Deda kreten

Poruka
22.458
Otac jednog mog poznanika diskriminise unuke po polu, favorizuje dva dečaka spram šest devojcica. Npr, otvorio je štedne knjižice samo za njih dvojicu, javno kaže da imovinu ostavlja samo njima dvojici, za rođendane pravi drastične razlike u vrednosti poklona itd.
Kažem ja tom poznaniku "Tata ti je pravi kreten" a on samo slegne ramenima "Ništa ja tu ne mogu".

Jeste li čuli za ovakve slucajeve, imate li primjere iz vaše porodice i je l to neki običaj u našem narodu?

Npr, taj kolega ima dve cerke, i dakle ništa od nasledstva neće dobiti, jer će ovaj zaista za života to prepisati na dva unuka.

Otac jednog mog poznanika diskriminise unuke po polu, favorizuje dva dečaka spram šest devojcica. Npr, otvorio je štedne knjižice samo za njih dvojicu, javno kaže da imovinu ostavlja samo njima dvojici, za rođendane pravi drastične razlike u vrednosti poklona itd.
Kažem ja tom poznaniku "Tata ti je pravi kreten" a on samo slegne ramenima "Ništa ja tu ne mogu".

Jeste li čuli za ovakve slucajeve, imate li primjere iz vaše porodice i je l to neki običaj u našem narodu?

Npr, taj kolega ima dve cerke, i dakle ništa od nasledstva neće dobiti, jer će ovaj zaista za života to prepisati na dva unuka.

to je običaj nadasve primitivan i zaostao ali ipak običaj koji se zadržao i do današnjih dana, naročito u provansi.
žensko dete će da se uda, i će da trpi muža dok je živo.
time je svaki problem u vezi ženskog potomstva rešen.
zato smo i tu gde jesmo...

Другарицин деда највише готиви њу, а сви остали унуци су му далеко испод ње по важности.

Иначе, ове твоје нека гледају да се удају, а не да отимају браћи од уста кроз наследство!

Nisam nikad čuo za takvo nešto, osim u narodnoj pesmi koja ne postoji Deda jarca samo mudonjici daje...

Ne znam.

Poznato mi je za imanje, al to se žene odriču u korist braće ili svi kolektivno u korist najstatijeg muškog đetenceta, prvog kooreta u vamiliju.
I to je bilo nekada, sada ne verujem da iko to praktikuje ni na selu.

Zene dobiju miraz i nemaju posle nikakva prava da oduzimaju nista muskim naslednicima od imovine. Zena dobija muzevljevu imovinu, sta ce njoj druga kuca?
Ili njiva na selu? Da nece da ide iz grada u selo da je obradjuje? Deda je samo kreten zato sto daje razlicite poklone, ali za imovinu je u pravu.

Другарицин деда највише готиви њу, а сви остали унуци су му далеко испод ње по важности.

Иначе, ове твоје нека гледају да се удају, а не да отимају браћи од уста кроз наследство!

ma jasta, braca su to krvavo i posteno zaradila a odvratne sestre oce deci od usta da im otmu :malav:

a deda moze jedino da im prepise zqa zivota preko ugovora o dozivotnom izdrzavanju, sto se moze uraditi da bude neoborivo..ali mozda i u tom slucaju drugi imaju pravo na nuzni deo, jer su direktni naslednici. ja bih terala mak na konac...zinat. :mrgreen:

on uskracuje nasledstvo rodjenom sinu zato sto ima zensku decu. ja stvarno ne kontam tvog kolegu sto trpi oca, ja ga ne bih ni zvala na rodjendane, nego bih direktno mu rekla sta je i kko je i da u mom zivotu vise nije pozeljan. posle bih gledala zinat da uzmem nuzni deo. kad on krepa.

a deda moze jedino da im prepise zqa zivota preko ugovora o dozivotnom izdrzavanju, sto se moze uraditi da bude neoborivo..ali mozda i u tom slucaju drugi imaju pravo na nuzni deo, jer su direktni naslednici. ja bih terala mak na konac...zinat. :mrgreen:

Deda može sve da ih oduva kako želi testamentom. Može Bobiju sve da ostavi..ako mu se prohte.

Nebitan je UODI-

Treba razmišljati kako da se vaspita đed sad, za života.

Zato sto si glupaca. I sta bi bilo na kraju?
Izgubila bi bracu zbog zemlje koja ne vredi ni 1000 evra, eto koliko ti burazer vredi.

Ma ima dva stana i radnju

znaci ima nesto..i nebitno ej sto bi nuzni deo bio mali, ali eto iz cistog inata i zabave bih mu to napravila da sam na mestu tvog kolege.

- - - - - - - - - -

Deda može sve da ih oduva kako želi testamentom. Može Bobiju sve da ostavi..ako mu se prohte.

Nebitan je UODI-

Treba razmišljati kako da se vaspita đed sad, za života.

zato sto koliko znam obicno rade ugovore o dozivotnom izdrzavanju, jer su neoborivi, dok se testament moze oboriti. sad dal je to promenjeno...ne znam.

Kod mene je bilo obrnuto, ali ne tako drasticno. Deda je vise voleo nas ( tri unuke ) od brata. A posto sam najstarija pa mu i nekako bila najbliza srcu, moje dete je voleo najvise i tolerisao mu sve sto nama nije iako je decak. Mada, nije pravio te razlike ni materijalno ni ovako, ali smo znale da smo mu draze nekako.

Takav obicaj postoji i u mom kraju, nasledstvo se ostavlja muskim potomcima.

Back