Definicija morala

Koja je vasa definicija morala??
Ono sveto ne lazi, ne kradi, ne hebi tudju zenu ili ipak ona genijalna: "A sto se tice morala, morala sam.."
??

Uuu... ovo je tesko pitanje.

Drzim se nekih svojih moralnih vrednosti i svoje savesti. Do sada nisam svesno i namerno povredjivala druge. A uradila sam dosta toga sto nije opste prihvaceno. Pocevsi od maloletnicke, vanbracne trudnoce npr. Medjutim, nema nista gore od laznog morala. A osetila sam osudu bas od takvih. Zivot...

Kategorički imperativ je etički koncept nemačkog filozofa Imanuela Kanta. Kant daje nekoliko formulacija kategoričkog imperativa:

I formula glasi: Postupaj prema onoj maksimi za koju možeš poželjeti da postane оpšti zakon.

Primjer njegove upotrebe bio bi: „ako ne želim da krađa postane оpšti zakon, onda ne smijem ni ja krasti“.

II formula glasi: postupaj uvijek prema ljudskosti u sebi i u drugim bićima uvijek kao prema cilju, a nikad kao prema sredstvu.

Ova formula jasno odbacuje instrumentalizovanje čovjeka u bilo koje svrhe i naglašava ljudskost kao glavnu dimenziju međuljudskog odnosa.

III formula glasi: Postupaj uvijek prema onoj maksimi koju bi odredio kada bi bio zakonodavac u kraljevstvu ciljeva.

Po Kantu, kategorički imperativ ne predstavlja neki postavljeni moral, nego direktno slijedi iz analize načina funkionisanja praktičnog uma, ukoliko ona ima jedan osnovni princip. Taj apriorični princip važi uvijek i svuda, jer je osnova praktičnog uma. Za Kanta ne postoji situacija u kojoj kategorički imperativ može biti zanemaren.

"Moralni kriterijumi su mi fleksibilni" :lol: ja tebe volim! A ovo cu da zapisem :heart:
Sifra: moralno fleksibilna :malav:

Lako je objasnjivo, neki principi su mi nepromenljivi i trajni, a neki se prilagodjavaju okolnostima. Uzmimo na primer taj koji je gore naveo čika Sarvaš: "Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.", e upravo to kod mene nije univerzalno nacelo, jer voleo sam brate da se upustam u vezice sa tudjim zenama, i to su mi bila jedina moralna posrtanja, po meni potpuno opravdana i ne osecam se krivim zbog toga, a inace se moze reci da sam gromada s tog nekog moralnog stanovista, skoro niko zbog mene nije zakukao, nikoga nisam ojadio.

Koja je vasa definicija morala??
Ono sveto ne lazi, ne kradi, ne hebi tudju zenu ili ipak ona genijalna: "A sto se tice morala, morala sam.."
??

Ne postoji jedna definicija morala.
Miran San, osecaj ispravnosti, dobrote, naklonosti, iskrenosti...I nekog zivotnog fer pleja.
Sve se to negde poklapa sa religijom, obicajima koliko toliko civilizovanih sredina I nekim valjda unutrasnjim impulsom sta je cestito a sta bas I nije. Naravno da smo svi negde gresna bica ali makar u nacelu I nekoj ideji valjda nismo...na zivotnom kantaru tezak mi dodje moral koji se relativizuje, zbunjuju me sva ta objasnjenja koja ga banalizuju do gluposti jer mi uopste nije tesko da zivim po moralnim, verskim, ljudskim zakonima...

Back