Dečacima koje je zlostavljao Pahomije isplaćeno po milion dinara

antitiranin

Aktivan član
Poruka
1.933
Četvorici dečaka koje je, prema navodima optužnog predloga nekadašnjeg Opštinskog javnog tužilaštva u Vranju zlostavljao vladika vranjski Pahomije (Tomislav Gačić), isplaćena je odšteta od po milion dinara, piše "Politika".

Kako je naveo državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, dokument o poravnanju kojim se Ministarstvo pravde obavezalo da dečacima isplati pomenutu sumu potpisan je 30. marta ove godine.

– Presudom Vrhovnog suda Srbije (VSS) po zahtevu za zaštitu zakonitosti koje je podneo republički javni tužilac, stvoren je osnov da Ministarstvo pravde, bez obzira na to što ne postoji zakonska i sudska obaveza, zaključi poravnanje. Za isplatu štete nije postojao zakonski okvir, ali moralni jeste. Pozivajući se na presudu VSS-a koja ne utvrđuje da li je neko kriv, ali utvrđuje da je postupak ometan i da je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, čime je dečacima naneta šteta, odlučili smo da isplatimo odštetu – izjavio je Homen za "Politiku".

Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju je 21. aprila 2003. podnelo optužni predlog kojim se okrivljeni vladika Pahomije teretio za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka neutvrđenog dana tokom leta 1999, 2. januara 2000. i 2001. i neutvrđenog dana krajem maja 2002. Vladika je u dva slučaja oslobođen odgovornosti, dok je u odnosu na druga dva nastupila apsolutna zastarelost.

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/46...ostavljao-Pahomije-isplaceno-po-milion-dinara

Пре пар година сам имала тему на политици (ено је још увек је тамо) под називом:
"КО спаљује и уништава доказе о српским жртвама?"

али сам касније, да бих је сачувала, пошто је врло значајна, пребацила у мој блог. У теми се помиње тај "озлоглашени" владика Пахомије. Мене је тај случај заинтересовао, доста сам се распитивала и лично НЕ ВЕРУЈЕМ у ово што нам се, ево већ годинама, сервира.

Нека свако од вас процени КОМЕ иде у прилог да се тај владика ОПТУЖИ за тај одвратни догађај. ( видимо сада, да су "злостављана" деца добила обештећење, новац)

Ево тог дела из поменуте теме,

***************************************************************************************************************************
Овај детаљ ћу посебно да нагласим.
Ради се о владици Пахомију. Вероватно се сећате
за шта је он био оптужен,...а да ли је то тако,
сазнаћете из Бојаниног казивања:

......

"KONAK - INSTITUT ZA GENOCID

- Kada me je bolest oborila, pokušala sam na razna
mesta da sklonim građu o genocidu nad Srbima,
zapakovanu u više od 20 sanduka. Odlazila sam u
razne institucije da bih videla gde bi to moglo da se
skloni. Najlogičnije je bilo da postoji prostor, gde bi
bilo stalno izloženo. Ali, nije ga bilo.

Imala sam sreću da sretnem vladiku Pahomija. On
mi je omogućio mesto na kojem ću moći da smestim
građu i nastavim da radim. Prvo je to bilo naslagano u
eparhiji, a onda je, moram da kažem, vladika Pahomije
u konaku manastira Sveti Nikola na neki način napravio
Institut za izučavanje genocida nad Srbima.
I to ne
samo za mene. Tu su dolazili ljudi i na miru radili. Imala
sam sobu, poređane sanduke, i iz svakog sam mogla
da vadim eksponate i proveravam njihovu očuvanost.
To je sad sve u prahu i pepelu.

HAJKA NA VLADIKU
- Neko je sve to pratio i naposletku
zapalio konak
. Vatra je buknula baš iznad
moje sobe. Uništeno je više od 800 fotografija i isto
toliko dokumentata. Celokupna dokumentacija o
genocidu u Gospiću, Glini, Kupresu, Vukovaru,
Srebrenici...

