Decaci, devojcice i "vatanje"

e meni bas zao sto nisam bio u tom razredu,znao sam da ce se provuci polemika da dopicnjak opravdava silovanje ali ovo nije takav slucaj,vec da ako se radi o ravnopravnosti onda i zene imaju takve porive priznale to ili ne,postoji fizicko i mentalno zlostavljanje,necemo ih mesati ako uhvatimo ribu fino za dupe ili sise,u svakom slucaju ce joj mentalno zasmetati,zamisli a loze se na grubijane i sirovine iz filmova,ne na fine strebere,pitam se zasto

Pa naravno da i zene imaju iste porive. Kao sto rekoh, i neke devojcice su to radile u mom razredu, ali u mladjem uzrastu (neki 4 razred). Valjda zato sto pubertet pocinje ranije kod devojcica. Ali pazi sad, te sto su to radile odmah su bile ismejane i nazvane nenormalnim, decaci su se pobunili i nazvali ih budalama, svi su ih ismejali, cak su ih slali i kod psihologa/pedagoga. Napravila se atmosfera u stilu: "one su nenormalne sto to rade", i nastavnica je lepo rekla svim decacima da odmah prijave ako ih ove uznemiravaju. Bas je bila ruzna situacija. Pa kada su bile tako ismejane i prozvane ludajama, da vidis kako nikoga nisu vise dirale, bez obzira na svoje porive.

A onda druga situacija, 6-7 razred, decaci pocinju da "vacare" devojcice... Devojcice se zale i razredna svima govori da to nije u redu, da se obuzdaju, cak i devojcice savetuje kako da se odbrane. U nekim slucajevima je cak zvala i majke tih decaka da se pozali. Ali... Nije bilo odlazenja kod psihologa, nije bilo "vidi budale ludake sta rade, oni su jadni i nenormalni", nije bilo ismevanja ili javne osude tih decaka. Mogu samo misliti da je situacija gora danas, kada su roditelji tih decaka ponosni sto im sinovi to rade. Da su ih dva puta ismejali i da su svi, od porodice i razreda i drustva dali do znanja da to ne sme da se radi, uprkos hormonima, da vidis kako bi se smirili.

Ljudi imaju razne porive, pa niko ne se.re i ne masturbira na sred Terazija, osim ako nije zaista umno oboleo. Hormoni ne mogu da budu opravdanje za ovako nesto. Sve to moze da se spreci, ali prvo mora da se prepozna da je to problem i da je to nesto sto ne treba da se radi, a ne "ljubi ga cale, muskarcinu".

Ja se secam da su u srednjoj, barem ranim razredima, bila jedna devojka (mozda i je bilo i jos koja, ne secam se) koja je znala tako da se "opusti" i dovata drugarice, ili obicno par momaka, a sto se tice momaka to su obicno bili oni kojima ce to biti neprijatno i koji ce od neprijatnosti da pocrvene i koji zensko nisu videli.
One momke koji bi na takvu "igru" uzvratili istom merom izbegavase u sirokom luku.

I nije bilo nekog javnog ismejavanja, publici je bilo zanimljivo, i jedino sto bi neko rekao za tu curu je to da je blesava ili luda, mada sve to u nekom pa skoro pozitivnom kontekstu.

Beograd, pocetak 90-tih, 6-7 razred. Bukvalno su sve devojcice prosle kroz to, neke manje, neke vise. To je radila grupa od mozda 5 decaka, ali nikada nisi znala kada ce da navale. Najcesce tokom izlaska iz ucionice, uhvati te od pozadi pa za grudi. Najvise su tu 'vatali, nije bilo mnogo izmedju nogu, koliko se secam, ali ne umanjuje idiotluk. Nimalo suptilno. Bilo je i ono, krdo se skupi, pa svi na tebe, svako se ocese kako stigne.

