Dečija pitanja

Jel vas pitalo nekad dete neko zeznuto pitanje
i

moja mladja cerka, 99. godine, tada imala dve godine: mama, sta ovo lupa?
secam se da su mnogi moji poznanici, rodjaci, komsije kojima su njihova mala deca tada postavljala slicna pitanja davali uglavnom simpaticne pa cak i smesne odgovore tako da je na neki nacin ozbiljnost i situacije i vrlo logicnog decijeg pitanja anulirana duhom i originalnoscu odgovora.

Шта је то ружно и смежурано што овом дечаку виси? Да ли је он болестан?

Шта је ДНК?

Ко је Бог и како изгледа?

Како је човек постао од мајмуна ако га је створио Бог?

На сва питања треба одговорити искрено и описно да дете разуме.

Деца одлично капирају ствари, не треба глумити будалу и лагати.

Јер они памте одговоре, а када вас ухвате у варијацији или, не дај Боже, лажи, угасили сте га.

Recimo šta je to seks
ili
šta je to bog

vi znate bolje od mene sav mogući raspon tih pitanja

i šta ste odgovarali

Joj, ja jedva čekam! Obećala sam sebi da neću odgovarati sa "mama je progutala nešto pa joj je veliki stomak i onda će roda doneti bebu" :lol:
Već ću objašnjavati onako kako može da shvati. Mislim, neću detetu koje ima 3 godine reći "da, mama i tata se hebu jer im je lepo, ali ću se potruditi da ostavim prostora za dodavanje, prvo će objašnjenja biti malo naivna, ali i ne daleko o istine, a kako raste, ozbiljnija.. Videćemo. :)

Recimo šta je to seks
ili
šta je to bog

vi znate bolje od mene sav mogući raspon tih pitanja

i šta ste odgovarali

нису још диреткно,питали о сексу, али искрено,бојим се таквих питања
јер не знам да ли ћу да имодговорим на прави начин
мада, понекад усмерим их на тату да им прича о таквим темама,ипак су то дечаци,па ето

нису још диреткно,питали о сексу, али искрено,бојим се таквих питања
јер не знам да ли ћу да имодговорим на прави начин
мада, понекад усмерим их на тату да им прича о таквим темама,ипак су то дечаци,па ето

Вед, мислим да не би требало да ти буде непријатно због тога, јер су то све природне ствари које ће једнога дана бити саставни део њихових живота.. :)

па јесте нормално, ал ешта знам, ваљда сваки родитељ има потребу да буде савршен у очима свога детета
мој мужје мало опуштенији што се тога тиче,па је то добро са те стране стране

Немој се оптерећивати без потребе.. Са својом мамом имам диван однос, и увек смо могли да причамо о свему, па и о томе, када је она мислила да треба. :lol:

...додуше, скоро да заборавим, кад је мој старији син имао 5 година (а сад има дупло више) поставио ми је врло конкретно питање :lol:
како се праве бебе
е сад ајде ти буди мудар,па одговори детету на прави начин :lol: да оно то схвати, а да га уједно не слажеш
и рекла сам им,и (старијем и млађем) да се бебе праве од љубави...
е сад, и он је хтео да учествује у том прављењу (хтео је секу, јелте)
е па рекох, то мора да раде мама и тата сами док друга деца спавају
да не причам да ме је дуго после, свако јутро, запиткивао дал смо ја и његов тата направили бебу и где је беба :zcepanje:

п.с.немојте ме наговарати на треће дете :lol:

Moje djete je jos malo i za sada je zadovoljan odgovorom da je on bio mali i mama ga je cuvala u stomaku da mu bude lepo i toplo a kada je porastao da mu bude tjesno u stomaku on je izasao napolje i sada ga cuvam u narucju :) za sada nema dodatnih pitanja ali uskoro ocekujem nesto tipa a kako sam usao u stomak :), pre neki dan sam objasnjavala zasto snjeg pada, pa onda zasto je na krovovima bjele boje a na ulici crne, kako dolazi struja.... sada je u fazi zasto :)
sto se tice vjer za njega je ikona Bog i tacka, prica da je Bog na nebu kod njega ne pali on je smislio da je on u ikoni i tacka :))))) i odemo mi u crkvu kaze podigni me mama da poljubim Bogu :zcepanje:

Mene su uvek ucili sa medicnskim i veterninarskim terminima. Neki kazu da to nije dobro za decu, da treba da se koriste te price, ali meni su uvek govorili konkretne stvari. Tipa, pare se zivotinje u "Opstanku", pa pare se, i onda nastanu mladunci. Sa 3 godine sam znala da prepoznam da li je zivotinja muzjak ili zenka - muzjacima vise testisi a zenkama sike. Nije tesko bilo napraviti korak od toga do onoga kako nastaju ljudske bebe.

Ne secam se da sam nesto pitala na tu temu...

sto se tice vjer za njega je ikona Bog i tacka, prica da je Bog na nebu kod njega ne pali on je smislio da je on u ikoni i tacka
xsmile1.gif.pagespeed.ic.EZALvFJRTP.webp
)))) i odemo mi u crkvu kaze podigni me mama da poljubim Bogu

Pametno dete, već je skeptičan, ne veruje u ono što ne vidi :)

Back