Sve se to desilo u jeku hajke na
vladiku Pahomija, časnog i smernog pastira Srpske
Pravoslavne Crkve, koji nikome nažao nije učinio.
Naprotiv, samo je pomagao i pomaže
ljudima
. Mislim da
nije slučajno to što se dogodilo u Vranju. Neko je
sinhronizovao napade na vladiku i paljenje konaka i
dokumentacije o genocidu nad
Srbima
.
Ko je to, nadam se, otkriće
istraga.
Vladika Pahomije je želeo da moju izložbu ponovo
prikažemo u Srbiji, a da krene baš iz Vranja. Imao je tu
želju i ja mu ne bih odbila, probala bih to sa, na primer,
jednom uskom temom, mozda bas Drugim svetskim
ratom. Jer, u atmosferi kada je krajnje nepopularno
pričati o genocidu nad Srbima, nisam uverena da bi
moja izložba bila dobrodošla. Danas je najpopularnije
govoriti koga su Srbi ubili...."

*****************************************************************************************************************************

Овај део се налази на мом блогу,

http://forum.krstarica.com/entry.php/8442-КО-спаљује-и-уништава-доказе-о-српским-жртвама

а иста та тема се налази овде на,

http://forum.krstarica.com/showthread.php/281127-КО-спаљује-и-уништава-доказе-о-српским-жртвама

:think::think::think:

Poslednja izmena:
Nikakav novac ne treba da se isplacuje bez presude ili ponovnog pokretanja postupka (ako je moguce).

Ovako ispada da je covek (implicitno) kriv, a mozda nije, te je to "medvedja usluga" potencijalnim ostecenima, jedan "truli kompromis", a zarad cega? Baca se sumnja na crkvu i njeno svestenstvo a mozda ne treba.

Mozda je najbolje da sama crkva pokrene svoj sud i rezultate istrage pokaze sudskim organima drzave, te da se vecito skine ljaga i sumnja s ovog coveka, ili da se, u suprotnom, optuzi i skloni iz svestenstva, a osteceni da dobiju naknadu kakva odgovara.

Ovako, ovo je neko "srednje resenje"koje ne otkriva nista, presipanje iz supljeg u prazno, materijalni interes iznad istine.

Poslednja izmena:
Zločina nema jedino ako postoji oslobađajuća presuda!
Da je Vladika nevin trebalo je dokazati na sudu. Samim nepostojanjem presude zbog zastarelosti, najverovatnije je da je zločin postojao.

Upravo tako - "najverovatnije je da je zločin postojao". A to znači da pravno zločina nema. Da li je neko odgovarao zbog toga, zbog zastarevanja slučaja i ko je dozvolio isplatu i na osnovu koje presude?

Upravo tako - "najverovatnije je da je zločin postojao". A to znači da pravno zločina nema. Da li je neko odgovarao zbog toga, zbog zastarevanja slučaja i ko je dozvolio isplatu i na osnovu koje presude?
Postupak se zbog zastarelosti prekida samo ako to traži optužena strana!
Prema tome, da je Vladika nevin on bi dozvolio nastavak procesa i dokazao da je krivo optužen!

Obestecenjem je drzava priznala da je zlostavljanja bilo, tako da je neprimereno to stavljati pod navodnike.

Обештећењем држава ништа није признала, сем да постоји "морални оквир", јер суђење није завршено на време и било је "ометано".

Дакле, обештећење исплаћују јер су њихове судије биле неспособне, а можда и зато да би изгледало да је Пахомије крив, пошто ништа нису могли да докажу.

Јер, на суду се пресуде доносе на основу доказа.

Ако немаш доказа, пустиш да случај застари, и кад изађеш у јавност са таквим образложењем закључи се да је Пахомије био крив, али је неко нешто зезнуо па нема пресуде.

Превише случајности ме наводи на размишљање.

Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju je 21. aprila 2003. podnelo optužni predlog kojim se okrivljeni vladika Pahomije teretio za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka

Novac moze ublaziti bol ali ne moze resiti traume koje ostaju nakon silovanja. Sutra kada taj decak poraste i pita ga neko da li ide u crkvu sta da kaze, "ne, ja ne idem u crkvu, mene su silovali popovi"...

Ако немаш доказа, пустиш да случај застари, и кад изађеш у јавност са таквим образложењем закључи се да је Пахомије био крив, али је неко нешто зезнуо па нема пресуде.

Превише случајности ме наводи на размишљање.
Ako stvarno nema dokaza Pahomije ne bi zahtevao da se primeni zastarelost nego bi i sam insistirao da se suđenje nastavi!
Koliko puta moram da ponovim: slučaj ne zastareva autonmatski nego kada optuženi traži prekid zbog zastarelosti!
Znači, da je Pahomije nevin ne bi tražio da se primeni zastarelost, dokazao bi svoju nevinost i dobio bi obeštećenje!

