DEČAK (3) NA LEČENJU ZBOG IGRICA Istražujemo: Koliko su deca zavisna od video-igara

Teksački Rendzer Voker

Poznat
Banovan
Poruka
7.234
Broj zavisnika od video-igrica je sve veći, a starosna granica sve niža, na lečenje kod psihologa dolaze čak i trogodišnjaci.

- Jedan od najekstremnijih slučajeva sa kojima sam se susreo je bio momak koji dve godine nije izašao iz kuće jer je igrao igrice. Ova zavisnost se ne razlikuje suštinski od patološkog kockanja, a smatram da se može staviti rame uz rame sa heroinskom zavisnošću - objašnjava Milan Radovanović, psihološki savetnik savetovališta Entera MR.

S pojavom tableta i pametnih telefona mlađa populacija je sve ugroženija, a zavisnost se prosečno javlja kod jedanaestogodišnjaka dok je prethodnih godina donja starosna granica bila 16 godina.

- Procenjuje se da je 10 odsto ljudi koji koriste internet zavisno. Pojavljuju se video-igrice koje su usmerenije ka mlađoj deci, a mališanima je veoma lako da se snađu na tabletu i internetu i to olakšava igranje. Učimo decu da budu pasivni posmatrači nečega što izlazi iz četvrtaste kutije, stavljajući ih da gledaju crtaće kako bi se zanimali i tu se krije početak problema - tvrdi psiholog.

Zavisnici od video-igrica, takozvani gejmeri, povlače se u sobu, prekidaju kontakt sa prijateljima, dolazi polako do povlačenja iz škole i čitav svet počne da se vrti oko monitora.

Da bi se zavisnost potpuno ispoljila, vezanost za internet morala bi da bude destruktivna po privatni život i lične odnose, a odvojenost od računara morala bi da dovede do neugodnih simptoma.

- Imali smo decu koja su prestajala da izlaze iz sobe, rekorder je bilo 36 sati u kontinuitetu. Dete je izgubilo potrebu da ide do toaleta, to je radilo samo kad baš mora, tuširalo se nije danima. Govor je nestajao, a dete je ispustilo neki neartikulisani zvuk kada mu je majka ušla u sobu da mu donese sok. Iznerviralo ga je što ga je prekinula dok igra igricu i on ju je gađao flašom. To je bio okidač da ga dovede na terapiju - priča Radovanović.

Kasnije je dečak izašao iz kuće i krenuo prema mostu, gde ga je majka zatekla kako stoji na ivici, objašnjava psiholog.

Ispadi agresije javljaju se kod težih oblika kada se zavisnost potpuno formirala, a postoji i čitav niz psiholoških posledica.

- Ne smete detetu koje je zavisno da oduzmete kompjuter, tablet ili telefon jer je to njegov izvor sreće. Kada zavisniku oduzmete izvor sreće, javljaju se suicidne ideje, može doći do samopovređivanja, histerije. Zato je važno postepeno odvikavati dete od igrica - priča Milan Radovanović.

Kada se formira sindrom zavisnosti, odvikavanje traje najmanje godinu dana, a nakon toga se traži da dete ne igra igrice.

Radovanović je objasnio da je sve više od jedne trećine slobodnog vremena pored kompjutera rizično ne samo za decu već i za odrasle.

- IT zanimanje je trenutno aktuelno, a roditelji čija deca sede nepomično po celi dan misle da će postati odlični programeri. Neće svako dete koje to radi postati kompjuterski stručnjak, to je pogrešno razmišljanje - objašnjava on.

Iz igraonica...

Da igrice igraju ne samo dečaci već i devojčice, govori slika iz igraonica. Ne igrati igricu znači ne biti kul.

- Neću valjda da se smaram kad mogu da imam supermoći, da ubijam ljude, da vozim kola i sve ono što ovako ne mogu. Zato igram igrice - kaže trinaestogodišnjak koga smo zatekla u igraonici kod Vukovog spomenika.

Nikola (17) objašnjava: „Ne smemo da izneverimo jedni druge i zato moramo stalno da igramo. Mi smo tim“.

