"Deda Mraz" i kompani

DaDaSt

Aktivan član
Poruka
1.197
Huh, ovako, ne znam odakle da krenem..

Otkako sam zatrudnela, pričam kako neću detetu priređivati ono dolazak deda mraza i poklončići u smislu da veruje da isti postoji.

Može njegov tata da se maskira ako želi, ali da se detetu od starta objasni da je to izmišljena ličnost.
Ipak, ima onih koji ovog dekicu i koriste - budi dobar pa ćeš dobiti poklone ili vidiš kako te mama voli, ubedila dedicu da ti donese poklone iako si bio malo nevaljao i tako to.

NE MOGU da osuđujem i pričam iz iskustva jer imam samo bebu, ali znam da sam sve ono što sam govorila u trudnoći ostvarila i nakon nje jer nisam promenila mišljenje, dala bih primere, ali neću da spamujem sopstvenu temu :lol:
naravno, ako ispadne da lažem, izvol'te pa ću nabrojati par stvari rado :D
al' tek ću onda popiti kritike kako sam nenormalni antihrist i bogapitajšta

Pitanje je jednostavno - dokle idete sa tim pričama o dobroćudnom dekici? Da li pustite klince da veruju dok su klinci pa onda sami skontaju i razočaraju se ili im objasnite nakon par godina, pa razumna deca neće praviti frku, razumeće...? Ili ste jednostavno krenuli od starta sa pričom da je izmišljen, al' mogu da ga vide (mislim na čiku maskiranog u deda mraza, je l'), što da ne...
Zašto?

Ajd iskustva i posle kad shvate da ste ih mazali, brzo će doći vreme kad ću se ja susresti s ovim :hvala:

а што се прославе нг тиче имамо јелку и мало бољии ручак, тј вечеру и то је то
и добију пакетиће а негде у децембру почнемо да их условљавамо ако мисле да добију пакетић од ДМ да морају да слушају и тако то....чиста манипулација, ниш више

nama ova nova prva :)
samo što je bebac mali

nego već od sledeće će mu puniti glavu tim pričama
a mene će izgleda sve te "manipulativne" mame iz komšiluka psovati kad njihovoj deci moje dete kaže da ih lažu :mrgreen:

Ja ne mislim da je lose da imaju iluzije...Sve u skladu sa uzrastom..Npr. ne mogu detetu od 5 godina pricati o raspadanju tela u grobu i crvima koji jedu meso, vec kazem da je deda na jednom mestu na kom su svi oni koji umru, sad skoro sam pomenula groblja ali nisam objasnila. Tako i sa deda mrazom, ne uslovljava njihovo ponasanje vec je jedna figura koja novoj godini daje smisao i simboliku. Ne vidim da su nesto ostecena ako u njega veruju, nit ako ne veruju...Ja volim praznike i sve sto ide sa njima i tako i decu vaspitavam.

..novogodishnji i bozicni praznici su kod nas magichni, topli i ushushkani, porodichni tajm out.. :aha:

..od kad imamo decu, dochekujemo novu godinu kod kuce, sa par prijatelja ili drugim bliskim ljudima..
..ne vodimo ih na predstave i dodele paketica, "deda mraz" sve ostavlja ispod jelke u ranu zoru 1.1. kad mi krenemo na spavanje..
..par sati kasnije nas klincovi bude i svi zajedno otvaramo poklone.. :)
..velika cera, vec 16-ogodishnjakinja, sa bilo kog provoda tj docheka poslednjih par godina dolazi na to ranojutarnje otvaranje poklona,
makar se posle vratila gde je planirala da provede prvo jutro nove godine.. :) ..kaze da ce tako dok god je sa nama.. :)

..ne ucenjujemo ih poklonima, crtaju shta bi zeleli (kasnije pishu i pisma, mada ih od prvih slova, sa 4-5 godina, do priznavanja nama velikima
da znaju da pishu nama ;) deli svega godina ili dve.. :) )..

