Ustav Srbije su doneli gradjani na referendumu, a zakone kojima se regulise teritorijalna autonomija i lokalna samouprava, kao i sve druge zakone donosi Skupstina Srbija koju sacinjavaju narodni poslanici iz cele srbije, a ne samo iz Beograda.
Ja nisam iz Beograda, ali se Beograda setimo samo kad treba da nam se da novac. Sasvim je normalno da se u jednoj unitarnoj drzavi, kakva je Srbija, veci seo novcanih sredstava sliva u glavni grad, a odatle usmerava svim opstinama. Takva nam je finansijska konstrukcija Budzeta.
Opstine ne smeju postati mini drzave. Srbija je jedna zemlja. Ne moze da onog u Zrenjaninu bas bude briga za onog u Vladucinom Hanu, ili onog u Uzicu da bas bude briga za onog u Pozarevcu.
Koliki god da bude stepen decentralizacije, uvek ce se govoriti kako veci deo novca odlazi u glavni grad.
Ustav Srbije je donesen posle zastrasivanja naroda, na dvodnevnom vikend glasanju gde su glasali mrtvi itd... [nekromanseri iz dssa...vidi cuda]... I naravno ustav je nebulozan totalno...
Logicno je da deo sredstava ide u glavni grad ali ne u tom stepenu kao danas... Zaboravio sam zvanicne podatke koliko u procentima ide u glavni grad ali je totalno nebulozno, tj vecina opstina u Srbiji ne moze da se razvija zahvaljujuci tome... Ja, boreci se za decentralizaciju mislim na Vladicin Han, mislim na Uzice, Pozarevac i na ostatak Srbije... Ali oni iz Beograda ne misle o nama!
Opstine moraju dobiti nezavisnost od Beograda, naravno samo ekonomski, to je prioritet i bez toga nema price o tome da se brinemo o ljudima po selima, ili drugim gradovima...