Proces odvikavanja je pakao

- Kasno smo shvatili da dete ima problem. Histerija, bojkotovanje glađu, depresije, čupanje kose... kroz sve to smo prošli. Mislila sam “super što je kod kuće, na bezbednom je”, a umesto da se zabrinem, bila sam srećna. Opasnost vreba iz sobe, šaljite decu da se druže u parkovima, ne tolerišite izostanke iz škole i družite se sa njima - kaže S. R., majka petnaestogodišnjakinje.

Kupovali smo mu najbolje telefone...

I. J. iz Beograda je svom sinu Nikoli kupila prvi mobilni telefon kada je krenuo u prvi razred osnovne škole radi njegove bezbednosti. Da bi bio ukorak s vremenom, roditelji su mu poklanjali nove telefone na kraju uspešne školske godine.

- Mislili smo da ga nagrađujemo, a zapravo smo mu iskopali rupu. Non-stop je gledao u telefon, skidao igrice i igrao ih. Deca sve to brzo nauče, a mi smo se ponosili što se naš Nikola razume u tehnologiju. Kasnije je vrag odneo šalu. Kada su počele loše ocene, oduzela sam mu telefon za kaznu na tri dana i on je pobegao kod drugara od kuće - priča ova majka.

Prilikom prve posete psihologu Nikoli je konstatovana zavisnost. Odvikavanje je trajalo više od dve godine.

- Izgubio je drugare, pamćenje mu je slabije i sada se plašim da se ponovo ne navuče na igrice - kaže I. J.

Trogodišnjak nije ispuštao tablet

- Mihailo je bio napredno dete. Brzo je naučio da hoda, priča... Dok sam završavala svoje obaveze, davala sam mu tablet da se zanima. Bio je na sigurnom, imala sam ga na oku, a on je bio miran - kaže N. Đ.

Kada je jedne noći krenula do toaleta, videla je svetlost iz sinovljeve sobe.

- Šokirala sam se kada sam ga videla da igra igrice na tabletu usred noći. Tada sam shvatila da sam ga crtaćima i držanjem u sobi pored tableta otrovala - priznaje ova majka.

Svaki kasniji pokušaj odvajanja od male kockaste zanimacije završavalo se bacanjem po podu, vrištanjem, urlanjem i grebanjem.

- Grebao je pod, urlao je, bila sam preplašena - kaže Mihailova majka.

Zahvaljujući psihologu Mihailo je prestao da igra igrice na tabletu veoma brzo, jer kod tako male dece ne može da se formira duboka zavisnost.

Smrtni slučajevi

Čovek iz Južne Koreje 2005. je umro nakon što je 50 sati bez prekida igrao igrice, a 2012. jedan čovek na Tajvanu pronađen je mrtav ispred svog kompjutera. U rukama je imao džojstik koji nije ispustio ni kada je doživeo infarkt. Mladi Britanac umro je igrajući igricu 12 sati bez prestanka.

Destruktivne igrice

Prva kontroverzna video-igra nastala je 1976. i zvala se „Pedestrijan“ (pešak). U njoj biste se vozili kolima i gazili pešake. Da bi bila prihvatljivija, pešake su zamenili zombijima i tako je nastao čuveni „Death Race“.

Gomila gluposti.

''Pamćenje slabije'' - ahahahahah.

Istina je da su mobilni telefoni veliko zlo današnjeg modernog čoveka, i pre bi se trebalo pozabaviti ljudskom zavisnošću od televizije kao i socijalnih mreža pre nego li video-igara.

25. godina igram video-igre, završio dva fakulteta. i zarađujem dobru kintu. To što imaš idiota koji ne znaju kako da se suoče sa svojim problemima, pa beže u svet video-igara nije ništa manje naivno od ljudi koji čitaju po 30 knjiga mesečno ili gledaju farmu po svaki dan.

Pomoću video-igara sam savladao engleski jezik.

Uvek su mi bile zanimljive ove hajke na video-igre od strane ljudi koji su kvazipsiholozi i paćenici nezadovoljni sopstvenim životima.