I ja sam u otprilike isto vreme bila u osnovnoj skoli, boze kao da smo dve odvojene planete, kod nas se svako grublje ponasanje javno sankcionisalo ( ne znam da li je to kod vas postojala, direktor napise dopis. taj i taj ucenik je uradio to i to i dezurni ucenik ide od razreda do razreda i cita cijeloj skoli, i naravno isti dopis ide roditeljima na potpis....), mada kod nas je u to vreme bjesnio rat pa smo imali bitnije stvari o kojima smo razmisljali, nasi djecaci su nazalost odrasli preko noci jer su im ocevi bili na ratistu.... luda vremena, tada smo zavidjeli vama u Beogradu jer ste nam vi bili pojam mirnog zivita, kada cujem ovo shvatam da je vama bio rat i bez rata.

Secam se skolskih dana, a i srednjoskolskih bogme, kako su tako decaci "vatali" devojcice u prolazu i sl. pa se pitam sta bi vi radili da vas pozove neciji roditelj ili nastavnik, ko vec i kaze da je vas sin tako u prolazu "vatao" svoje drugarice ili druge devojcice.
Ili ako nemate muske dece, kako bi ste reagovali da vam se cerka pozali da je drugi decaci "pipkaju" tako?

Da li bi ste rekli, pa deca su to, pubertet, ludilo, procice ih, ili bi ste intervenisali i kako?

I odakle ta pojava da decaci "vataju" devojcice tako u prolazu? Ko ih to uci i zasto se tako ponasaju? Sta je u pitanju, hormoni, manjak vaspitanja ili nesto drugo?
I da prica bude ravnopravna, vidjao sam i obrnute primere gde devojcice isto tako "pipkaju" decake, tako da sta je tu u pitanju, zasto decaci i devojcice (devojcice redje) "pipkaju" suprotni pol tako iz nekog zezanja ili cega vec?

Tesko je biti objektivan, ja imam sina i da, bilo je pipkanja curica, sve vise i vise ga zanima suprotni spol i ne vidim nista lose u tome. E sad, kako bi reagirao da imam curicu pa da ju neki decko pipa, stvarno ne znam..tesko mi je komentirati nesto sa cime nemam iskustva.

Ja se secam da su u srednjoj, barem ranim razredima, bila jedna devojka (mozda i je bilo i jos koja, ne secam se) koja je znala tako da se "opusti" i dovata drugarice, ili obicno par momaka, a sto se tice momaka to su obicno bili oni kojima ce to biti neprijatno i koji ce od neprijatnosti da pocrvene i koji zensko nisu videli.
One momke koji bi na takvu "igru" uzvratili istom merom izbegavase u sirokom luku.

I nije bilo nekog javnog ismejavanja, publici je bilo zanimljivo, i jedino sto bi neko rekao za tu curu je to da je blesava ili luda, mada sve to u nekom pa skoro pozitivnom kontekstu.

Pa dobro, nije isto kada to rade devojke od 15-15-17 godina svojim drugovima istog uzrasta, ali ovo su bila deca od nekih 9, 10 godina. Vecina je jos bila u fazi kada se decaci i devojcice ne druze i "bljak" su jedni drugima, pa je mozda zato izgledalo cudno. Ne secam se tacno "statusa" decaka koje su dirale; mislim da nisu bili neki koje su svi zezali, ali ni najpopularniji. (U tom uzrastu jos uvek nije bilo decaka koji su popularni medju devojcicama, niko se jos nije "muvao", pa je tesko oceniti kakav bi status imali u tom smislu). Hvatale su decake sa kojima su sedele. Nastavnica je nesto pravila premestaj i naterala nas sve da sedimo decak/devojcica, pa su valjda hvatale kog god decaka da je stavila pored njih (bile su 2 devojcice koje su to radile, ili mozda 3, ne secam se). U svakom slucaju su ih smatrali ludajama i gledali na to sto su radile kao na nesto nenormalno.

Ono vacarenje kasnije (decaci devojcice), na to se gledalo kao na neprijatnost, ali na nesto "normalno" jer, "to su decaci, budale, takvi su".

