Decija stednja

pa, onda ništa nema ni od štednje...prosečna plata je za preživljavanje.

Знам, али није исто ако од рођења детета сваког месеца одвајаш 50 евра, и када месечно треба да платиш школарину на студијама, путовање бар двапут месечно, уџбенике, и собу (то за нас из провинције)...

Ја не одвајам ништа за децу (јер ми не остаје толико), али кад крене време студирања (ако буду желеле) - не знам како ћу! :(

Posto moj sin uskoro puni 2 godine, razmisljala sam da mu otvorim stedni racun i uplacujem izvesnu sumu svakog meseca. Sta mislite, koliko je to dobra ideja, i sa ovim nasim kamatama koliko moze da se sakupi za neki duzi vremesnki period? Nisam se jos raspitala u banci, planiram ovih dana
Je l' stedite vi svojoj deci novac za buducnost?

Blago tvom detetu;)
Fantasticna idejica ako imas para u visku, svaki mesec pa dok zavrsi srednju sigurno ce imati za nesto veliko da kupi ili plati (ako bude dobar djak neki koledz mozda ili neka kolca)

Ja i sto sam skupim ovi moji mi uzmu a kamoli oni da mi otvore racun pa da mi uplacuju, svejdno je lepo sto ti razmisljas o buducnosti deteta:roll:

Posto moj sin uskoro puni 2 godine, razmisljala sam da mu otvorim stedni racun i uplacujem izvesnu sumu svakog meseca. Sta mislite, koliko je to dobra ideja, i sa ovim nasim kamatama koliko moze da se sakupi za neki duzi vremesnki period? Nisam se jos raspitala u banci, planiram ovih dana
Je l' stedite vi svojoj deci novac za buducnost?

Знам, али није исто ако од рођења детета сваког месеца одвајаш 50 евра, и када месечно треба да платиш школарину на студијама, путовање бар двапут месечно, уџбенике, и собу (то за нас из провинције)...

Ја не одвајам ништа за децу (јер ми не остаје толико), али кад крене време студирања (ако буду желеле) - не знам како ћу! :(

Aaaaahhh

Jadan ovaj narod....:roll:

to se ne može od prosečne plate...missim, to odvajanje od 50 evra mesečno.
kako ću (ćemo)?...prepustiću Višnjem da to reši. :)
p.s. slušam visockog i baš me boli uvo za sve.
p.p.s. neka dođu kod mene :D

kada sam se rodila, pa kada se dve godine kasnije rodila moja sestra, roditelji su na otvorili kjižice. Ulog je bio lepa suma - mama to često objašnjava, za ulog je moglo u Simpu da se kupi bilo koja soba (pričamo o vremenu od pre više od 30 god.) Ma kakva primanja bila i sl, redovno su povećavali uloge sa idejom da jednog dana kada treba da se udamo imamo ako ne za po stan, ono da neki stan kompletno opremimo. Uz to, bila je to i neka vrsta sigurnosti da ako im se nešto desi koliko toliko smo obezbeđene,

e kad se setim, muka mi je

MUka što je inflacija, denominacija i sl do te mere obezvredila tu štednju (Bila je dinarska) da mi od toga nismo videli ni žutu banku. Pojeo vuk magare....

Nešto kasnije su se opametili u smislu da su marke bile sigurnije sredstvo, ali to više nisu bila ta vremena...

Ja ne mogu da živim bez osećaja sigurnosti koji mi pruža makar i najmanja ušteđevina.
Ne mogu da zamislim sebe kao masu ljudi kojoma zajmimo po recimo 100 evra jer im je crko bojler pa im hitno treba.