...SVE MI JE JASNO,SVE! ALI KO DADE DETETU OD TRI (3) GODINE DA IGRA IGRICE? KO MU DADE TELEFON,KO MU DADE RACUNAR,AMAN ZAMAN?!!!!!!!! PA NJEGA TREBA UBITI SAD,NJEGA!

Aman zaman...pa nisu mu dali pusku i petarde u ruke.Sta fali da deca klikcu na sundjer boba i paju patka...Problem su ovi novopeceni novinari.Istrosile se teme Kristijana,Sande Afrike,Farme i ostalog legla iz septicke jame pa sad u naletu ocaja smisljaju teme sa velikim slovima "SOKANTNO"
Ajte molim vas,kakve zavisti kakve p.m. oni nesto istrazuju.Treba uvesti kontrolu pisanja po medijama da se ova bagra sa srednjom skolom vrati na bausteliju a ne da mi tu glume Andrica sa penkalom.

Aman zaman...pa nisu mu dali pusku i petarde u ruke.Sta fali da deca klikcu na sundjer boba i paju patka...Problem su ovi novopeceni novinari.Istrosile se teme Kristijana,Sande Afrike,Farme i ostalog legla iz septicke jame pa sad u naletu ocaja smisljaju teme sa velikim slovima "SOKANTNO"
Ajte molim vas,kakve zavisti kakve p.m. oni nesto istrazuju.Treba uvesti kontrolu pisanja po medijama da se ova bagra sa srednjom skolom vrati na bausteliju a ne da mi tu glume Andrica sa penkalom.
Ma deca vise gledaju crtace na tabletim,nego sto igraju igrice.Kakve igrice moze da igra dete od 3 godine.

Nerazumem.Ja igram igrice od 6 godine i opet nisam agresivan tipa da mlatim svoje ili da se svaki dan derem na njih,ili da se ne druzim sa nikim.Odkad sam poceo gledati anime jako je uticalo na mene,tj moj karakter ali ne i ponasanje.A ako je porodica siromasna zar nije bolje biti u nekom svom svetu gde makar problemi nepostoje.Zar nije bolje biti kod kuce jedno oko pola celog dana nego izlaziti.Vec sami znate kolko je sve zajebano i ujebano.Svaki dan silovanja 10-18 godina decu a bre ljudi vi se bahcete ovisnoscu a nevidite realnost.Sta kad ste vi bili klinici 70' 80' 90'.Tad nije bilo racunara ali takodje nije ni bilo tolko silovanja po MOM misljenju znaci nezelim izigravati nekog pametnog ovde.Zar nije bilo kolko sam ja cuo ovisnosti od citanja knjiga? :).Hehe kako se svet menja...Iako se mi generacije menjamo tako se i roditelji prilagodjavaju.Kao neka evolucija na primer.Ima nastavnika mladjih generacija koji razumeju decu i pokusavaju sebe staviti na njihovu poziciju kako su oni bili isti kada su bili mali.Ali opet dete od 3 godine da igra igrice?Nebih rekao.Mozda da ali to je najverovatnije gradsko dete.Roditelji im verovatno rade a deca u kuci ceo dan dosadjuju se tako da im kupe neki tip "zabave"da se neosecaju izostavljenim.Ovo je samo MOJE licno misljenje i NEPODRZAVAM da deca od 3 godine igraju igrice,zapravo jako mi je cudno i skoro nerealno da dete ima takav mozdani kapacitet da sa 3 godine vec moze upravljati poprilicno komplikovanom spravom za njihove godine....

Kada su se pojavili ZX Spectrum i Commodore 64 svi su bili zavisni a umesto reči ZAVISNOST se koristio izraz POPULARNOST

Računari se ne daju deci ispod 5 godina jer uče šta je stvaran svet,
dakle ne vode se ni u crkvu da ne bi pomislila da će tamo neki Džedaj da mu pobedi sve probleme a što inače odrasli rade.

