

Nisam ništa promašio, a to što ti ne možeš prihvatiti određene argumente koji idu u prilog Biblije i postojanja Boga sa svojim narodom, je problem tvog zabetoniranog stava.

Itekako ima razlike između biblijskog izvještaja i mitološkog gilgameša, samo što ne želiš to vidjeti.

Jednostavno je, mlađa knjiga prepisana je od starije knjige. Kakvom sudu? Dođosmo do suda? Na sud se poziva onaj ko nije u pravu.

Prvo, zato što je taj izvor mnogo stariji. A drugo, jer tupani koji su pisali i jednu i drugu knjigu nisu poznavali astronomiju, pa su napisali gomilu nebuloza, što sam naveo u onom velikom postu iznad, što uzgred nisi oborio argumentima. To što piše u Gilgamešu, i u Postanju, iz ugla današnje astronomije, je teška smejurija. :rida:

Sve si promašio. Ja sam sve te tvoje "argumente" razbio onim dugačkim postom iznad koga ne možeš nikako da oboriš. Nema nigde u svemiru nikakvog boga sa jednim ljudskim, majmunskim ili bilo kojim drugim narodom (ili rasom).

Ima nekih razlika, ali nisu suštinske. Zašto ih ne želiš videti?

Jednostavno je, mlađa knjiga prepisana je od starije knjige. Kakvom sudu? Dođosmo do suda? Na sud se poziva onaj ko nije u pravu.

Prvo, zato što je taj izvor mnogo stariji. A drugo, jer tupani koji su pisali i jednu i drugu knjigu nisu poznavali astronomiju, pa su napisali gomilu nebuloza, što sam naveo u onom velikom postu iznad, što uzgred nisi oborio argumentima. To što piše u Gilgamešu, i u Postanju, iz ugla današnje astronomije, je teška smejurija. :rida:

Sve si promašio. Ja sam sve te tvoje "argumente" razbio onim dugačkim postom iznad koga ne možeš nikako da oboriš. Nema nigde u svemiru nikakvog boga sa jednim ljudskim, majmunskim ili bilo kojim drugim narodom (ili rasom).

Ima nekih razlika, ali nisu suštinske. Zašto ih ne želiš videti?

Ako možeš postavi neke detalje iz tog tvog dugačkog posta ovdje, pa da vidimo u kakvim su to astronomskim stvarima pogriješili u Bibliji.

Nema veze što je taj izvor stariji, zato što ne mora biti jedini, i prema tome nije argument da je iz njega prepisivana Biblija.

Zbog čega ne bi postojala mogučnost da je u vrijeme Mojsija - kada su pisana početna poglavlja Biblije - bilo više izvora iz koji se moglo prepisivati, a ne samo taj jedan ?

Isto tako, zbog čega ne bi postojala mogučnost da je Bog inspirirao Mojsija pri pisanju biblijskih knjiga ?

Imaš gore taj dugački post, u kome je lepo pogažena priča iz Postanja po kome je bog stvorio prvo Zemlju, pa Sunce, pa Mesec, pa zvezde... :hahaha1: Dno dna. :thumbdown:

Ima veze što je stariji, jer je mlađi automatski prepisan od starijeg.

Ni zbog čega. Možda i jeste tako, a možda i nije. Mi ne znamo, jer nemamo originale. Ostao je samo Gilgameš, za koga se zna da je stariji od Postanja.

Nema šanse. Bog bi trebalo da zna astronomiju. Mojsije nije imao pojma o astronomiji, već je naškrabao gluposti, ispričavam se, znanje o astronoiji viđeno iz ugla tadašnjeg čoveka, i pripisao ga bogu. Smešno kao crtani film. :rotf: Kad bi neki tupan danas, pod pretpostavkom da ne zna astronomiju, čitao Postanje, pomislio bi da je Zemlja najvažnija tačka u svemiru i da sve postoji zbog nje. :dash: A mi znamo da je naš Sunčev sistem beznačajan u odnosu na našu galaksiju, na čijem se rubu nalazi, a da je naša galaksija potpuno beznačajna u moru od stotina milijardi galaksija. Smejurija. :rotf: Dno dna. :thumbdown:

Takođe, Budino rođenje nije moglo biti prepisano od Isusovog, jer se dogodilo oko 450 godina ranije. Seti se samo, ukoliko znaš, ili misliš da znaš, da je Isusovo začeće i rođenje u celosti prepisano iz pali kanona „Jataka“ i „Buddha charita“, a da je prikazano i u obliku reljefa na zidovima mnogih starih budističkih hramova, od kojih je najpoznatiji onaj u Gandari, u današnjem Pakistanu, gde se nalazi priča o “božanskom”, odnosno “bespolnom” začeću i rođenju Sidarte Gotame, poznatog kao Buda. Po toj priči, starijoj od Isusa Hrista preko 450 godina, Budinu majku, kraljicu Maha-Maju, u snu “oplođuje” bog, manifestovan u obliku slona, koji joj “ulazi” u stomak, sa boka. Tu su priču plagirali pisci Novog zaveta, a potvrđivao ju je, još i pre njenog ulaska u Bibliju, i sam Isus Hrist, koji je prema nekim objektivnim istoričarima živeo u Indiji nekih sedamnaest godina, od svoje dvanaeste do dvadeset i devete godine. To je upravo onaj deo njegovog života koji nije prikazan ni u jednom od šezdesetak “nekanonskih” jevanđelja. Dakle, Isus Hrist je zamenio Budu, a devica Marija kraljicu Maju. U ljudskoj istoriji bilo je puno zemaljskih žena koje su “bogovima” podarile potomstvo.

Ko može u XXI veku da veruje da je Isus Hrist (ili bilo ko, recimo Muhamed), na kraju svoje „misije“ na Zemlji, ili egzistencije, svejedno, odleteo u nebo? Gde je odleteo? Nije li jedna od najvećih verskih zabluda to da „bog ima presto nad krugom od Zemlje“? Krug od Zemlje - 2D ploča, dakle Zemlja kao ravna ploča - ideja očuvana sve do XVI veka i Nikole Kopernika. Mada jedini argument kreacionista da je Zemlja okrugla - ipak je mizeran argument, jer planeta je lopta a ne krug. Dalje, nije li priča kako se Isus diže u nebo (leti uvis, iako nema krila, možda u svemirskom brodu) učinila to da se „božji presto“ u crkvama prikazuje kako se nalazi na oblacima. Onda su ljudi u prvoj polovini XX veka leteli do oblaka, u avionima, a u drugoj polovini XX veka i u orbitu planete, i nisu videli ništa, ni na oblacima ni u orbiti. I gde je onda to Isus Hrist mogao odleteti? Živo me zanima. I voleo bih da vidim taj prizor, mislim to da čovek leti... Ha ha ha...

Pazi na svoje misli, one postaju reči. Pazi na svoje reči, one postaju dela. Pazi na svoja dela, ona postaju navika. Pazi na svoje navike, one postaju karakterne osobine. Pazi na svoj karakter, on postaje tvoja sudbina.

Dalje, ništa nisi rekao ukoliko hvališ samo ono što je tvoje, a što je tvoje silom prilika, jer ti je nametnuto po rođenju. Da si se rodio u Turskoj bio bi musliman i jurišnik „jedne istine“, u tom slučaju islamske. Zaista jadan i bedan mentalni sklop. Ima jedan pravoslavac lek za to tvoje stanje; citiraću ga:

„Reći za jednu veru ili jednu filozofiju da sadrži svu istinu isto je što i reći da sve druge vere i filozofije sadrže sve zablude. Od ove brutalnosti retko je kad slobodna velika masa ljudi. A zadobiti ovu slobodu znači učiniti jedan divovski korak ka veličini, ka božanstvu.“

Vladika Nikolaj Velimirović

A ti sada izvoli pa se raspravljaj sa vladikom.

Dakle, bolje je uzeti sve što valja iz svih religija, a sve što ne valja odbaciti.

A kako moreš reći da je to što piše u pali kanonu „Jataka“, da budistički sveštenik koji se sprema da zakolje (žrtvuje) kozu na oltaru (a da li sotoni kao tvoj Mojsije, boginji Kali Ma ili nekoj drugoj spodobi) doživi da mu se koza nasmeje. A on je pita što se smeje. A ona mu veli da je ona u prošlom životu bila sveštenik i klala koze. I tada sveštenik baci bodež i nikada više nije žrtvovao nijednu kozu. A po čemu je to glupost? A po čemu nije glupost ono što piše u Brojevi 22:21-35, gde “bog govori kroz magaricu”? A je li, bogoti, kako ti to odlučuješ šta je glupost a šta nije? Ili su obe stvari glupost? Za mene su obe. A kako nije glupost to što Isus pretvara vodu u vino, a jeste glupost to što iz Budinih stopala, kad korakne, momentalno niču lotosovi cvetovi? A je li, bogoti, kako ti to odlučuješ šta je glupost a šta nije? Ili su obe stvari glupost? Za mene su obe. A je li, bogoti, kakvu ti obavezu imaš prema budizmu, a budista prema hrišćanstvu? Takvu ja obavezu imam i prema budizmu i prema hrišćanstvu. Ojha.

Back