..koliko su voleli sve to, pokazuje i chinjenica da ni jedno starije dete nije pokvarilo magiju mladjem,
nikada,
ni sluchajno ni namerno,
ni kad su ljuti jedno na drugo,
ni kad su najbolji drugari pa stariji prosvetljuje mladjeg "o zivotu".. :lol:

..

ja sam bila glavni pokretač ideje da Milicu ne trujem pričama o Deda Mrazu.

Međutim, reklame, Deda na svakom ćošku, djeca ga pominju u brtići..i nisamo mogli da joj ga "uzmemo".

Tako da i mi imamo Deda Mraza, paketiće, jelke i sva ostala čuda.:lol:

I naš Deda Mraz ove godine donosi paketić hrabrim djevojčicama, sta god one pozele (pošto nas ceka op krajnike sled sedmice:sad2:)

i da, kad se sjetim njenog radosnog vriska kad ga ugleda negdje, rastopis se:heart:

Poslednja izmena:
laural, prva si osoba koja mi je rekla da ga neće ni neverovanje oštetiti :lol:
ne znam, razmišljala sam o ovom, o onom.. jednostavno mislim da tako treba

november, ti si upravo opisala scenu iz nekog finog, porodičnog filma.. nisam ja za to :)
kontam, nekome to odgovara i deci se sviđa, al' meni ne leži, ja bih pre ili kasnije samo rekla "ajd dosta izmotavanja"
možda nisam romantična i to? :)

nisam za rešenje da dete veruje
nisam ni da ne veruje, al' da se pravi da veruje kako bi udovoljilo mami, bratu, kome god

opet
ne osuđujem
vaspitavamo decu kako mislimo da treba

pitala sam samo da bih videla kako ostali razmišljaju, možda i ja promenim mišljenje, otkud znam

eto

ма сва ова фарса око деда мраза и нове године је: куд сви туд и мали мујо....бар код мене
једноставно не бих волела да се деси ето, сва деца примају пакетиће од деда мраза моје дете не прима
па ће да дам 1000 дин да направим неки мањи пакетић ето..
иначе мислим да је напумпано све то
потрошачко друштво и то

stevca, o tome i pričam, kad dođe vreme za to, čovek razmišlja drugačije
dete će mi samo "reći", na to se oslanjam :)

imaćete ga i vi i gotovo :)

ма сва ова фарса око деда мраза и нове године је: куд сви туд и мали мујо....бар код мене
једноставно не бих волела да се деси ето, сва деца примају пакетиће од деда мраза моје дете не прима
па ће да дам 1000 дин да направим неки мањи пакетић ето..
иначе мислим да је напумпано све то
потрошачко друштво и то

e to je to...

:ok:

..hm..potroshachko drushtvo je veci danak ostavilo na docheke novih godina po sejshelima ili londonima i kubama,
pink veshtachke jelke i "ovogodishnje trendove" komplenentarnih boja ukrasa,
na kineske rogove irvasa koji blinkuju dok ljudi u choporima vrishteci odbrojavaju po trgovima
nego na poklon ispod jelke i bradonju koji voli decu..

Inace ja volim NG u toplini doma svog, lampice da svetle su obavezne i sve sto uz to ide. Pokloni se nadju ispod jelke ali dete vidi da to mi sami stavljamo i poklanjamo jedni drugima (porodica u sirem sastavu). Sto se tice deda Mraza njega vidi na dodeli paketica u firmi, covek se pojavi onako prerusen na vratima tako da on nema dilemu da je to stvarno deda Mraz dosao. I ja mu necu tu iluziju razbijati dok sam ne posumnja. Ne vidim ni jedan razlog zasto bih?

Ja nemam pojma sta su mi pricali kad sam bila mala, ali znala sam da je deda mraz neki tamo cika kod mame u firmi sto deli poklone a da postoji i jos jedan kod tate u firmi sto takodje deli poklone.
I svakako sam mu se radovala, jelte.

