definicija dobrote i razlozi za nju..

mi donosimo odluke vodjeni sopstvenim potrebama i u osnovi svaka odluka bilo dobra bilo losa je ona koja ce nas u krajnjoj meri zadovoljiti...
al ako dobro delo definisemo kao ono gde
cinimo drugom korist,a pri tom mi se tu uopste ne ovajdimo(tj mozemo al za ovaj primer uzimimo da nemamamo nikave ocite koristi)
zar nije onda to losa definicija...?
i dal postoji u svetu dobro delo po ovoj definiciji..?
jer mene cini tudja sreca srecnom ja nekom pomognem i meni je lepo,ili sam nesto uradila da bi mi bilo manje ruzno ili da bi mi dugorocno bilo ok..

cak uzmimo extremni primer
roditelj koji zrtvuje svoj zivot radi zivota svoje dece i sad bi ekli on je potrebe dece stavio ispred svojih ali on to ne bo radio da ga to ne cini srecnim tj obrnuto da to nije uradio bio bi nesrecan...

e sad moze nekom da bude dobro delo ono sto taj sam ne bi mogao da uradi(recimo gleda drugog kako je lupam poklonio 500€ babi a ovaj to nikad ne bi ucinio)
pa je zato ona definicija njihovo zadovoljstvo ispred mog moguca i to jedino u uporedjivanju...

i zar ne bi onda trebala definicija dobra da bude delo kojim se vise stvara a manje unistava i da se na one koji cine dobro ne gleda kao na iskoriscene jer oni to u osnovi cine zbog licnog zadovoljstva?
eto dosta lupetanja za danasXD;)
dobar covek je dobar zbog sebe, i predstave koju odrzava o sebi
a dobrotu vise ne cenim po necijem sudu misljenju vec iskljucivo po ponasanju prema ljudima iz svoje okoline, meni, najblizima, osobinama i karakteru koji poseduje
po toj nekoj def svi smo dobri, svi za nekog cinimo nesto ali nas to i dalje ne cini dobrim

Poslednja izmena:
mi donosimo odluke vodjeni sopstvenim potrebama i u osnovi svaka odluka bilo dobra bilo losa je ona koja ce nas u krajnjoj meri zadovoljiti...
cinimo drugom korist,a pri tom mi se tu uopste ne ovajdimo(tj mozemo al za ovaj primer uzimimo da nemamamo nikave ocite koristi)
jer mene cini tudja sreca srecnom ja nekom pomognem i meni je lepo,ili sam nesto uradila da bi mi bilo manje ruzno ili da bi mi dugorocno bilo ok..

roditelj koji zrtvuje svoj zivot radi zivota svoje dece i sad bi ekli on je potrebe dece stavio ispred svojih ali on to ne bo radio da ga to ne cini srecnim tj obrnuto da to nije uradio bio bi nesrecan...

e sad moze nekom da bude dobro delo ono sto taj sam ne bi mogao da uradi(recimo gleda drugog kako je lupam poklonio 500€ babi a ovaj to nikad ne bi ucinio)
pa je zato ona definicija njihovo zadovoljstvo ispred mog moguca i to jedino u uporedjivanju...

i zar ne bi onda trebala definicija dobra da bude delo kojim se vise stvara a manje unistava i da se na one koji cine dobro ne gleda kao na iskoriscene jer oni to u osnovi cine zbog licnog zadovoljstva?

Dobrota - ne pozeli drugom sto ne bi sebi u konkretnoj situaciji.

Suprotnost - zloba.

Nista od ovoga sto si napisala nije tacno.

Odluka koja nije dobra u krajnjoj meri ne moze nikako da zadovolji, nego moze da napravi pravi dar mar u coveku. Takodje ako je neko stavio decu ispred svojih potreba ne znaci da je srecan, vec vrlo lako moze da se desi da nadomecuje nesto drugo, kompezuje.

Dobro moze da se cini ne zato sto neko to cini iz licnog zadovoljstva, vec gde je krajnji cilj korist itd, itd i itd. Ajde ponovo razmisli.

Nista od ovoga sto si napisala nije tacno.

Odluka koja nije dobra u krajnjoj meri ne moze nikako da zadovolji, nego moze da napravi pravi dar mar u coveku. Takodje ako je neko stavio decu ispred svojih potreba ne znaci da je srecan, vec vrlo lako moze da se desi da nadomecuje nesto drugo, kompezuje.

Dobro moze da se cini ne zato sto neko to cini iz licnog zadovoljstva, vec gde je krajnji cilj korist itd, itd i itd. Ajde ponovo razmisli.

ajde ti procitaj lolovu poruku i vidi sta sam mislila....mrzi me da ti objasnjavam opet...

Код Православаца су добро и лепо једно те исто. Нико не може да буде леп , ако није добар. У томе је кључ оне чувене реченице коју је лансирао Достојевевски, да ће лепота спасити свет.

Sebicnim cinom zadovoljavamo ego, nesebicnim emociju. Potrebno je i jedno i drugo jer u sebi imamo i jedno i drugo. Zato se valjda kaze da nesto dajemo od srca. Ljubav u svakom obliku je nesebicna ali zasto u avionu kazu ako padne pritisak da maske sa kiseonikom majke prvo stave sebi pa tek onda deci. Zato sto im ne mogu biti od pomoci ako se guse..
Ako stvarno zelimo biti od pomoci drugima i da nas stvarno ispunjava da su oni oko nas srecni moramo prvo sami da nadjemo nesto sto nas ispunjava, ne samo zadovoljava jer taj ego trip traje vecno a nikad se ne promenimo. Svak treba da skonta koliko mu je ego jak koliko slab da bi znao koliko moze da daje. Davanjem se covek oseca laksi kao kad letis balonom pa bacas vrece s peskom. Ali jbggg ego je veoma premazan, cesto nesebicnost ide iz ega ne iz srca.
Treba prepoznati koji nam je
Treba raditi na svim komponentama, nema tu dobar los zao nego delovi koji svi postoje i svi su gladni ma kakvi da su. Ego hirovi strasti stomak intelekt drustvo emocija ruke kreativnost..
Polako se pomerati ka boljem.

dobar=budala za okolinu
skot=ipak ima crte dobrote koju vesto sakriva :lol:

Može biti...može biti.....baci me u razmšljanje
Za mirne, tihe ljude kažu...o bože usta imaju jezik nemaju, baš su dobri.....a ja uvek dodam..mirni, tihi i krvoločni....pasivni agresivci, podmukloštine......svedok sam zabadnja noža u leđa....naravno metaforički....nije joj dugo trebalo, osobi koja joj je učinila jako dobro delo....

Poslednja izmena:

Back