Zato od kada su se deca rodila svaku. pa i najmanju paricu koju su dobili ja im čuvam. I pokušavam da dodam.
:cmok:
Od rodjenja nase cerke ja i mm svakog meseca uplacujemo na njen racun svako po 50 eura od svoje plate, tako da je to 100 eura mesecno. Za 4 god se dosta nakupilo :) A bice i jos, nadam se... I mislim da je to dobra ideja :heart:

U be vase dete ce za koju godinu biti Donald Tramp:lol:
:cmok:

to se ne može od prosečne plate...missim, to odvajanje od 50 evra mesečno.
kako ću (ćemo)?...prepustiću Višnjem da to reši. :)
p.s. slušam visockog i baš me boli uvo za sve.
p.p.s. neka dođu kod mene :D

Ок, моја плата је минимално већа од просечне...али, реално, могла бих да издвајам толико... У принципу - ја то и радим, само што ту склоњену лову не остављам за школовање деце, него трошимо на летовање....:( (нов компјутер, реновирање стана...шта већ затреба....значи за неке ствари које нису баш неопходне, али које желимо)

Od rodjenja nase cerke ja i mm svakog meseca uplacujemo na njen racun svako po 50 eura od svoje plate, tako da je to 100 eura mesecno. Za 4 god se dosta nakupilo :) A bice i jos, nadam se... I mislim da je to dobra ideja :heart:

Jako mi je drago sto ti i tvoj muz uspevate toliko odvojiti za svoje dete...i treba naravno onaj ko moze :eek: :(
Nazalost kod nas nije takva situacija jer ja neradim tako da nas petoro zivimo od muzeve plate i tesko je preziveti mesec,a kamoli ostaviti neku crkavicu sa strane :(
Sto se tice stednje u bankama licno nisam za to.Pre sam,kao sto sam vec ovde procitala za neko zivotno osiguranje.
Mm i ja uspeli smo da od male sobice kod njegovih roditelja doguramo do kuce koja je dosta velika pa cemo moci kada nam deca odrastu prodati je pa kupiti svakoj po neku nekretninu,naravno kada budu zelele da se osamostale.

Jako mi je drago sto ti i tvoj muz uspevate toliko odvojiti za svoje dete...i treba naravno onaj ko moze :eek: :(
Nazalost kod nas nije takva situacija jer ja neradim tako da nas petoro zivimo od muzeve plate i tesko je preziveti mesec,a kamoli ostaviti neku crkavicu sa strane :(
Sto se tice stednje u bankama licno nisam za to.Pre sam,kao sto sam vec ovde procitala za neko zivotno osiguranje.
Mm i ja uspeli smo da od male sobice kod njegovih roditelja doguramo do kuce koja je dosta velika pa cemo moci kada nam deca odrastu prodati je pa kupiti svakoj po neku nekretninu,naravno kada budu zelele da se osamostale.

Bice bolje, draga... Bitno je da zivite lepo i slozno i da se volite... :heart:
:cmok2: :cmok2:

ma, nemoj da se sekiraš...sve će biti u redu.
ne odvajam ni ja ništa, ali računam da ćemo kreditirma da ih iškolujemo (ako ne budu na budžetu)...za toliko ima...

Када би се од дана рођења детета, сваког месеца одвајало по 4.000 динара, до пунолетства би се скупило око 900.000 динара. Лепа цифра, под условом да се у нашој земљи могу правити дугорочни планови :confused:

Mislim da je osiguranje zivota jedan jednostavan i lak nacin stednje i ima smisla. Kasnije se taj novac sa sve premijom moze podici taman pred upis na faks ...
I moje dete ima dve godine i pre dva dana joj je baka kupila novcanik u koji stavljamo pare taman za sladoled da nauci da kupuje u radnji. Ne verujem da cu je uciti stednji bilo koje vrste. Vise bih volela da je naucim da radi i da zaradjuje i da se snalazi tako da ne mora da stedi na klasican nacin i da ne bude rob novca, vec da ga trosi bez grcha.

Када би се од дана рођења детета, сваког месеца одвајало по 4.000 динара, до пунолетства би се скупило око 900.000 динара. Лепа цифра, под условом да се у нашој земљи могу правити дугорочни планови :confused:

Uuuh sad znam o cemu da razmisljam kad dobijem decu:eek:

Back