Igrice su danas zamenjene mobilnim telefonima i po prevozu osobe svih uzrasta pa i penzionerskog bulje u ekran ko majmunče u ogledalce.
Zašto je dete bitnije od ponašanja odrasle osobe kojoj prikaz na ekranu menja raspoloženje od stanice do stanice?
Deca to rade radi zabave, radi razvijanja mašte
A odrasli nazovi zreli - zašto to oni rade?

- - - - - - - - - -

Ma deca vise gledaju crtace na tabletim,nego sto igraju igrice.Kakve igrice moze da igra dete od 3 godine.

kod nas gledaju gole žene
i šta sad ko je tu kriv? dete ili majke tj žene?

- - - - - - - - - -

Meni je ova tema zanimljiva jer brutalna manipulacija decom kreće baš preko religija (neke religije sakate dečake),
crtnaih filmova sa prikrivenim porukama i tretmanima u medicini i terorističkim organizacijama

- - - - - - - - - -

i nemojte sad da mi pričate kako su igrice štetne ali biti malo muslimanče ili jevrej to bude zdravo pošto okolina forsira?
čak ni u hrišćanstvu nije najsrećnije ali nije toliko radikalno mada postoje neki slučajevi kada se u ime Božije da se zadovolje odrasli svašta činilo nad decom protiv njihove volje.
Hor bečkih dečaka na primer... 11 godina takodje... jel smešno?

Poslednja izmena:
Jeftini Psiholozi bi valjalo da sa nadležnim službama pokrenu proces zaštite dece bez roditelja po domovima od strane farmakomafije.
Ali ako to urade rizikuju da će biti eliminisani od države naročito ako su američki psiholozi.
Tamo se odredjuje nad decom "koja nikome ne pripadaju" kolika doza čega potrebna - invalidnost ili smrtni ishod su samo kolateralna šteta.

Kamo sreće da su igrice najveći problem u ovom teško obolelom svetu

Poslednja izmena:
Inače nemam pojma kakva terapija tu može da pomogne?

Evo stavljam sebe u vreme kada sam bio mali.
Tada su se pojavile LCD video igre na baterije.
Džaba roditeljske batine zbog napuštanja kuće bez javljanja samo da bih bio kod ovog ili onog drugara koji je to imao.
TO JE BIO JEDINI CILJ a batine sam doživljavao kao neprijatnost izmedju seansi.

Na kraju su morali da i meni kupe par komada samo da bih bio kod kuće, ali onda je počelo i džoranje igrica sa drugarima.
Postojalo je kakvo takvo druženje isto kao sa fudbalom koji je seljačkoj populaciji bio bliži nego elektronska novotarija koja nije za njih.
Kada je elektronska novotarija napredovala do mobilnih telefona seljačka populacija nema otpora prema istoj.
Em kupuje sebi em kupuje detutu da bi kontrolisali decu preko mobilnog što je veliko zlo po meni jer tu onda kreće ono "svevideće oko"
Prvo je to oko seljačko, a kasnije kad je već dete spremno na posmatranje, seljačko oko se menja sa suptilnijim...

Bilo kako bilo ja i dan danas koristim ručne konzole za igranje koje su mnogo naprednije od onih starih LCD zajebancija.
Sve ostalo me ne zanima.
Igrice na mobilnom ne priznajem a na računaru na prste jedne ruke.
Igrice na mobilnom igra sirotinja ovo je fenseraj bre...

- - - - - - - - - -

eh da - i od sve elektornike nikad nisam zavoleo mobilni telefon.
Povremeno koristim jedan stari model motorole.
Ako već moram da imam mobilni onda mora da bude motorola.
ali ni to ne pomaže mnogo - ne volim mobilni

Kada su se pojavili ZX Spectrum i Commodore 64 svi su bili zavisni a umesto reči ZAVISNOST se koristio izraz POPULARNOST

Računari se ne daju deci ispod 5 godina jer uče šta je stvaran svet,
dakle ne vode se ni u crkvu da ne bi pomislila da će tamo neki Džedaj da mu pobedi sve probleme a što inače odrasli rade.