A i moj deda je vikao evo stize deda mraz i donese mi svega i svacega, pa mi je to bilo samo simbolican naziv deda mraza..kao izmisljenog lika
Dakle nit su mi pricali nit sam ja verovala da se spusta niz dimnjak i ostavlja poklone svoj deci sveta..nisam ni znala da to mame pricaju deci stvarno, to samo u americkim filmovima vidjam
Sto ne znaci da nismo slavili sve lepo porodicno i radovali se poklonima i toploj atmosferi..
Pretpostavljam da cu isto sa svojim detetom..nisam razmisljala o tome jos

ја бих помислила да са дететом од 5 година нешто није у реду да верује да је то прави деда мраз
оно би већ требало да провали
5-6 ај ту негде
ај како код маме у фирми, код тате у фирми,на улици, код куће у вртићу....све у исти дан, једна мањи. један дебљи ....други млађи....

A od kad ona vise nije na doceku sa vama? I u koje vreme se vraca kuci? Malo si me iznenadila :think:

..mislim da je u shestom razredu izashla oko pola 12 da prave vatromet choporativno u parku, pa se vratila oko pola 1.. :)
..u sedmom je sa istom ekipom bila u istom parku od nekih deset do 1-2h.. :aha:
..u osmom su pravili dochek kod jednog druga koji je imao praznu kucu poshto su mu mama i tata bili u istambulu na docheku..doshla je oko 2-3h kuci,
prijavila da je zurka gotova i ko ostaje da "spava" tamo, vratila se na zurku, doshla na otvaranje poklona u pola 6 ujutru i zaspala kao klada posle toga.. :lol:
..proshle godine je bila sa odabranom petorkom na kucnom docheku koji je podrazumevao i izlazak na trg, doshla u pola 6 na poklone dok je chetvoro preostalih visilo na ulici i
odolevalo pozivima na doruchak :lol:
presvukla se i otishla na adu sa njima.. :lol:

..trudim se da odrasta onako kako sam ja odrastala.. :)

..nova godina je donekle izuzetak, da bi inache ostajala toliko dugo mora da ima razlog i da nam izlozi plan kretanja :) ali regularni izlasci su joj mnogo kraci.. :)
..u shestom do 10, sedmom do 11h, u osmom do ponoci..
..od kad je u srednjoj shkoli dogovaramo se za svako veche pojedinachno (mislim na regularni petak-subota izlazak, ostale bih stvarno mogla na prste da nabrojim od septembra do sad),
i uglavnom je to poslednji dnevni bus ili prvi nocni 51..

obecah ja da cu pisati na temi, pa evo
nemam sad vremena da iscitavam sve ovo, i probacu najkrace sto mogu...
deda mraz ti je tu i nemozes ga oterati i sve da hoces. viri iza svakog coska, a stvaran je koliko i nova godina kao takva. kakva je objektivna razlika izmedju 1.1. i bilo kog drugog datuma u kalendaru?

nikad nisam razmisljala o tome sta treba reci maloj deci o deda mrazu. pre dve god citamo casopis KRCKO, novogodisnje izdanje i sve je bilo o dedi, irvasi, patuljci severni pol... u sred citanja svrati komsinica na kaficu i pita moju cerkicu -"sta ce tebi doneti deda mraz?" - "donece mi ono sto mi mama i tata kupe!"- rece ona, bez trenutka razmisljanja.tad je imala ne pune 3 god. cim malo porastu i vide toliki broj deda jasno im je da su kostimirani i bla bla.
ne trba trositi energiju i lupati glavu deda mrazom... pustis da tece i uzivas... ja uzivam dok moja cerkica pise pisma deda mrazu. skoro sam sigurna da ona zna da su to pisma za mamu i tatu. i sta mislis zasto kad joj dodje tetka kaze - "tetka dodji da vidis moja pisma za deda mraza?" :whistling: deca... premazani svim bojama od treceg meseca... bar moja...

Meni je ta priča oko Deda Mraza baš nekako simpatična, i ne vidim ništa loše u tome da dete dok je malo veruje u sve to. :)
Mada, svako dete je priča za sebe, ja sam se kao mala jako plašila Deda Mraza, dok su druga deca željno iščekivala paketiće, za mene je to bilo ravno užasu, ni dan danas mi nije jasno zašto. :confused:
Tako da su mi moji jako brzo razbili tu iluziju i objsnili da ne postoji.
Možda baš zato bih volela da moje dete veruje u tu pričicu, jer mi je žao što ja nisam :(

Back