Ali moram da kazem da ipak nije bilo stvari koje cujem da se desavaju danas, tipa: "ljubi ga tata, tako treba, muskarcino!" Ipak je postojala svest da to nije nesto za pohvalu.

I ja sam u otprilike isto vreme bila u osnovnoj skoli, boze kao da smo dve odvojene planete, kod nas se svako grublje ponasanje javno sankcionisalo ( ne znam da li je to kod vas postojala, direktor napise dopis. taj i taj ucenik je uradio to i to i dezurni ucenik ide od razreda do razreda i cita cijeloj skoli, i naravno isti dopis ide roditeljima na potpis....), mada kod nas je u to vreme bjesnio rat pa smo imali bitnije stvari o kojima smo razmisljali, nasi djecaci su nazalost odrasli preko noci jer su im ocevi bili na ratistu.... luda vremena, tada smo zavidjeli vama u Beogradu jer ste nam vi bili pojam mirnog zivita, kada cujem ovo shvatam da je vama bio rat i bez rata.

Kod nas je u to vreme maltene preko noci zavladala neka bahatost, koju mogu da vidim u srpskom drustvu do danas. Bukvalno se preko noci od onoga: postuj nastavnicu, ustupaj mesto u prevozu, budi dobar djak, misli na drugoga, pomozi nekome ako mozes preslo u: boli te k. za druge, ko yebe nastavnike, uce tolike skole a onda rade za male pare, samo neka neko pokusa nesto da ti kaze i javi mi sinko, ima da naj.ebe (makar bila i profesorka od 50 godina), sta te zabole kako je drugima, neka se snadju, svakog treba zaj.ebati, itd, itd. To je bila bas nagla promena, i odigrala se bas u tom periodu. Vrlo je moguce da je stanje u zemlji doprinelo svemu tome.

Mi ovde nismo iskusili rat i necu ni da zamisljam kako je bilo u ratnim delovima, ali imali smo onu uzasnu inflaciju, sankcije, prazne rafove, itd, itd, pa se valjda i to nekako odrazilo na sve.

secam se bio sam 8 razred i jednom sam ispred zgrade vatao jednu devojcicu,
keva videla,i tako me izdevetala da mi nije vise nikad palo napamet nista slicno...
posle mi je naravno i objasnila (shto je u principu bilo i logichno) da ja imam i sestru,
i da bi se ja loshe osecao da nju neko tako vata i pipa...
nikad to vishe nisam uradio!

secam se bio sam 8 razred i jednom sam ispred zgrade vatao jednu devojcicu,
keva videla,i tako me izdevetala da mi nije vise nikad palo napamet nista slicno...
posle mi je naravno i objasnila (shto je u principu bilo i logichno) da ja imam i sestru,
i da bi se ja loshe osecao da nju neko tako vata i pipa...
nikad to vishe nisam uradio!

Po meni, nije toliko da li neko pipa devojcicu, nego da li to radi sa, ili bez njene dozvole.

nama klincima nisu ribe padale na pamet uopste nije nam stalo da ostavimo utisak,cak ni u pocetku srednje,i zajebavali smo ih tretirali ko ortake,a njih je dizvines pocela svrbeti ribica pre nas kita i one su nas spopadale,kad kazem nas mislim bas na nas koji smo ih tretirali ko stoku,ne na one fine pazljive koji su ih saletali,da se razumemo to nije bilo ni sa kakvim zadnjim namerama,samo nam nije stalo do njih i da se postavljamo kao musko-zensko postovanje startovanje i sl,znaci one se sve loze na nas,posle vise godina su mi neke i priznale da su se lozile ja umro od smeha,reko jel znas na sta sam licio i kako sam se ponasao,ne to je njima bilo super,neki su se i dzarali nonstop samarcici i tako peckanje de je i palo neko vacarenje,i mi sad kao pricamo o finoci,svega je bilo osim toga na sta su se lozile

Back