Definitivno dokazano: Dizel gorivo je kancerogeno

Svetska zdravstvena organizacija kaze da su od dizelskih izduva najugrozeniji radnici i ljudi u siromasnim zemljama jer se tu voze naravno najlosija moguca dizelska vozila. Amerika i druge bogatije drzave imaju manje problema jer zahtevaju da moderni dizel motori sagorevaju mnogo cistije nego sto su to radili pre 10 godina.

Naravno u Srbiji cak ni ti noviji dizelasi ne sagorevaju cisto, jer ih je 90% doslo iz uvoza i ima u roku od par godina skinut DPF filter i samim tim svo zagadjenje koje motor proizvodi izbacuje direkt u atmosferu.

Zato smatram da treba i kod nas da se uvede kontrola izduva i da niko ne moze da registruje auto bilo benzinca bilo dizelasa bez katalizatora ili dpf filtera.

The W.H.O. decision, the first to elevate diesel to the “known carcinogen” level, may eventually affect some American workers who are heavily exposed to exhaust. It is particularly relevant to poor countries, where trucks, generators, and farm and factory machinery routinely belch clouds of sooty smoke and fill the air with sulfurous particulates.

The United States and other wealthy nations have less of a problem because they require modern diesel engines to burn much cleaner than they did even a decade ago.

Tihi znaš li ti da su autobusi i kamioni isključivo dizeli? Po tvojoj logici dobar dio vozača autobusa i kamiona ne bi doživio penziju. Kancerogeno je bilo koja vrsta pogonskog goriva. Isto važi i iza automobilska ulja,antifriz.

Da znam. I od ovoga su ugrozeni ne samo vozaci vec i gradjani koji idu ulicom i voze se u vozilima za ovima .

Jer ti kad vozis auto izduv je pozadi i ne zasipa tebe direktno u kabini zagadjenjem vec ove sto idu iza tebe, bilo u autu ili na ulici.

Tako se truju potpuno neduzni ljudi ciji je jedini greh da prolaze ulicom ili voze iza tog dizelasa propalog .

Sigurno ti se desavalo na putu da vozis nekad iza nekog drndavog dizelasa koji te zasipa oblakom gustog crnog dima da pocinjes da kasljes i zbog toga mora ili da ga preteknes ili ukljucis ventilaciju da ne uzima vazduh iz spoljne atmosfere. Meni se to desavalo mnogo puta na putevima.

Vise o svemu ovde

http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/pollution/diesel-exhaust

Poslednja izmena:
Sto bi placao duvanski lobi istrazivanje o stetnosti dizel goriva ?

Naravno da dizel motori nece nestati ali treba imati svest o stetnosti motora koji proizvode dizelske izduvne gasove i u skladu sa tim voditi ekolosku politiku i sprecavati registraciju i ucesce u saobracaju vozilima koje su pokretne ekoloske bombe.

- - - - - - - - - -

ne ja bih to 100% podrzao. Naravno to sto je nekom vozilo neispravno ne treba da bude razlog za otimacinu i pljacku . Vec treba da bude razlog da se to vozilo ili dovede u red ili iskljuci iz saobracaja kao ekoloski zagadjivac i trovac ljudi.

Ma sve je u redu.

Meni samo nije jasno kako neka vozila koja su očigledno u raspadanju imaju pomeren trap, auspuh privezan žicom i optiku tipa "kud koji mili moji", što se i golim okom može videti, uopšte prolaze tehnički pregled. Pa takva vozila po viđenju policija treba da šalje na otpad da se skockaju u presi.

Ma sve je u redu.

Meni samo nije jasno kako neka vozila koja su očigledno u raspadanju imaju pomeren trap, auspuh privezan žicom i optiku tipa "kud koji mili moji", što se i golim okom može videti, uopšte prolaze tehnički pregled. Pa takva vozila po viđenju policija treba da šalje na otpad da se skockaju u presi.

ni meni to nije jasno. Al ocito je kod nas cilj samo da se uzmu pare. I ovima sto drze tehnicke a i samoj drzavi - da im platis registraciju.

Ma sve je u redu.

Tako što i ne idu na tehnički. Platiš poznaniku na tehničkom i ne moraš se ni pojaviti tamo.

Ma sve je u redu.

Nisu problem takvi automobili, vec autobusi, kamioni koji se i dalje voze. Oni ispuste oblake crnog dima, kolko jedan najobicniji punto za godinu dana. Puntac 1.3 multijet ima izduvne gasove kao benzinac slicne kubikaze. ;)

Ipak bih ja na tvoje mesto otišao lekaru da te on pregleda (Mislim zbog kancera)
Nemo se ljutiš brinem ja za tvoje zdravlje.

hoces da kazes da je zdravo udisati gasove od dizelasa?

Dal ti znas da u Srbiji svaki 4-5 dizelas ovako pusi jer ljudi nemaju pare da ih odrzavaju u fabrickom stanju pa voze auta sa unistenim diznama, raspalim turbinama i slicno?

I naravno nevini prolaznici koji idu ulicama sve to udisu i truju se...

6a00d8341c565553ef017743711865970d-800wi

Nisu problem takvi automobili, vec autobusi, kamioni koji se i dalje voze. Oni ispuste oblake crnog dima, kolko jedan najobicniji punto za godinu dana. Puntac 1.3 multijet ima izduvne gasove kao benzinac slicne kubikaze. ;)
mali potrosac- manje zagadjuje staro pravilo.
bogami oce malo i punto 1.3mjt da baci dim kad se stisne gas hehe jos ako je hladan :whistling:, ali ni blizu kao cuveni golf 2 tdi , 5x manje...

- - - - - - - - - -

a koliko godisnje prodje automobila brankovom? a da od benzinaca fasade budu bele sa crvenim ljubicicama. tihi mislim da te neko dobro prevario u proslosti i uvalio ti neispravnog dizela pa sad hejhtujes na forumu.

benzinci idu na plin i metan, danas retko ko ima cistog benzinca , i izbacuju vodu i ugljen dioksid dakle cisto i korisno za biljke :cool:

koliko svakodnevno vidjas automobila, kamiona i autobusa koji sipaju iza sebe ovakve crne oblake dima svakodnevno ?

Pogledaj samo u kakvom su na primer stanju fasade u Brankovoj Ulici u Beogradu.

Zgrade su crne od garezi. Isto tako su crna pluca ljudi koji tu zive i udisu ista ta zagadjenja.

To je problem u drzavi i policiji, koja nije rigoroznija prema vozacima neispravnih automobila. Retko vidim takav auto, ali kad god sam vozio na otvorenom redovno vidjam oblake crnog dima iz kamiona.

mali potrosac- manje zagadjuje staro pravilo.
bogami oce malo i punto 1.3mjt da baci dim kad se stisne gas hehe jos ako je hladan :whistling:, ali ni blizu kao cuveni golf 2 tdi , 5x manje...

Hoce, ali nije glavni zagadjivac. A i nije ni napravljen da bi se sa njim divljalo. Nego saltaj u vecu.

Poslednja izmena:
ma salim se napredovali su dizelasi dosta , samo kod nas se voze dosta starija vozila pa smo i dalje u trubi ,na zapadu ovakvo istrazivanje da je izaslo pre 20god. danas nebi imali nijednog dizelasa.
sigurno je zapadna auto-industrija zataskavala informacije do pogodnog momenta...
A kao drugo nikad dizelas, ma sta mu radio, nece moci da parira plinu, pogotovu metanu ,po ekoloskim kvalitetima.

Back