1DaL
Iskusan
- Poruka
- 5.531
Trinaestogodišnji Rastko Pocesta, koji je postao poznat po pisanju ozbiljnih političkih blogova o nezavisnosti Kosova, EU i NATO, zbog čega je dobijao i veoma ozbiljne pretnje, ovih dana je u centru pažnje američke javnosti.
![]()
Rastko Pocesta
STAV - „Njujork tajms” je pod naslovom „Trinaestogodišnjem srpskom aktivisti nasilnici prete smrću” preneo priču o „dečaku koji piše daleko ozbiljnije tekstove od onih koji su primereni njegovim godinama, kao i o pretnjama ultradesničara sa kojima se Rastko zbog svojih stavova suočavao.
Za prestižni američki list Rastko je hapšenje Ratka Mladića prokomentarisao sledećim rečima: „Sjajna vest. Nadam se da će biti osuđen, za razliku od Miloševića, budući da sa takvim krajem za žrtve nema pravde”. Trinaestogodišnjak je govorio i o svojim planovima, idejama, osnivanju udruženja građana...
Rastko je za „24 sata” izjavio da mu imponuje interesovanje novina poput „Njujork tajmsa” za njegov rad. Kaže i da više od godinu i po dana ne piše blog, ali da je aktivan na „Fejsbuku”.
- Sve što mi se događalo, uvrede i pretnje koje sam dobijao nisu me pokolebale. Naprotiv, podstakle su me da budem još aktivniji - kaže Pocesta.
On tvrdi da pretnji više nema kao ranije, a da se u novoj školi, u koju je bio primoran da pređe, dobro snašao.
Majka Rastka Poceste, Suzana, kaže za „24 sata” da je zbog neprijatnosti kojima je njen sin bio izložen morala da ga ispiše iz državne škole i upiše u privatnu.
- Rastko je konstantno trpeo uvrede. Iako je intelektualno na visokom nivou, emocionalno, on je još dete. Dolazio je iz škole sa temperaturom, imao je psihosomatske poremećaje, počeo je da muca. Roditelji druge dece, inače moji dugogodišnji prijatelji, govorili su da iza Rastkovog pisanja stojim ja, pa CIA, BIA, da nas plaća Soroš. Postalo je nepodnošljivo, morala sam da sklonim dete iz okruženja u kojem je trpeo strašne stvari - kaže Suzana Pocesta.
Rastkovi stavovi
Da li je jednostrana deklaracija o nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu s međunarodnim pravom? Odgovor glasi: Jednostrano proglašena deklaracija o nezavisnosti ne krši međunarodno pravo. Odnosno, deklaracija o nezavisnosti je legitiman akt.
Da li mislite da jekanonizacija Justina Popovića skandal? A šta je sa Nikolajem Velimirovićem? SPC, u ime više od 80 odsto građana ove zemlje, glorifikuje antisemite i klerofašiste, a nakon otvorene podrške ratovima devedesetih, potpuno otvoreno mogu nazvati SPC militantnom sektom.
Rastko osniva „Građansku frakciju”
INICIJATIVA - Rastko sa svojim prijateljima učestvuje u formiranju građanske inicijative „Građanska frakcija”, čiji će biti portparol. „I dalje verujem da je moguće dobrom organizacijom ljudi nešto promeniti”, izjavio je Rastko za „Njujork tajms”. Rastko je do sada organizovao dva protesta, na kojima je, zbog toga što nije punoletan, morala da se pojavi i njegova majka. Jedan je bio u znak podrške Džulijanu Asanžu, osnivaču Vikiliksa, a drugi u znak solidarnosti sa anti-Gadafijevim snagama u Libiji.
http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/decak-bloger-zbog-pretnji-morao-da-promeni-skolu/4025.phtml
Šta mislite o ovom ambicioznom dečaku?

Podržavate ili osuđujete?