Zaista treba razmišljati!

Ako stvarno nema dokaza Pahomije ne bi zahtevao da se primeni zastarelost nego bi i sam insistirao da se suđenje nastavi!
Koliko puta moram da ponovim: slučaj ne zastareva autonmatski nego kada optuženi traži prekid zbog zastarelosti!
Znači, da je Pahomije nevin ne bi tražio da se primeni zastarelost, dokazao bi svoju nevinost i dobio bi obeštećenje!

Заиста треба размишљати.

Дечаци су се сетили да га оптуже после неколико година, не сећам се више тачно колико.

Имали су доказе да их јесте злостављао колико и Пахомије да није.

Зашто би се човек развлачио по судовима до Судњег дана, кад су били у пат позицији?

И још једном молим модерацију (па нека избришу још једном ако желе) да промене наслов.

Није доказано да их је злостављао.

Upravo tako,ne mogu da verujem da pojedinci brane ovog monstruma.

Ти си присуствовао чину, видео доказе и пресуду или само тако причаш напамет?

Не браним га, али не могу ни да га нападам, јер није доказано да се то десило.

Његова реч против њихове.

Ако се на форуму сви држимо пресуде Хашког трибунала као јединог валидног документа, дозволите да се и наше пресуде третирају на исти начин.

Koliko znam sud više veruje izjavi dvojice svedoka nego izjavi jednog. Po ovome ispada da nije tako!?
Znači li da Njegova reč vredi više nego reč svih ostalih?

Значи да није осуђен.

Да је његова реч вредела више био би ослобођен, да је обрнуто био би осуђен.

Случај је застарео, затворен, не постоји више.

Не знам шта ту није јасно.

Poslednja izmena:
Novac moze ublaziti bol ali ne moze resiti traume koje ostaju nakon silovanja. Sutra kada taj decak poraste i pita ga neko da li ide u crkvu sta da kaze, "ne, ja ne idem u crkvu, mene su silovali popovi"...

Zašto su uzeli novac? Da li je to dovoljna satisfakcija za eventualno zlodelo?
Koji "popovi", zašto širiš neistinu ovde? Ni jedan sveštenik nije osuđen, ali se zataškalo ovo oko Pahomija. Dakle, reč je o jednom nedokazanom slučaju. To što nekima nije važna odluka suda, već lični afiniteti je druga priča.
Nego, da li ti ideš u Crkvu?

- - - - - - - - - -

Da li bi ti insisitirao na suđenju, ako je za tebe to završeno? Oslobođen je i njemu je to dovboljno. Zašto da on dokazuje nevinost, valjda neko treba da dokaže njegovu krivicu? :fdlan:

- - - - - - - - - -

Upravo tako,ne mogu da verujem da pojedinci brane ovog monstruma.

Kog monstruma? Ti si iznad zakona i znaš da je kriv neko kome nije dokazana krivica?

- - - - - - - - - -

Заиста треба размишљати.

Дечаци су се сетили да га оптуже после неколико година, не сећам се више тачно колико.

Имали су доказе да их јесте злостављао колико и Пахомије да није.

Зашто би се човек развлачио по судовима до Судњег дана, кад су били у пат позицији?

И још једном молим модерацију (па нека избришу још једном ако желе) да промене наслов.

Није доказано да их је злостављао.

Koja moderacija, ovi koji su učestvovali u temi i pokazali navijačke strasti umesto razuma?

- - - - - - - - - -

Koliko znam sud više veruje izjavi dvojice svedoka nego izjavi jednog. Po ovome ispada da nije tako!?
Znači li da Njegova reč vredi više nego reč svih ostalih?

Sud, uglavnom, veruje dokazima.

Ostrasceni vernici, branili su i druge popove silovatelje na pdf religija, sve po sablonu da su nevini i da nije dokazano. Cak i onog sto je ubio mladica lopatom.

Е, видиш, ја уопште нисам острашћени верник.

Пре би се рекло да сам верник, али скептик.

Нешто као Неверни Тома :)

Просто не нападам људе ако нисам сигурна да су нешто урадили, за разлику од многих овде.

Згрозим се кад чујем за злостављање било које врсте, али неке ствари се морају доказати, људи.

Систем два сведока одавно више нема тежину у нашем судству, јер се после рата толико злоупотребљавао ради добијања бенефиција или одбране, да се свима смучило.

Back