Igrice su danas zamenjene mobilnim telefonima i po prevozu osobe svih uzrasta pa i penzionerskog bulje u ekran ko majmunče u ogledalce.
Zašto je dete bitnije od ponašanja odrasle osobe kojoj prikaz na ekranu menja raspoloženje od stanice do stanice?
Deca to rade radi zabave, radi razvijanja mašte
A odrasli nazovi zreli - zašto to oni rade?

- - - - - - - - - -

kod nas gledaju gole žene
i šta sad ko je tu kriv? dete ili majke tj žene?

- - - - - - - - - -

Meni je ova tema zanimljiva jer brutalna manipulacija decom kreće baš preko religija (neke religije sakate dečake),
crtnaih filmova sa prikrivenim porukama i tretmanima u medicini i terorističkim organizacijama

- - - - - - - - - -

i nemojte sad da mi pričate kako su igrice štetne ali biti malo muslimanče ili jevrej to bude zdravo pošto okolina forsira?
čak ni u hrišćanstvu nije najsrećnije ali nije toliko radikalno mada postoje neki slučajevi kada se u ime Božije da se zadovolje odrasli svašta činilo nad decom protiv njihove volje.
Hor bečkih dečaka na primer... 11 godina takodje... jel smešno?
Tu je neko lud, date sigurno nije u tom dobu,ako su 10-ak godina,onda i nije strasno za zene.

Gejmeri su ljudi koji zaradjuju pare igrajuci igrice,imaju zivot van toga -ne zavisnici.
Neka se novinari edukuju a onda pisu tekst.

Danas roditelji nemaju para ni za sta,hajde jedan tekst novinara o tome zasto nemamo besplatne skole sporta,zasto nadlezni to ne urade eto ako je bas do dobrobiti mladih.

Hajde tekst o tome zasto nam vaterpolo klubovi ne postoje,zasto se oprema u mestima gde bi trebalo mladi da treniraju raspada.
Zasto novoizgradjene sportske hale prokisnjavaju?

Hajde tekst o tome sta je dovelo do toga da crvena za internet bude jedino sto roditelji mogu da priuste deci?Nista more,letovanje,zimovanje,
pristojan zivot.

Bitno je dok su mali nauciti ih da je telefon sredstvo za poziv i poruku ako treba.
Igrice se igraju kuci sat ili dva nakon uradjenog domaceg a onda igranje sa drugom decom.

Kako odrasta objasniti da moze da se razboli i ima gadne probleme sa ocima,kicmom ako funkcionise krevet -net -kuhinja -kupatilo.

Gajiti odgovorno dete koje brine o svom zdravlju - a ne zombija koji ne moze da se odvoji od ekrana.

- - - - - - - - - -

Gejmeri su ljudi koji zaradjuju pare igrajuci igrice,imaju zivot van toga -ne zavisnici.
Neka se novinari edukuju a onda pisu tekst.

Danas roditelji nemaju para ni za sta,hajde jedan tekst novinara o tome zasto nemamo besplatne skole sporta,zasto nadlezni to ne urade eto ako je bas do dobrobiti mladih.

Hajde tekst o tome zasto nam vaterpolo klubovi ne postoje,zasto se oprema u mestima gde bi trebalo mladi da treniraju raspada.
Zasto novoizgradjene sportske hale prokisnjavaju?

Hajde tekst o tome sta je dovelo do toga da crvena za internet bude jedino sto roditelji mogu da priuste deci?Nista more,letovanje,zimovanje,
pristojan zivot.

Bitno je dok su mali nauciti ih da je telefon sredstvo za poziv i poruku ako treba.
Igrice se igraju kuci sat ili dva nakon uradjenog domaceg a onda igranje sa drugom decom.

Kako odrasta objasniti da moze da se razboli i ima gadne probleme sa ocima,kicmom ako funkcionise krevet -net -kuhinja -kupatilo.

Gajiti odgovorno dete koje brine o svom zdravlju - a ne zombija koji ne moze da se odvoji od ekrana.

Back