Definicija naslednika

U Sloveniji je tako, da postoji nujni delež ( udio u hitnim slučajevima=google prevod).
Nema veze koliko dijeteta je netko imao i sa kim, KAD umre, svi pojednako dobiju od dedištine-baštine kroz nujni delež.

шта је чудно, ако једино тужбом можеш приморати трећег сина, и потомке другог сина,
да дају материјал за ДНК.
е, сад, не могу веровати да можеш само подићи тужбу, а да немаш неког кеца у рукаву.
неки основ, нешто конкретно што ће суд уважити...

ово би @Sensei да је његова тема, ангажујући крстине адвокате, очас рашчивијао. :fdlan:
Upravo su i treci sin i neki potomci drugog sina dali DNK pre tuzbe. Doduse nasi zakoni ne definisu precizno kao dodatni dokaz DNK analize uradjene u inostranstvu kod kompanije MyHeritage i slicno.

Da li pravo razlikuje zakonske naslednike od zakonskih potomaka?

Primer u praksa
Covek otac koji se nikad nije zenio imao je 3 vanbracne zene I sa njima 3 sina.

Nakon njegove smrti u ostavisnkoj raspravi pojavljuje se samo treci sin (sa trecom zenom)
kao jedini zakonski naslednik.

(iako je i drugi sin nosi njegovo prezime, nije spominjan na raspravi niti je on trazio da ucestvuje u raspravi)

Prvi sin ne nosi ocevo prezime I sada
Sada prvi sin pokrene tuzbu za utvrdjivanje ocinstva.

Pitanje glasi: Da li prvi sin treba da tuzi samo treceg sina, tj onog koji je u ostavinskoj raspravi naveden kao naslednik, ili I drugog sina.

Zakon kaze da treba tuziti naslednike ako je otac preminuo.

Da li su naslednici samo oni koji su navedeninu ostavinskoj raspravi Ili svi zakonski potomci?
Први син нема шта било кога да тужака, јер може само ђоку да добије. Колико год он знао или је сигуран да је биолошки син поменутог оца, он нема никакво право наследства. Јер га отац за живота није признао, то је то. Џабе му и днк тестови и све.

Upravo su i treci sin i neki potomci drugog sina dali DNK pre tuzbe. Doduse nasi zakoni ne definisu precizno kao dodatni dokaz DNK analize uradjene u inostranstvu kod kompanije MyHeritage i slicno.
па логично да суд неће уважити доказ, ако није од суда наложено,
а томе претходе још неке радње.
не мораш ни бити у тој материји да би разумео зашто, јер то су озбиљне ствари.

како год, резултат ће показати...

Први син нема шта било кога да тужака, јер може само ђоку да добије. Колико год он знао или је сигуран да је биолошки син поменутог оца, он нема никакво право наследства. Јер га отац за живота није признао, то је то. Џабе му и днк тестови и све.
е па Закон каже другачије.
зато, на време обезбеди имовину да ти не искочи нешто са стране.:lol:

е па Закон каже другачије.
зато, на време обезбеди имовину да ти не искочи нешто са стране.:lol:
Ја знам случај где је момак после смрти оца пробао да му узме део имовине, међутим ништа. Све су наследили двоје деце које је овај признао. А знам да нису тестаментом наследили, већ редовним судским процесима. Или ти грешиш, или се закон селективно примењује. А што се мене тиче, нека искоче. Деце никад доста. :P

Ја знам случај где је момак после смрти оца пробао да му узме део имовине, међутим ништа. Све су наследили двоје деце које је овај признао. А знам да нису тестаментом наследили, већ редовним судским процесима. Или ти грешиш, или се закон селективно примењује. А што се мене тиче, нека искоче. Деце никад доста. :P
па не може селективно, ако је дете признато.
има право на све као и ова двојица.
једино, ако су се обезбедили Уговором о доживотном издржавању,
а он је добра сигурица.

наравно, деце никад доста. :heart:

па не може селективно, ако је дете признато.
има право на све као и ова двојица.
једино, ако су се обезбедили Уговором о доживотном издржавању,
а он је добра сигурица.

наравно, деце никад доста. :heart:
Ја колико сам разумео постављача теме, тај син који жели сад нешто од покојног оца није признат, самим тим нема ни основ на чему ће тражити нешто у оставинској расправи. Јер да је признат, носио би очево презиме.

Ја колико сам разумео постављача теме, тај син који жели сад нешто од покојног оца није признат, самим тим нема ни основ на чему ће тражити нешто у оставинској расправи. Јер да је признат, носио би очево презиме.
па да, али постављач теме зна, или му је мајка рекла чији је, и сад хоће да докаже своје порекло,
а Закон му то дозвољава.
мораш признати да је лош осећај, макар ја мислим, ако не знаш чији си. :(
о имовини отом потом... прво ово, после ко зна. можда нико од њих није од дотичног.
све је могуће. :aha:

па да, али постављач теме зна, или му је мајка рекла чији је, и сад хоће да докаже своје порекло,
а Закон му то дозвољава.
мораш признати да је лош осећај, макар ја мислим, ако не знаш чији си. :(
о имовини отом потом... прво ово, после ко зна. можда нико од њих није од дотичног.
све је могуће. :aha:
Да.. то си лепо приметила. Не дај Боже никоме такву ситуацију. Не смем ни да помислим како је тим људима.

Back