DECENTRALIZACIJA

Ustav Srbije su doneli gradjani na referendumu, a zakone kojima se regulise teritorijalna autonomija i lokalna samouprava, kao i sve druge zakone donosi Skupstina Srbija koju sacinjavaju narodni poslanici iz cele srbije, a ne samo iz Beograda.
Ja nisam iz Beograda, ali se Beograda setimo samo kad treba da nam se da novac. Sasvim je normalno da se u jednoj unitarnoj drzavi, kakva je Srbija, veci seo novcanih sredstava sliva u glavni grad, a odatle usmerava svim opstinama. Takva nam je finansijska konstrukcija Budzeta.
Opstine ne smeju postati mini drzave. Srbija je jedna zemlja. Ne moze da onog u Zrenjaninu bas bude briga za onog u Vladucinom Hanu, ili onog u Uzicu da bas bude briga za onog u Pozarevcu.
Koliki god da bude stepen decentralizacije, uvek ce se govoriti kako veci deo novca odlazi u glavni grad.

Ustav Srbije je donesen posle zastrasivanja naroda, na dvodnevnom vikend glasanju gde su glasali mrtvi itd... [nekromanseri iz dssa...vidi cuda]... I naravno ustav je nebulozan totalno...

Logicno je da deo sredstava ide u glavni grad ali ne u tom stepenu kao danas... Zaboravio sam zvanicne podatke koliko u procentima ide u glavni grad ali je totalno nebulozno, tj vecina opstina u Srbiji ne moze da se razvija zahvaljujuci tome... Ja, boreci se za decentralizaciju mislim na Vladicin Han, mislim na Uzice, Pozarevac i na ostatak Srbije... Ali oni iz Beograda ne misle o nama!

Opstine moraju dobiti nezavisnost od Beograda, naravno samo ekonomski, to je prioritet i bez toga nema price o tome da se brinemo o ljudima po selima, ili drugim gradovima...

Samo znam da nikom normalnom ne odgovara trenutno stanje.

Pa dovoljna je sama cinjenica da drugi grad po velicini ima svega 300.000 stanovnika tj. 1/6 - 1/7 Beograda. Sramota.

Pa normalno kad sve sto opstine po Srbiji prikupe ode za Beograd... A oni ne mogu da rese osnovna pitanja. Sabac se izborio za mnoge stvari i lepo se razvija, ali sta cemo sa ostalim opstinama u Srbiji?

Horor na delu u Srbiji... A mentalitet je to, nece niko da bude "provincijalac"... Zato ce BG i postati najvece selo u Srbiji, zbog ljudi sa kompleksima...:roll:

Samo znam da nikom normalnom ne odgovara trenutno stanje.

Pa dovoljna je sama cinjenica da drugi grad po velicini ima svega 300.000 stanovnika tj. 1/6 - 1/7 Beograda. Sramota.

Tacno je da nikome ne odgovatra trenutno stanje, ali se taj problem ne bi resio decentralizacijom.
Ja bih predlozio konkretne korake da vlast na lokalnom nivou bude dostupnija gradjanima:

1. Da se broj odbornika u skupstinama opstina i gradova poveca, radi smanjenja birokratije i da se krece od 50 do 150 (u opstinama sa 25.000 do 75.000 biraca da se bira 1 odbornik na 500 biraba)
2. Da se smanji broj potpisa potreban za podnosenje liste odbornickih kandidata (sa sadasnjih 30 na 10 potpisa po jednom kandidatu)
3. Da potpisi ne moraju da budu sudski overeni, ili da bar ta overa bude besplatna za podnosioce izbornih lista.
4. Da se ukine cenzus za raspodelu odbornickih mandata ili da se sa sadasnjih 5% smanji na 2%.

Na taj nacin bi vlast na lokalnom nivou bila daleko dostupnija gradjanima. Sadasnji zakon je prilagodjen volji velikih partija, tako da manje partije i grupe gradjana nemaju nikakve sanse ni da se kandiduju na lokalnim izborima, a kamoli da budu izabrani njihovi predstavnici.

Tacno je da nikome ne odgovatra trenutno stanje, ali se taj problem ne bi resio decentralizacijom.
Ja bih predlozio konkretne korake da vlast na lokalnom nivou bude dostupnija gradjanima:

1. Da se broj odbornika u skupstinama opstina i gradova poveca, radi smanjenja birokratije i da se krece od 50 do 150 (u opstinama sa 25.000 do 75.000 biraca da se bira 1 odbornik na 500 biraba)
2. Da se smanji broj potpisa potreban za podnosenje liste odbornickih kandidata (sa sadasnjih 30 na 10 potpisa po jednom kandidatu)
3. Da potpisi ne moraju da budu sudski overeni, ili da bar ta overa bude besplatna za podnosioce izbornih lista.
4. Da se ukine cenzus za raspodelu odbornickih mandata ili da se sa sadasnjih 5% smanji na 2%.

Na taj nacin bi vlast na lokalnom nivou bila daleko dostupnija gradjanima. Sadasnji zakon je prilagodjen volji velikih partija, tako da manje partije i grupe gradjana nemaju nikakve sanse ni da se kandiduju na lokalnim izborima, a kamoli da budu izabrani njihovi predstavnici.
pa nemamo mi problema sa lokalnom vlascu, iako mislim da je sve sto si naveo potrebno...

Mi imamo problem sto ko god da dodje na vlast ne moze mnogo uraditi na razvitku opstine jer nam ekonomska nezavisnost ne dozvoljava to...

Back